Przeliczanie wielkości pęcherzyka
-
nick nieaktualnyDziewczyny
Nigdzie nie mogę tego znaleźć! A większość z Was to ekspertki w wielu dziedzinach , wiec tu postanowiłam zapytać. Do tej pory na USG wielkości pecherzyka mialam ustalane w wymiarze: np. 22 mm. A teraz sobie przegladam ostatnie usg i widzę 25x14 mm- jak to przeliczyć? Help!
Muszę zrobić edit i napisac ze sytuacja dotyczy cyklu stymulowanego zeby nie było ze w nieodpowiednim miejscu jest. I jeszcze jedno- jakie rozmiary moze osiagac ciałko żółte do 3 dpo? Rozkminiam moją sytuację i musze pozbierac parę info a dr google nie pomogł za bardzo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 13:24
-
nick nieaktualnyNo nie do konca, bo jak pytałam jakis czas temu lekarke przy takich własnie mierzeniach :" to ile w koncu ma w przyblizeniu ten pęcherzy" dostałam odpowiedź że X mm. Poza tym skoro lekarka potrafiła podać wielkość zwiotczałego pęcherzyka w normalnych dla mnie jednostkach, a wiadomo, zwiotczały nie jest równy, okrąglutki, to znaczy że jakoś się to jednak przelicza.
Prośba o info tych, którzy wiedzą coś na ten temat. -
nick nieaktualnyDzięki, chyba za dużo kombinuje.
Dopytam lekarza na wizycie / w cyklu ciążowym stymulowanym miałam trzy pecherzyki i wymiary były podawane jak przy pecherzykach eliptycznych, a dziecko jest , wiec teoria o idealnie okrągłym pecherzyku chyba nie do konca prawdziwa./
-
Powinno się brać średnią z 3 wymiarów pecherzyka tak mi lekarz tłumaczył... czyli zmierzyć go wzdłuż wszerz i w poprzek. Ważne są te 3 wymiary (niestety rzadko lekarze tak mierzą) bo tak jak wspomniała Anatolka pęcherzyk nie jest idealnie okrągły. Ja np. miałam 18x21x15 wtedy wychodzi że ma 18 mm a jakby były zmierzone 2 wymiary np 18 i 15 bez trzeciego wymiaru to wartość się bardzo różni bo wychodzi 16,5 mm. Licząc tylko po dwa wymiary każda wartośc będzie inna.
Lekarz mi tłumaczył że mierzenie pęcherzyka to podobnie jakbyśmy chcieli zmierzyć jajko bierzemy jajko mierzymy wzdłuż, wszerz a potem odwracamy jajko i mierzymy go w poprzek
Mama_Ali lubi tę wiadomość
-