Przerwa w stymulacjach owulacji
-
Cześć! Mam pytanie do dziewczyn, które miały stymulowane conajmniej 4 cykle.
Po ilu miesiącach miałyście przerwę w stymulacji? Na jak długo? Czym byłyście stymulowane i w jakich dawkach (tj. czy były to silne stymulacje).
Czy w cyklu z odstawienia jest szansa zajść w ciąże, jeśli własne owulacje ma się słabe? Może po kilku stymulacjach jajniki pozostają pobudzone?
Kończę 4 stymulację. Martwię się, że lekarz zarządzi przerwę. Będę zdołowana, że następna szansa na ciąże jest nie za miesiąc, a np. za 3 miesiące.
Oczywiście zdrowie i bezpieczeństwo najważniejsze, ale wiecie jak to jest...czekać -
Mi lekarz mówił że 6 cykli ,z tym że pierwszy na ,,rozruch,, wiec taki zerowy czy li w sumie 7. Jestem juz po 6 i zero efektu. Pracuje tylko jeden jajnik wiec szanse sie zmniejszają bo nie każdego miesiąca jest możliwość. Bez leków nie ma szans na owulacje.
-
Lupo wrote:Dwójka, a cały czas jesteś stymulowana jednym lekiem?
Czasami czytam, że dziewczyny zachodzą w ciąże w cyklach z odstawienia. Ciekawi mnie jak to się dzieje
Jak jest owu to.zachodza
Zdrowa para ma tylko ok.30% szans w każdym cyklu
Organizm to nie matematyka -
Lupo wrote:Cześć! Mam pytanie do dziewczyn, które miały stymulowane conajmniej 4 cykle.
Po ilu miesiącach miałyście przerwę w stymulacji? Na jak długo? Czym byłyście stymulowane i w jakich dawkach (tj. czy były to silne stymulacje).
Czy w cyklu z odstawienia jest szansa zajść w ciąże, jeśli własne owulacje ma się słabe? Może po kilku stymulacjach jajniki pozostają pobudzone?
Kończę 4 stymulację. Martwię się, że lekarz zarządzi przerwę. Będę zdołowana, że następna szansa na ciąże jest nie za miesiąc, a np. za 3 miesiące.
Oczywiście zdrowie i bezpieczeństwo najważniejsze, ale wiecie jak to jest...czekać
Zaleca się maks.6 cykli stymulacji
Jeśli po 6 mcach maksymalizacji szans nie ma ciąży to podejmuje się bardziej skuteczne działania.
Przed stymulacja koniecznie trzeba sprawdzić drożność jajowodów I nasienie.
No i monitorowaniu cykle na usg.
Aż do pęknięcia pęcherzyka -
Super temat poruszony bo też mnie to nurtuje. Ja właśnie jestem w połowie 4 stymulacji,
1 lipiec 2x clo, 1 x estrofem, 2 x duphaston 2 pęcherzyki które pękły,
Następnie miałam 2 cykle przerwy z uwagi na wakacje zaplanowane,
Koniec września ten sam schemat leczenia, 2 pęcherzyki z czego jeden nie peknal, na szczęście nie trzeba było iść do szpitala
Październik 1 pęcherzyk który peknal,
Teraz zalecił na jutro ovitrelle i mam 2 pęcherzyki.
Co do 2 cyklów które miałam z przerwa to muszę powiedzieć że czułam owulacje i wszystko było jak w zegarku, więc coś te tabletki normują. Mam znajomą której lekarz powiedział że bez in vitro dziecka nje będzie miała, in vitro się nie udało, ona po 2 cyklach sama zaszła. Także myślę że głowa dużo tutaj robi, czytałam że dobre jest słuchanie afirmacji na yt dotyczących ciąży. Ale nie próbowałam jeszczeCzynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
Na zimowisku ❄️❄️ 3bb ❄️4BA
02 VI 2023 3bb - 01.24 🧸jest już z nami -
Lupo wrote:Dwójka, a cały czas jesteś stymulowana jednym lekiem?
Czasami czytam, że dziewczyny zachodzą w ciąże w cyklach z odstawienia. Ciekawi mnie jak to się dzieje -
U mnie było między 6 a 8 stymulacji owulacji. Najpierw lametta, potem Clostilbegyt, później w cyklu łączonym oba leki plus zastrzyki gonalu i ovitrelle. Pęcherzyki się pojawiały za każdym razem, jednak dalej nam się nie udało zajść w ciążę. Dwukrotnie zdarzyło się, że pęcherzyk nie pękł i pojawiły się cysty/torbiele. Tym razem doktor zalecił miesięczną przerwę w stymulacji. Nigdy wcześniej żaden doktor (miałam dwóch) nie zalecił przerwy w stymulacji. Dostałam skierowanie na kolejne badania (drożność jajowodów (sono hsg), biopsja endometrium i histeroskopia).Staraczka od stycznia '21 chora na PCOS.
-
Dziewczyny jesteście stymulowane z powodu braku owulacji? Czy żeby "wzmocnic"?
💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021
👱🏼♀️:36
Owulacje potwierdzone monitoringami
AMH- 2,6
MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
09.2021- sono Hsg (oba drożne)
12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )
🙋♂️:39
operacja żylaków 1st.
morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
HBA, DFI- ok
1.08.2023 👶 -
Sesyjka, ja żeby wzmocnić. Moje pecherzyki bez stymulacji pękają, gdy są za małe
Podobno Clo działa jeszcze przez dwa miesiące po odstawieniu. Kilkukrotnie spotkałam się z takim stwierdzeniem na grupach na fbWiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2021, 21:36
-
Evelyn13 wrote:U mnie było między 6 a 8 stymulacji owulacji. Najpierw lametta, potem Clostilbegyt, później w cyklu łączonym oba leki plus zastrzyki gonalu i ovitrelle. Pęcherzyki się pojawiały za każdym razem, jednak dalej nam się nie udało zajść w ciążę. Dwukrotnie zdarzyło się, że pęcherzyk nie pękł i pojawiły się cysty/torbiele. Tym razem doktor zalecił miesięczną przerwę w stymulacji. Nigdy wcześniej żaden doktor (miałam dwóch) nie zalecił przerwy w stymulacji. Dostałam skierowanie na kolejne badania (drożność jajowodów (sono hsg), biopsja endometrium i histeroskopia).
-