X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Przerwa w stymulacjach owulacji
Odpowiedz

Przerwa w stymulacjach owulacji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lupo Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Mam pytanie do dziewczyn, które miały stymulowane conajmniej 4 cykle.
    Po ilu miesiącach miałyście przerwę w stymulacji? Na jak długo? Czym byłyście stymulowane i w jakich dawkach (tj. czy były to silne stymulacje).
    Czy w cyklu z odstawienia jest szansa zajść w ciąże, jeśli własne owulacje ma się słabe? Może po kilku stymulacjach jajniki pozostają pobudzone?

Kończę 4 stymulację. Martwię się, że lekarz zarządzi przerwę. Będę zdołowana, że następna szansa na ciąże jest nie za miesiąc, a np. za 3 miesiące.
    Oczywiście zdrowie i bezpieczeństwo najważniejsze, ale wiecie jak to jest...czekać :(

• Katte Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam 3 stymulację ( dwa clo, jeden letrozolem) po nim zalecana 3 miesięczna przerwa i na nowo stymulacja
    Zaczynam 2 stymulację po przerwie, łącznie to będzie już 5 stymulacja na razie zaczynam robić się obojętna, niż pełna nadziei

• Lupo Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w przerwie od stymulacji jak wyglądały Twoje owulacje?

Mam nadzieje, że w końcu się miło zaskoczysz! Lepsza miła niespodzianka, niż gorzkie rozczarowanie

• Dwójka Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2021, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz mówił że 6 cykli ,z tym że pierwszy na ,,rozruch,, wiec taki zerowy czy li w sumie 7. Jestem juz po 6 i zero efektu. Pracuje tylko jeden jajnik wiec szanse sie zmniejszają bo nie każdego miesiąca jest możliwość. Bez leków nie ma szans na owulacje.

• Lupo Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwójka, a cały czas jesteś stymulowana jednym lekiem?
    Czasami czytam, że dziewczyny zachodzą w ciąże w cyklach z odstawienia. Ciekawi mnie jak to się dzieje

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupo wrote:
    Czasami czytam, że dziewczyny zachodzą w ciąże w cyklach z odstawienia. Ciekawi mnie jak to się dzieje
    Normalnie.
    Jak jest owu to.zachodza
    Zdrowa para ma tylko ok.30% szans w każdym cyklu
    Organizm to nie matematyka

• Betti37 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupo wrote:
    Cześć! Mam pytanie do dziewczyn, które miały stymulowane conajmniej 4 cykle.
    Po ilu miesiącach miałyście przerwę w stymulacji? Na jak długo? Czym byłyście stymulowane i w jakich dawkach (tj. czy były to silne stymulacje).
    Czy w cyklu z odstawienia jest szansa zajść w ciąże, jeśli własne owulacje ma się słabe? Może po kilku stymulacjach jajniki pozostają pobudzone?

Kończę 4 stymulację. Martwię się, że lekarz zarządzi przerwę. Będę zdołowana, że następna szansa na ciąże jest nie za miesiąc, a np. za 3 miesiące.
    Oczywiście zdrowie i bezpieczeństwo najważniejsze, ale wiecie jak to jest...czekać :(
    Ja miałam po 3 (dwukrotnie) i za każdym razem w 3 cs udało się.
    Zaleca się maks.6 cykli stymulacji
    Jeśli po 6 mcach maksymalizacji szans nie ma ciąży to podejmuje się bardziej skuteczne działania.
    Przed stymulacja koniecznie trzeba sprawdzić drożność jajowodów I nasienie.
    No i monitorowaniu cykle na usg.
    Aż do pęknięcia pęcherzyka

• Kiki25 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super temat poruszony bo też mnie to nurtuje. Ja właśnie jestem w połowie 4 stymulacji,
    1 lipiec 2x clo, 1 x estrofem, 2 x duphaston 2 pęcherzyki które pękły,
    Następnie miałam 2 cykle przerwy z uwagi na wakacje zaplanowane,
    Koniec września ten sam schemat leczenia, 2 pęcherzyki z czego jeden nie peknal, na szczęście nie trzeba było iść do szpitala
    Październik 1 pęcherzyk który peknal,
    Teraz zalecił na jutro ovitrelle i mam 2 pęcherzyki.

Co do 2 cyklów które miałam z przerwa to muszę powiedzieć że czułam owulacje i wszystko było jak w zegarku, więc coś te tabletki normują. Mam znajomą której lekarz powiedział że bez in vitro dziecka nje będzie miała, in vitro się nie udało, ona po 2 cyklach sama zaszła. Także myślę że głowa dużo tutaj robi, czytałam że dobre jest słuchanie afirmacji na yt dotyczących ciąży. Ale nie próbowałam jeszcze :)

Czynnik V (R2) układ heterozygotyczny, MTHFR układ heterozygotyczny (zarówno przy >T oraz > C), PAI-1 układ heterozygotyczny
    Na zimowisku ❄️❄️ 3bb ❄️4BA

02 VI 2023 3bb - 01.24 🧸jest już z nami
  • Lupo Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2021, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiki, poszukam tych afirmacji:)

Szkoda, że w tych cyklach z odstawienia nie miałaś usg. Ja właściwie tak samo słabo odczuwałam owulacje przed stymulacją (pęcherzyki pękały bardzo małe), jak odczuwam teraz (pecherzyki pękają mi przy 18-20 mm).

• Dwójka Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lupo wrote:
    Pierwszy cykl był z clostilbegyt jedna tabletka,nic nie ruszyło, lekarz zmienił mi na lamette najpierw jedna tabletka,teraz dwa cylke podwójna dawka. Pęcherzyk dojrzewa jeden, ale nie zachodzę w ciążę. Jak i w tym cyklu sie nie uda to pewnie będzie proponowane jakieś inne rozwiązanie.

• Evelyn13 Nowa

Wysłany: 28 listopada 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie było między 6 a 8 stymulacji owulacji. Najpierw lametta, potem Clostilbegyt, później w cyklu łączonym oba leki plus zastrzyki gonalu i ovitrelle. Pęcherzyki się pojawiały za każdym razem, jednak dalej nam się nie udało zajść w ciążę. Dwukrotnie zdarzyło się, że pęcherzyk nie pękł i pojawiły się cysty/torbiele. Tym razem doktor zalecił miesięczną przerwę w stymulacji. Nigdy wcześniej żaden doktor (miałam dwóch) nie zalecił przerwy w stymulacji. Dostałam skierowanie na kolejne badania (drożność jajowodów (sono hsg), biopsja endometrium i histeroskopia).

Staraczka od stycznia '21 chora na PCOS.
  • Sesyjka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteście stymulowane z powodu braku owulacji? Czy żeby "wzmocnic"?

age.png
    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

👱🏼‍♀️:36
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    09.2021- sono Hsg (oba drożne)
    12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

🙋‍♂️:39
    operacja żylaków 1st.
    morfologia: 2% --> 12%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok

1.08.2023 👶
  • Lupo Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia 2021, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka, ja żeby wzmocnić. Moje pecherzyki bez stymulacji pękają, gdy są za małe

Podobno Clo działa jeszcze przez dwa miesiące po odstawieniu. Kilkukrotnie spotkałam się z takim stwierdzeniem na grupach na fb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2021, 21:36

• Dwójka Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelyn13 wrote:
    U mnie było między 6 a 8 stymulacji owulacji. Najpierw lametta, potem Clostilbegyt, później w cyklu łączonym oba leki plus zastrzyki gonalu i ovitrelle. Pęcherzyki się pojawiały za każdym razem, jednak dalej nam się nie udało zajść w ciążę. Dwukrotnie zdarzyło się, że pęcherzyk nie pękł i pojawiły się cysty/torbiele. Tym razem doktor zalecił miesięczną przerwę w stymulacji. Nigdy wcześniej żaden doktor (miałam dwóch) nie zalecił przerwy w stymulacji. Dostałam skierowanie na kolejne badania (drożność jajowodów (sono hsg), biopsja endometrium i histeroskopia).
    Ja również miałam najpierw stymulacje clostilbegyt, później lamettą, a w kolejnych łączone. Nie w każdym cyklu tworzył się pęcherzyk. Niestety do tej pory nie udało sie zajść w ciążę . Zobaczę czy doktor każe zrobić przerwe, bo to juz 7 cykli i nic.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ