X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną refundacja invitro Warszawa
Odpowiedz

refundacja invitro Warszawa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lara7777 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, chciałabym zapytać jak wygląda kwestia refundacji invitro w Warszawie, jakie to są w ogóle koszty? W którym momencie się płaci? rozpoczęcia procedury czy dopiero po transferze? Chciałabym jakoś sobie to poukładać w głowie bo mam znikomą wiedzę na ten temat i dosyć ograniczone finanse :( jak wygląda też koszt leków do stymulacji? jaka to jest kwota dla kobiet poniżej 40 roku. Czy do procedury z refundacją można przystąpić od razu czy czeka się kilka miesiecy na kwalifikację? Przepraszam za duzo pytań ale jestem totalnie zielona w tym temacie. Będę wdzięczna za infomację.

Wiek - 40 lat
    Amh - 0.8
    Starania od 2018

06.2020 - histeroskopia usunięcie polipa

09.2021 - 1xIUI- beta 0

12.2021 - 1 procedura IVF, pobrano 5 komórek, uzyskano 3 zarodki
    Transfer (lutinus, luteina, acard) - beta 0

01.2022 - biopsja endo - brak stanu zapalnego

02.2022 - crio 2 zarodkow (neoparin, acard, lutinus, progesteron besins), beta 0

09.2022 - laparoskopia, wycięcie niewielkich ognisk endometriozy z wiazadeł k-m

03.2023 - 2 procedura IVF, pobrano 3 komórki, tylko 1 zarodek z 5 doby
    Transfer (prograf, neoparin, glucophage 500, acard, lutinus, progesteron besins)
    7dpt - beta hcg - 8.7, 9dpt - beta hcg - 10.4 , 12dpt - 2.4💔

07.2023: Dr Pasnik: Allo Mlr - 22.5, Cross match - 24.8 - Tarivid i metronizadol przez 10 dni

08.2023 - 3 procedura IVF (dlugi protokół - menopur 225, recovelle 12) 7 pęcherzyków, 5 pobranych komórek, 4 dojrzałe, nie zapłodniła się żadna 😥😥

08.2024
    Naturals - beta hcg 2.539 🥰🥰
  • Awry1990 Ekspertka

Wysłany: 24 października 2021, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero swoją procedurę rozpoczęłam.
    Jestem w trakcie stymulacji do invitro.
    I na moim przykładzie mogę powiedzieć że po kwalifikacji przez lekarza tzn. Sprawdzenia wyników AMH i po informacjach po 3inseminacjach i po naszych wynikach lekarz od razu nas zakwalifikował do invitro i powiedział o możliwości skorzystania z dofinansowania i na tej wizycie przedstawil nam informacje co będzie dodatkowo płatne.
    Jak na razie dodatkowo płatne są leki, dodatkowe badania i na pewno do kupimy dodatkowe procedury którym będziemy się poddawali dla wyselekcjonowana najlepszego żołnierza.

preg.png

Start starań 09.2018r
    02-06.2021 monitoring
    07-09.2021 3 razy inseminacji 👎
    11.2021IVF 10🥚 3zapłodnione, 1 zarodek transferowany, reszta padła
    👎
    02.2022IVF 12🥚6 zapłodnionych, do 3doby dotrwały tylko 4, 2zarodki transferowane, reszta padła

O6. 2022IVF 10🥚6 zapłodnionych, do 5doby dotrwały tylko 1zarodki transferowane, reszta padła

01.2024 pozytywny test ⏸ naturalne
    02.2024 poronienie- zarodek zatrzymał się 6tyg💔
    06.2024 pozytywny test ⏸ naturalne

Ona 90r👩‍🦱:
    Jajowody drożne +
    Hormony w normie +
    Anna2 -pod obserwacja reaumatologa
    Pa1, MTHR homozygotyczne±
    Kariotyp - prawidłowy

On 👦91r
    Słaba morfologia<1%
    Kariotyp -prawidłowy
  • kalima Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2021, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara7777 mogę ci powiedzieć jak wyglądają płatności w Novum, nie wiem czy każda klinika ma taki sam system. Kwalifikację do procedury masz podczas wizyty, wtedy też wypełniasz deklarację do miasta że mieszkasz w Warszawie dłużej niż 2 lata (jest ot tylko deklaracja) dodatkowo musisz spełnić też warunki: ukończone 25 lat i nie więcej niż 40 lat, para pozostaje w związku małżeńskim lub partnerskim, para poddała się wcześniejszemu leczeniu niższego rzędu, które zakończyło się niepowodzeniem lub posiada bezpośrednie wskazanie do zapłodnienia pozaustrojowego. Za wizytę kwalifikacyjna płacisz 250zł, ty i partner/mąż musicie zrobić też badania (ja robiłam w ramach pakiety z pracy, możesz próbować na NFZ w najgorszym wypadku dodatkowo za wszystko płacicie). Nie masz torbieli itp i wszystko jest ok, następna wizyty to wizyty stymulacyjna (200zł) na której masz rozpisane leki na całą stymulację. W zależności od reakcji jajników na stymulację wizyty masz co 2-3 dni (nie płacisz za wizyty ani za badania robione w Novum przed wizytą E2 i progesteron). W razie potrzeby masz mieniane dawki leków. Potem jest punkcja, wtedy płacisz 690zł (za punkcję, zapłodnienie u mnie było to ICSI, i hodowlę do 2 lub 5 doby). Jeśli lekarz uzna, że hodują zarodki do 2 doby a ty będziesz chciała do 5 to jest to dodatkowo płatne wtedy. Następnie masz transfer (jeśli masz krótki protokół ) płatny 910zł (transfer oraz opłata za zamrożenie pozostałych zarodków jeśli są i roczna opłata za przechowywanie). Przed wizytą masz USG. Tyle mi wyszło z dofinansowania. Refundacja leków do stymulacji jest ogólnopolska i dostajesz ją jeśli spełnisz warunki: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Należy również pamiętać, że refundacją są objęte tylko 3 cykle. Ja miałam stymulację Gonal F, Menopur, Ovitrelle - 950zł. Potem estrofem, luteina, lutnus (od punkcji do pierwszego testowania bety) - 500zł.

38l: endometrioza IV st., IO, niedoczynność tarczycy, AMH 1.77, torbiele endometrialne, problemy z grubością endometrium

2020- 3 cykle stymulowane - lametta, pregnyl, duphaston - beta<5

26.08.21 - start IVF
    08.09.21 - punkcja - 6 pęcherzyków, 5 pobranych komórek, 4 zapłodnione
    ❄️❄️❄️ cl.7.1, cl.8.1, cl.9.1 - wszystkie z 2 doby

10.09.21 - ET cl.4.1 (endometrium 5,6)
    11 dpt - beta 76.9 mIU/ml, 13 dpt - beta 126 mIU/ml, 17 dpt - beta 524,5 mIU/ml, 19 dpt - beta 747,6 mIU/ml, 25 dpt - beta 1619 mIU/ml - puste jajo, 31 dpt - beta 4095 mIU/ml - poronienie zatrzymane, 55 dpt - indukcja poronienia

2022 - próby podejścia do crio (słabe endo, niepękające pęcherzyki, torbiel endometrialna)

03.12.22 criotransfer na cyklu naturalnym, endometrium 9 (lametta, accofil, protulex, lutinus, luteina)
    11 dpt - beta 2,3

15.03.23 criotransfer na cyklu naturalnym, endometrium 7 (lametta, prolutex, neoparin, acard, encorton, estrofen, lutinus, luteina)
  • kalima Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2021, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I oczywiście leków do stymulacji jest kilka, nie wszystkie refundowane, różne ceny są też w różnych aptekach. tutaj mogą być dużo wyższe koszty jeśli będziesz potrzebowała większych dawek. Akurat ciężko jest się tutaj przygotować finansowo póki nie rozpoczniesz stymulacji.

38l: endometrioza IV st., IO, niedoczynność tarczycy, AMH 1.77, torbiele endometrialne, problemy z grubością endometrium

26.08.21 - start IVF

11 dpt - beta 76.9 mIU/ml, 13 dpt - beta 126 mIU/ml, 17 dpt - beta 524,5 mIU/ml, 19 dpt - beta 747,6 mIU/ml, 25 dpt - beta 1619 mIU/ml - puste jajo, 31 dpt - beta 4095 mIU/ml - poronienie zatrzymane, 55 dpt - indukcja poronienia

2022 - próby podejścia do crio (słabe endo, niepękające pęcherzyki, torbiel endometrialna)

03.12.22 criotransfer na cyklu naturalnym, endometrium 9 (lametta, accofil, protulex, lutinus, luteina)
    11 dpt - beta 2,3

15.03.23 criotransfer na cyklu naturalnym, endometrium 7 (lametta, prolutex, neoparin, acard, encorton, estrofen, lutinus, luteina)
  • Lara7777 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2021, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalima wrote:
    Lara7777 mogę ci powiedzieć jak wyglądają płatności w Novum, nie wiem czy każda klinika ma taki sam system. Kwalifikację do procedury masz podczas wizyty, wtedy też wypełniasz deklarację do miasta że mieszkasz w Warszawie dłużej niż 2 lata (jest ot tylko deklaracja) dodatkowo musisz spełnić też warunki: ukończone 25 lat i nie więcej niż 40 lat, para pozostaje w związku małżeńskim lub partnerskim, para poddała się wcześniejszemu leczeniu niższego rzędu, które zakończyło się niepowodzeniem lub posiada bezpośrednie wskazanie do zapłodnienia pozaustrojowego. Za wizytę kwalifikacyjna płacisz 250zł, ty i partner/mąż musicie zrobić też badania (ja robiłam w ramach pakiety z pracy, możesz próbować na NFZ w najgorszym wypadku dodatkowo za wszystko płacicie). Nie masz torbieli itp i wszystko jest ok, następna wizyty to wizyty stymulacyjna (200zł) na której masz rozpisane leki na całą stymulację. W zależności od reakcji jajników na stymulację wizyty masz co 2-3 dni (nie płacisz za wizyty ani za badania robione w Novum przed wizytą E2 i progesteron). W razie potrzeby masz mieniane dawki leków. Potem jest punkcja, wtedy płacisz 690zł (za punkcję, zapłodnienie u mnie było to ICSI, i hodowlę do 2 lub 5 doby). Jeśli lekarz uzna, że hodują zarodki do 2 doby a ty będziesz chciała do 5 to jest to dodatkowo płatne wtedy. Następnie masz transfer (jeśli masz krótki protokół ) płatny 910zł (transfer oraz opłata za zamrożenie pozostałych zarodków jeśli są i roczna opłata za przechowywanie). Przed wizytą masz USG. Tyle mi wyszło z dofinansowania. Refundacja leków do stymulacji jest ogólnopolska i dostajesz ją jeśli spełnisz warunki: wiek poniżej 40 roku życia, wynik badania FSH poniżej 15 mlU/ml w 2-3 dniu cyklu lub hormonu AMH powyżej 0,7 ng/ml. Należy również pamiętać, że refundacją są objęte tylko 3 cykle. Ja miałam stymulację Gonal F, Menopur, Ovitrelle - 950zł. Potem estrofem, luteina, lutnus (od punkcji do pierwszego testowania bety) - 500zł.

Kalima - bardzo ci dziękuje za wyczerpujący opis :)

Czy możesz jeszcze napisać ile czekaliście na ruszanie procedury od momentu 1 wizyty? czy to można wtedy zacząć już w kolejnym cyklu czy trzeba czekać?

Wiek - 40 lat
    Amh - 0.8
    Starania od 2018

06.2020 - histeroskopia usunięcie polipa

09.2021 - 1xIUI- beta 0

12.2021 - 1 procedura IVF, pobrano 5 komórek, uzyskano 3 zarodki
    Transfer (lutinus, luteina, acard) - beta 0

01.2022 - biopsja endo - brak stanu zapalnego

02.2022 - crio 2 zarodkow (neoparin, acard, lutinus, progesteron besins), beta 0

09.2022 - laparoskopia, wycięcie niewielkich ognisk endometriozy z wiazadeł k-m

03.2023 - 2 procedura IVF, pobrano 3 komórki, tylko 1 zarodek z 5 doby
    Transfer (prograf, neoparin, glucophage 500, acard, lutinus, progesteron besins)
    7dpt - beta hcg - 8.7, 9dpt - beta hcg - 10.4 , 12dpt - 2.4💔

07.2023: Dr Pasnik: Allo Mlr - 22.5, Cross match - 24.8 - Tarivid i metronizadol przez 10 dni

08.2023 - 3 procedura IVF (dlugi protokół - menopur 225, recovelle 12) 7 pęcherzyków, 5 pobranych komórek, 4 dojrzałe, nie zapłodniła się żadna 😥😥

08.2024
    Naturals - beta hcg 2.539 🥰🥰
  • kalima Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2021, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara7777 wrote:
    Kalima - bardzo ci dziękuje za wyczerpujący opis :)

Czy możesz jeszcze napisać ile czekaliście na ruszanie procedury od momentu 1 wizyty? czy to można wtedy zacząć już w kolejnym cyklu czy trzeba czekać?
    Jak przyszłam na wizytę kwalifikacyjna to teoretycznie mogłam od razu ruszać to znaczy od 2 dc, ale że miałam torbiel to pierwszy cykl byłam na tabletkach anty i ruszyliśmy od kolejnego. Ja też chodziłam wcześniej tam, więc ta wizyta kwalifikacyjna to była tylko formalność.

26.08.21 - start IVF

11 dpt - beta 2,3

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ