X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Karola1385 Koleżanka

Wysłany: 31 grudnia 2022, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Czytam Was od dawna, ale nie udzielam się specjalnie. Bardziej traktuje Wasze posty i doświadczenie jako skarbnicę wiedzy. Wiele się od Was nauczyłam. Dziękuję za to.

A teraz do rzeczy.
    Chciałam napisać post ku przestrodze.
    Dziewczyny badajcie swoje zarodki.

Jesteśmy po procedurze z KD w Reprofit. Obecnie 13 tydzień.
    Nasza dawczyni miała 19 lat. Wszystko wyglądało wspaniale. Uzyskaliśmy 4 zarodki. Pierwszy transfer się nie udał. Drugi był tym strzałem w 10kę, choć nie obyło się bez problemów od samego początku.
    Ostatnia wizyta u mojego lekarza przewróciła mój świat do góry nogami. Tuż przed świetami dowiedzieliśmy się że źle wyszła przezierność. Już wtedy były łzy i panika ale przecież to nie zawsze oznacza wady genetyczne. Przecież nasza dawczyni była taka młoda....ale wynik Nifty nie pozostawia złudzeń. Nasze dziecko ma Zespół Downa.
    Do końca życia będę sobie wyrzucała dlaczego nie zbadaliśmy zarodków. Może wtedy zostalibyśmy z niczym ale nie wiem już co gorsze. Każda z nas marzy o zdrowym ślicznym dziecku.
    Wiem że wiele decyzji w naszych staraniach podyktowane jest względami finansowymi, ale wiem też że jakbym mogła to oddałabym ostatnią koszule żeby nie przeżywać tego co teraz.
    Wiem też że większość dziewczyn ma szczęście i albo udają im się pierwsze procedury, albo pierwsze transfery a ich dzieci bez względu na wiek rodziców i pochodzenie komórki rodzą się zdrowe. Ja nie miałam tego szczęścia.
    Można szukać przyczyny w wieku męża - 37 lat, w terstozoospermii którą u niego zdiagnozowano w Reprofit. Można szukać. Nie mam pretensji do kliniki, może jedynie żal do świata.
    Życie mnie przeczołgało od samego początku aż do teraz.
    Jedno jest pewne, nie wrócę już po dwa pozostałe zarodki. Za bardzo się boję.
    Narazie próbuje żyć w nowej rzeczywistości, ale nie jest to łatwe. Ponoć nazywa się to "żałobą po utracie zdrowego dziecka".

Życzę Wam na ten Nowy Rok aby żadna nie musiała przeżywać tego co ja.

• Ananasowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1385 wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Czytam Was od dawna, ale nie udzielam się specjalnie. Bardziej traktuje Wasze posty i doświadczenie jako skarbnicę wiedzy. Wiele się od Was nauczyłam. Dziękuję za to.

A teraz do rzeczy.

Nasza dawczyni miała 19 lat. Wszystko wyglądało wspaniale. Uzyskaliśmy 4 zarodki. Pierwszy transfer się nie udał. Drugi był tym strzałem w 10kę, choć nie obyło się bez problemów od samego początku.
    Ostatnia wizyta u mojego lekarza przewróciła mój świat do góry nogami. Tuż przed świetami dowiedzieliśmy się że źle wyszła przezierność. Już wtedy były łzy i panika ale przecież to nie zawsze oznacza wady genetyczne. Przecież nasza dawczyni była taka młoda....ale wynik Nifty nie pozostawia złudzeń. Nasze dziecko ma Zespół Downa.
    Do końca życia będę sobie wyrzucała dlaczego nie zbadaliśmy zarodków. Może wtedy zostalibyśmy z niczym ale nie wiem już co gorsze. Każda z nas marzy o zdrowym ślicznym dziecku.
    Wiem że wiele decyzji w naszych staraniach podyktowane jest względami finansowymi, ale wiem też że jakbym mogła to oddałabym ostatnią koszule żeby nie przeżywać tego co teraz.
    Wiem też że większość dziewczyn ma szczęście i albo udają im się pierwsze procedury, albo pierwsze transfery a ich dzieci bez względu na wiek rodziców i pochodzenie komórki rodzą się zdrowe. Ja nie miałam tego szczęścia.
    Można szukać przyczyny w wieku męża - 37 lat, w terstozoospermii którą u niego zdiagnozowano w Reprofit. Można szukać. Nie mam pretensji do kliniki, może jedynie żal do świata.
    Narazie próbuje żyć w nowej rzeczywistości, ale nie jest to łatwe. Ponoć nazywa się to "żałobą po utracie zdrowego dziecka".

Kochana ale czy przebadany zarodek wykrył by tka wadę ? Dawcy są raczej przebadani. Badanie zarodka nie zawsze jest w 100 procentach pewne. Możesz jedynie dopytać w Reproficie czy dawczyni zgłaszała wady w rodzinie. Bardzo mi przykro że na koniec tej trudnej drogi los jeszcze podłożył Ci kłody. 😥😥 Trzymaj się ciepło !

Ona :
    30 lat
    Endometrioza i adenomioza
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Żylaki powrózka nasiennego
    Decyzja o AZ!

25.10.2022r. AZ - invimed Katowice
    Beta : 2,30 💔😭
    29.11.2022r. biopsja endometrium z wycinkiem CD 138 - drobne fragmenty cewek gruczołowych i ropne nacieki zapalne. Materiał nie pozwala na oznaczenie markerów.
    15.12.2022r histeroskopia operacyjna - polipowate fragmenty endometrium w fazie poliferacji.
    Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
    30.12.2022r. 1 zastrzyk diphlerine
  • Karola1385 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZD, ZE, ZP powstają podczas podziału komórki, jeszcze przed transferem. Jakbym przebadała zarodki, z pewnością ten zostałby odrzucony.
    Nie mam pretensji do dawczyni. Może mieć 10 zdrowych dzieci a ta następna komórka niewłaściwie się podzieli i powstają wady genetyczne.
    Poprostu statystycznie jest mniejsze prawdopodobieństwo że 19 latka urodzi dziecko z ZD niż 40 latka. Sadziłam że młoda dawczyni da nam ten komfort psychiczny.

• Jeżóweczka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1385 wrote:
    ZD, ZE, ZP powstają podczas podziału komórki, jeszcze przed transferem. Jakbym przebadała zarodki, z pewnością ten zostałby odrzucony.
    Nie mam pretensji do dawczyni. Może mieć 10 zdrowych dzieci a ta następna komórka niewłaściwie się podzieli i powstają wady genetyczne.
    Poprostu statystycznie jest mniejsze prawdopodobieństwo że 19 latka urodzi dziecko z ZD niż 40 latka. Sadziłam że młoda dawczyni da nam ten komfort psychiczny.
    Bardzo mi przykro, że po takiej długiej drodze Cię to spotkało... przy ZD w 90% chromosom dodatkowy (lub jego część) pochodzi od matki. Ja również sugerując się wiekiem dawczyni nie bralam przebadanego zarodka- u kobiet w wieku 20 lat ryzyko ZD to 1:2000.
    Może warto byłoby przebadać 2 pozostałe zarodki?
    Przytulam mocno...

Karola1385 lubi tę wiadomość

26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
    ➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
    ➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
    ➡️26 dpt ❤
    ➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
    ➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
    ➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
    ➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
    ➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
    ➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
    10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
    ➡️6 dpt beta 59,52
    ➡️8 dpt beta 209,7
    ➡️10 dpt beta 508,1
    ➡️14 dpt beta 1927,0
    ➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    ➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
    ➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
    preg.png
    age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1385 wrote:
    Cześć dziewczyny.

A teraz do rzeczy.

Bardzo mi przykro, jakbyś potrzebowała pomocy pisz, mam 10 letnią córę z wadami genetycznymi może będę umiała Ci pomóc? Wesprzeć?
    Ananasowa u niej w rodzinie wszyscy mogli być zdrowi. Tak jak u mojej znajomej. Pierwsze dziecko ma ZD, ona byla przed 30stka, po obu stronach w rodzinie wszyscy zdrowi. Ot tak taki kaprys matki natury. Później urodziła 2ke zdrowych dzieci.

Jeżóweczka, Karola1385, mlia lubią tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych
    Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • Karola1385 Koleżanka

Wysłany: 1 stycznia 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Bardzo mi przykro, że po takiej długiej drodze Cię to spotkało... przy ZD w 90% chromosom dodatkowy (lub jego część) pochodzi od matki. Ja również sugerując się wiekiem dawczyni nie bralam przebadanego zarodka- u kobiet w wieku 20 lat ryzyko ZD to 1:2000.
    Może warto byłoby przebadać 2 pozostałe zarodki?
    Przytulam mocno...

Rozmrożenie i przebadanie zamrożonych już zarodków to koszt 830 jednego, każdy następny 445. A od nowego roku ceny mają wzrosnąć. Nie chce ich badać żeby się dowiedzieć że oba są chore. Na ten moment nie biorę tego pod uwagę.

• Jeżóweczka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1385 wrote:
    Rozmrożenie i przebadanie zamrożonych już zarodków to koszt 830 jednego, każdy następny 445. A od nowego roku ceny mają wzrosnąć. Nie chce ich badać żeby się dowiedzieć że oba są chore. Na ten moment nie biorę tego pod uwagę.
    Oczywiście, rozumiem. Koszty rzeczywiście są spore. U nas decyzja o nieprzebadanym zarodku również między innymi była podyktowana kosztami. Poza tym ja nigdy nie ruszałam mojej immunologii, balam się, że w ogóle nie mogę zajść w ciążę i szkoda byłoby mi przebadanego zarodka.

26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
    ➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
    ➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
    ➡️26 dpt ❤
    ➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
    ➡️21+0 tc 03.03.23 USG połówkowe 483g. Córeczka❤
    ➡️26+4 tc 11.04.23 957g.➡️30+4 tc 1432 g.
    ➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g.
    ➡️34+4 tc 2411 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
    ➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
    10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
    ➡️6 dpt beta 59,52
    ➡️8 dpt beta 209,7
    ➡️10 dpt beta 508,1
    ➡️14 dpt beta 1927,0
    ➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    ➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
    ➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
    preg.png
    age.png
  • Salome Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, bardzo mi przykro, że to Cię spotkało :(
    To, że te wady mogą wystąpić nawet u dziecka bardzo młodej kobiety, przekonuje mnie, żeby brać tylko przebadany zarodek. Statystycznie ryzyko jest małe przy młodych dawcach, ale jednak jest i trzeba się z tym liczyć. Na grupie reprofitowej na fb jest więcej takich przypadków - z tym, że nie widziałam ZD, ale inne wady chromosomalne, które doprowadziły do utraty ciąży.
    Badanie PGT daje około 98% gwarancji braku wad.

Jeżóweczka, Karola1385 lubią tę wiadomość

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • Ewa3bit Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola1385, bardzo mi przykro, że Twoja droga do macierzyństwa jest taka wyboista i trudna. Wierzę w to, że znajdziesz w sobie siłę aby zmierzyć się z wyzwaniami, które przed Tobą stoją.
    Po swoich badaniach genetycznych miałam konsultacje z genetykiem, chcieliśmy przepadać swoje zarodki ponieważ wcześniejsze transfery kończyły się niepowodzeniem. Niestety z ostatniej procedury nie udało się uzyskać zarodków więc nie było czego badać, ale genetyk powiedział, że nawet przebadany zarodek nie daje gwarancji zdrowego dziecka, ponieważ do mutacji może dochodzić w późniejszych fazach rozwoju zarodka. Oczywiście badania zarodków pozwalają ograniczyć to ryzyko ale gwarancji nigdy nie ma.
    Trzymaj się ciepło.

Invicta
    2 x IUI 👎

Gameta
    3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
    3 x AZ w Pl - nieudane 😔

01.03.2023 - Transfer AZ - 4.1.1 Pl

8 dpt - beta 99,33 mlU/ml, prog 27,60 ng/ml
    10 dpt - beta 162,60 mlU/ml, prog 25,21 ng/ml
    14 dpt - beta: 842 mlU/ml, prog 21,10 ng/ml,TSH 2,12, FT3 3,09, FT4 1,39
    14 dpt - jest pęcherzyk 👍
    26 dpt - beta 16050 mlU/ml, prog 24,28 ng/ml

6t4d (30 dpt) - jest 💓 CRL 0,59 cm
    10t3d - CRL 3,41 cm
    12t3d - CRL 6,63 cm, prenatalne ok
    14t5d - 100g maluszka
    19t3d - 220g, dziewczynka 👧
    21t5d - 419g, połówkowe ok
    23t5d - 560g dziewczynki
    28t4d - 1260g dziewczynki
    30t3d - 1423g, prenatalne ok
    41+0 - 3460 g, 58 cm szczęścia 👧 💗

age.png
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa3bit wrote:
    Karola1385, bardzo mi przykro, że Twoja droga do macierzyństwa jest taka wyboista i trudna. Wierzę w to, że znajdziesz w sobie siłę aby zmierzyć się z wyzwaniami, które przed Tobą stoją.
    Po swoich badaniach genetycznych miałam konsultacje z genetykiem, chcieliśmy przepadać swoje zarodki ponieważ wcześniejsze transfery kończyły się niepowodzeniem. Niestety z ostatniej procedury nie udało się uzyskać zarodków więc nie było czego badać, ale genetyk powiedział, że nawet przebadany zarodek nie daje gwarancji zdrowego dziecka, ponieważ do mutacji może dochodzić w późniejszych fazach rozwoju zarodka. Oczywiście badania zarodków pozwalają ograniczyć to ryzyko ale gwarancji nigdy nie ma.
    Trzymaj się ciepło.
    Właśnie o to mi chodziło że niestety nawet ten przebadany zarodek w fazie rozwoju może okazać się chory. My już i tak mamy bardzo ciężka drogę do tego by w ogóle być w ciąży więc bardzo przykre i smutne jest to że nawet po potwierdzeniu ciąży ciągle jest strach a i jeszcze wychodzą niestety takie sytuacje 😥😔

Ona :
    30 lat
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Decyzja o AZ!

29.11.2022r. biopsja endometrium z wycinkiem CD 138 - drobne fragmenty cewek gruczołowych i ropne nacieki zapalne. Materiał nie pozwala na oznaczenie markerów.
    15.12.2022r histeroskopia operacyjna - polipowate fragmenty endometrium w fazie poliferacji.
    Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
  • Kluska Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasowa wrote:
    Właśnie o to mi chodziło że niestety nawet ten przebadany zarodek w fazie rozwoju może okazać się chory. My już i tak mamy bardzo ciężka drogę do tego by w ogóle być w ciąży więc bardzo przykre i smutne jest to że nawet po potwierdzeniu ciąży ciągle jest strach a i jeszcze wychodzą niestety takie sytuacje 😥😔

Z tego co mi genetyk tłumaczył (i tyle ile wiem ze studiów) to owszem mogą się pojawić mutacje ale raczej obrebię translokacji lub delecji pojedynczych genów ( w wyniku błędów mitozy) a nie pojawienie się lub zniknięcie chromosomu bo te wady powstają na etapie tworzenia się komórki jajowej i plemnika (błędna mejoza).

Inna sprawa, że samą metoda badania zarodków jest wysoce nie idealna. Można mieć pecha i pobrać te 7-8 komórek zdrowych gdzie reszta jest mozaiką. I w drugą stronę.

Dodatkowo liczba chromosomów to nie wszystko, nadal mogą być choroby jednogenowe (np mukowiscydoza) czy wady rozwojowe.

Nic nie jest białe lub czarne.

Karola bardzo mi przykro, że Was to spotyka. Jesteście tym jednym, mało prawdopodobnym a jednak nie niemożliwym przypadkiem. Statystyka to straszna suka.

Karola1385, Ewa3bit, Salome lubią tę wiadomość

age.png

Artvimed Kraków

18.11.2024 transfer ❄️, biochem

30.11.2022 zabraliśmy ❄️ do 🏡, 07.2023 Z jest na świecie ❤️♀️

10.2022 mamy 4 zdrowe ❄️
    21.09.2022 mamy 5 ❄️ z pierwszego IVF

👱‍♀️87, 🧔 86

♀️Niepłodność jajowodowa: oba niedrożne

💊KIR BX (brakuje 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm)-na razie nic z tym nie robimy
    💊Układ hetero w czynnik Leiden, R2 i MTHFR- metylowane witaminy i heparyna od transferu
    💊Wysokie NK maciczne- encorton
    💊Niewielkie zapalenie endometrium, przeleczone, brak biopsji kontrolnej

♂️Delikatnie obniżona morfologia ale fragmentacja, stres oksydacyjny i inne testy super.
  • katszo Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    katszo bardzo mi przykro, wiem, że boli, ale ja po pierwszym AZ dostałam pozytywnego kopa - ucieszyłam się, że mój organizm w ogóle jest zdolny do zagnieżdzenia i od razu podeszłam do kolejnego transferu - jego efekt właśnie tulę w ramionach:)
    Wierzę, że kolejny transfer będzie tym szczęśliwym

Dziewczyny, trzymam mocno za Was kciuki, oby 2023 był dla wszystkich szczęśliwy

Tej myśli właśnie od dzisiejszego poranka próbuję się trzymać, bo ostatnie dwa dni miałam koszmarne - przespałam je na relanium, przepłakałam i przeleżałam. Ale dzisiaj myślę sobie, że to moja pierwsza pozytywna beta, że jednak coś zaskoczyło i właśnie miałam do Was pisać i pytać, czy to dobrze, czy źle. Gdzieś na forum embriologicznym wyczytałam, że jak zdarzy się ciąża biochemiczna, to podobno dobrze to rokuje na kolejne. Piszą, że:

"Pocieszeniem mogą być doniesienia naukowców, mówiące o tym, że kobiety, które doświadczyły ciąży biochemicznej po zabiegu in vitro mają statystycznie większą szansę na prawidłową ciążę w następnych próbach. Przed kolejnymi transferami warto zrobić histeroskopię oraz możecie Państwo wykonać badanie kariotypów."

Tego się będę trzymać. Jutro idę do mojej gin i dowiem się, co dalej - czy próbujemy od razu w kolejnym cyklu, czy wrzucamy diphereline i czekamy znowu. Sama nie wiem. Jutro dam znać, co i jak. Jutro pewnie też odpisze mi Renata.

mlia, Ananasowa, Ewa3bit, Salome, Magan, Ada M, Monika29 lubią tę wiadomość

36 lat
    Endometrioza IV st. (3 laparoskopie)
    AMH: <0,20
    FSH: 19
    wodniaki jajowodów (laparotomia wrzesień 2022)

pierwsza procedura 11.2021 - 1 zarodek
    11 dpt - beta 2,30 💔
    druga procedura 05.2022 - degeneracja komórki po zapłodnieniu 💔
    trzecia procedura 07.2022 - brak dobrych komórek do zapłodnienia 💔 💔 💔

11.2022 - Reprofit, KD, 2 zarodki, dobre wyniki pgt
    transfer - 19 grudnia 2022 (estrofem 3x1, utrogestan 3x400, duphaston 3x1, agolutin 1x1, atosiban, neoparin, acard)
    8 dpt - betaHCG 46,60; progesteron 31,48
    10dpt - betaHCG 31,50; progesteron 30,98 💔
    11dpt - betaHCG 16, ciąża biochemiczna

maj 2023 - transfer zarodka z KD (cykl sztuczny)
    6dpt - betaHCG 13,9
    8dpt - betaHCG 77,40
    11dpt - betaHCG 149,50
    13dpt - betaHCG 84 💔

grudzień 2023 - transfer zarodka z KD (cykl sztuczny)
    ❣️ jest dziewczynka
    termin porodu: 07.09.2024
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katszo wrote:
    Tej myśli właśnie od dzisiejszego poranka próbuję się trzymać, bo ostatnie dwa dni miałam koszmarne - przespałam je na relanium, przepłakałam i przeleżałam. Ale dzisiaj myślę sobie, że to moja pierwsza pozytywna beta, że jednak coś zaskoczyło i właśnie miałam do Was pisać i pytać, czy to dobrze, czy źle. Gdzieś na forum embriologicznym wyczytałam, że jak zdarzy się ciąża biochemiczna, to podobno dobrze to rokuje na kolejne. Piszą, że:

"Pocieszeniem mogą być doniesienia naukowców, mówiące o tym, że kobiety, które doświadczyły ciąży biochemicznej po zabiegu in vitro mają statystycznie większą szansę na prawidłową ciążę w następnych próbach. Przed kolejnymi transferami warto zrobić histeroskopię oraz możecie Państwo wykonać badanie kariotypów."

Tego się będę trzymać. Jutro idę do mojej gin i dowiem się, co dalej - czy próbujemy od razu w kolejnym cyklu, czy wrzucamy diphereline i czekamy znowu. Sama nie wiem. Jutro dam znać, co i jak. Jutro pewnie też odpisze mi Renata.
    Trzymam kciuki za Ciebie !
    Daj znać koniecznie co powie Ci Pani doktor.
    Ja w piątek przyjęłam 1 diphlerine ;) będę się umawiac na wizytę i zobaczymy co dalej będzie ;)

Ona :
    30 lat
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Decyzja o AZ!

Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
  • kid_aa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katszo ja miałam 3x diphereline i po tym pierwszym az okazało się, że nadal działa i nie zanosi się na owu więc poleciałyśmy z tematem i kolejnym przygotowaniem od razu.
    Trzymam kciuki!!!

katszo lubi tę wiadomość

age.png
    30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
    IUI 05.2017 :( IMSI 08.2017 :( IMSI 01.2018 :( IMSI 03.2019 :( IMSI 05.2019 (Mini-IVF) :( 08.2020 stymulacyjna klapa :(
    AZ 02.2022 :( 7dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
    AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
    genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
    2950g Syn - Nasza Miłość😍
  • Ewa3bit Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katszo wrote:

Katszo, cieszę się, że znalazłaś w sobie siłę do dalszej walki 💪 Życzę Ci by ten Nowy Rok dał Ci upragnione szczęście.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 20:05

katszo lubi tę wiadomość

Invicta
    2 x IUI 👎

Gameta
    3 x IVF ➡️ 5 transferów (4 x blastka 4.1.1 + 1 x blastka 4.2.2) ➡️1 cb, 1 poronienie w 9tc 💔
    3 x AZ w Pl - nieudane 😔

10t3d - CRL 3,41 cm
    14t5d - 100g maluszka
    23t5d - 560g dziewczynki

age.png
  • Ewa3bit Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasowa wrote:

Ananasowa, dobrze że mimo tych trudów idziemy dalej do przodu. Myślę, że takim "staraczkom" jak my tu na forum, obawy i strach będą towarzyszyć od początku do końca tych upragnionych ciąż. Ważne by myśleć pozytywnie i mieć wsparcie wśród bliskich i nie tylko - tak jak chociażby na tym forum 👍

Ananasowa lubi tę wiadomość

Invicta
    2 x IUI 👎

Gameta
    3 x AZ w Pl - nieudane 😔

10t3d - CRL 3,41 cm
    14t5d - 100g maluszka
    23t5d - 560g dziewczynki

age.png
  • katszo Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kid_aa wrote:
    katszo ja miałam 3x diphereline i po tym pierwszym az okazało się, że nadal działa i nie zanosi się na owu więc poleciałyśmy z tematem i kolejnym przygotowaniem od razu.
    Trzymam kciuki!!!

ja miałam tylko jeden zastrzyk diphereline przed podejściem do transferu, więc pewnie to za mało. Czekam na krwawienie z odstawienia proga. Oby nie okazało się, że skieruje mnie na biopsję endometrium. Nie mam sily na kolejne zabiegi.

36 lat

11 dpt - beta 2,30 💔

transfer - 19 grudnia 2022 (estrofem 3x1, utrogestan 3x400, duphaston 3x1, agolutin 1x1, atosiban, neoparin, acard)

6dpt - betaHCG 13,9
    8dpt - betaHCG 77,40
    11dpt - betaHCG 149,50
    13dpt - betaHCG 84 💔

❣️ jest dziewczynka
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katszo wrote:
    ja miałam tylko jeden zastrzyk diphereline przed podejściem do transferu, więc pewnie to za mało. Czekam na krwawienie z odstawienia proga. Oby nie okazało się, że skieruje mnie na biopsję endometrium. Nie mam sily na kolejne zabiegi.
    A Czechy nie kazały wziąć min 3 diphlerine ?

Ona :
    30 lat
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Decyzja o AZ!

Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
  • katszo Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ananasowa wrote:
    A Czechy nie kazały wziąć min 3 diphlerine ?

W ogóle nic nie kazali mi wziąć. Właściwie to Rakosova nie zaleciła mi niczego przed transferem. Po transferze, kiedy spytałam o leki rozkurczowe itd., to lekko mnie wyśmiali i mówili, że oni niczego takiego pacjentkom nie zalecają.
    A moja gin z Polski obstawiła mnie lekami dodatkowymi, jak neoparin, acard, itd. To ona też kazała prosić o atosiban. Rakosova nic takiego nie zaleciła. Więc to czeskie podejście jest takie bardziej lajtowe, że tak powiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2023, 20:07

36 lat

11 dpt - beta 2,30 💔

6dpt - betaHCG 13,9
    8dpt - betaHCG 77,40
    11dpt - betaHCG 149,50
    13dpt - betaHCG 84 💔

❣️ jest dziewczynka
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katszo wrote:
    W ogóle nic nie kazali mi wziąć. Właściwie to Rakosova nie zaleciła mi niczego przed transferem. Po transferze, kiedy spytałam o leki rozkurczowe itd., to lekko mnie wyśmiali i mówili, że oni niczego takiego pacjentkom nie zalecają.
    A moja gin z Polski obstawiła mnie lekami dodatkowymi, jak neoparin, acard, itd. To ona też kazała prosić o atosiban. Rakosova nic takiego nie zaleciła. Więc to czeskie podejście jest takie bardziej lajtowe, że tak powiem.
    Dziwne bo mi zaś Rakosova zleciła diphlerine przed transferem minimum 3 zastrzyki 🤔

Ona :
    30 lat
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Decyzja o AZ!

Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
‹‹ 199 200 201 202 203 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ