X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Reprofit Ostrava
Odpowiedz

Reprofit Ostrava

Oceń ten wątek:
  • Salome Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    U mnie była dokładnie 36h od podania Ovitrelle. Przynajmniej tak czułam a zazwyczaj się nie mylę

No właśnie nie każdy to odczuwa. Przy ostatnim podejściu nic nie czułam, a przy tym czułam ból owulacyjny.

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • Salome Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Kobietki dziekujemy serdecznie za wszystkie kciuki, my jesteśmy po wizycie, wszystko dobrze, dzidzia waży już 513 gram, a łożysko przesunęło się do góry o 1 cm! 😊 kolejna wizyta za miesiąc 🥰

Yeaaah! 🎉🎉🎉

Jeżóweczka lubi tę wiadomość

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Warto wiedzieć też czemu dana para podchodziłam do az a nie do kd. Bo my podeszliśmy do az że względu na koszta. Gdyby była kasa to pewnie próbowalibyśmy z kd. Musisz zrobić tak żebyście wy się czuli z tym dobrze. A może Wam się uda z kd ?

To prawda koszta są bardzo duże jeśli chodzi o KD. Do kwoty 25tys trzeba doliczyć mrożenie plus ewentualnie dodatkowa procedurę jeśli chodzi o nasienie i wychodzi lekko 30 tys. Pewności co do zarodkow niestety nie ma.. przy tych kosztach o badaniu genetycznym wole nie wspominać. Na moich komórkach miałam z jednej procedury 3 zarodki i z drugiej 4 - niestety nie przebadane. Wiec nasienie chyba ma potencjał do zapładniania. Z drugiej strony kusi mnie opcja przebadanego zarodka. Tu mam pewność ze zarodek jest zdrowy od młodych dawców. Jedna wielka loteria.

Badania ok ✅ nasienie ok ✅ owulacja co m-c✅ Niepłodność idiopatyczna
    2019 pierwsza procedura 3 blastki
    3AA, 4AA, 5AA - 2 x beta 0, 1 x poronienie 7tc krwiak
    2021 druga procedura 4 blastki 3AA, 4AA 3x beta 0, 1x cb
    Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
    2023 trzecia procedura spdek AMH 0,6 i marne komórki 0 blastek
    Reprofit KD
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prosze jutro z rana o mocne kciuki, jade szukac Kropulka czy jest w dobrym miejscu 🧡 Mam ogromne obawy zeby jechac, czy warto, czy nie za wczesnie, czy jest ok ale sprobujemy... Moze bede panikowac jeszcze bardziej 😅

Salome, Mati W., mlia, Magra3, Magan, Jeżóweczka, Giosiek, Ada M, Ewa3bit, WeterankaP lubią tę wiadomość

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The_sleeping_beauty wrote:
    To zależy od parametrów partnera. Jesli one same porzadku to nie ma powodów zeby kd wypadała gorzej

Widzę ze u ciebie przy KD 0 zarodkow - rozumiem, ze przyczyna leży w nasieniu? W związku z tym zaproponowali ci AZ w cenie procedury z KD?

Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Reprofit KD
  • Salome Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:
    Prosze jutro z rana o mocne kciuki, jade szukac Kropulka czy jest w dobrym miejscu 🧡 Mam ogromne obawy zeby jechac, czy warto, czy nie za wczesnie, czy jest ok ale sprobujemy... Moze bede panikowac jeszcze bardziej 😅

Będę kciukować bardzo mocno! 🤞

🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Kobietki dziekujemy serdecznie za wszystkie kciuki, my jesteśmy po wizycie, wszystko dobrze, dzidzia waży już 513 gram, a łożysko przesunęło się do góry o 1 cm! 😊 kolejna wizyta za miesiąc 🥰
    Cudownie Jeżóweczko 🥰 Rosnijcie dalej zdrowo!

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • The_sleeping_beauty Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:

Świetna wiadomość z tym łożyskiem 🙂♥️
    To niesamowite ze z tych komóreczek wyrasta pól kilogramowe dzieciątko 😍 cały czas mnie to zachwyca 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 17:23

age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giosiek wrote:
    ☺️
    https://naforum.zapodaj.net/984bc9476b66.jpg.html

Gosiek gratulacje :) mam do ciebie pytanie - wylałam zaproszenie

Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Reprofit KD
  • The_sleeping_beauty Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    Widzę ze u ciebie przy KD 0 zarodkow - rozumiem, ze przyczyna leży w nasieniu? W związku z tym zaproponowali ci AZ w cenie procedury z KD?

Tak i to było zaskakujące. Mąż nie ma wzorcowego nasienia, ale na żadnym etapie leczenia nie było mowy, że jest tragicznie. I reprofit i my byliśmy pewni, że kd da dobre efekty, a okazało się, że jednak był całkowity zonk. Prawdopodobnie znaczenie miała jednak kwestia chromosomalna pomimo prawidłowych kariotypow.
    Ponieważ nie otrzymaliśmy 2 gwarantowanych zarodków zaproponowano nam albo powtórkę kd z inna dawczynią albo 2 przebadane zarodki. Wybraliśmy to drugie rozwiazanie

age.png
  • Stefania Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała wrote:
    Czyli ten progesteron też powoli rośnie tak jak u mnie a to najważniejsze. Tylko ja startowałam z poziomu 21 więc te liczby są oczywiście inne.
    Pisałaś do Anety?
    Moim zdaniem trzeba kontrolować tego proga i to dosyć często.
    Pisałam do Anety, ale już jej pewnie dziś nie ma. Muszę poczekać do rana, myślisz żeby jutro znów oznaczyć czy dopiero pojutrze? Mam kłopot z progesteronem w cyklu sztucznym. Po pierwszym nieudanym transferze miałam 9,52 mg/mL. Potem przy przygotowywaniu do następnego na sztucznym leciał na łeb na szyję - odwołałam we wcześniejszej klinice. Dwa dni przed transferem miałam 5,51 ng/mL a dzień przed spadł do 3,87 ng/mL przy stosowaniu utrogestanu 2 x 400 mg dziennie. Dlatego bardzo się stresuje.

45 lat
    2021 r. ciąża naturalna strata w 20 tyg.
    2022 r. decyzja o adopcji zarodka
    Klinika Gyncentrum Ostrava- cykl sztuczny
    - 06.22 transfer nieudany (embryoglue) beta < 2,3
    progesteron 9,52
    09.22 r. podejrzenie wodniaków jajowodu - laparoskopia - wykluczenie wodniaków
    zmiana kliniki
    - 11.22 r. Klinika Reprofit - cykl naturalny
    - 12.22 r. zbyt wczesna owulacja
    - 01.23 r. brak owulacji
    11.03.23 r. TRANSFER
    6dpt prog 44,44
    7dpt beta 52,60
    9 dpt beta 122,10
    11 dpt beta 281,70 prog 44,56
    14 dpt beta 1152,90 prog 35,50
    16 dpt prog 32,87
    18 dpt beta 7227,30 prog 32,49
    23 dpt beta 25902,80 prog 30,77
    25 dpt ❤️ CRL 6 mm
    Polówkowe: dziewczynka
    event.png
  • Pestka" Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    To prawda koszta są bardzo duże jeśli chodzi o KD. Do kwoty 25tys trzeba doliczyć mrożenie plus ewentualnie dodatkowa procedurę jeśli chodzi o nasienie i wychodzi lekko 30 tys. Pewności co do zarodkow niestety nie ma.. przy tych kosztach o badaniu genetycznym wole nie wspominać. Na moich komórkach miałam z jednej procedury 3 zarodki i z drugiej 4 - niestety nie przebadane. Wiec nasienie chyba ma potencjał do zapładniania. Z drugiej strony kusi mnie opcja przebadanego zarodka. Tu mam pewność ze zarodek jest zdrowy od młodych dawców. Jedna wielka loteria.

Tak jak już pisały dziewczyny musisz przemyśleć na co jesteś w tej chwili gotowa i niestety jakie masz zasoby finansowe. KD to duży koszt. Przy podejmowaniu decyzji o KD dla mnie na tamten moment ważne było by dziecko miało geny chociaż jednego z nas (chociaż dla mojego partnera nie miało to znaczenia). Myślałam, że wyeliminowanie moich wadliwych komórek da nam szansę na więcej zarodków a zarazem na więcej szans. Niestety okazało się, że problemem jest też nasienie i ostatecznie z 8 komórek dawczyni uzyskaliśmy 2 zarodki. Nie badaliśmy ich. Pierwszy transfer nieudany. Później czytałam tu na forum wpis Arzu, że oba uzyskane po kd zarodki po badaniach okazały się chore. Dlatego nie mam gwarancji, że mimo młodej dawczyni nasze zarodki były /są zdrowe.
    Mimo wszystko uważam, że jeśli masz taką potrzebę i znajdziesz takie pieniądze a nasienie u męża jest ok to warto spróbować.

Tu na forum większość dziewczyn podchodzi do AZ ale powody tego są różne: słabe nasienie, nieudane kd, obciążenia genetyczne i niestety też koszty.
    Czasem po prostu trzeba przejść jeden etap by móc podejść do następnego. Jeżeli nasz ostatni zarodek nie zostanie z nami będziemy podchodzić do AZ. I tu już decydują względy finansowe bo na kolejne podejście z kd już nas nie stać.

Magra3, Monika29 lubią tę wiadomość

• Pestka" Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2023, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza123 wrote:

Mysza mocne kciuki za jutro ✊✊✊🍀. Bety masz naprawdę piękne więc powinno już być coś widać. Mam nadzieję, że jutrzejsza wizyta pozwoli Ci się choć trochę uspokoić 🙂

• Magra3 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Ja też wg zaleceń Czechów i oni właśnie kazali badać LH i progesteron. Gdyby nie to, to nie miałabym wyłapanego dnia owulacji 🤔
    Mi też kazali badać LH przed podaniem Ovitrelle

10.2023 nasza miłość 💚
    age.png
  • Jatosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka" wrote:
    Tak jak już pisały dziewczyny musisz przemyśleć na co jesteś w tej chwili gotowa i niestety jakie masz zasoby finansowe. KD to duży koszt. Przy podejmowaniu decyzji o KD dla mnie na tamten moment ważne było by dziecko miało geny chociaż jednego z nas (chociaż dla mojego partnera nie miało to znaczenia). Myślałam, że wyeliminowanie moich wadliwych komórek da nam szansę na więcej zarodków a zarazem na więcej szans. Niestety okazało się, że problemem jest też nasienie i ostatecznie z 8 komórek dawczyni uzyskaliśmy 2 zarodki. Nie badaliśmy ich. Pierwszy transfer nieudany. Później czytałam tu na forum wpis Arzu, że oba uzyskane po kd zarodki po badaniach okazały się chore. Dlatego nie mam gwarancji, że mimo młodej dawczyni nasze zarodki były /są zdrowe.
    Mimo wszystko uważam, że jeśli masz taką potrzebę i znajdziesz takie pieniądze a nasienie u męża jest ok to warto spróbować.

Tu na forum większość dziewczyn podchodzi do AZ ale powody tego są różne: słabe nasienie, nieudane kd, obciążenia genetyczne i niestety też koszty.
    Czasem po prostu trzeba przejść jeden etap by móc podejść do następnego. Jeżeli nasz ostatni zarodek nie zostanie z nami będziemy podchodzić do AZ. I tu już decydują względy finansowe bo na kolejne podejście z kd już nas nie stać.

U mnie jest podobnie ważne jest dla mnie na ten moment aby były geny chociaż jednego z nas dla mojego męża totalnie bez znaczenia wręcz nalega na zarodek… z drugiej strony liczy się dla mnie tez czas .. jeśli KD okaże się porażka (co jest możliwe ze względu na nasienie) to znowu minie wiele miesięcy zanim podejdziemy do próby z AZ. 27.3 mam konsultacje z Rokosova może pomoże podjąć decyzje. U mnie w ostatniej próbie było aż 16 dojrzałych komórek i tylko 4 blastki - wiec może być to kwestia nasienia. Juz całkiem osiwieje od tego główkowania 😀 możesz zdradzić jaka morfologię ma twój partner ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2023, 18:01

Badania immunologiczne
    Kir AA, skopane cytokiny
    Reprofit KD
  • Milvaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magra3 wrote:
    Mi też kazali badać LH przed podaniem Ovitrelle
    Hm, to ciekawe w takim razie. Może to od czegoś zależy. Ja mam tylko bezwzględnie zbadać progesteron i betę 14 dni po transferze, ale nawet nie muszę właściwie badać proga przed transferem bo Rakosova pozwoli bez tego podejść

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczko bardzo się cieszę że łożysko poszło do góry 😘 A dziewczyneczka niech rośnie zdrowo ❤
    Mysza kciuki na jutro zaciśnięte i czekam na info 🥰✊✊✊✊
    Jatosia a mąż miał badane nasienie? Np. Defragmentacje chromatyny ? Bo mój mąż robił, tu chodzi o to plemniki mimo dobregoblariotupu mogą być wadliwe. Może dziewczyny będą mogły to lepiej wytłumaczyć. Wiesz jeśli nie macie żadnych obiekcji że dziecko nie będzie genetycznie Wasze to idźcie w to, bo tak jak piszesz tu jest pewność że dziecko będzie zdrowe. My uważamy że to była nasza najlepsza decyzja 😊 Pestka świetnie wszystko opisała .

mała, Magra3 lubią tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych
    Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • mała Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stefania wrote:
    Pisałam do Anety, ale już jej pewnie dziś nie ma. Muszę poczekać do rana, myślisz żeby jutro znów oznaczyć czy dopiero pojutrze? Mam kłopot z progesteronem w cyklu sztucznym. Po pierwszym nieudanym transferze miałam 9,52 mg/mL. Potem przy przygotowywaniu do następnego na sztucznym leciał na łeb na szyję - odwołałam we wcześniejszej klinice. Dwa dni przed transferem miałam 5,51 ng/mL a dzień przed spadł do 3,87 ng/mL przy stosowaniu utrogestanu 2 x 400 mg dziennie. Dlatego bardzo się stresuje.
    Rozumiem bo u mnie na sztucznym też był dramat pomimo tony leków.
    Ja bym zbadała jeszcze jutro, dla świętego spokoju. Wiem że szkoda żył ale dla mnie komfort psychiczny jest ważniejszy.
    Jutrzejszy wynik powinien dać odpowiedź, czy cokolwiek wzrasta czy może spada. Ale jeśli masz taką możliwość to zrób po południu żeby trochę więcej czasu upłynęło.
    Pamiętaj, że na razie progesteron jest dobry i co najważniejsze delikatnie wzrasta, więc nie stresuj się za bardzo, bo stres bardzo wpływa na obniżenie progesteronu. Najważniejsze, że sytuacja jest pod kontrolą i że nie ma spadków. Każda z nas przyswaja inaczej leki i nawet na tych samych dawkach poziom będzie inny.
    Trzymam kciuki ✊🍀

Starania 10 lat
    36+5 nasze szczęście jest już z nami 🥰❤️

age.png[/url]
  • Pestka" Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jatosia wrote:
    U mnie jest podobnie ważne jest dla mnie na ten moment aby były geny chociaż jednego z nas dla mojego męża totalnie bez znaczenia wręcz nalega na zarodek… z drugiej strony liczy się dla mnie tez czas .. jeśli KD okaże się porażka (co jest możliwe ze względu na nasienie) to znowu minie wiele miesięcy zanim podejdziemy do próby z AZ. 27.3 mam konsultacje z Rokosova może pomoże podjąć decyzje. U mnie w ostatniej próbie było aż 16 dojrzałych komórek i tylko 4 blastki - wiec może być to kwestia nasienia. Juz całkiem osiwieje od tego główkowania 😀 możesz zdradzić jaka morfologię ma twój partner ?

Gdy badaliśmy nasienie tu w Polsce rok przed procedurą z kd to morfologia była 3%. Szału nie było ale źle też nie. W Czechach przy punkcji dawczyni wyszło 0% i była zastosowana dodatkowa procedura Macs czy jakoś tak. Myślę, że duży wpływ na jakość nasienia miał fakt, że punkcja była we wrześniu po okresie letnim a jak wiadomo duże temperatury nie wpływają dobrze na plemniki. Dodatkowo u nas wiek też robi swoje.

• Milvaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka" wrote:
    Gdy badaliśmy nasienie tu w Polsce rok przed procedurą z kd to morfologia była 3%. Szału nie było ale źle też nie. W Czechach przy punkcji dawczyni wyszło 0% i była zastosowana dodatkowa procedura Macs czy jakoś tak. Myślę, że duży wpływ na jakość nasienia miał fakt, że punkcja była we wrześniu po okresie letnim a jak wiadomo duże temperatury nie wpływają dobrze na plemniki. Dodatkowo u nas wiek też robi swoje.
    Mój mąż w Reproficie też morfologia 0, a uzyskaliśmy 11 zarodków do 5 doby, z czego 6 blastek najwyższej jakości. Mieliśmy MACS. Reszta parametrów nasienia bardzo dobre, mąż 28 lat

Jatosia lubi tę wiadomość

ONA: 96' ON: 94'
    🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
    🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)

💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe

🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
    4dpt6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
    12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
    22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g

Córeczka ur. 31.12.2024r., 2980g, 53 cm 🥰
    age.png
‹‹ 365 366 367 368 369 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ