X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Rezonans magnetyczny w diagnostyce nieplodnosci
Odpowiedz

Rezonans magnetyczny w diagnostyce nieplodnosci

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, czy któraś z was robiła rezonans magnetyczny w diagnostyce niepłodności?

Czy teoretycznie może on mi pokazać coś nowego ?

Mogę pytanie kieruje do was, bo mam okazję zrobić niedrogo - jest dostępny w moim planie za 250zl.
    Nie wiem czy tylko ma sens?

Staramy się już 8 cykli, robiłam drożność jajowodów.
    Na histeroskopie narazie mnie nie stać.

Mam torbielą przy jajowodzie ktora lekarze mi nie potrafią zdiagnozować, utrzymuje się już 6 miesiescy i nie rośnie. Ma 2.5 cm i przypomina niepęknięty pęcherzyka ale według lekarza nie dotyka jajnika ani jajowodu.

Nie mam objawów endomendriozy ale nie mogę jej wykluczyć.

Czy w mój przypadku zrobienie rezonansu ma jakikolwiek sens czy zbierać na histeroskopie ?

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
  • Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Witajcie dziewczyny, czy któraś z was robiła rezonans magnetyczny w diagnostyce niepłodności?

Czy teoretycznie może on mi pokazać coś nowego ?

Mogę pytanie kieruje do was, bo mam okazję zrobić niedrogo - jest dostępny w moim planie za 250zl.
    Nie wiem czy tylko ma sens?

Staramy się już 8 cykli, robiłam drożność jajowodów.
    Na histeroskopie narazie mnie nie stać.

Mam torbielą przy jajowodzie ktora lekarze mi nie potrafią zdiagnozować, utrzymuje się już 6 miesiescy i nie rośnie. Ma 2.5 cm i przypomina niepęknięty pęcherzyka ale według lekarza nie dotyka jajnika ani jajowodu.

Nie mam objawów endomendriozy ale nie mogę jej wykluczyć.

Czy w mój przypadku zrobienie rezonansu ma jakikolwiek sens czy zbierać na histeroskopie ?

Rezonans to ciężka sprawa .Endometrioza trzeba robić specjalnym protokołem i miejsce gdzie są specjaliści którzy potrafią opisać zmiany kilka miejsc w Polsce jedno ma NFZ. Niewydolność żył miednicy również wymaga specjalnego protokołu dla żył również kilka miejsc w Polsce. Ważna jest również wartość rezonansu 1,5 t ,3 t są bardziej szczegółowe. Moja odpowiedź brzmi nie jeżeli chodzi o niepłodność warto robić w konkretnych miejscach aby dobrze zostały opisane ewentualne nieprawidłowości .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 19:52

Trzy procedury ivf .
    Transfer 11.06.2025
    8.07.2025 jest ♥️
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Rezonans to ciężka sprawa .Endometrioza trzeba robić specjalnym protokołem i miejsce gdzie są specjaliści którzy potrafią opisać zmiany kilka miejsc w Polsce jedno ma NFZ. Niewydolność żył miednicy również wymaga specjalnego protokołu dla żył również kilka miejsc w Polsce. Ważna jest również wartość rezonansu 1,5 t ,3 t są bardziej szczegółowe. Moja odpowiedź brzmi nie jeżeli chodzi o niepłodność warto robić w konkretnych miejscach aby dobrze zostały opisane ewentualne nieprawidłowości .

Niestety nie mieszkam w Polsce ale w Brazyli. Nie myślę że mam endometriozę ( mam skromne @ zazwyczaj dwa dni i mało bolesne) ale chciałbym to po prostu „odchaczyc” i upewnić się czym jest ta torbiel którą mam. - lekarze mówią że nie ma potrzeby się nie interesować. Robiłam drożność i jest potwierdzona. Jednak ciąży jak nie było tak nie ma.

Myślę że może cokolwiek nowego może mi pokazać takie badanie? Jakiś trop po prostu

Ale jak mówisz że stratą pieniądze to nawet 250 zł szkoda wyrzucić w błoto.

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Niestety nie mieszkam w Polsce ale w Brazyli. Nie myślę że mam endometriozę ( mam skromne @ zazwyczaj dwa dni i mało bolesne) ale chciałbym to po prostu „odchaczyc” i upewnić się czym jest ta torbiel którą mam. - lekarze mówią że nie ma potrzeby się nie interesować. Robiłam drożność i jest potwierdzona. Jednak ciąży jak nie było tak nie ma.

Myślę że może cokolwiek nowego może mi pokazać takie badanie? Jakiś trop po prostu

Ale jak mówisz że stratą pieniądze to nawet 250 zł szkoda wyrzucić w błoto.

Ojej to nie mam pojęcia jak tam jest od siebie mogę napisać tak .Wszystko zależy od umiejętności osoby opisującej zrobić rezonans to nie sztuka ważne co dalej jak zostanie opisane możesz zyskać dużo wiedzy albo nic .Poszukaj opinii o miejscu w którym chcesz robić osobiście bym poszła w histeroskopie .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca, 20:09

Trzy procedury ivf .
    Transfer 11.06.2025
    8.07.2025 jest ♥️
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynka wrote:
    Ojej to nie mam pojęcia jak tam jest od siebie mogę napisać tak .Wszystko zależy od umiejętności osoby opisującej zrobić rezonans to nie sztuka ważne co dalej jak zostanie opisane możesz zyskać dużo wiedzy albo nic .Poszukaj opinii o miejscu w którym chcesz robić w korekcie osobiście bym poszła w histeroskopie .

Dziękuję za Twoją odpowiedź, będę poważnie myśleć o histeroskopi 😊

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Dziewczynka Ekspertka

Wysłany: 6 lipca, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Dziękuję za Twoją odpowiedź, będę poważnie myśleć o histeroskopi 😊

Życzę powodzenia 🙂

Trzy procedury ivf .
    Transfer 11.06.2025
    8.07.2025 jest ♥️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ