X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Skutki hormonów (IVF) a drogi żółciowe – szukam osób z podobnym doświadczeniem
Odpowiedz

Skutki hormonów (IVF) a drogi żółciowe – szukam osób z podobnym doświadczeniem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kasikos Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

dawno mnie tu nie było... Bo siedziałam na ławce rezerwowych, czekając na nasz moment. Piszę do Was, bo czuję się ostatnio dość samotna w moim doświadczeniu i zastanawiam się, czy któraś z Was miała podobną historię.

Jestem obecnie 2,5 miesiąca po pierwszym podejściu do FET pod koniec stycznia, do którego ostatecznie nie doszło. Powodem były nagłe, wysokie próby wątrobowe i silny ból w miejscu po usuniętym woreczku żółciowym (cholecystektomię miałam rok temu). Okazało się, że mój organizm bardzo źle zareagował na hormony (estrogen i progesteron) – prawdopodobnie żółć zgęstniała i zaczęła sprawiać problemy.

Obecnie przyjmuję lek rozrzedzający żółć (Proursan) od dziesięciu dni i przygotowuję się do transferu na cyklu naturalnym. Niestety, mimo leczenia, bóle nadal się pojawiają, co bywa wykańczające fizycznie i psychicznie. Chwilami zaczynam kwestionować sens dalszej drogi... Ale też czytałam, że na tym leku czasem na początku ból się wzmaga, więc staram się nie tracić nadziei.

Przy okazji chciałam się podzielić pozytywem – zmieniłam lekarza prowadzącego w warszawskiej klinice Gameta na dr Szymusik i jak na razie jestem bardzo zadowolona z tej współpracy i podejścia Pani Doktor. Czuję, że pani Dr "łączy kropki" i patrzy na szerszy obrazek, a przede wszystkim uważnie słucha.

Czy któraś z Was walczyła z problemami żółciowymi/wątrobowymi wywołanymi przez stymulację lub przygotowania do transferu? Jak sobie radziłyście z bólem i czy udało Wam się uspokoić organizm na tyle, by bezpiecznie podejść do transferu? Będę wdzięczna za każde słowo wsparcia.

Trzymam za Was wszystkie kciuki! <3

👧🏼 85 🧔‍♂️ 80 🐈x3

2015-2018 starania naturalne
    2019-2024 przerwa w staraniach
    2025 klinika + kwalifikacja do ivf

Stymulacja - 11.2025 - Bemfola & Cetrotide & Menopur
    24.11 punkcja - - 10 komórek - 10 dojrzałych
    26.11 - 8 zapłodnionych komórek. Blastki, do roboty!
    30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️
  • Kasikos Przyjaciółka

Wysłany: 11 kwietnia, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podrzucam do góry ;)

👧🏼 85 🧔‍♂️ 80 🐈x3

30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️
  • Ishildur Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie pomogę, miałam tylko podwyzszone próby wątrobowe, które ustąpily po miesiącu od wykrycia. Jeśli objawialy się bólem, to zinterpretowałam to jako ból jelita, bo z nim mam problem.
    Chciałam tylko podbić wątek i napisać, trzymaj się! :) Jestesmy z Tobą! Powikłania są różne i w różnych momentach. Mam nadzieję, że któras z dziewcznyn będzie mogła Ci pomóc swoim doświadczeniem!:)

Kasikos lubi tę wiadomość

👩🏻37 👦🏻38
    06.2024 💔 poronienie 6+4
    ✔️kariotypy, morfologia krwi
    ja: amh 2,47-2,76, IBS
    💊colon C, prenatal, NAC, magnez
    ✔️protrombina, V Leiden, ANA3, białko C i S
    ❌ferrytyna, F5 R2 hetero, MTHFR homo, PAI-1 hetero
    on: 💊profertil
    ✔️fragmentacja, HBA, ilość
    🔻ruchliwość, budowa

I procedura ICSI
    09.2025: krótki💉gonal, ovitrelle
    punkcja: 6 🟡4🥚2❄️5AB, 5AB
    pgt-a: 1❌, 1🤔
    29.11.2025 transfer 5AB❄️estradiol 324, prog 99
    10dpt beta 7,8, 12dpt beta 6,2, 14dpt beta 1 💔5+3

II procedura IMSI
    01.2026: krótki💉rekovelle, menopur, ganirelix, gonapeptyl +💊NAC, resveratrol, Q10
    punkcja: 9🟡6🥚❄️5AB
    pgt-a: 1❌

III procedura PICSI
    +on💊: resveratrol, Q10, vit. C, tran
    03.2026 💉gonal, menopur, ganirelix, gonapeptyl
    punkcja: 9🟡5🥚5❄️4AB, 4BB, 4BB, 4BC, 4BC
    pgt-a: 2✔️3❌
  • merci Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cholecystektomia nie wyklucza kamicy dróg żółciowych, co prawdopodobnie miało miejsce u ciebie, a jeśli nie kamienie to właśnie na tyle zgęstnienie żółci, że zwolnił przepływ. Słusznie, że Proursan dostałaś, on czasu potrzebuje na zadziałanie ale powinien pomóc. Bo niestety estrogeny to silny czynnik predysponujący do powstawania złogów. Żaden ze mnie ginekolog, ale chyba na twoim miejscu optowałabym za podejściem na cyklu naturalnym, jeśli jest taka możliwość, a jeśli nie to miejscowo estrogeny, to zawsze trochę mniejszy wpływ na orgranizm.
    Dietą trzeba mocno popracować, żeby w taki sposób też zapobiegać kolejnym epizodom bólu.
    polecam sprawdzoną stronę https://ncez.pzh.gov.pl/zalecenia-zywieniowe/
    nie ma tutaj co prawda zaleceń dla kamicy ale można zainspirować się miedzy innymi dietą śródziemnomorską czy dla niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - chyba w tą stronę bym się kierowała
    doraźnie na bóle żółciowe leki rozkurczowe - nospa, spasmolina, pyralgin

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia, 19:23

Kasikos lubi tę wiadomość

👩 '96
    PCOS, AMH 09.2024 10,8 -> 02.2026 6,9
    profile ANA + ‼️ nadreaktywność uk. immunologicznego
    kariotypy ✅ mutacja MTHFR homozygotyczna
    kir Bx obecny tylko 2DS1
    cross 19,8% allo 30%
    histeroskopia ✅ CD138 5/10❔antybiotyki
    Antytrombina III, białko c i s ✅
    🧑 '96
    astenoteratozoospermia

starania od 09.2023
    2024/2025 cykle stymulowane ❌3 x IUI ❌
    09.2025 kwalifikacja do ivf
    I IVF - 4 ❄️❄️❄️❄️
    III FET - beta <0,1
    20.04. IV FET ✨🤞🏻🍀(+metypred, accofil)
  • Kasikos Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ishildur wrote:
    Niestety nie pomogę, miałam tylko podwyzszone próby wątrobowe, które ustąpily po miesiącu od wykrycia. Jeśli objawialy się bólem, to zinterpretowałam to jako ból jelita, bo z nim mam problem.
    Chciałam tylko podbić wątek i napisać, trzymaj się! :) Jestesmy z Tobą! Powikłania są różne i w różnych momentach. Mam nadzieję, że któras z dziewcznyn będzie mogła Ci pomóc swoim doświadczeniem!:)

Bardzo Ci dziękuję :) Dla mnie na ten moment każde słowo jest na wagę złota. <3 Czuję się dość samotnie w moim doświadczeniu. Bo zaczynam stymulację Lamettą, a że już jestem w bólu, to jest i lęk, jak zareaguję tym razem. Ale mam dobrą panią dr, która mnie uspokajała, że ten lek działa dużo delikatniej.

👧🏼 85 🧔‍♂️ 80 🐈x3

30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️
  • Kasikos Przyjaciółka

Wysłany: 16 kwietnia, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    merci wrote:
    cholecystektomia nie wyklucza kamicy dróg żółciowych, co prawdopodobnie miało miejsce u ciebie, a jeśli nie kamienie to właśnie na tyle zgęstnienie żółci, że zwolnił przepływ. Słusznie, że Proursan dostałaś, on czasu potrzebuje na zadziałanie ale powinien pomóc. Bo niestety estrogeny to silny czynnik predysponujący do powstawania złogów. Żaden ze mnie ginekolog, ale chyba na twoim miejscu optowałabym za podejściem na cyklu naturalnym, jeśli jest taka możliwość, a jeśli nie to miejscowo estrogeny, to zawsze trochę mniejszy wpływ na orgranizm.
    Dietą trzeba mocno popracować, żeby w taki sposób też zapobiegać kolejnym epizodom bólu.
    polecam sprawdzoną stronę https://ncez.pzh.gov.pl/zalecenia-zywieniowe/
    nie ma tutaj co prawda zaleceń dla kamicy ale można zainspirować się miedzy innymi dietą śródziemnomorską czy dla niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby - chyba w tą stronę bym się kierowała
    doraźnie na bóle żółciowe leki rozkurczowe - nospa, spasmolina, pyralgin

Cześć :) Dzięki za widomość. U mnie rezonans wykluczył kamienie, a wczorajsze badanie krwi ukazało idealne wyniki enzymów, a ból jak był, tak jest... Zakładam, że coś tam jeszcze jest podrażnione i wymaga to czasu. Dietę trzymam, ale mam wrażenie, że od leku Proursan jest jeszcze gorzej. Chyba potrzebuję cierpliwości.... No, i kochana zaczynam dzisiaj stymulację Lamettą na cyklu naturalnym - także masz rację, że to najlepszy wybór, bo i pani dr mi to potwierdziła. <3 Trzymaj kciukasy

👧🏼 85 🧔‍♂️ 80 🐈x3

30.11 - ❄️❄️❄️❄️❄️
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ