Śląsk. Klinika z najlepszą hodowlą zarodków.
-
Może jest tu ktoś, kto ma porównanie w kwestii ilości uzyskanych zarodków w klinikach na Śląsku?
Jestem ciekawa wyników z Invimed, Bocian, ZiębaClinik, GynCentrum, Novomedica.
Przez kilka lat leczenia w Provita w Katowicach każda z 3procedur przyniosła nam 2 zarodki. Po 6 transferach (3biochemy) przebadaliśmy w 3procedurze zarodki i wszystko chore. Zachęceni opiniami klinik czeskich (że są tam lepsi embriolodzy) spróbowaliśmy jeszcze raz i tutaj udało się uzyskać 5blastocyst, ale tylko jeden zarodek zdrowy. Niestety nieudany transfer. Beta nie drgnęła.
Ze względu na wiek (40) myślę o daniu sobie ostatniej szansy i skorzystaniu z refundacji, ale chciałabym postawić na klinikę, gdzie ta hodowla byłaby znacznie lepsza niż w Provicie. -
Porównania nie mam, ale wybór padł na invimed. Akurat kierowalismy sie tym, ze realizuja dofinansowanie dla mieszkańców Śląska (ten program ruszył, zanim było wiadomo co i jak z rządowym). Nie wiem tez czy wszystkie kliniki realizuja badania zarodków (badania nie sa refundowane, ale mozna za nie dopłacić), wiec jesli myslicie o ich zbadaniu to warto miec to na uwadze. Robiliscie jakies badania pod kątem immunologii? wiadomo co jest przyczyną braku implantacji?
Izia lubi tę wiadomość
Czynnik męski
AMH 1,33
Invimed, dr K.
24.06 start 💉
28.06 - monitoring 🥚 rosną
3.07 - 12 🥚 na lewym jajniku, 14 na prawym
8.07 - punkcja pobrano 13 komórek
15.07 karta z hodowli: 4AA❄️, 4AA❄️, 4AB❄️, 4BB❄️, 4BB❄️
7.08 - transfer🙏🏻 -
elaela10 wrote:Robiliscie jakies badania pod kątem immunologii? wiadomo co jest przyczyną braku implantacji?
Cały 2023 poświęciłam na genetykę i immunologię. Konsultacje z docentem Paśnikiem. Dwukrotnie robiłam allo i crossa, były tak dobre, że Paśnik pisał, że w zasadzie nie potrzebuję obstawy immunologicznej, nie dla mnie immunoglobuliny i szczepienia. Z nieprzebadanymi zarodkami po atosibanie w dniu transferu doszłam raz do bety 30 a raz do 167. Po III procedurze już badaliśmy, ale chore, wiec narracja kliniki, że we wcześniejszych procedurach pewnie też były chore i dlatego beta się zatrzymała. Po 5 latach zmieniłam klinikę i lekarza, w Czechach uzyskaliśmy 5zarodków, jeden zdrowy. W dniu transferu nie miałam tam atosibanu, ale tydzień wcześniej skorzystałam za namowa dr Janosz z intralipidu. Trochę inne dawkowanie accofilu i dołożony encorton przez dr Lachcinę. 3dpt na ok godzinę czułam skurcz taki jakby ucisk w klatce piersiowej trudniejsze oddychanie i kamień w podbrzuszu. Znałam to uczucie z poprzednich transferów i nie zwiastowało niczego dobrego, ale brałam sobie przeciw skurczom spasmolinę 3x, wcześniej zresztą zero skurczy. -
Izia wrote:Może jest tu ktoś, kto ma porównanie w kwestii ilości uzyskanych zarodków w klinikach na Śląsku?
Jestem ciekawa wyników z Invimed, Bocian, ZiębaClinik, GynCentrum, Novomedica.
Przez kilka lat leczenia w Provita w Katowicach każda z 3procedur przyniosła nam 2 zarodki. Po 6 transferach (3biochemy) przebadaliśmy w 3procedurze zarodki i wszystko chore. Zachęceni opiniami klinik czeskich (że są tam lepsi embriolodzy) spróbowaliśmy jeszcze raz i tutaj udało się uzyskać 5blastocyst, ale tylko jeden zarodek zdrowy. Niestety nieudany transfer. Beta nie drgnęła.
Ze względu na wiek (40) myślę o daniu sobie ostatniej szansy i skorzystaniu z refundacji, ale chciałabym postawić na klinikę, gdzie ta hodowla byłaby znacznie lepsza niż w Provicie.
Ja może nie mam 40stki, ale za to mam niskie AMH. Do IVF podchodziłam w GynC. Miałam przy pierwszej stymulacji tylko 3 w miarę duże pęcherzyki - nieszczęsne amh...
Udało się pobrać 3 komórki. Wszystkie się zapłodniły i wystartowały. 3 dnia zatrzymał się jeden - prawdopodobnie przez czynnik męski, w tym momencie wychodzą problemy z nasieniem.
Do 6 tej doby miałam 1 prawidłowy i 1 trochę za mały, ten mniejszy zostawiliśmy do 7mej doby i urósł.
Po PGTa ten z 6tej doby był zdrowy
GynC ma od lat stały zespół embriologów. Bardzo dobre zaplecze laboratoryjne. No ogólnie walczą o dobre wyniki.
Wydaje mi się że to bardzo duża skuteczność.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca, 14:24
Izia lubi tę wiadomość
Starania od 2022 z monitorowaniem cyklu i Ovitrelle
wiek - 34
AMH - od 0,8 do 1,8 (zależy od lab.)FSH-6,85
11.2023 - histeroskopia: CD138 12/10, CD16, CD56 - kons. immunologiczna i wskazania do transferu z lekami
12.2023 - leczenie antybiotykowe metronizadol i tarivid
02.2024 - kontrolna biopsja endometrium CD138 - 9/10, doksycyklina 2x14
03.2024 - immunolog OK, zielone światło do IVF, KIR(BX), allo-MLR (0%), cross-match(OK, negatywny), ANA2 (OK), IgA(OK), przeciwciała antyplemnikowe(OK)
05.2024 - biopsja kontrolna CD138 - 16/10, _PICSI: 🥚🥚🥚, ❄️❄️, po PGT-a ❄️
06/07.2024- Amotek, CD138 1/2 - OK
3.08.2024 - transfer, accofil + encorton - nieudany
09.2024 - stymulacja, 11🥚, 1❄️
Nasienie: klasa I - 0%, klasa II - 3 do 9% -
Ja miałam 2 lata temu stymulację w Novum w Warszawie, pozyskano 11 komórek, zapłodniono 6 i uzyskano 5 blastocyst.
Teraz w Provicie po punkcji tylko 4 komórki, 2 niedojrzałe, 1 się zapłodniła.
Co z tego, że dr Marta Paliga jest super jeśli laboratorium nawala ?malina999 lubi tę wiadomość
Ona- 36/ On- 37 niskie parametry (syn naturalnie, cc w IX 2017)
--> Start Artvimed Kraków 2020
2 x IUI nieudane
--> I procedura IVF ICSI Novum Warszawa
punkcja VII 2022
transfer 1 (IX 2022)--> 5.1.1 blastocysta, nieudany, transfer na niepękniętym pęcherzyku
histeroskopia Artvimed
transfer 2 (styczeń 2023) --> 5.1.2 blastocysta, ciąża biochemiczna
biopsja z wycinkiem endometrium- > NK 25/1mm2
transfer 3 (kwiecień 2023)-->3.2.2, 8dp beta <0,1 (włączony accofil, neoparin)
transfer 3 (czerwiec 2023)--> blastocysta 5.1.1 + 4.2.3; nieudane
--> Napromedica Białystok (VII- XII 2023)
diagnoza: nietolerancje pokarmowe + obustronne żylaki powrózka nasiennego u Męża
-->Provita Angelius Katowice (XII 2023 - obecnie)
Ona: AMH: 2,91 ng/ml
diagnoza: niedobór żelaza i ferrytyny, polipy w macicy, zalecona histeroskopia i IVF
On: otyłość, zaburzenia krzywej insulinowo- glukozowej, niska jakość nasienia -