Starania o ciążę
-
Cześć dziewczyny, jestem tu nową, postanowiłam poprosić o pomoc kobiety które borykają się z problemem niepłodności.
Od 2017 roku staramy się z mężem o ciążę.
Przed pandemią mieliśmy mieć podejście do inseminacji jednak w ciągu dwóch cykli urósł we mnie mięśniak na 8 cm.
W listopadzie 2021 miałam operację wycięcia mięśniaka, niestety był za duży na laparoskopię więc miałam cięcie - i przerwa w staraniu do połowy 2022.
Teraz szukamy kliniki - może polecicie na Śląsku lub okolicy lekarza któremy będzie zależało na pomocy a nie tylko wyciągnieniu pieniędzy- niestety z takim się spotkaliśmy.
Od 2020 mam stwierdzone zaburzenia hormonalne jednak żadnego porządnego leczenia nikt nie wdrożył. Co 3 cykl mam praktycznie torbiel na jajowodzie , od dwóch cykli jestem na progesetoronie i czopkach niestety torbiel nie schodzi.
Mam 34 lata , mąż 37 - wcześniej nie zagłębiałam się w temat poprostu liczyłam na cud.
Teraz liczę na lekarza , proszę Was o pomoc, opisanie jakie badania powinnam zrobić, co obserwować.
Jak nie wpaść w psychozę posiadania dzieciątka bo psychika podobno odgrywa poważna rolę.
Proszę Was o rady.
Miałam dwa razy robiona drożność- wszystko w porządku, ale obecnie czekam na 3 badanie jednak nawracające infekcje nie pozwalają go wykonać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca, 19:36
-
RenataP wrote:Cześć dziewczyny, jestem tu nową, postanowiłam poprosić o pomoc kobiety które borykają się z problemem niepłodności.
Od 2017 roku staramy się z mężem o ciążę.
Przed pandemią mieliśmy mieć podejście do inseminacji jednak w ciągu dwóch cykli urósł we mnie mięśniak na 8 cm.
W listopadzie 2021 miałam operację wycięcia mięśniaka, niestety był za duży na laparoskopię więc miałam cięcie - i przerwa w staraniu do połowy 2022.
Teraz szukamy kliniki - może polecicie na Śląsku lub okolicy lekarza któremy będzie zależało na pomocy a nie tylko wyciągnieniu pieniędzy- niestety z takim się spotkaliśmy.
Od 2020 mam stwierdzone zaburzenia hormonalne jednak żadnego porządnego leczenia nikt nie wdrożył. Co 3 cykl mam praktycznie torbiel na jajowodzie , od dwóch cykli jestem na progesetoronie i czopkach niestety torbiel nie schodzi.
Mam 34 lata , mąż 37 - wcześniej nie zagłębiałam się w temat poprostu liczyłam na cud.
Teraz liczę na lekarza , proszę Was o pomoc, opisanie jakie badania powinnam zrobić, co obserwować.
Jak nie wpaść w psychozę posiadania dzieciątka bo psychika podobno odgrywa poważna rolę.
Proszę Was o rady.
Miałam dwa razy robiona drożność- wszystko w porządku, ale obecnie czekam na 3 badanie jednak nawracające infekcje nie pozwalają go wykonać.
Pół roku temu stałam przed takim samym dylematem - do kogo zwrócić się po pomoc w niepłodności. Zanim wybór padł na dr MP, przeczytałam pół internetu i forum 🙈 Na dziś czas oczekiwania na pierwszą wizytę do pani doktor to drugi kwartał 2025, więc sporo i podejrzewam, że nie chciałabyś tyle czekać. Dziewczyny chwalą sobie wielu innych lekarzy z innych klinik na Śląsku - musisz poszperać na forum.
Na pierwszą wizytę mieliśmy sporo badań, bo przecież nasza walka trwa od lat, więc podejrzewam, że i Wy macie sporą dokumentację. Dr analizowała wszystkie wypisy ze szpitala po zabiegach oraz badania z labo. To, czego jej brakowało i zleciła na starcie to m.in.bardziej szczegółowe badania nasienia, a mi KIR, urea, toxo, różyczka, czy cd138. Odświeżyłam też amh, czy cytologię. Dorzucono nam wiadro supli i antybiotyki (w nasieniu męża wyszły bakterie). Tym sposobem po ponad 3 miesiącach jesteśmy gotowi do procedury.
Z pewnością weź całą dokumentację ze szpitali, bo miałaś trochę tych zabiegów. Ja też miałam i pani dr nie wystarczyły same wypisy - prosiłam szpital o protokoły z operacji, bo na ich podstawie można było wynieść więcej wiedzy dla obcego lekarza.
Nie wiem, jak postępują inni. Piszę na podstawie swoich doświadczeń. W Angeliusie nie tylko dr MP "króluje" - dużym uznaniem, z tego, co czytałam, cieszy się również dr Mańka.
Poczytaj forum, to spora dawka bieżących informacji 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca, 20:06
Framboise lubi tę wiadomość
👩39
AMH: 3,6
KIR: AA
Kariotyp: OK
PCOS wyciszone, IO
👦kiepska jakość nasienia, oligozoospermia;
03.2024 bakterie w nasieniu - antybiotyki, 05.2024 bakterii brak; suplementacja; 07.2024 - jakość nasienia poprawiona
06.2016 - niedrożność lewego jajowodu
04.2023 - ciąża naturalna pozamaciczna (zagnieżdżona w lewym, niedrożnym jajowodzie). Usunięcie jajowodu z ciążą w 6tc.)
03.2024 - In vitro. Czas start. Angelius Katowice
05.2024 - histeroskopia, CD138 -> 0/10💪
I IVF p.krótki
01.07.2024 - punkcja (pICSI) -> 3🥚-> 2x MII -> 1x 3AA
06.07.2024 - ET, Accofil, beta 0 ❌
II IVF p.długi
27.08.2024 - punkcja (pICSI, Fertile Chip) -> 11🥚-> 7x MII -> 3x❄️ 4AA | 4BA | 4BA
28.09.2024 - FET 4AA (EG, AH, Accofil)
bHCG: 6dpt 2,5 | 8dpt ⏸️ | 9dpt 27 | 11dpt 58,6 | 13dpt 164 | 16dpt 714 | 20dpt 2601
26dpt CRL 0,42cm ❤️
8+1 💔 -
Cześć Renata, z mojej strony mogę polecić naprotechnologa dr Kandzię z Katowic. Pod kątem diagnostycznym uważam, że jest bardzo dobrym specjalistą. Wcześniej trafiałam do lekarzy, którzy nie mieli na nas pomysłu. Już na pierwszej wizycie dr Kandzia znalazł u mnie małego polipa, którego nikt wcześniej nie widział i zrobił mi histeroskopię na NFZ w kolejnym cyklu. Wizyty nie są bardzo drogie, dr nie ignoruje immunologii, jest z nim kontakt telefoniczny i mailowy. Jeśli nie chcesz od razu iść w metody wspomaganego rozrodu myślę, że to może być dobry wybór. Jeśli chodzi o klinikę to wiele osób poleca Angeliusa 😊90&92
Starania o pierwsze🤱 od I 2022
🍀🤞🏻 -
Frajda wrote:Cześć Renata, z mojej strony mogę polecić naprotechnologa dr Kandzię z Katowic. Pod kątem diagnostycznym uważam, że jest bardzo dobrym specjalistą. Wcześniej trafiałam do lekarzy, którzy nie mieli na nas pomysłu. Już na pierwszej wizycie dr Kandzia znalazł u mnie małego polipa, którego nikt wcześniej nie widział i zrobił mi histeroskopię na NFZ w kolejnym cyklu. Wizyty nie są bardzo drogie, dr nie ignoruje immunologii, jest z nim kontakt telefoniczny i mailowy. Jeśli nie chcesz od razu iść w metody wspomaganego rozrodu myślę, że to może być dobry wybór. Jeśli chodzi o klinikę to wiele osób poleca Angeliusa 😊
Dziękuję za odpowiedź, właśnie już tym razem chcemy iść od razu w metody wspomaganego rozrodu dużo czytałam właśnie o Angeliusie wcześniej był Bocian i Zięba teraz już szukam konkretnego lekarza bo jak usłyszałam po raz 5 starajajcie się może się uda- to była nasza ostatnia wizyta u tego lekarza.
Nie chcemy już tracić więcej czasu na oczekiwanie na cud naturalny potrzebujemy konkretnej pomocy medycznej - stąd moja prośba o polecenia:)
Dr. Kandzia przyjmował mnie w szpitalu w Pyskowicach potwierdzam że jest dobrym fachowcem i mogę go polecić każdej kobiecie, ale tak jak wspomniałam tym razem potrzebujemy wsparcia rozrodu a Dr. Kandzia zajmuje się nie inwazyjnym wspieraniem typu NaProtechnology.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca, 20:51
-