Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się z pomocą medyczną Stosunek LH/FSH a rezerwa jajnikowa
Odpowiedz

Stosunek LH/FSH a rezerwa jajnikowa

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 5 maja 2018, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wpisałam się w innym wątku, ale przepadł w czeluściach forum, a bardzo zależy mi na odpowiedzi zaprawionych w bojach staraczek :) Robiłam ostatnio hormony w 2 dc i po raz drugi wyszedł mi stosunek LH do FSH - 0,59. Jednak w tym cyklu zrobiłam sobie badanie AMH i jest w porządku, ok. 2,3. Prolaktynę badałam dwa razy w czasie moich półtora roczny starań i była w okolicach 10 ng/ml, więc też jak najbardziej w normie. Więc skąd ten niski stosunek LH do FSH? :? I czy powinnam się tym martwić?

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • AmVormittag Autorytet
    Postów: 461 592

    Wysłany: 5 maja 2018, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisz proszę jakie miałaś wyniki fsh i lh

    3 lata starań, amh 0.85, endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 5 maja 2018, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH 9,20 mIU/ml [3,5-12,5]
    LH 5,45 mIU/ml [2,4-12,6]

    A wcześniej (robione 3dc i nie mam norm, bo to z innego laboratorium):

    FSH 5,43 mIU/ml
    LH 2,67 mIU/ml

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 maja 2018, 07:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto prolaktynę badać co cykl.
    Moja była wywalona w kosmos, brałam Norprolac i po 9 cyklach można było stwierdzić, że weszła w fazę czynnościową- leki zbiły to co trzeba a pozostałe wahania były naturalne (stres itd.).

    Stosunek mimo wszystko jest słaby.
    Badaj między 5a14dc LH i Estradiol i patrz jak przyrastają do owulacji.
    Mi LH do pęknięcia pęcherzyka wystarczało 14-16. Ale dopiero po zmianie stylu życia i innych czynników, samoistnie wynik skoczył do 35... *o*
    A Estradiol dużo mówi o wartości owulki.
    Szkoda wydawać kasę na kilka wyników bo nie dadzą pełnego obrazu sytuacji.
    Jak ja to zwę, najlepiej robić 'pakiet' co cykl i wtedy można wyłapać zależności i więcej powiedzieć.

    Cykl cyklowi nierówny. Więc porównywanie wyników po jakiś dłuższych przerwach też za wiele nie powie.

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 6 maja 2018, 09:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol niby też mam w porządku i LH. Co do LH to mam też taką dziwną przypadłość, że po owulacji jeszcze przez tydzień testy potrafią wychodzić pozytywne i też nie wiem co to może oznaczać. :/ No, ale zobaczymy, ten cykl i dwa następne będę monitorować dokładnie.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Bella93 Autorytet
    Postów: 9961 5982

    Wysłany: 6 maja 2018, 10:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niski wynik stosunku moze wskazywac na niedomoge lutealna.

    Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 6 maja 2018, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron w poprzednim cyklu miałam koło 14 ng/ml (jak badałam wcześniej, zawsze wychodził powyżej 10 ng/ml). Nie mam plamień w fazie lutealnej, chyba że zaraz przed @. Temperatury też raczej nie wskazują na jakieś nieprawidłowości. Długość fazy lutealnej też jest prawidłowa - 14 dni.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2018, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podstawowe terminy co i kiedy badać. Krótki opis jak powinno być i o czym mogą świadczyć nieprawidłowości.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab086c314b98.jpg

    Freyja lubi tę wiadomość

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 10 maja 2018, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam kolejny wynik dla LH i estradiolu z 7dc:


    LH: 6,08 mIU/ml [2,4-12,6]
    Estradiol: 162,30 pg/ml [12,4 - 233]

    Wydaje mi się, że jest ok, a nawet lepiej niż ok :) Owulację przewiduję na 10/11/12 dc. Najprawdopodobniej 11 dc, tak jest najczęściej. Do tego czasu powinno jeszcze urosnąć.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2018, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koło owulacji LH powinno być w granicach 16 żeby pęcherzyk pękł. A Estradiol najlepiej jak największy. Jak osiągnie 200 to można być w miarę spokojnym co do owulki.

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 12 maja 2018, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co estradiol z wczoraj urósł do ponad 300, chyba już nie muszę się martwić pęcherzykiem :) Teraz tylko żeby pękł. Nie mam niestety wyniku LH, bo pani w lab się pomyliła i mi zaznaczyła FSH :/ No, ale testy owu na razie negatywne.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • olcia77 Autorytet
    Postów: 488 262

    Wysłany: 18 maja 2018, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItajcie dziewczyny. Ja tez chyba mam problem z lh. Jeszcze pol roku temu stosunek wynosil 0,9 takze prawie 1 czyli idealnie.
    Teraz w maju zrobilam i wyszlo mi 0,4 czyli juz zle:( od czego to jest zalezne? Czy ma to zeiazek z prolaktyna? Lecze od 2 lat nadmiar. Pozdrawiam

    niedoczynnosc tarczycy

    4.04.2018- [*] moj aniolek 5 tydz.

    28.03.2019- Moje najwieksze szczescie❤️
    oar89n73esdxfmhx.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 19 maja 2018, 19:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niski stosunek może świadczyć o niskim AMH i wyczerpującej się rezerwie jajnikowej, albo o niedomodze lutealnej, która może być spowodowana zbyt wysoką prolaktyną.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Słoń_ce Debiutantka
    Postów: 15 4

    Wysłany: 20 czerwca 2018, 23:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wiem, że wiele z Was ma bardzo dużą wiedzę, czy pomożecie mi zinterpretować wyniki, bo ginekologa mam dopiero za miesiąc, a im więcej czytam tym mniej wiem :( Mam podejrzenie PCO, jajniki są o wyglądzie PCO.Mam 29 lat
    Badania w 3 dc:
    17 -hydroksyprogesteron 1,58 norma: 0,2-1,3
    FSH 8,14 normy: 3,5-12,5
    LH 7,55 normy: 2,4-12,6
    estradiol 35,28 norma: 12,4-233
    testosteron 45 norma: 8,40-48
    tsh 1,08

  • Bruna88 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 11 września 2018, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f - ja u Ciebie sytuacja na froncie. Wczoraj zrobiłam badania hormonów w 3 d.c. i stosunek LH do FSH marny.. 0,45 :( Na forum nasz bocian znalazłam opinie, że teraz się już os tych stosunków odchodzi, jakiś ekspert twierdził, że przy regularnych miesiączkach takie wyniki są ok.. Cykle mam regularne 24-25 dni, pozytywne testy owu w 11 dc. W zeszłym cyklu miałam dość duży skok temp. po owulacji. Co robić? Moja gin twierdzi, że wyniki są ok.

  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 11 września 2018, 17:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żaden z moich ginekologów się nie przejął tym stosunkiem, więc ja też już go olewam. Też mam super regularne cykle 25/26 dni. I prawidłową fazę lutealną, poza tym AMH jest w porządku, pęcherzyki rosną bez problemu, więc przyjęłam do wiadomości, że wyniki hormonów mam OK i to nie tu tkwi problem. U mnie możliwe, że bruździ endometrioza, ale tego dowiem się dopiero po laparoskopii.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Bruna88 Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 11 września 2018, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Dzwoniłam do drugiego ginekologa i ten dopiero mi namącił. Stwierdził, że takie "menopauzalne" wyniki w 3 dc były do przewidzenia, więc mam je zrobić jeszcze raz w okolicach 12 dc. W czwartek idę po receptę do ginekolog, z którą konsultowałam się w pierwszej kolejności. Może dowiem się czegoś jeszcze

  • mar2śka Autorytet
    Postów: 1726 1319

    Wysłany: 12 września 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Mój stosunek fsh/lh był marny 0,33 i w tym wypadku pokrywało się to z amh tylko 0,43. mdf widzę w opisie, że masz wysokie TSH , robisz coś z tym?

    km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 12 września 2018, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, biorę Euthyrox. Bedę teraz powtarzać badanie przed wizytą u ginekologa.


    Bruna88, ja właśnie powtarzałam hormony przed owu i po owu i wtedy wychodziły bardzo ok. I robiłam sobie taki przegląd hormonów przez 3 cykle z rzędu i tylko ten stosunek LH do FSH zawsze był niski i raz mi wyszło FSH ponad normę, ale jak mówię ginekolodzy olali - jeden powiedział, że to mógł być błąd laboratoryjny.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 10:36

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • mar2śka Autorytet
    Postów: 1726 1319

    Wysłany: 12 września 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że kontrolujesz bo wiem, że przy staraniach może to być problem. U mnie dodatkowo endokrynolog zlecił atpo i atg , przy okazji wyszło hashimoto.

    km5s9vvjg5qzvbkc.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego