Szczepienie na Covid
-
WIADOMOŚĆ
-
Immunity wrote:Tez mnie nurtuje ten temat szczególnie że w mojej pracy jest nacisk na szczepienia. Przy kolejnej wizycie zamierzam zapytać swojego gina o zdanie 🙂Starania od października 2020r. z przerwami.
Od samego początku starań Clostilbegyt 1 tabl. dziennie, od 2 miesięcy 2 tabl., a mimo to zawsze 1 pęcherzyk.
😩:
- niedoczynność tarczycy,
- wrogi śluz,
- problemy z owulacją,
- nieregularne cykle,
😁:
- przeciwciał przeciwplemnikowych w krwi brak,
- jajowody drożne,
- nasienie męża dobre,
1.IUI- 16.09.2021- ☹️ (clo + ovitrelle)
2.IUI- 2.12.2021 🙏🏻 (clo+ovitrelle) -
Ja obecnie jestem w 14tc i moja lekarka powiedziała, że spokojnie mogę się zaszczepić. Doradziła jednak aby poczekać aż minie 20 tydzień.
Bianka lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
Ja jestem po 2 dawkach, lekarka mi pozwoliła, powiedziała, że teraz raczej jest to na plus... Dla mnie to też plus bo przy moich staraniach już nie wymagają odemnie testów....
Bianka lubi tę wiadomość
31l
4x IUI
2019 Cb
I 2021 KET z KD ,CP, laparoskopia,
XI 2021 KET z KD
IV 2022 KET z KD z accofilem, intralipidem, atosibanem
8dpt beta 41
10dpt beta 108
12dpt beta 259
IO, nieprawidłowy kariotyp, brak KIRów, -
alauda wrote:Ja obecnie jestem w 14tc i moja lekarka powiedziała, że spokojnie mogę się zaszczepić. Doradziła jednak aby poczekać aż minie 20 tydzień.Starania od października 2020r. z przerwami.
Od samego początku starań Clostilbegyt 1 tabl. dziennie, od 2 miesięcy 2 tabl., a mimo to zawsze 1 pęcherzyk.
😩:
- niedoczynność tarczycy,
- wrogi śluz,
- problemy z owulacją,
- nieregularne cykle,
😁:
- przeciwciał przeciwplemnikowych w krwi brak,
- jajowody drożne,
- nasienie męża dobre,
1.IUI- 16.09.2021- ☹️ (clo + ovitrelle)
2.IUI- 2.12.2021 🙏🏻 (clo+ovitrelle) -
Bianka wrote:O dzięki za info, ale jednak kurcze, że do 20tc czekać... Ja się zastanawiam, co jeśli bym się zaszczepila i w tym samym miesiącu zaszła w ciążę? Druga dawka wypadnie wtedy na samym początku ciąży, czyli tak jak niby odradzają lekarze. Dlatego nie wiem co robić 🤦🏻♀️
Lekarze ogólnie zalecają szczepienie się dopiero po zakończeniu procesu organogenezy, czyli po 12 tc.
Ale czytałam na zagranicznych stronach, ze są kobiety, które zaszczepiły się jeszcze nie wiedząc, ze są w ciąży i nie stwierdzono u nich żadnych komplikacji. Dzieci również rozwijają się prawidłowo.
Dodam jeszcze, ze z tego co wyczytałam i również potwierdziła to moja lekarka, ze jeśli chcę się zaszczepić, to powinnam zdecydować się albo na Pfizera albo Modernę.Bianka lubi tę wiadomość
83; AMH 0,73
10.2021 -iui 👧🏻 ❤️ (AMH 0,95)
05.23 💔 9/10tc łyżeczkowanie
02.24➡️1 IVF -> ❄️
FET 06.08 (3BB) ❌
08.24➡️2 IVF -> ❄️❄️❄️
-> cienkie endo, brak możliwości transferu -
Ciekawy artykuł o kwestii koronawirusa i leczenia medyczną marihuaną:
https://centrum-mk.pl/czy-marihuana-pomoze-w-walce-z-koronawirusem
Na pewno nie jest wskazana w ostrej fazie.
Swoją droga dziewczyny jakie macie podejście do szczepień na koronawirusa? Zaszczepiłyscie sobie czy czekacie na więcej informacji o możliwych powikłaniach poszczepiennych?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2021, 07:40
-
nick nieaktualny
-
Tak, tylko niektórym dziewczynom te odczekanie 2 miesięcy może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Na przykład po histeroskopii - zadrapanie endometrium ma właściwości pro-implantacyjne ok 3 miesięcy (3 cykli). Są takie przypadki, że czekanie nie pomaga, stąd też warto zapytać lekarza, który zna historię choroby i któremu ufasz. -
Mój immunolog wręcz nakazał się szczepić. Zalecił Pfizer, gdyż druga dawka mogła być podana po 21 dniach. Johnson dopiero "wchodził". Ogólnie 14 kwietnia miałam pierwszą dawkę, drugą 20 maja (zabrakło szczepionek), punkcję 23 czerwca, a transfer zarodka 28 czerwca. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia lekarza.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2021, 21:05
-
Mnie namawiali wszyscy prowadzący mnie lekarze, immunolog, diabetolig, ginekolog i endokrynolog. Pełna strachu o dziecko ale też właśnie z troski o nie zaszczepilam się w ciąży. Pierwsza dawka 31tc, druga 34tc.
Doskwierał mi tylko ból ręki i lekki jej obrzęk. Mam nadzieję że przekażę synkowi tysiące przeciwciał, bo to że przekażę jest prwne i już naukowo udowodnione.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2021, 21:21
-
Z tego co wiem to opinie lekarzy są bardzo rożne. Niektórzy zalecają aby szczepić niektórzy nie. Podobnie jest z kobietami w ciaży.
Wielu lekarzy namawia kobiety w ciązy do zaszczepienia. Niektórzy jednak uważają, ze szczepienie nie jest jeszcze na tyle sprawdzone, aby ciężarna była w stanie się zaszczepić.
Moja znajoma jednak jest w trakcie starania sie i jednak postanowiła się zaszczepić. Ciekawa jestem czy medyczna marihuana znajdzie zastosowanie w walce z covid https://centrum-mk.pl/rodzaje-konopi-gatunki-marihuany-kompendiumWiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 07:09
-
Powiem tak, szczepionka na bank ratuje życie, gdybym wiedziała wcześniej, ze po szczepionce moje AMH spadnie do 0 i nie będę reagować na żadne leki do stymulacji to bym się wstrzymała do kiedy nie mam zamrożonych zarodków.
Co jest denerwujące to, to ze oni nigdzie nie piszą o skutkach ubocznych w stylu: brak owulacji, zmiana cyklu (skrócenie lub wydłużenie) okazjonalne krwawienia, itd. A tu tylko same superlatywy. Dla osoby która podchodzi do in vitro i traci nadzieje z dwoma ukłuciami igły po szczepieniu ( a wcześniej amh bylo ok) to jak strzał w stopę lub gorzej.
MyŚliwa, Aniaaaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny , to ,że szczepionki mają wpływ na wyniki u kobiet to już wiadomo. Ja się absolutnie nie dam zaszczepić, ale może wiecie czy u waszych partnerów pomieszały sie wyniki po szczepieniu? Niestety mój będzie przymuszony w pracy do zaszczepieniaAMH 0.665--->0.228 (marzec 22) /TSH ..3-->1,74 (ok miesiaca 50mg letrox), prolaktyna 11, FSH -9,65-->18,43 (marzec;22); LH-8,4, estradiol 65,8
-
Osa79 wrote:Dziewczyny , to ,że szczepionki mają wpływ na wyniki u kobiet to już wiadomo. Ja się absolutnie nie dam zaszczepić, ale może wiecie czy u waszych partnerów pomieszały sie wyniki po szczepieniu? Niestety mój będzie przymuszony w pracy do zaszczepienia👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
cykle: 25-27 dni, owulacje
kariotyp ✅
Frax ✅
przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
Homocysteina: 6,84 ✅
mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -
Osa79 wrote:Dziewczyny , to ,że szczepionki mają wpływ na wyniki u kobiet to już wiadomo. Ja się absolutnie nie dam zaszczepić, ale może wiecie czy u waszych partnerów pomieszały sie wyniki po szczepieniu? Niestety mój będzie przymuszony w pracy do zaszczepienia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2021, 20:32
Endometrioza 3 st.
Niedrożny jajowód.
Hashimoto- Euthyrox 100
I ivf -> 5 🥚 -> brak zapłodnienia 😢
( Gonal-f 300j ; Mensinorm 75j ;
Kariotypy- ✅
10.2024 - histeroskopia/ polip> usuniete 2 duze 😳
11.2024 - start II stymulacja
(Rekovelle 18j + mensinorm 150j+ gonal 100j+cetrotide)
30.11.2024- punkcja- 5 pęcherzyków- zero komorek 😔
Suple: q10-600mg
Omega, kompleks wit, pregna care start, magnez, vit c, wit d, elektrolity -
Osa79 wrote:A możesz napisać czym się szczepił (która firma)👱♀️AMH 1,46 (07.2021), FSH 16,5
cykle: 25-27 dni, owulacje
kariotyp ✅
Frax ✅
przeciwciała przeciwjajnikowe ✅
Homocysteina: 6,84 ✅
mutacje: MTHFR_C677/PAI-1 4G hetero
👱
kariotyp ✅
MSOME ❌ I- 0%, II- 4%
SCD✅
FSH ⬇
testosteron✅ -