X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Sztuczna menopauza - adenomioza, endometrioza
Odpowiedz

Sztuczna menopauza - adenomioza, endometrioza

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kiri86 Koleżanka

Wysłany: 7 sierpnia 2024, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Jestem tu nowa:) Dziewczyny, od kilku tygodni zastanawia mnie pytanie, czy sztuczna menopauza przy adenomiozie i endometriozie może spowodować, że jajniki nie wrócą już do swoich funkcji? Mam niskie amh, jajniki po laparoskopiach ... Czy komuś udało się zajść w ciążę inaczej niż przez sztuczna menopauze mając te dwie choroby? Będę Wam bardzo wdzięczna za odpowiedzi!

Kiri
  • Cari09 Ekspertka

Wysłany: 8 sierpnia 2024, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiri86 wrote:
    Cześć! Jestem tu nowa:) Dziewczyny, od kilku tygodni zastanawia mnie pytanie, czy sztuczna menopauza przy adenomiozie i endometriozie może spowodować, że jajniki nie wrócą już do swoich funkcji? Mam niskie amh, jajniki po laparoskopiach ... Czy komuś udało się zajść w ciążę inaczej niż przez sztuczna menopauze mając te dwie choroby? Będę Wam bardzo wdzięczna za odpowiedzi!

Moim zdaniem sztuczna menopauza ma sens "świeżo" po laparoskopii, kiedy jest juz w miarę porządek z endometrioza. Nie wiem jak u Ciebie wyglada sytuacja. Jak dawno bylo laparo i czy to ona wpłynęło na AMH, czy przed było już nisko. Zasięgnęła bym opinii jeszcze jednego lekarza

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ