Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶
Odpowiedz

🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶

Oceń ten wątek:
  • Karolaaas Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Dzięki:) Postanowiłam, idę w to.;) Mam juz rozpisany mniej więcej harmonogram. Czy Wy też miałyście Lamette dodawaną do tego Diphereline? Ja mam mieć od miesiączki po pierwszym zastrzyku non stop aż do włączenia progesteronu 🤔 W jakim celu ten lek? Kiedyś mialam mini stymulacje z letrozolem, ale po to dają to do wyciszenia?
    Tak lamette czasem dają dodatkowo do wyciszenia, aby osiągnąć lepszy efekt. U mnie w klinice dają standardowo w innych chyba rożnie, ale jestem takim ciekawym przypadkiem co ostatnio dostał @ podczas wyciszenia😏 więc bez wahania bym ją brała. Teraz też mam rozpisaną od grudnia i w zasadzie będę brać do końca lutego, a potem wizyta 2 marca i start estrofemu.

86’👩 niedoczynność, brak lewego jajowodu, endometrioza III/IV +adenomioza
    09.2020 8t puste jajo💔
    01.2021 7t cp💔laparo
    04.2022 laparo zrosty
    🩺VLeiden+protrombina✔️LA✔️DQ2, DQ8✔️ANA3✔️białko C i S✔️
    KIR BX ❌ 2DS2, 2DS3
    crossmatch negatywny✔️subpopulacja✔️cytokiny ✔️NK 5% ✔️kariotypy ✔️
    I procedura IVF 2024
    5AA❄️5AB❄️=cb
    II procedura IVF 2025
    4BA❄️5BB❄️=cb

15.10 minihistero+udrożnienie jajowodu✅
    🆘 operacja endo 3/4 st?

♻️ zmiana kliniki
    🔜 15.05 start stymulacji - duo stim
    🆕 Amh 0,35

„Każdego dnia rób coś, co przybliży cię do lepszego jutra” 🌸
  • Cara Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaas wrote:
    Tak lamette czasem dają dodatkowo do wyciszenia, aby osiągnąć lepszy efekt. U mnie w klinice dają standardowo w innych chyba rożnie, ale jestem takim ciekawym przypadkiem co ostatnio dostał @ podczas wyciszenia😏 więc bez wahania bym ją brała. Teraz też mam rozpisaną od grudnia i w zasadzie będę brać do końca lutego, a potem wizyta 2 marca i start estrofemu.
    Ok... mam nadzieję, że nie dojedzie mnie za bardzo to wyciszenie, gdzieś czytałam, że z Lamettą objawy menopauzy mogą być nasilone 🫣 Oby to było warte poświęcenia i zakończyło się w końcu sukcesem ;)
    A to co pisałaś o problemach ze stawami itp. to niestety ale rzeczywiście moze być spowodowane częstymi wyciszeniami. Brak estrogenów nie pomoga w regeneracji po kontuzji. Dobrze, że ja już po nartach w tym sezonie 🤪

• Karolaaas Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Ok... mam nadzieję, że nie dojedzie mnie za bardzo to wyciszenie, gdzieś czytałam, że z Lamettą objawy menopauzy mogą być nasilone 🫣 Oby to było warte poświęcenia i zakończyło się w końcu sukcesem ;)
    A to co pisałaś o problemach ze stawami itp. to niestety ale rzeczywiście moze być spowodowane częstymi wyciszeniami. Brak estrogenów nie pomoga w regeneracji po kontuzji. Dobrze, że ja już po nartach w tym sezonie 🤪
    Po letrozolu silniejsze uderzenia gorąca i poty🫣 ja już odliczam dni, a wczoraj dopiero co przyjęłam ostatnią dawkę😅. Gdyby mnie wcześniej ktoś oświecił jak negatywny wpływ mają obniżone estrogeny ma namięśnie i m.in. stawy to chyba wolałabym pomęczyć się z gonalpeptyl daily i skrócić te cierpienia i zrobić transfer szybciej.
    Powodzenia na wyciszeniu😉🤞🏻

Cara lubi tę wiadomość

09.2020 8t puste jajo💔
    01.2021 7t cp💔laparo
    04.2022 laparo zrosty
    KIR BX ❌ 2DS2, 2DS3
    I procedura IVF 2024
    5AA❄️5AB❄️=cb
    II procedura IVF 2025
    4BA❄️5BB❄️=cb

🆘 operacja endo 3/4 st?

♻️ zmiana kliniki
    🆕 Amh 0,35

• Cara Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaas, dzięki:) i zazdroszcze, że masz juz bliżej niż dalej do końca 😅

Karolaaas lubi tę wiadomość

• sylstaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy dłuższym/częstszych wyciszeniach bierzcie dziewczyny dodatkowo wapń, bo estrogeny są kluczowe dla ochrony kości. Gdy ich brakuje spada aktywność osteoblastów (komórek budujących kość), a rośnie aktywność osteoklastów (komórek niszczących kość).

Ja brałam dodatkowo 400g wapnia (ale jadam nabiał codziennie), nawet mimo dobrego poziomu we krwi, bo on dodatkowo jest regulowanymi innymi mechanizmami.

Miałam niedawno przypadek dość młodej pacjentki około 40, po kilku wyciszeniach w krótkim czasie, były już u niej niestety widoczne zmiany w badaniu DEXA i osteopenia. Dowiedziała się o tym przypadkiem, bo w błachy sposób złamała żebro.

Karolaaas, Cara, Ishildur lubią tę wiadomość

👩🏻‍🦰’92 + 🧔🏻‍♂️’90 | starania od 04.2022
    obniżona rezerwa jajnikowa, adenomioza, KIR AA, RIF
    teratozoospermia

03.2023 - 03.2025
    2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

05.2025 IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
    IPLE & minihistero❌
    wyciszenie Diphereline x3✅
    12.2025✨ivig + FET✨ 7dpt 52, 9dpt 175, 12dpt 742, 17dpt 4953, 23dpt 22784, 26dpt CRL 0.37cm i💗 8+3 CRL 1.78cm FHR 174, 10+3 FeliaTest zdrowa🩷 I prenatalne 12+3 6cm bobasa, II prenatalne 20+3 345g, 22+3 498g, 25+3 756g🥰
    preg.png
  • Karolaaas Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Przy dłuższym/częstszych wyciszeniach bierzcie dziewczyny dodatkowo wapń, bo estrogeny są kluczowe dla ochrony kości. Gdy ich brakuje spada aktywność osteoblastów (komórek budujących kość), a rośnie aktywność osteoklastów (komórek niszczących kość).

Ja brałam dodatkowo 400g wapnia (ale jadam nabiał codziennie), nawet mimo dobrego poziomu we krwi, bo on dodatkowo jest regulowanymi innymi mechanizmami.

Miałam niedawno przypadek dość młodej pacjentki około 40, po kilku wyciszeniach w krótkim czasie, były już u niej niestety widoczne zmiany w badaniu DEXA i osteopenia. Dowiedziała się o tym przypadkiem, bo w błachy sposób złamała żebro.
    A czy UC-II kolagen z now foods tj. 40 mg kolagenu na kapsułkę, będzie trafnym wyborem :)? Zamówiłam dziś, żeby się wspomóc dodatkowo przed fizjoterapią.

sylstaa lubi tę wiadomość

09.2020 8t puste jajo💔
    01.2021 7t cp💔laparo
    04.2022 laparo zrosty
    KIR BX ❌ 2DS2, 2DS3
    I procedura IVF 2024
    5AA❄️5AB❄️=cb
    II procedura IVF 2025
    4BA❄️5BB❄️=cb

🆘 operacja endo 3/4 st?

♻️ zmiana kliniki
    🆕 Amh 0,35

• sylstaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaas wrote:
    A czy UC-II kolagen z now foods tj. 40 mg kolagenu na kapsułkę, będzie trafnym wyborem :)? Zamówiłam dziś, żeby się wspomóc dodatkowo przed fizjoterapią.
    Kolagen będzie fajnie wspierał zdrowie stawów i chrząstek, ich elastyczność i komfortu ruchu, ale nie działa bezpośrednio na mineralizację kości ani nie zwiększa gęstości kości tak jak wapń czy witamina D.

teratozoospermia

03.2023 - 03.2025
    2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

IPLE & minihistero❌
    12.2025✨ivig + FET✨ 7dpt 52, 9dpt 175, 12dpt 742, 17dpt 4953, 23dpt 22784, 26dpt CRL 0.37cm i💗 8+3 CRL 1.78cm FHR 174, 10+3 FeliaTest zdrowa🩷 I prenatalne 12+3 6cm bobasa, II prenatalne 20+3 345g, 22+3 498g, 25+3 756g🥰
    preg.png
  • Karolaaas Autorytet

Wysłany: 3 lutego, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Kolagen będzie fajnie wspierał zdrowie stawów i chrząstek, ich elastyczność i komfortu ruchu, ale nie działa bezpośrednio na mineralizację kości ani nie zwiększa gęstości kości tak jak wapń czy witamina D.
    Dziękuje za wskazówki❤️zawsze pomożesz i doradzisz. Muszę w takim razie dokupić kolejny suplement żeby poprawić to wzmocnienie na pełną skalę.

09.2020 8t puste jajo💔
    01.2021 7t cp💔laparo
    04.2022 laparo zrosty
    KIR BX ❌ 2DS2, 2DS3
    I procedura IVF 2024
    5AA❄️5AB❄️=cb
    II procedura IVF 2025
    4BA❄️5BB❄️=cb

🆘 operacja endo 3/4 st?

♻️ zmiana kliniki
    🆕 Amh 0,35

• Agacia 86 Koleżanka

Wysłany: 6 lutego, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do sprzedania suplement diety dla kobiet, które zmagają się z endometriozą- Endometriol. Ja używałam go przez dłuższy czas z powodu endometriozy i byłam zadowolona z jego efektów, lecz aktualnie ze względu na przyjmowane leki musiałam z niego zrezygnować, a zostało mi całe, nieotwarte opakowanie z 60 kapsułkami (data ważności: 04/2028) i 15 szt z otwartego opakowania.
    Zawiera zestaw witamin, składników mineralnych, aminokwasów i ekstraktów roślinnych.
    Wskazania: łagodzenie dolegliwości przy przewlekłych stanach zapalanych układu płciowego u kobiet oraz wspomaganie diety przy cierpieniu na endometriozę i stany zapalne przydatków.
    Sprzedam taniej niż kupiłam- ja zapłaciłam za niego przeszło 60 zł. Jeśli jesteś zainteresowana, zapraszam do kontaktu:
    [email protected]

• Cara Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w zeszłym tygodniu wjechalo pierwsze Diphereline;)
    Pytanko mam, na ile miałyście wyciszenie? 2 czy 3 zastrzyki?
    Karolaas, Ty to chyba na pół roku 🙈

• Karolaaas Autorytet

Wysłany: 4 marca, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Dziewczyny, w zeszłym tygodniu wjechalo pierwsze Diphereline;)
    Pytanko mam, na ile miałyście wyciszenie? 2 czy 3 zastrzyki?
    Karolaas, Ty to chyba na pół roku 🙈
    Ja na 4 miesiące dostałam🫣 ale wstępnie miało być 3😉.
    Jak sie czujesz??
    Objawy mi się nasiliły i były odczuwalne równo 2 tygodnie po przyjęciu dawki. A taka ciekawostka, że jestem na estrofemie od pn i jeszcze mam lekkie wybuchy gorąca🙄.

09.2020 8t puste jajo💔
    01.2021 7t cp💔laparo
    04.2022 laparo zrosty
    KIR BX ❌ 2DS2, 2DS3
    I procedura IVF 2024
    5AA❄️5AB❄️=cb
    II procedura IVF 2025
    4BA❄️5BB❄️=cb

🆘 operacja endo 3/4 st?

♻️ zmiana kliniki
    🆕 Amh 0,35

• Cara Autorytet

Wysłany: 4 marca, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie nic nie czuję, ale tondopiero tydzien minął.. w tym cyklu mialam owulację, więc może cos tam jeszcze mam hormonów. Pewnie za kilka dni weźmie. Najgorzej, ,e jutro zaczynam immunosupresję Equoralem i Encortonem, więc mogę miec niezłe combo objawów 😬

• Cara Autorytet

Wysłany: 5 marca, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:

Sylsta, a masz do polecenia jakiś konkretny preparat?

• sylstaa Autorytet

Wysłany: 5 marca, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cara wrote:
    Sylsta, a masz do polecenia jakiś konkretny preparat?
    Brałam calperos🙂

teratozoospermia

03.2023 - 03.2025

IPLE & minihistero❌
    preg.png
  • Cara Autorytet

Wysłany: 5 marca, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylstaa wrote:
    Brałam calperos🙂
    Dzięki 😘

• Markotka Ekspertka

Wysłany: 13 maja, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z was starała się naturalnie przy diphereline? Jak efekty?

👩🏼‍🤝‍👨🏻31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza ❌
    - owulacje, regularne cykle ✔️
    - wymazy MUCHa, cytologia ✔️
    - prolaktyna w górnej granicy normy❔
    - homocysteina 9,19 > 5,56 ✔️
    - Badanie nasienia 6/2023, 2/2025 ✔️
    - Suplementacja ✔️
    - AMH 1,97 (9/2024) ✔️
    - 5/2025 histeroskopia: usunięcie ognisk adenomiozy podśluzówkowej, przewlekłey stan zapalny endometrium (antybiotyk)✔️
    - 08/2025 drożność z lipiodolem - prawy udrożniony ✔️
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Markotka wrote:
    A czy któraś z was starała się naturalnie przy diphereline? Jak efekty?

Nie wiem czy o to ci dokladnie chodzi, ale my z mezem szlismy w naturalne starania i po zejsciu 2 miesiace pelne z diepherliene przy adenomiozie od razu zaszlismy, ale mialam albo podwojna albo potrojna owulację.
    Bo starania NA diepherliene nie maja sensu, bo jestes w menopauzie☺️☺️

Ogolnie to mozesz pytac, my szlismy w naturala, ale juz myslelismy o in vitro po tym.
    Mialam tez konsultacje immunologiczna i tez immunosupresje pod starania naturalne w trakcie diepherliene przed cyklem starań.

Aktualnie jestem w 19+0🥹☺️😘

ONA 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny układowej, jajowody drożne, AMH 8,8, cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

ON 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta i rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...(PRZESTYMULOWANIE)

27.10 zmiana kliniki i zmiana lekarza

Adenomioza❌(5.11-30.12 Diphereline💉💉) ✅
    Homocysteina 9,60 ❌ ----> 5,37 ✅
    Cytologia✅
    MUCHa✅
    Zespół Antyfosfolipidowy✅
    Biopsja endometrium ✅
    Kariotypy✅ Bx i C1C1
    Kiry prawidłowe✅
    Imk❌
    Cytokiny❌
    Crossmatch 36,6% ❌
    Immunosupresja 25x 50mg EQUORAL

Aktualnie;

Beta pozytywna, zarodek piękny, ryzyka niskie.
    Dziewczynka💖 💖💖
    Nasz cudzie trwaj...🤰
  • gwen143 Koleżanka

Wysłany: 18 maja, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny proszę Was o pomoc bo ja trochę nie ogarniam tego tematu wyciszenia
    Po 5 procedurach na moich komórkach i 3 transferach działam z KD

Właśnie jestem po 3 nieudanym transferze KD gdzie obstawiona byłam accofilem heparyna, encorton - ciąża biochemiczna ( już druga )
    Na histeroskopii nie wyszedł mi stan zapalny ale lekkie początki adenomiozy
    Musze tez przyznać ze po tych wszystkich stymulacjach i poronieniu z 2024 widzę ze okres się pogorszył ( bardzo skąpy skrzepy, ) tez edno naturalnie nie rośnie tak dobrze jak kiedyś
    Chociaż ostatnio sprawdzałam hormony w takim naturalnym swoim cyklu i wszystko było ok ( 3dc FSH 6,91; LH 7; estradiol 53 )

Do tego ostatniego transferu miałam 1 zastrzyk reseligo

I teraz pytanie zostały mi ostatnie 2 zarodki to moja ostatnia procedura wiec musze wykorzystać wszystko co można

Na moją immunologie lekarz zaleca wlew ( już wcześniej zalecał ale chciałam sprawdzić z obstawą accofilu i encorton czy się uda – nie udało się)

Jednak pytanie czy znowu powinnam robić wyciszenie? Skoro miałam 1 zastrzyk
    Trochę ten temat jest mi obcy, i kiedy powinnam się zgłosić ..jak tylko przyjdzie miesiączka po nieudanym transferze czy powinnam zrobić przerwę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja, 15:44

42l. on40l=> 2019 syn( naturals)

Od 2022 starania o rodzeństwo
    badania z 2026:
    allo mlr 0%
    crossmatch 29% - antybiotyk
    KIR AA HLA-C C1/C1
    histeroskopia: brak stanu zapalnego , lekkie objawy adenomiozy

05.2024 ciąża naturalna, poronienie w 9t,

09.2024 1 IVF , krótki protokół, 5 jajeczek, 3 zapłodnione ,brak blastki
    11.2024 2 IVF , dlugi protokół, 4 jajeczka, 3 zapłodnione ,1 blastka =>beta 10 dpt 2,1 :(
    02.2025 3 IVF , długi protokól duże dawki menopur 225+ gonal 150
    10 pobranych , 8 dojrzałych , 5 się zapłodniło tylko 1 blastka 3.A.B transfer nieudany
    05.2025 4 IVF
    Z 7 jajeczek- albo puste albo niedojrzałe :(

2 ministymulacje w Czechach - brak blastocysty..

Startuje z KD..
    z 6 KD ( 23l) 1 blastka 3.A.A ..ciąza biochemiczna

Drugie podjescie do KD
    z 6 kd mamy 4 blastki
    1 transfer : cykl naturalny - beta 2
    2 transfer: wyciszenie przed tranferem reseligo, accofil , heparyna, encorton 10mg - ciaza biohemiczna
  • LisaM Znajoma

Wysłany: 19 maja, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziś dostałam swoją diagnozę, która brzmi w mojej głowie, jak wyrok.
    Adenomioza rozproszona i naciek endometrialny. Mam 35 lat, AMH 1,54, lekarz odradził w tym momencie "prokreacji" cokolwiek z tym robić poza dietą przeciwzapalną i dalsze starania w Invimed.
    Jestem przerażona. Szukam jakiejś iskierki nadziei.
    Czy wiecie dziewczyny czy komuś wyszło in vitro? Jak to wyglądało? Na co się nastawić? Czy jest jakaś nadzieja? Jak u Was sytuacja?

• Markotka Ekspertka

Wysłany: 26 maja, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Nie wiem czy o to ci dokladnie chodzi, ale my z mezem szlismy w naturalne starania i po zejsciu 2 miesiace pelne z diepherliene przy adenomiozie od razu zaszlismy, ale mialam albo podwojna albo potrojna owulację.
    Bo starania NA diepherliene nie maja sensu, bo jestes w menopauzie☺️☺️

Ogolnie to mozesz pytac, my szlismy w naturala, ale juz myslelismy o in vitro po tym.
    Mialam tez konsultacje immunologiczna i tez immunosupresje pod starania naturalne w trakcie diepherliene przed cyklem starań.

Aktualnie jestem w 19+0🥹☺️😘

Gratulacje! To napawa optymizmem :) tak, dokładnie o to mi chodziło. W tym tygodniu zaczynam leczenie diphereline + ponowne leczenie stanu zapalnego endometrium, potem stymulacja na wyhodowanie właśnie kilku pęcherzyków i starania naturalne - trochę boję się bliźniaków albo trojaczków ale to naprawde byłby jakiś cud 😅.
    Jakąś dodatkową diagnostykę też mam robić ale jeszcze nie wiem co dr zaleci. A ile miałaś konsultacji z imnunologiem? Dużo badań robiłaś?

👩🏼‍🤝‍👨🏻31l
    Starania o pierwsze 👶🏼 od 06/2022

- Endometrioza ❌
    - owulacje, regularne cykle ✔️
    - wymazy MUCHa, cytologia ✔️
    - prolaktyna w górnej granicy normy❔
    - homocysteina 9,19 > 5,56 ✔️
    - Badanie nasienia 6/2023, 2/2025 ✔️
    - Suplementacja ✔️
    - AMH 1,97 (9/2024) ✔️
    - 5/2025 histeroskopia: usunięcie ognisk adenomiozy podśluzówkowej, przewlekłey stan zapalny endometrium (antybiotyk)✔️
    - 08/2025 drożność z lipiodolem - prawy udrożniony ✔️
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ