X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶
Odpowiedz

🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 28 października, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Chciałam, aby powstał wątek związany z wprowadzaniem w sztuczną menopauzę kobietki, które mają problemy z zagnieżdżeniem zarodka w macicy.

Te które cierpią na adenomiozę lub edometriozę- łączmy się, pomagajmy sobie, wymieniajmy się doświadczeniami!!

Jeżeli są też tutaj takie, które dodatkowo wspomagają się leczeniem immunologicznym- też zapraszamy!!!!

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Od siebie mogę napisać, że mamy z mężem dobre wyniki, a jednak nie udaje się ponad rok zajść w ciąże.
    Ostatnio w nowej klinice Doktor na usg stwierdził adenomiozę. Dodatkowo zasugerował czynnik żeński i kazał wykonać immunologię.
    Po konsultacji z immunologiem, a także po 3 miesięcznym wyciszeniu adenomiozy sztuczną menopauzą mamy wrócić do starań naturalnych ze stymulacją przez 3 miesiące.

Jakie wy macie doświadczenia dziewczyny- piszcie i łączcie się!

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 21:35

Ona 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8, cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w wysokiej normie + rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...

27.10 zmiana kliniki i zmiana lekarza

Adenomioza❌
    Homocysteina 9,60 ❌
    Cytologia✅
    MUCHa✅
    Zespół Antyfosfolipidowy✅
    Biopsja endometrium ✅
    Kariotypy✅ Bx i C1C1
    Kiry prawidłowe✅
    Imk❌
    Cytokiny❌
    Crossmatch 36,6% ❔
    Konsultacja immunologa 11.12 ❔

Sztuczna menopauza na wyciszenie adenomiozy
    5.11-30.12.25 Diphereline💉 💉
  • domi_ Autorytet

Wysłany: 30 października, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Wiele z nas jest rozproszona na różnych wątkach - tych immunologicznych, konkretnych klinik albo miesięcznych.
    Wyciszenie/sztuczna menopauza w przypadku endometriozy i adenomiozy działa jak złoto :) Przynajmniej przed transferem. Nie mam pojęcia jak to jest w przypadku starań naturalnych.
    Na ten moment w celu wyciszenia lekarze najczęściej przepisują Zoladex albo Diphereline.
    Przy endomendzie często też występuje zapalenie endometrium. Często też rozjechane są cytokiny.

Powodzenia!

👩,👦34 l.//starania >9 lat
    Endometrioza 4 st, Adeno. '20 i '25 laparo. Jajowody niedrożne
    AMH:0,45>0,66
    MTHFR, PAI-1, Leiden, R2❌
    Niedoczynność tarczycy, Anemia
    Kariotypy✔️ KIR BX: 2DS1,2DS2,2DS5✔️ 2DS3,3DS1❌ On HLA-c:C1,C2
    CD138 ✔️ Cross match 26,7%>24,6%
    Interleukin 6 4,3pg/ml⬆️ ANA1(+)

I procedura IMSI - 2023, krótki prot.
    📅 11.2023 💉 5 kom.>>❄️❄️3AB, 5BC
    FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt <0,1❌
    FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt <0,2❌

II procedura ICSI+FC - 2024, długi prot.
    📅10.2024 💉 2 kom. >> ❄️3BB
    FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt <0,2❌

III procedura ICSI+FC - 2025, długi prot. z hormonem wzrostu
    📅31.01 💉 2 kom. >> ❄️❄️3BA, 3BB

FET IV 19.07.2025, 3BA CS, AH
    Encorton, Clexane, Acard, Accofil, Prograf, Relanium, Prolutex, Besins, Utrogestan, Estrofem
    6dpt 22,7, 9dpt 110, 12dpt 540, 20dpt 1902,9, 23dpt 1818, GS 0,48, 6+0 ciąża zatrzymana ❌

FET V 15.12.2025, 3BB CS, AH
    💊 j/w + Scopolan
    8dpt 🤞
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi_ wrote:
    Hej :) Wiele z nas jest rozproszona na różnych wątkach - tych immunologicznych, konkretnych klinik albo miesięcznych.
    Wyciszenie/sztuczna menopauza w przypadku endometriozy i adenomiozy działa jak złoto :) Przynajmniej przed transferem. Nie mam pojęcia jak to jest w przypadku starań naturalnych.
    Na ten moment w celu wyciszenia lekarze najczęściej przepisują Zoladex albo Diphereline.
    Przy endomendzie często też występuje zapalenie endometrium. Często też rozjechane są cytokiny.

Powodzenia!

Hej! Dzieki za odpowiedz! Wlasnie chcialabym aby te dziewczyny jakos zjednoczyly sie na tym watku☺️.

Fajnie jakbysmy wymienialy sie doświadczeniami i wspieraly☺️
    Jezeli sa jakies dziewczyny, ktore szukaja odpowiedzi, pomocy- piszcie🫶🫶🫶

Ona 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8, cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w wysokiej normie + rozszerzone badania w normie.

Adenomioza❌
    Homocysteina 9,60 ❌
    Cytologia✅
    MUCHa✅
    Biopsja endometrium ✅
    Kariotypy✅ Bx i C1C1
    Kiry prawidłowe✅
    Imk❌
    Cytokiny❌
    Crossmatch 36,6% ❔

• Acmvj Autorytet

Wysłany: 31 października, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sztuczna menopauza zadziałała. Warto ją poprzedzić histeroskopią u kogoś, kto się na tym zna i wyleczyć stan zapalny jeżeli występuje. U mnie pomogło i w końcu się ponownie udało. To była moja druga implantacja w ciągu 5 lat starań. W tym 3 z ciągłymi stymulacjami, monitoringami, potwierdzonymi owulacjami. U nas też nie było żadnej innej, konkretnej przyczyny niepłodności.

Trzymam kciuki 🤞

domi_ lubi tę wiadomość

👩'94 :
    -AMH 3,5
    -adenomioza
    -3x histeroskopia: leczenie stanu zapalnego endometrium, korekta blizny po cc, usuwanie mikropolipowatości
    -brak własnych owulacji

2020- początek starań
    2021- początek starań z pomocą medyczną
    2023- nasz Aniołek żył jeden dzień 💔
    2024- powrót do starań z pomocą medyczną 👩‍⚕️
    03.2025- AIH ❌
    04.2025- kwalifikacja do IVF:
    Stymulacja: Rekovelle 12j+ Menopur 75j +Orgalutran-> 2x Zivafert+ 2x Gonapeptyl Daily
    04.2025- Punkcja-> Pobrano 17 🥚-> 9 MII-> Zapłodnieniu poddano 6 komórek, wszystkie udało się zapłodnić - mamy 4 ❄️
    05.2025- 3 histeroskopia-> znowu stan zapalny-> antybiotyki
    16.06.2025, 14.07.2025- Diphereline-> 26.07.2025 start estrofemu
    14.08.2025 FET 5BA
    5DPT BETA : 31->7DPT BETA : 114->9DPT BETA : 232->11DPT BETA: 473
    05.09.2025-> mamy mrugające serduszko ❤️

preg.png
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 31 października, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acmvj wrote:
    U mnie sztuczna menopauza zadziałała. Warto ją poprzedzić histeroskopią u kogoś, kto się na tym zna i wyleczyć stan zapalny jeżeli występuje. U mnie pomogło i w końcu się ponownie udało. To była moja druga implantacja w ciągu 5 lat starań. W tym 3 z ciągłymi stymulacjami, monitoringami, potwierdzonymi owulacjami. U nas też nie było żadnej innej, konkretnej przyczyny niepłodności.

Trzymam kciuki 🤞

Kurcze to wspaniale!!
    Gratuluję w takim razie😘🫶
    Wlasnie u nas tez nie za bardzo widac inna przyczyne- wiec doktor idzie w ta strone, ze albo immunologia albo wlasnie to srodowisko macicy :)
    Ja jeszcze zrobilam biopsję endometrium wiec jak cos wyjdzie to bedzie wiadomo, ze trzeba przeleczyc 🙂

Tobie tez powodzenia kochana🤞🤞🤞

Adenomioza❌
    Homocysteina 9,60 ❌
    Cytologia✅
    MUCHa✅
    Biopsja endometrium ✅
    Kariotypy✅ Bx i C1C1
    Kiry prawidłowe✅
    Imk❌
    Cytokiny❌
    Crossmatch 36,6% ❔

• Joannaa Ekspertka

Wysłany: 6 listopada, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś

Sprzedam za połowę ceny Diphereline SR 3,75
    Mam dwa opakowania z datą do grudnia tego roku 🙂

👩
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️
    •obniżone parametry nasienia, wysoka fragmentacja
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • sandrac_94 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Ja też na początku listopada dostałam diagnozę łagodnej adenomiozy z początkiem endometriozy. Nasze starania trwają 2 lata i po roku zaczęliśmy diagnostykę po obu stronach - ja robiłam szereg badań USG, badania hormonów, witamin, amh, drożność i wszystko wychodziło super. Po stronie mojego męża jest taki problem, że choruje na wzjg i miał zaostrzenie, co wpłynęło na obniżenie nasienia - morfologia spadła z 2% do 0 i obniżony ruch A+B około 22%. Reszta parametrów w normie, ale lekarze to wskazywali jako główny czynnik niepowodzeń i powoli przygotowywaliśmy się na podejście do invitro - dawaliśmy sobie czas na naturalne starania do wiosny 2026.
    Tak jak pisałam wyżej, od początku listopada mam diagnozę i aktualnie jestem na Ryeqo. Kończę 1 opakowanie a mam brać 3 i zgłosić się na kontrolę. W międzyczasie mąż ma ponowić badania po swojej stronie. Zastanawiamy się czy dawać sobie jeszcze szansę na naturalne starania, czy odrazu nie podchodzić do invitro.

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- starania od 09.2023 🍼
  • sylstaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrac_94 wrote:
    Hej,
    Ja też na początku listopada dostałam diagnozę łagodnej adenomiozy z początkiem endometriozy. Nasze starania trwają 2 lata i po roku zaczęliśmy diagnostykę po obu stronach - ja robiłam szereg badań USG, badania hormonów, witamin, amh, drożność i wszystko wychodziło super. Po stronie mojego męża jest taki problem, że choruje na wzjg i miał zaostrzenie, co wpłynęło na obniżenie nasienia - morfologia spadła z 2% do 0 i obniżony ruch A+B około 22%. Reszta parametrów w normie, ale lekarze to wskazywali jako główny czynnik niepowodzeń i powoli przygotowywaliśmy się na podejście do invitro - dawaliśmy sobie czas na naturalne starania do wiosny 2026.
    Tak jak pisałam wyżej, od początku listopada mam diagnozę i aktualnie jestem na Ryeqo. Kończę 1 opakowanie a mam brać 3 i zgłosić się na kontrolę. W międzyczasie mąż ma ponowić badania po swojej stronie. Zastanawiamy się czy dawać sobie jeszcze szansę na naturalne starania, czy odrazu nie podchodzić do invitro.
    Hej🙂 Nikt nie podejmie tej decyzji za Ciebie, ale odpowiedz sobie na te pytania, może one trochę Ci rozjaśnią i pomogą:
    - Co mówi Wasz lekarz o realnych szansach na naturalną ciążę przy obecnych parametrach?
    - Piszesz, że daliście sobie czas do wiosny 2026, ale coś sprawia, że jednak masz wątpliwości by nie przejść do in-vitro. Co Cię nie pokoi, uciekający czas czy po prostu chcesz zwiększać Wasze szansę?

Ważne, żebyście oboje mieli poczucie, że to Wasza wspólna decyzja i że idziecie drogą, która budzi w Was najwięcej spokoju🙂

👩🏻‍🦰’92 + 🧔🏻‍♂️’90 | starania od 04.2022
    obniżona rezerwa jajnikowa, adenomioza, KIR AA, RIF
    teratozoospermia

03.2023 - 03.2025
    2x IUI, 2x IMSI, 4 transfery zdrowych zarodków, 3x obstawa immunologiczna, nigdy b-hCG+

05.2025 IMSI, ❄️4AB zdrowy po PGT-A
    IPLE & minihistero❌
    wyciszenie Diphereline x3✅
    12.2025 ✨ivig + FET✨
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 30 listopada, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam 2 zastrzyki diphereline których już nie zużyję, data ważności 2027, jakby któraś potrzebowała to proszę o kontakt.

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
    12+5 prenatalne i NIPT prawidłowe, CRL 6,9 cm 🐥
    19+6 połówkowe prawidłowe 342 g💕
    27+0 1180 g 🐻
    29+5 1735 g 🐷, wielowodzie

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ