X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶
Odpowiedz

🥶❄️Sztuczna menopauza/Adenomioza/Endometrioza❄️🥶

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 28 października, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Chciałam, aby powstał wątek związany z wprowadzaniem w sztuczną menopauzę kobietki, które mają problemy z zagnieżdżeniem zarodka w macicy.

Te które cierpią na adenomiozę lub edometriozę- łączmy się, pomagajmy sobie, wymieniajmy się doświadczeniami!!

Jeżeli są też tutaj takie, które dodatkowo wspomagają się leczeniem immunologicznym- też zapraszamy!!!!

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Od siebie mogę napisać, że mamy z mężem dobre wyniki, a jednak nie udaje się ponad rok zajść w ciąże.
    Ostatnio w nowej klinice Doktor na usg stwierdził adenomiozę. Dodatkowo zasugerował czynnik żeński i kazał wykonać immunologię.
    Po konsultacji z immunologiem, a także po 3 miesięcznym wyciszeniu adenomiozy sztuczną menopauzą mamy wrócić do starań naturalnych ze stymulacją przez 3 miesiące.

Jakie wy macie doświadczenia dziewczyny- piszcie i łączcie się!

💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października, 21:35

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...
    *torbiel nie aktywna hormonalnie, cykl naturalny

27.10 zmiana kliniki i zmiana lekarza

Adenomioza??, Czynnik immunologiczny??
    W trakcie badań kariotypy, kiry, test imk, allomlr, hla-c, test cba, crossmatch fcxm☹️
  • domi_ Autorytet

Wysłany: 30 października, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Wiele z nas jest rozproszona na różnych wątkach - tych immunologicznych, konkretnych klinik albo miesięcznych.
    Wyciszenie/sztuczna menopauza w przypadku endometriozy i adenomiozy działa jak złoto :) Przynajmniej przed transferem. Nie mam pojęcia jak to jest w przypadku starań naturalnych.
    Na ten moment w celu wyciszenia lekarze najczęściej przepisują Zoladex albo Diphereline.
    Przy endomendzie często też występuje zapalenie endometrium. Często też rozjechane są cytokiny.

Powodzenia!

👩 i 👦34 l. //starania >9 lat
    Endometrioza 4 st, Adeno. 2020 i 2025 laparo. Jajowody niedrożne ❌
    AMH: 0,45 >> 0,66
    MTHFR, PAI-1, Leiden, R2❌
    Niedoczynność tarczycy, Anemia
    Kariotypy ✔️ KIR BX: 2DS1,2DS2, 2DS5✔️ 2DS3,3DS1❌ On HLA-c: C1,C2
    CD138 ✔️ Cross match 26,7%>>24,6%
    Interleukin 6 4,3 pg/ml ⬆️ ANA1 (+)

I procedura (IMSI) - 2023, krótki prot.
    📅 11.2023 💉 5 kom. >> ❄️❄️3AB, 5BC
    FET I 12.2023 3AB CS, 12 dpt <0,1❌
    FET II 07.2024 5BC CS, EG. 6 dpt <0,2❌

II procedura (ICSI + FC) - 2024, długi prot.
    📅10.2024 💉 2 kom. >> ❄️3BB
    FET III 11.2024 CS, EG, AH 9 dpt <0,2❌

III procedura (ICSI + FC) - 2025, długi prot. z hormonem wzrostu
    📅31.01 💉 2 kom. >> ❄️❄️3BA, 3BB

FET IV 19.07.2025, 3BA CS, AH
    Encorton, Clexane, Acard, Accofil, Prograf, Relanium, Prolutex, Besins, Utrogestan, Estrofem
    6dpt 22,7, 9dpt 110, 12dpt 540, 20dpt 1902,9, 23dpt 1818, GS 0,48, 6+0 ciąża zatrzymana ❌
    ⏳3 cykle wyciszenia
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ