Forum Starając się z pomocą medyczną Tarczyca interpretacja
Odpowiedz

Tarczyca interpretacja

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • niedoświadczona 32 Ekspertka
    Postów: 350 73

    Wysłany: 28 marca 2016, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto moje wyniki:
    TSH : 0,299 norma 0,55-4,0
    FT4: 23,20 norma 11,5-22,70
    anty TG 11,20 norma 0-4,11
    anty TPO 0,75 norma 0-5,61
    FT3 6,48 norma 3,5- 6,50
    Witamina D3 - 22,4 norma (30-80)

    Jeśli ktoś na forum ma doświadczenie z tarczyca bardzo proszę o pomoc w interpretacji. Dodam, że na pierwszy rzut oka nie mam objawów chorej tarczycy.. może poza tym, że cykl mi się nieco wydłużył w ostatnich miesiącach. Mało tego - rok temu miałam badane TSH wynik w normie 1,2. Więcej badań nikt już mi nie zlecał. Będę wdzięczna za pomoc.

    niedoświadczona 32
  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1525

    Wysłany: 28 marca 2016, 22:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz nadczynność tarczycy. Idź do endokrynologa. :)

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • niedoświadczona 32 Ekspertka
    Postów: 350 73

    Wysłany: 29 marca 2016, 06:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję. Na pewno pójdę..Czy przy nadczynności można spokojnie podejść do inseminacji?

    niedoświadczona 32
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 29 marca 2016, 06:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podejść można... ale poczytaj czym nadczynność grozi dziecku jeśli się uda. Raczej nie poleca się i jak poczytasz to zrozumiesz czemu i sama odłożysz, żeby unormowac pracę tarczycy.

    Powodzenia &&

    niedoświadczona 32 lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • maggdax Autorytet
    Postów: 281 283

    Wysłany: 29 marca 2016, 06:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Podepnę się pod temat. Moje wyniki niby w normie się mieszczą, ale natknęłam się na innym forum na informacje ze takie wyniki mogą świadczyć o niedoczynność. Proszę o pomoc w interpretacji TSH 1.36ul/mL ( norma 0.27-4,2) FT4 1.13 ng/dl (norma 0.93 -1.71). Bardzo dziekuje

    xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • niedoświadczona 32 Ekspertka
    Postów: 350 73

    Wysłany: 29 marca 2016, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax wrote:
    Witam. Podepnę się pod temat. Moje wyniki niby w normie się mieszczą, ale natknęłam się na innym forum na informacje ze takie wyniki mogą świadczyć o niedoczynność. Proszę o pomoc w interpretacji TSH 1.36ul/mL ( norma 0.27-4,2) FT4 1.13 ng/dl (norma 0.93 -1.71). Bardzo dziekuje

    Jak miałam TSH 1,2 to nikt mi nie zlecał nawet dodatkowych badań i lekarz powiedział, że to dobry wynik. Zwłaszcza, że pozostałe są w normach. A robiłaś anty TPO i anty TG? Masz jakieś objawy ?

    niedoświadczona 32
  • maggdax Autorytet
    Postów: 281 283

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziekuję za odpowiedź:)

    Nie robilam dodatkowych badań o które pytasz, tak naprawdę nigdy nie podejrzewałam tarczycy, badania zrobiłam z czystej ciekawości bo każda kobieta w mojej rodzinie zmaga się z chorą tarczycą, więc myślałam że u mnie też coś wyjdzie :)

    niedoświadczona 32 lubi tę wiadomość

    xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • niedoświadczona 32 Ekspertka
    Postów: 350 73

    Wysłany: 30 marca 2016, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To niestety niewykluczone, że z czasem coś się zacznie bać, bo to jest mocno dziedziczne. Tak jak u mnie. Kontroluj co jakiś czas.

    niedoświadczona 32
  • asiak1985 Przyjaciółka
    Postów: 158 34

    Wysłany: 24 kwietnia 2016, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam tez mam pytanie co do wyników tarczycy dwa tygodnie temu moje wyniki były:

    9 kwietnia :
    tsh 3,7 norma 0,27 - 4,2
    atpo 5,7 norma <34
    atg <15 norma < 60

    jeszcze prolaktyna 40,5 norma 6,0 - 29,9


    wyniki z 23 kwietnia
    tsh 4,36 norma 0,27- 4,2
    ft3 3,37 norma 2,00-,4,4
    ft4 1,22 norma 0,93-1,71


    dlaczego moje tsh po 2 tyg ciagle rosnie mialam podejsc do iui ale odpuscilismy

    Anatolka lubi tę wiadomość

    niedoczynnosc tarczycy
    amh 0,68
    11.06.16 iui :(
    25.10.16 iui :(
    23.11.16 iui stymulacja :(
    30.06.17 iui stymulacja :(
    04/2019 brak komórek jajowych
    01/2020 przerwany długi protokół
    07/2020 nieudana procedura z jednym zarodkiem
  • Kasiorek Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 26 kwietnia 2016, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak1985 - wyniki najlepiej konsultować ze swoim lekarzem. Ja robiłam ostatnio TSH i mam wynik 2,65 przy normie 0,27 -4,2 i dostałam leki na zbicie. Jak powiedziała moja Pani doktor, lepiej ciut obniżyć.. a myślałam, że jest ok :)

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 26 kwietnia 2016, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak, nie ma co się zastanawiać dlaczego. Może inne laboratorium, inne odczynniki. Różnica nie jest jakaś ogromna, co nie zmienia faktu, że wynik jest powyżej normy ogólnej (nie mówiąc już o tym, że starające się nie powinny mieć więcej niż 2,5, a są i bardziej restrykcyjni lekarze, którzy uważają, że najlepszy jest wynik w okolicy 1-1,5 w czasie starań). Prolaktyna też zbyt wysoka i może powodować brak owulacji. Wizyta u endokrynologa jest konieczna.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 12:31

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1525

    Wysłany: 26 kwietnia 2016, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiak1985 wrote:
    witam tez mam pytanie co do wyników tarczycy dwa tygodnie temu moje wyniki były:

    9 kwietnia :
    tsh 3,7 norma 0,27 - 4,2
    atpo 5,7 norma <34
    atg <15 norma < 60

    jeszcze prolaktyna 40,5 norma 6,0 - 29,9


    wyniki z 23 kwietnia
    tsh 4,36 norma 0,27- 4,2
    ft3 3,37 norma 2,00-,4,4
    ft4 1,22 norma 0,93-1,71


    dlaczego moje tsh po 2 tyg ciagle rosnie mialam podejsc do iui ale odpuscilismy
    kochana masz za wysokie tsh na ciążę, koniecznie musisz obniżyć. Poza tym prolaktyna wysoka, ktoś Ci zlecił bromergon ?

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • asiak1985 Przyjaciółka
    Postów: 158 34

    Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bromegeron to nie problem bo już kilka razy go brałam wiec został w domowej apteczce, bardziej mnie niepokoi tarczyca dlaczego tak mi swiruje :/

    niedoczynnosc tarczycy
    amh 0,68
    11.06.16 iui :(
    25.10.16 iui :(
    23.11.16 iui stymulacja :(
    30.06.17 iui stymulacja :(
    04/2019 brak komórek jajowych
    01/2020 przerwany długi protokół
    07/2020 nieudana procedura z jednym zarodkiem
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiak1985 wrote:
    Bromegeron to nie problem bo już kilka razy go brałam wiec został w domowej apteczce, bardziej mnie niepokoi tarczyca dlaczego tak mi swiruje :/

    Leków na PRL nie odstawia się do czasu zobaczenia 2 kresek na tescie ciążowym. To leki trzymają PRL w ryzach i po odstawieniu leków ona szybuje w górę z prędkością światła.

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • asiak1985 Przyjaciółka
    Postów: 158 34

    Wysłany: 27 kwietnia 2016, 15:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta u lekarza dopiero 16 maja a pytań wiele co do tarczycy, jak dobrze ze mam kilka laboratorium w swoim "wielkim" mieście. Co do prl to jak biore leki to spada mi do minimum po odstawieniu ( po konsultacji z lekarzem) to tak po 2-3 miesiacach prl znowu za wysoka i tak na okrągło.

    niedoczynnosc tarczycy
    amh 0,68
    11.06.16 iui :(
    25.10.16 iui :(
    23.11.16 iui stymulacja :(
    30.06.17 iui stymulacja :(
    04/2019 brak komórek jajowych
    01/2020 przerwany długi protokół
    07/2020 nieudana procedura z jednym zarodkiem
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 maja 2016, 10:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wygląda to tak:
    TSH-1,150 (0,27-4,20)
    FT3-4,22 pmol/l (3,10-6,80)
    FT4-14,32pmol/l (12,00-22,00)
    ATPO-255,55(NORMA do 34)
    w usg tarczycy liczne zmiany guzkowe zwłaszcza w prawym płacie. Wyniki niby mieszczą się w normie,ale ja czuję się paskudnie.Endo zalecił Letrox 25co drugi dzień. Ale poprawy jakoś nie czuję. Następne badanie w czerwcu.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2016, 10:28

  • Magot Koleżanka
    Postów: 51 12

    Wysłany: 30 maja 2016, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka35 ja leczę się już kilka lat i z doświadczenia powiem Ci, że nie zawsze jest lepiej. Mnie męczą tarczycowe objawy cały czas: wypadanie włosów, sucha swędząca skóra, nerwowość itd.
    Dodatkowo każda zmiana pory roku tzn. ciepło/zimno wpływa na tarczycę. Latem mam obniżoną dawkę euthyroxu i analogicznie zimą ją zwiększam.

    Sówka35 lubi tę wiadomość

  • asiak1985 Przyjaciółka
    Postów: 158 34

    Wysłany: 31 maja 2016, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy euthyrox moze przesunąc miesiaczke powinna dostac wczoraj a tu cisza a jest to moj pierwszy miesac z euthyroxem

    niedoczynnosc tarczycy
    amh 0,68
    11.06.16 iui :(
    25.10.16 iui :(
    23.11.16 iui stymulacja :(
    30.06.17 iui stymulacja :(
    04/2019 brak komórek jajowych
    01/2020 przerwany długi protokół
    07/2020 nieudana procedura z jednym zarodkiem
  • Magot Koleżanka
    Postów: 51 12

    Wysłany: 31 maja 2016, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak1985 może się to zdarzyć. Ja tak miałam, ale cykl przedłużył się tylko o kilka dni.

  • asiak1985 Przyjaciółka
    Postów: 158 34

    Wysłany: 2 czerwca 2016, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magot wrote:
    Asiak1985 może się to zdarzyć. Ja tak miałam, ale cykl przedłużył się tylko o kilka dni.


    2 dni pozniej ale @ pojawila się, chociaż wolałabym zeby jej nie było :D

    Magot lubi tę wiadomość

    niedoczynnosc tarczycy
    amh 0,68
    11.06.16 iui :(
    25.10.16 iui :(
    23.11.16 iui stymulacja :(
    30.06.17 iui stymulacja :(
    04/2019 brak komórek jajowych
    01/2020 przerwany długi protokół
    07/2020 nieudana procedura z jednym zarodkiem
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego