Forum Starając się z pomocą medyczną tarczyca - Wyniki
Odpowiedz

tarczyca - Wyniki

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Almond Autorytet
    Postów: 571 384

    Wysłany: 11 września 2017, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, prosilabym o interpretacje moich wyników bardziej doświadczone dziewczyny, wizytę u lekarza mam za dwa tygodnie.

    Wyniki z 3dc:
    TSH 1,60 norma 0.27-4.20
    FT3 3,52 norma 2.04-4.40
    FT4 1.26 norma 0.93-1.71
    LH 10.29
    FSH 5.88
    Prolaktyna 19 norma 4.79-23.30

    Wyniki z 5dc:
    Prolaktyna 28 norma 4.79-23.30
    Anty TPO - <9 IU/ml norma 0.00-34.00

    Czy Anty TPO skoro wynik mieści sie w normach jest ok, bo wyczytalam ze u zdrowego czlowieka w ogole nie powinny te przeciwciała występowac. Oraz czy to normalne ze prolaktyna wzrosla z 19 do 28 w 3 dni?:(

    Ania1003 lubi tę wiadomość

    f2w3dqk36x7eedzr.png

    7 cs o 2 dzidziusia - 12.03.2018 beta 265 14.03 beta 648 17.03 beta 1589 19.03 3587 dająca nadzieje <3

    1cs z Lametta - cb 02.2018
    2 cs z Lametta - Chyba się udało :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 września 2017, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do aTPO to jest w normie i tu nie ma się do czego przyczepić, może po prostu laboratorium w taki sposób oznacza niski wynik. Natomiast co do prolaktyny to raczej nie pomogę, bo na tym się nie znam, ale może wystąpił jakiś czynnik, który zakłócił wynik? prolaktyna jest na to bardzo wrażliwa.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 września 2017, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz wysoki stosunek LH:FSH.
    Powyżej 1,6 może świadczyć o PCO.
    Prolaktyna jest wysoka. Warto poobserwować wynik przez kilka cykli.
    Ale 1x w ciągu cyklu wystarczy zbadać. Nie ma sensu tego robić w odstępie 2 dni.
    2-5dc to odpowiedni czas na to badanie.
    Wysoka prolaktyna może być przyczyną bezowulacyjnych cykli.

    Przyjrzałabym się AMH, androstedionowi, testosteronowi, 17-OH-progesteron, bo bardzo często idą w parze przy wysokiej prolaktynie. I te badania również w 2-5dc.

    Ja w przeciągu 5 dni miałam prolaktynę na poziomie 37 -> 28, potem po 3tyg. brania Norprolacu (najłagodniejsze skutki uboczne z lekarstw), prolaktyna spadła do 8. Teraz co miesiąc badam i przez dwa cykle była na poziomie 15-18.

    Przed badaniem trzeba zachować wstrzemięźliwość z <3, nie można stymulować piersi, sutków. Pobudza to hormony i prolaktyna będzie zafałszowana.
    Trzeba się wystrzegać wysiłku, stresu i zmęczenia. Najlepiej wynik robić do 4h od obudzenia się- do godziny 10, gdyż wtedy wyniki są najbardziej wiarygodne.

  • Almond Autorytet
    Postów: 571 384

    Wysłany: 14 września 2017, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 dziekuje za odpowiedz:-) co do stosunku LH do FSH to faktycznie jest wysoki, gdzies slyszalam ze powinien oscylowac w granicach 1. Choc co do PCO nie mam zadnych typowych objawiw, z obrazu usg Jajnikow tez jest ok. Mozna to jkos zbic? Czy przy takim stosunku zajscie w ciaze bedzie trudne?

    f2w3dqk36x7eedzr.png

    7 cs o 2 dzidziusia - 12.03.2018 beta 265 14.03 beta 648 17.03 beta 1589 19.03 3587 dająca nadzieje <3

    1cs z Lametta - cb 02.2018
    2 cs z Lametta - Chyba się udało :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 września 2017, 14:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba pilnować hormonów co cykl, bo na podstawie jednego badania nikt żadnej tezy nie postawi. I warto chodzić na monitoringi.
    Jeśli stosunek jest większy niż ta 1, to może nie dochodzić do owulacji, a nawet o tym nie wiesz.
    Ja przez 6 cykli miałam inne problemy, które na razie "tępię".
    A w 7 wyszedł mi prawy jajnik PCO i to też się pokazało po czasie.
    Nie każde badanie da jednolity obraz sytuacji.

    Przy PCO szczególnie ważna jest objętość jajnika, obraz, sprawdzanie progesteronu po owulacji, prolaktyna i ogólnie estradiol, lh, fsh.
    Ale mogło się to przytrafić jednorazowo, że masz taki wynik. Dlatego dobrze przez kilka cykli sobie postanowić, że w porównywalnych dniach będziesz się badać i przynajmniej po 3 cyklach można wyciągnąć jakieś wnioski.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ