🍍 udane IVF 🍍 bo staraczką z OF będę już zawsze 💕
-
WIADOMOŚĆ
-
MajówkaS. wrote:Tak, ale nie od razu. Najpierw dostawał rozgotowane warzywa jak zaczął je ogarniać, to po prostu ugotowane miękkie i np. Banan, pomidor czy śliwka. Jak je też już ładnie żuł to teraz daje paski papryki czy ogórka raczej je ssie a jak już coś odgryzie dziąsłami to wypluwa
-
nick nieaktualnyIga Kwietniowa wrote:My też ale mogę chodzić koło domu do chlorowanego, albo dojeżdżać jakieś 20 minut autem do ozowanego, a szkółka i cena ta sama 🙉🙈🙊
Pewnie jak masz wybór a cena ta sama to może lepiej do tego basenu ozowanego. Ja po prostu nie sprawdzałam jaką mają u nas, ale z ciekawości się zapytam. -
Z moich notatek:
📌Istnieje grupa produktów, które stwarzają wysokie ryzyko zakrztuszenia lub zadławienia. Dlatego nie powinniśmy podawać ich dzieciom do ok. 2 roku życia.
Czyli Pokarmy twarde i kruche
📌Plasterek, ćwiartka jabłka – dlatego podajemy jabłko w całości lub upieczone czy starte
📌Parówka w całości i kabanos – dziecko może odgryźć kawałek, który się ułamie i wpadnie w drogi oddechowe
📌Krakersy, chipsy warzywne – okruchy mogą wpaść w drogi oddechowe
📌Surowe, twarde produkty np. marchewka w słupku,kalarepki, niedojrzała gruszka czy bardzo wysuszone chipsy jabłkowe,
📌Winogrona, pomidorki koktajlowe podane w całości – dlatego przecinamy wzdłuż na pół
📌Całe suszone owoce (np. morela czy daktyl) – dziecku jest je trudno pogryźć. Pokrój je na wielkość rodzynek
📌Orzechy w całości i pestki - możesz je drobno posiekać, zmiksować lub zrobić z nich masło
📌Surowe warzywa liściaste w całych liściach – jak sałata, kapusta, cykoria, szpinak w postaci całych liści. Jest to trudny pokarm i czasami przykleja się do podniebienia. Możesz podawać je w formie duszonej, pesto, posiekanej itp.
📌większość dzieci je mniej więcej jak dorosły w wieku 3-5 lat.Większość specjalistów zaleca, by nie podawać pokarmów w formie zwiększającej ryzyko zadławienia do ok. 2 roku życiaPauuulaa, ........, lesna, Syla87 lubią tę wiadomość
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉 punkcja, 0❄️
💉punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
💔Transfer 4AA
💉 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
⬇️
Naturalny cud!
29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
39w1d jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️ -
Clasiia wrote:My mamy takie
https://zapodaj.net/plik-9befhe3O3c ale nie wiem czy są jeszcze dostępne. Teraz widziałam na stronie takie
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0858320014.html?gclid=CjwKCAjwo9unBhBTEiwAipC110Zb2Z2B-GwemPfrIvfjBvX0QYdZzgcAW-obqmPzqIjh4A4atAe1kBoC66gQAvD_BwE
Edit. Jednak są nadal i to w promocji 😃
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0764820003.html
Te twoje najładniejsze z tych dostępnych 😍Clasiia lubi tę wiadomość
-
Dżoanniks wrote:Pewnie jak masz wybór a cena ta sama to może lepiej do tego basenu ozowanego. Ja po prostu nie sprawdzałam jaką mają u nas, ale z ciekawości się zapytam.
Różnice łatwo wywąchać - chlorowana woda śmierdzi jak baseny z naszego dzieciństwa, a ozonowana nie 🙊🙈🙉 -
Iga Kwietniowa wrote:I jeszcze chciałam zapytać o pampesy na basen. Jakie polecacie i jak mam dobrać rozmiar ? Tzn jak mój króliczek nosi teraz 3 Pampersy, Lupilu i Dady to jaki mam kupić rozmaite tych basenowych ? Chodziłyście na chlorowany czy ozonowany basen z niemowlakami ?
Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
🍀
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
🍀
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA) 🎉
Niedrożne jajowody❌
Starania od 10.2016r. -
Moniek330 wrote:Z moich notatek:
📌Istnieje grupa produktów, które stwarzają wysokie ryzyko zakrztuszenia lub zadławienia. Dlatego nie powinniśmy podawać ich dzieciom do ok. 2 roku życia.
Czyli Pokarmy twarde i kruche
📌Plasterek, ćwiartka jabłka – dlatego podajemy jabłko w całości lub upieczone czy starte
📌Parówka w całości i kabanos – dziecko może odgryźć kawałek, który się ułamie i wpadnie w drogi oddechowe
📌Krakersy, chipsy warzywne – okruchy mogą wpaść w drogi oddechowe
📌Surowe, twarde produkty np. marchewka w słupku,kalarepki, niedojrzała gruszka czy bardzo wysuszone chipsy jabłkowe,
📌Winogrona, pomidorki koktajlowe podane w całości – dlatego przecinamy wzdłuż na pół
📌Całe suszone owoce (np. morela czy daktyl) – dziecku jest je trudno pogryźć. Pokrój je na wielkość rodzynek
📌Orzechy w całości i pestki - możesz je drobno posiekać, zmiksować lub zrobić z nich masło
📌Surowe warzywa liściaste w całych liściach – jak sałata, kapusta, cykoria, szpinak w postaci całych liści. Jest to trudny pokarm i czasami przykleja się do podniebienia. Możesz podawać je w formie duszonej, pesto, posiekanej itp.
📌większość dzieci je mniej więcej jak dorosły w wieku 3-5 lat.Większość specjalistów zaleca, by nie podawać pokarmów w formie zwiększającej ryzyko zadławienia do ok. 2 roku życiaMoniek330 lubi tę wiadomość
08.2012 26tc💔
👩
pcos❌amh 12,75➡️ 11,1❌ IO❌HbA1C 5,6%➡️5,2%❌insulina 26➡️10❌
lewy jajowód niedrożny❌
kariotyp✅ TSH 1,4➡️1,7✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv 16 (-)✅
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm niskie ryzyka
09.08 17t2 175g💙
29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g
01.2023-38t6d/3950g/56cm👶
Powrót po rodzeństwo
11.24 iui❌
2.25kwalfikacja✅
💉28.02-24dc START
11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
14.04.2025 FET 4AA cb💔
9.6.2025 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%
IX.25 FET⏳❓ -
Ja już nie pamiętam z której to strony mam, ogólnie czytałam szpinakrobiblee, aalantkowe i rozszerzaniediety. Tu jeszcze fajne i przydatne zapiski:
📌Przykładowe papki to np.:
zmiażdżony banan, zmiksowana marchewka i batat, puree z ziemniaka i pora, starte na tarce jabłko
📌Grudki to np.:
zupa z kawałkami ryżu albo makaronu, kaszka z drobno pokrojonymi owocami, jogurt z owocami, papka z większymi kawałkami warzyw
📌Kawałki, które dobrze sprawdzają się do samodzielnego jedzenia, to:
pieczone warzywa, placuszki lub naleśniczki zwinięte w rulonik, skórka z chleba, chrupki kukurydziane
📌Bezpieczne kawałki
Kawałki, które początkowo podajemy naszemu dziecku (do ok. 9 miesiąca życia) powinny swoim kształtem przypominać nasz palec. Zanim je podamy przeprowadzamy także próbę ust – czy jesteśmy w stanie samymi wargami zmiażdżyć ten pokarm? – oraz test palca – czy możemy chwycić ten kawałek, nie jest on zbyt twardy lub zbyt miękki?
📌Po 9. miesiącu życia dziecka możemy podawać już mniejsze pokarmy do chwytania.
📌30 IDEALNYCH POKARMÓW „DO RĄCZKI” NA POCZĄTEK
📌Warzywa :
Pomidory, ćwiartki lub plasterki
Marchewka, ugotowana, pokrojona w słupki
Batat, upieczony, w słupkach
Dynia, upieczona, ugotowana, w grubych plastrach
Zielony groszek, gotowany
Kalafior, brokuł, pojedyncze różyczki
Ziemniaki, w ćwiartkach lub słupkach
Cukinia, pieczona lub gotowana w słupkach
Buraki, pieczone lub gotowane w słupkach
Ogórek kiszony, w słupkach
Kiszona kapusta, posiekana
📌Owoce:
Gruszki, miękkie, ćwiartki bez pestek
Banan, w całości lub przedzielony na pół, można częściowo zostawić skórkę
Brzoskwinia, nektarynka, dojrzała, w plasterkach
Winogrona, przecięta wzdłuż na pół
Melon, w grubych plastrach
Pomarańcze, madarynki w cząstkach
Jabłka, w plastrach, duszone, pieczone lub ugotowane
Maliny, jeżyny, borówki (duże można przekroić)
Truskawki, przekrojone na ćwiartki
Śliwki, dojrzałe, w ćwiartkach
Arbuz, w słupkach, z pozostawioną skórką
📌Białko:
Fasola, ciecierzyca, ugotowane na miękko, jeśli zbyt duże – przekrojone na pół
Pałka z kurczaka
Pierś z kurczaka, gotowana lub pieczona w folii, podzielona na włókna
Polędwiczki wieprzowe, pieczone lub gotowane, w słupkach
Jajka, gotowane, w ćwiartkach
Omlet, podzielony na ćwiartki, kwadraty
Klopsiki, kulki z mięsa i warzyw
Ryba, pieczona, gotowana, podzielona na włókna, bez ości
jogurt, do jedzenia palcami
📌Zboża:
Makaron ugotowany na miękko, penne, świderki
Owsianka, ugotowana na gęsto lub upieczona, pokrojona w słupki
Polenta, pokrojona w słupki
Kulki z ryżu, kaszy, z dodatkiem warzyw lub owoców
Chleb, w słupkach
Tosty francuskie, pokrojone w słupki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2023, 00:21
🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04 Clostilbegyt+Pentohexal ➡JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%
💉 punkcja, 0❄️
💔Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud!
39w1d jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️ -
📌Jak planować rozszerzanie diety w czasie?
📌6 miesięcy:
moment, w którym rodzice najczęściej rozpoczynają rozszerzanie diety
nie zwlekaj zbyt długo powyżej tego wieku
zacznij wprowadzać pokarmy stałe, gdy tylko Twoje dziecko będzie na to gotowe
zaczynaj od 2-3 posiłków dziennie (pierwsze tygodnie to może być 1 posiłek)
kolejność wprowadzania pokarmów nie ma większego znaczenia
podawaj różnorodne produkty
nie zapomnij o włączeniu do diety wartościowych źródeł żelaza
📌7. miesięcy:
sprawdź, czy nie zatrzymaliście się na warzywach i owocach – dziecko potrzebuje produktów gęstych odżywczo i bogatych w żelazo
jeśli do tej pory dziecko było karmione łyżeczką, warto powoli wprowadzać pierwsze pokarmy do samodzielnego jedzenia
proponuj pokarmy w różnorodnej konsystencji
podawaj posiłki 2-3 razy dziennie
📌8. miesięcy:
do końca 9. miesiąca życia wprowadź pokarmy do samodzielnego jedzenia i w różnorodnych konsystencjach
proponuj posiłki już 3-4 razy dziennie
pozwól dziecku na zabawy jedzeniem
pojawia się chwyt szczypcowy – możesz proponować pokarmy w drobniejszych kawałkach np zielony groszek, marchewka w plasterkach czy kostce, rodzynki, kostki chleba, małe kawałki mięsa, maliny, borówki itp.
nie unikaj proponowania alergenów
rozważ kontrolę w kierunku niedoborów żelaza (szczególnie, jeśli Twoje dziecko znajduje się w grupie ryzyka niedoborów)
📌12. miesięcy:
maluch powinien jeść z rodzicami większość posiłków
sprawdź, czy udało Ci się podać wszystkie najważniejsze alergeny
pozwalaj dziecku na samodzielne jedzenie, ale możesz je karmić, jeśli to ono sygnalizuje taką potrzebę
sprawdź czy nie utknęliście na nudnych, niemowlęcych smakach – dziecko potrzebuje różnorodności........ lubi tę wiadomość
💉 punkcja, 0❄️
💔Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud!
39w1d jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️ -
Zrobiłam spam a teraz idę spać 😂 mam czas pewnie do 2:00-3:00 więc muszę szybko spać 😂
Gosia Samosia lubi tę wiadomość
💉 punkcja, 0❄️
💔Transfer 4AA
⬇️
Naturalny cud!
39w1d jest na świecie ❤️
Czeka na nas ❄️ -
Ja się staram trzymać ogólnie dostępnych zaleceń ale bez przesady. Takie 80% zdrowej równowagi. Mój mały nie je np. Musów owocowych bo nie uważam żeby w sezonie pełnym owoców były mu potrzebne, ale w czasie naszego posiłku w restauracji dostaje chrupki. Szukam takich ze spoko składem i bez wyrzutów sumienia daje nam 30 minut na zjedzenie spokojnego obiadu i nie uprzykrzanie życia innym klientom
Mnie za to bardzo ale to bardzo rozśmieszyli znajomi. 1 ciąża i na sugestie innych znajomych ze gondole warto kupić używaną usłyszałam że „ oni swojemu Pierwszemu dziecku w życiu nie kupią używanego wózka”, a 3 tygodnie później kupili używamy fotelik z bazą za 100 czy 200 zł 🤯 i tak jak naprawdę staram się nie oceniać i niepytana nie odzywać, tak tego zrozumieć nie mogę 🥵 mąż mnie zbeształ że nie potrzebnie się odezwałam, ale kurde No nie kumam. Ważniejsze jest bezpieczeństwo maleństwa czy lans nowym wózkiem ?Dżoanniks lubi tę wiadomość
2017- naturalsik ❤️
👧🏻 Amh 1,7, IO, Hashimo
Okazjonalnie LUF, hormony w normie
👱🏻♂️Morfologia 7%->5%->4% Fragmentacja 36%
Diagnostyka 2020/2021
03/2022 -Eurofertil Ostrava
Elonva+menopur+provera❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
Transfer 19.05 🍀
5dpt beta 13,34 prog 16,5 •7dpt beta 46,9• 11dpt beta 180 • 12dpt beta 285 • 13 dpt beta 456
14 dpt - jest pęcherzyk
21dpt mamy zarodek
28 dpt jest 💓
12t4d prenatalne ok, nifty zdrowy chłopiec
01.23 52cm szczęścia 💙💙💙 -
nick nieaktualnyMoniek330 wrote:Zrobiłam spam a teraz idę spać 😂 mam czas pewnie do 2:00-3:00 więc muszę szybko spać 😂
Bardzo fajny spam. Ja planuję wydrukować sobie listy co można a czego nie można podawać dziecku i powiesić na lodówce.
Ja właśnie ugotowałam rosołek i zamroziłam jak kostki lodu, żeby mieć na przyszłość.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2023, 10:09
-
nick nieaktualnyMajówkaS. wrote:Ja się staram trzymać ogólnie dostępnych zaleceń ale bez przesady. Takie 80% zdrowej równowagi. Mój mały nie je np. Musów owocowych bo nie uważam żeby w sezonie pełnym owoców były mu potrzebne, ale w czasie naszego posiłku w restauracji dostaje chrupki. Szukam takich ze spoko składem i bez wyrzutów sumienia daje nam 30 minut na zjedzenie spokojnego obiadu i nie uprzykrzanie życia innym klientom
Mnie za to bardzo ale to bardzo rozśmieszyli znajomi. 1 ciąża i na sugestie innych znajomych ze gondole warto kupić używaną usłyszałam że „ oni swojemu Pierwszemu dziecku w życiu nie kupią używanego wózka”, a 3 tygodnie później kupili używamy fotelik z bazą za 100 czy 200 zł 🤯 i tak jak naprawdę staram się nie oceniać i niepytana nie odzywać, tak tego zrozumieć nie mogę 🥵 mąż mnie zbeształ że nie potrzebnie się odezwałam, ale kurde No nie kumam. Ważniejsze jest bezpieczeństwo maleństwa czy lans nowym wózkiem ?
Bo wszystko trzeba z głową. A jednak istnieją ludzie co kupują używane foteliki 🤡🫣. A nikt mi w rodzinie nie chciał wierzyć 😅. -
MajówkaS. wrote:Ja się staram trzymać ogólnie dostępnych zaleceń ale bez przesady. Takie 80% zdrowej równowagi. Mój mały nie je np. Musów owocowych bo nie uważam żeby w sezonie pełnym owoców były mu potrzebne, ale w czasie naszego posiłku w restauracji dostaje chrupki. Szukam takich ze spoko składem i bez wyrzutów sumienia daje nam 30 minut na zjedzenie spokojnego obiadu i nie uprzykrzanie życia innym klientom
Mnie za to bardzo ale to bardzo rozśmieszyli znajomi. 1 ciąża i na sugestie innych znajomych ze gondole warto kupić używaną usłyszałam że „ oni swojemu Pierwszemu dziecku w życiu nie kupią używanego wózka”, a 3 tygodnie później kupili używamy fotelik z bazą za 100 czy 200 zł 🤯 i tak jak naprawdę staram się nie oceniać i niepytana nie odzywać, tak tego zrozumieć nie mogę 🥵 mąż mnie zbeształ że nie potrzebnie się odezwałam, ale kurde No nie kumam. Ważniejsze jest bezpieczeństwo maleństwa czy lans nowym wózkiem ?
I co z tego ,ze pierwsze dziecko czy piąte?Moj ma wiekszisc rzeczy po kuzynie, ktory w pazdzierniku skonczy 2 latka. Wiec i pora roku wszystko pasuje. 😉 z ciuchow to zazwyczaj kupujemy tylko bodziaki i tzw wyjsciowe. A po domu , do szorowania podlogi uzywki jak znalazl 👍 fakt- moj mial nowy wozek , ale nie za miliony. A j tak Za chwile bedziemy zmieniac spacerowke, bo ta z 2w1 doprowadza mnie do szału.... oczywiscie wszystko trzymamy, bo byc moze pojawi sie u nas kolejne maleństwo w niedługim czasie. Jezeli nie bedzie nam dane rodzeństwo - wydamy te rzeczy dalej w świat. Moze sie komus jeszcze przydadzą 😉
Ps. Fotelik mamy bezwypadkowy 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2023, 10:41
08.2012 26tc💔
👩
pcos❌amh 12,75➡️ 11,1❌ IO❌HbA1C 5,6%➡️5,2%❌insulina 26➡️10❌
lewy jajowód niedrożny❌
kariotyp✅ TSH 1,4➡️1,7✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv 16 (-)✅
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm niskie ryzyka
09.08 17t2 175g💙
29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g
01.2023-38t6d/3950g/56cm👶
Powrót po rodzeństwo
11.24 iui❌
2.25kwalfikacja✅
💉28.02-24dc START
11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
14.04.2025 FET 4AA cb💔
9.6.2025 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%
IX.25 FET⏳❓ -
Moniek330 wrote:Ja już nie pamiętam z której to strony mam, ogólnie czytałam szpinakrobiblee, aalantkowe i rozszerzaniediety. Tu jeszcze fajne i przydatne zapiski:
📌Przykładowe papki to np.:
zmiażdżony banan, zmiksowana marchewka i batat, puree z ziemniaka i pora, starte na tarce jabłko
📌Grudki to np.:
zupa z kawałkami ryżu albo makaronu, kaszka z drobno pokrojonymi owocami, jogurt z owocami, papka z większymi kawałkami warzyw
📌Kawałki, które dobrze sprawdzają się do samodzielnego jedzenia, to:
pieczone warzywa, placuszki lub naleśniczki zwinięte w rulonik, skórka z chleba, chrupki kukurydziane
📌Bezpieczne kawałki
Kawałki, które początkowo podajemy naszemu dziecku (do ok. 9 miesiąca życia) powinny swoim kształtem przypominać nasz palec. Zanim je podamy przeprowadzamy także próbę ust – czy jesteśmy w stanie samymi wargami zmiażdżyć ten pokarm? – oraz test palca – czy możemy chwycić ten kawałek, nie jest on zbyt twardy lub zbyt miękki?
📌Po 9. miesiącu życia dziecka możemy podawać już mniejsze pokarmy do chwytania.
📌30 IDEALNYCH POKARMÓW „DO RĄCZKI” NA POCZĄTEK
📌Warzywa :
Pomidory, ćwiartki lub plasterki
Marchewka, ugotowana, pokrojona w słupki
Batat, upieczony, w słupkach
Dynia, upieczona, ugotowana, w grubych plastrach
Zielony groszek, gotowany
Kalafior, brokuł, pojedyncze różyczki
Ziemniaki, w ćwiartkach lub słupkach
Cukinia, pieczona lub gotowana w słupkach
Buraki, pieczone lub gotowane w słupkach
Ogórek kiszony, w słupkach
Kiszona kapusta, posiekana
📌Owoce:
Gruszki, miękkie, ćwiartki bez pestek
Banan, w całości lub przedzielony na pół, można częściowo zostawić skórkę
Brzoskwinia, nektarynka, dojrzała, w plasterkach
Winogrona, przecięta wzdłuż na pół
Melon, w grubych plastrach
Pomarańcze, madarynki w cząstkach
Jabłka, w plastrach, duszone, pieczone lub ugotowane
Maliny, jeżyny, borówki (duże można przekroić)
Truskawki, przekrojone na ćwiartki
Śliwki, dojrzałe, w ćwiartkach
Arbuz, w słupkach, z pozostawioną skórką
📌Białko:
Fasola, ciecierzyca, ugotowane na miękko, jeśli zbyt duże – przekrojone na pół
Pałka z kurczaka
Pierś z kurczaka, gotowana lub pieczona w folii, podzielona na włókna
Polędwiczki wieprzowe, pieczone lub gotowane, w słupkach
Jajka, gotowane, w ćwiartkach
Omlet, podzielony na ćwiartki, kwadraty
Klopsiki, kulki z mięsa i warzyw
Ryba, pieczona, gotowana, podzielona na włókna, bez ości
jogurt, do jedzenia palcami
📌Zboża:
Makaron ugotowany na miękko, penne, świderki
Owsianka, ugotowana na gęsto lub upieczona, pokrojona w słupki
Polenta, pokrojona w słupki
Kulki z ryżu, kaszy, z dodatkiem warzyw lub owoców
Chleb, w słupkach
Tosty francuskie, pokrojone w słupki
Jakoś nie pomyślałam że można zrobić pure z pora mimo że kiedyś non stop robiłam zupę krem która w 1/3 składała się z pora 🙉🙈🙊 -
Moniek330 wrote:📌Jak planować rozszerzanie diety w czasie?
📌6 miesięcy:
moment, w którym rodzice najczęściej rozpoczynają rozszerzanie diety
nie zwlekaj zbyt długo powyżej tego wieku
zacznij wprowadzać pokarmy stałe, gdy tylko Twoje dziecko będzie na to gotowe
zaczynaj od 2-3 posiłków dziennie (pierwsze tygodnie to może być 1 posiłek)
kolejność wprowadzania pokarmów nie ma większego znaczenia
podawaj różnorodne produkty
nie zapomnij o włączeniu do diety wartościowych źródeł żelaza
📌7. miesięcy:
sprawdź, czy nie zatrzymaliście się na warzywach i owocach – dziecko potrzebuje produktów gęstych odżywczo i bogatych w żelazo
jeśli do tej pory dziecko było karmione łyżeczką, warto powoli wprowadzać pierwsze pokarmy do samodzielnego jedzenia
proponuj pokarmy w różnorodnej konsystencji
podawaj posiłki 2-3 razy dziennie
📌8. miesięcy:
do końca 9. miesiąca życia wprowadź pokarmy do samodzielnego jedzenia i w różnorodnych konsystencjach
proponuj posiłki już 3-4 razy dziennie
pozwól dziecku na zabawy jedzeniem
pojawia się chwyt szczypcowy – możesz proponować pokarmy w drobniejszych kawałkach np zielony groszek, marchewka w plasterkach czy kostce, rodzynki, kostki chleba, małe kawałki mięsa, maliny, borówki itp.
nie unikaj proponowania alergenów
rozważ kontrolę w kierunku niedoborów żelaza (szczególnie, jeśli Twoje dziecko znajduje się w grupie ryzyka niedoborów)
📌12. miesięcy:
maluch powinien jeść z rodzicami większość posiłków
sprawdź, czy udało Ci się podać wszystkie najważniejsze alergeny
pozwalaj dziecku na samodzielne jedzenie, ale możesz je karmić, jeśli to ono sygnalizuje taką potrzebę
sprawdź czy nie utknęliście na nudnych, niemowlęcych smakach – dziecko potrzebuje różnorodności
Ja zaczęłam w 4 miesiącu od warzyw. Tylko na początku sama blendowałam, ale kilka razy podałam słoik i teraz woli słoiki, bo są bardziej zblendowane i przyprawione 🙊🙈🙉
Oczywiście ja, dziecko i wszytko dookoła jest brudne, ale je bardzo chętnie - ze słoiczka to ja zjadam tylko pierwszą łyżeczkę żeby sprawdzić temperaturę, smak i fakturę 🙉🙈🙊 -
MajówkaS. wrote:Ja się staram trzymać ogólnie dostępnych zaleceń ale bez przesady. Takie 80% zdrowej równowagi. Mój mały nie je np. Musów owocowych bo nie uważam żeby w sezonie pełnym owoców były mu potrzebne, ale w czasie naszego posiłku w restauracji dostaje chrupki. Szukam takich ze spoko składem i bez wyrzutów sumienia daje nam 30 minut na zjedzenie spokojnego obiadu i nie uprzykrzanie życia innym klientom
To przynajmniej taniej kupili 🙊🙈🙉. Bo dużo osób kupuje używane foteliki z niewiadomych źrodeł i jeszcze w zaporowych cenach. A wystarczy podjechać do sklepu i poprosić o mniej reklamowany niż fotelik samochodowy Maxi-Cosi Pebble, ale równie dobry i tańszy 🙃