X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • AnkaSłomianka Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabelka90 wrote:
    Anka a Ty dalej kp ?

No jakoś nie mogę skończyć 🫣🤣

izabelka90 lubi tę wiadomość

🙎🏻‍♀️1985 PAI1 hetero, IO, 3x usuwane polipy (08.22, 06.23, 10.23)
    🙎🏻‍♂️1981
    13.11.23 transfer ❄️4.1.1
    20.11.23 bHCG -58
    22.11.23 bHCG- 150
    24.11.23 bHCG -345
    27.11.23 bHCG -1313
    age.png
  • Krakus Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonka wrote:
    Milusia, a jak się w ogóle czujesz? Czy to prawda, że przy drugiej ciąży brzuch szybciej rośnie? 😀 Czy dziecię reaguje jakoś na niego, kuma, że tam się coś rusza? Myślisz już o porodzie?
    Krakus, zaglądasz tu? Ten sam zestaw pytań ☺️
    Cynamonka, dziękuję że pytasz. Ja czuję się całkiem dobrze fizycznie i psychicznie, ale codziennie chodzę z małą na drzemkę 😴 Myślę, że byłoby mi ciężko bez tego być z nią większość dnia samej, a mąż wraca po 17 z biura.
    Moja mała mówi "bobo" i dotyka brzucha; wie, że łóżeczko jest gotowe dla bobo, te małe ubranka też określa "bobo", więc jakby coś kumała. Ale myślę, że mimo czytania Kici Koci i Nunusia to będzie zaskoczenie jak zniknę na parę dni i wrócę z nowym człowiekiem. Zwłaszcza że nadal u nas mamoza w najlepsze 🫠
    Tak, u mnie brzuch rośnie szybciej, co jest ciekawe bo na wadze na plusie dokładnie tyle co z córką na tym samym etapie (+5kg). O porodzie nie myślę, pierwszy sn był dla mnie bardzo bardzo ciężki, a teraz po prostu zakładam, że będzie lepiej i go przeżyję.
    Cynamonka, śledzę Cię na wątku o powrocie po rodzeństwo i trzymam kciuki za dobre wieści 🤞🏻🤞🏻

AnkaSłomianka, izabelka90, Cynamonka lubią tę wiadomość

IVF:
    I FET 🩷 z nami od 07.2024
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • Krakus Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabelka90 wrote:
    Pewnie próbowaliście, mój mały je przy stole w swoim krześle bez tej tacy jego.
    U nas podobnie przy stole tzn z krzesełka już jakiś czas temu zabrałam tacę i barierkę, więc mała sama wchodzi i schodzi z krzesełka (mamy Kinderkraft livy).

izabelka90 lubi tę wiadomość

IVF:
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonka wrote:
    Milusia, a jak się w ogóle czujesz? Czy to prawda, że przy drugiej ciąży brzuch szybciej rośnie? 😀 Czy dziecię reaguje jakoś na niego, kuma, że tam się coś rusza? Myślisz już o porodzie?
    Krakus, zaglądasz tu? Ten sam zestaw pytań ☺️
    Ja się czuje ok, dzięki 😊 to znaczy jestem już zmęczona, dodatkowo 3 trymestr mnie nie oszczędza, bo wróciły mi potworne mdłości, popołudniami zasypiam na stojąco, a nie zawsze mam jak zrobić drzemkę. Jeżeli nic się nie wydarzy to 13 marca idę w końcu na l4 🥳
    Brzuszek faktycznie pojawił mi się bardzo szybko i do okolo 20 tygodnia rósł szybko, ale teraz nie jest jakoś dużo większy niż w poprzedniej ciąży na tym etapie, a dziecko wychodzi większe.
    Jeśli chodzi o córkę, to niby pokazuje na brzuch i mówi bobo, czytamy z nią Pucia i dużo jej tłumaczymy, ale ona na pewno nie ma świadomości o co w tym chodzi ;) czasem przytula się do brzucha, czasem przybiję piątkę z brzuszkiem, a czasem krzyczy i pokazuje na brzuch „bobo nie!”Bardzo obawiam się tego co będzie po porodzie, zwłaszcza że chce znowu kp, a starsza mimo wielu prób nie chce spać z nikim innym tylko ze mną. Dlatego planujemy regularnie wprowadzać butelkę młodszej, żebym ja co jakiś czas mogła zabrać starszą i mieć czas tylko dla niej. Oby się udało, bo bardzo mnie to męczy psychicznie.

Cynamonka lubi tę wiadomość

05.2025 🩷
    preg.png
  • Mi_Lusia Autorytet

Wysłany: 27 lutego, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    Cynamonka, dziękuję że pytasz. Ja czuję się całkiem dobrze fizycznie i psychicznie, ale codziennie chodzę z małą na drzemkę 😴 Myślę, że byłoby mi ciężko bez tego być z nią większość dnia samej, a mąż wraca po 17 z biura.
    Moja mała mówi "bobo" i dotyka brzucha; wie, że łóżeczko jest gotowe dla bobo, te małe ubranka też określa "bobo", więc jakby coś kumała. Ale myślę, że mimo czytania Kici Koci i Nunusia to będzie zaskoczenie jak zniknę na parę dni i wrócę z nowym człowiekiem. Zwłaszcza że nadal u nas mamoza w najlepsze 🫠
    Tak, u mnie brzuch rośnie szybciej, co jest ciekawe bo na wadze na plusie dokładnie tyle co z córką na tym samym etapie (+5kg). O porodzie nie myślę, pierwszy sn był dla mnie bardzo bardzo ciężki, a teraz po prostu zakładam, że będzie lepiej i go przeżyję.
    Cynamonka, śledzę Cię na wątku o powrocie po rodzeństwo i trzymam kciuki za dobre wieści 🤞🏻🤞🏻
    Jak planujecie rozwiązać kwestię wózkową? My dopiero niedawno zdaliśmy sobie sprawę, że pojedynczo na spacer z dwoma wózkami nie da się pójść 😆 idzie ciepło i te spacery u nas na pewno będą wpadać w dużej ilości, a starsza nadal lubi sobie pojeździć w wózku i chyba zostanie nam zakup takiego rok po roku

05.2025 🩷
    preg.png
  • Cynamonka Ekspertka

Wysłany: 28 lutego, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:

A tak do tej 17 jesteś sama z małą czy ktoś Ci pomaga? O której wstajecie? Mój teraz zaczął znowu wcześniej się budzić, bywa, że przed 6 😕 u mnie w związku z tym też drzemka czasem wleci, a jak nie wleci, to lulu o 21. Może razem z wiosną trochę więcej energii w ciągu dnia będę miała.
    Za kciuki dziękuję!! Wyniki PGTA pewnie pod koniec marca, w kwietniu święta i chciałabym rodzinę odwiedzić, więc nic nie planuję , dopiero w maju jakieś decyzje. Na razie odpoczywam od tego tematu... Tzn. trochę odpoczywam, bo na forum nadal włażę regularnie 🫢 może mały detoks sobie zrobię, bo chcemy w marcu jakiś mały wyjazd zorganizować dla pełnego zresetowania głowy.

'89, PCOS, brak jajowodu po cp
    Pierwsza stymulacja, wrzesień 2023: ❄️❄️❄️ (niebadane)
    1 Transfer (4bb) - 10dpt 423 -> 14dpt 1981 -> 16dpt 3721
    USG 22dpt - zarodek jest, serduszka jeszcze brak
    USG 29dpt - jest ❤️
    Synek na świecie
    2 Transfer (4bb) ❌ beta 0
    3 Transfer (3bb) ❌ biochem
    Druga stymulacja, luty 2026: ❄️❄️❄️ (PGT-A ✔️)

age.png
  • Cynamonka Ekspertka

Wysłany: 28 lutego, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Ja się czuje ok, dzięki 😊 to znaczy jestem już zmęczona, dodatkowo 3 trymestr mnie nie oszczędza, bo wróciły mi potworne mdłości, popołudniami zasypiam na stojąco, a nie zawsze mam jak zrobić drzemkę. Jeżeli nic się nie wydarzy to 13 marca idę w końcu na l4 🥳
    Brzuszek faktycznie pojawił mi się bardzo szybko i do okolo 20 tygodnia rósł szybko, ale teraz nie jest jakoś dużo większy niż w poprzedniej ciąży na tym etapie, a dziecko wychodzi większe.
    Jeśli chodzi o córkę, to niby pokazuje na brzuch i mówi bobo, czytamy z nią Pucia i dużo jej tłumaczymy, ale ona na pewno nie ma świadomości o co w tym chodzi ;) czasem przytula się do brzucha, czasem przybiję piątkę z brzuszkiem, a czasem krzyczy i pokazuje na brzuch „bobo nie!”Bardzo obawiam się tego co będzie po porodzie, zwłaszcza że chce znowu kp, a starsza mimo wielu prób nie chce spać z nikim innym tylko ze mną. Dlatego planujemy regularnie wprowadzać butelkę młodszej, żebym ja co jakiś czas mogła zabrać starszą i mieć czas tylko dla niej. Oby się udało, bo bardzo mnie to męczy psychicznie.

"Bobo nie!" 🤣🤣 Może kuma jednak więcej, niż się wszystkim wydaje. My z synkiem też szybko zaczęliśmy wprowadzać butelkę, karmiłam głównie piersią, ale zawsze mieliśmy jakieś zapasy, żeby móc wyjść we dwoje. To jest mega wygodne.
    Pomyśl sobie, Ile scenariuszy mieliłyśmy w ciąży, żeby wszystko zawczasu zaplanować i przewidzieć, a ostatecznie decyzja o tym, jak to macierzyństwo wygląda, podejmowana jest i modyfikowana na bieżąco w obliczu różnych zaskoczeń i wyzwań. Nie ma co się martwić na zapas.

USG 29dpt - jest ❤️
    Synek na świecie

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milusia na Instagram jest taka babka happycosleeper i ona właśnie spala i z newbornem i toddlerem więc da się chcoiaz jest to trudne. Ale ostatecznie zwykle łatwiejsze niż nam się wydaje.

• Krakus Autorytet

Wysłany: 1 marca, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_Lusia wrote:
    Jak planujecie rozwiązać kwestię wózkową? My dopiero niedawno zdaliśmy sobie sprawę, że pojedynczo na spacer z dwoma wózkami nie da się pójść 😆 idzie ciepło i te spacery u nas na pewno będą wpadać w dużej ilości, a starsza nadal lubi sobie pojeździć w wózku i chyba zostanie nam zakup takiego rok po roku
    Hej Milusia, u nas właśnie odwrotna sytuacja - moja nie chce siedzieć w wózku, jedynie zimą się udawało, bo jej niechęć do zimna była silniejsza i po prostu zasypiała w wózku. Ale teraz jak zrobilo się cieplej to chodzi na nogach 👣Na początek wepniemy gondolę, rozważam hamak/dostawkę do siedzenia do wózka dla córki, ale narazie czekam na rozwój sytuacji. W kwietniu zobaczę jak mała się zachowuje kiedy wózek jest niedostępny. Rozważam bardziej nosidlo dla małego niż drugi wózek, bo w mieszkaniu mało miejsca ☺️

IVF:
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • Krakus Autorytet

Wysłany: 1 marca, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonka wrote:
    A tak do tej 17 jesteś sama z małą czy ktoś Ci pomaga? O której wstajecie? Mój teraz zaczął znowu wcześniej się budzić, bywa, że przed 6 😕 u mnie w związku z tym też drzemka czasem wleci, a jak nie wleci, to lulu o 21. Może razem z wiosną trochę więcej energii w ciągu dnia będę miała.
    Za kciuki dziękuję!! Wyniki PGTA pewnie pod koniec marca, w kwietniu święta i chciałabym rodzinę odwiedzić, więc nic nie planuję , dopiero w maju jakieś decyzje. Na razie odpoczywam od tego tematu... Tzn. trochę odpoczywam, bo na forum nadal włażę regularnie 🫢 może mały detoks sobie zrobię, bo chcemy w marcu jakiś mały wyjazd zorganizować dla pełnego zresetowania głowy.
    Cynamonka, ja jestem sama z córką na co dzień - nie mam w Krakowie rodziny ani niani i mała nie poszła do żłobka. Śpi w swoim łóżeczku od 20 do ok 7 rano, ale w nocy wstaję do niej czasem 2-4 razy, bo mnie woła, ale wystarczy przykryć, pogłaskać i śpi dalej. W lutym były takie ciężkie noce, że spałam często na podłodze przy łóżeczku, bo wolała nawet więcej niż te 4 razy, a męża nie akceptuje w nocy. No ale teraz ODPUKAĆ trochę się polepszyło że spaniem. Może to był ten słynny regres snu na 1.5 roku 😬

Mam nadzieję na dobre wieści od Ciebie 🤞🏻✨🍀 A Ty wróciłaś do pracy, a mały poszedł do żłobka, czy jesteście w domu razem?

IVF:
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • Cynamonka Ekspertka

Wysłany: 1 marca, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    Cynamonka, ja jestem sama z córką na co dzień - nie mam w Krakowie rodziny ani niani i mała nie poszła do żłobka. Śpi w swoim łóżeczku od 20 do ok 7 rano, ale w nocy wstaję do niej czasem 2-4 razy, bo mnie woła, ale wystarczy przykryć, pogłaskać i śpi dalej. W lutym były takie ciężkie noce, że spałam często na podłodze przy łóżeczku, bo wolała nawet więcej niż te 4 razy, a męża nie akceptuje w nocy. No ale teraz ODPUKAĆ trochę się polepszyło że spaniem. Może to był ten słynny regres snu na 1.5 roku 😬

Mam nadzieję na dobre wieści od Ciebie 🤞🏻✨🍀 A Ty wróciłaś do pracy, a mały poszedł do żłobka, czy jesteście w domu razem?

U nas styczeń był właśnie taki, że przysypiałam w fotelu przy łóżeczku pół nocy, pozginana w dziwnych pozycjach. Myślałam, że to się nigdy nie skonczy, i nawet optowałam za przeniesieniem łóżeczka do sypialni albo braniem synka do nas do wyra, ale mój mąż nie chciał o tym słyszeć 🥲 I u nas też teraz spanko od 20 z ok. 2 pobudkami, często krótkimi, ale sam fakt, że nie śpię ciągiem, wystarczy, by rano czuć niedosyt tego snu. No i też spaliśmy do 7 mniej więcej, ale ostatnie 2 tygodnie przesuwa się to w kierunku 6, a ostatnio zdarzyła się 5.40 👻
    Ja mam wolny zawód, pracuję na zlecenie, więc mam taki problem, że jak się czegoś podejmę, to będę musiała to zrobić w terminie niezależnie od zmęczenia, stanu zdrowia itp., a jest to praca wymagająca dużego skupienia. L4 nie wezmę. Dlatego na razie nie myślę o posyłaniu dziecka do placówki. Nawet dobrze się czuję jako kurka domowa 😄 Na szczęście mam blisko rodzinę i często ktoś mnie odwiedza, weźmie małego na spacer albo choćby potowarzyszy przy codziennych obowiązkach. Jest to dla mnie wielkie wsparcie. Dlatego wydaje mi się, że jesteś heroską!! A planujecie jakąś pomoc, jak się synek urodzi?

Krakus lubi tę wiadomość

USG 29dpt - jest ❤️
    Synek na świecie

age.png
  • Krakus Autorytet

Wysłany: 2 marca, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonka, skoro u Was było podobnie w styczniu, to chyba nie jest przypadek z tym spaniem. Oby to było już za nami ☀️
    Jak się mały urodzi to mąż będzie 3 tyg w domu, a później moja mama na tydzień i w ten sposób pierwszy miesiąc nie będę sama. Mam nadzieję, że w tym czasie jakos uda się poukładać życie na nowo 🫠

IVF:
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • Cynamonka Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak coś kojarzę, że nasze dzieci mają dość podobnie ze spaniem. Oby Ci się nie zaczęła budzić wcześniej 😆
    Jejku mam nadzieję, że będziesz miała czas zajrzeć t od czasu do czasu i dać znać, jak życie z dwójką. xxMiaxx przepadła 🙃
    A wie ktoś, co u Kasiek?

USG 29dpt - jest ❤️
    Synek na świecie

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 marca, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś pytałam o buty na szeroką stopę i wysokie podbicie - znalazłam info że buty 3F takie są. Jeczze nie testowałam, bo póki co mam komplet, ale gdyby ktoś szukal to mozna przetestować

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Kiedyś pytałam o buty na szeroką stopę i wysokie podbicie - znalazłam info że buty 3F takie są. Jeczze nie testowałam, bo póki co mam komplet, ale gdyby ktoś szukal to mozna przetestować

O! Brzmi jak coś dla nas :-) Podeślesz jakiś link?

Co prawda na wiosnę mamy sprawdzone barefoot z Zary, ale chętnie zerknę na alternatywę.

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 marca, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiosnyFanka wrote:
    O! Brzmi jak coś dla nas :-) Podeślesz jakiś link?

Co prawda na wiosnę mamy sprawdzone barefoot z Zary, ale chętnie zerknę na alternatywę.

Np te
    https://bosastopka.pl/pl/products/elf-dakota-hydro-3be19-h48-3f-bar3foot-niebieskie-6826

Lub inne elfy.
    A pokaż które z Zara. Ja jeszcze polecam mega ddstep s070 modele na szeroką stopkę

• WiosnyFanka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Np te
    https://bosastopka.pl/pl/products/elf-dakota-hydro-3be19-h48-3f-bar3foot-niebieskie-6826

Lub inne elfy.
    A pokaż które z Zara. Ja jeszcze polecam mega ddstep s070 modele na szeroką stopkę

Dzięki. Zapisuję. Szkoda, że rozmiary wyprzedane. Orientujesz się czy ona wracają, czy jak wyorzedane to nie ma szans?

My teraz kupimy te:
    https://zapodaj.net/plik-cXf0VzggSt

To już będzie nasza trzecia para barefootów z Zary. Są ekstra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 20:49

Starania od 2019.
    ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
    FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
    FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
    FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
    FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
    31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
    8+1: CRL - 1,73cm;
    11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
    13+6: CRL - 7,97cm
    21+4: połowkowe (475g Człowieka)
    35+5: narodziny synusia - 2450g

age.png
  • Krakus Autorytet

Wysłany: 8 marca, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dobrego Dnia Kobiet 🌸 Nie pamiętam czy temat się przewijał, ale macie do polecenia podcasty do posłuchania na Spotify lub YouTube nt. rodzicielstwa/ wychowywania małych dzieci? Obserwuję na insta jakieś profile, ale to wszystko raczej na temat przedszkolakow, a nie rozpoczynającego się buntu 2 latka 🫠

IVF:
    II FET 05.2025 👎🏻cb
    III FET 06.2025👎🏻
    IV FET 🩵 04.2026 🤞🤞
  • AnkaSłomianka Autorytet

Wysłany: 8 marca, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    Hej, dobrego Dnia Kobiet 🌸 Nie pamiętam czy temat się przewijał, ale macie do polecenia podcasty do posłuchania na Spotify lub YouTube nt. rodzicielstwa/ wychowywania małych dzieci? Obserwuję na insta jakieś profile, ale to wszystko raczej na temat przedszkolakow, a nie rozpoczynającego się buntu 2 latka 🫠

Ja nic nie kojarzę, ale też chętnie posłuchałabym.

Jakie ilości mięsa jedzą wasze dzieci?
    Ja wiem że nie ma co się porównywać itp ale młody chyba postanowił zostać vege 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

Przemycane mięso w zupie czy sosie czuje i pluje.
    Najmniej niechętnie je pieczony drób, ale to są małe ilości.
    Ryby, strączki i nabiał na szczęście je

🙎🏻‍♀️1985 PAI1 hetero, IO, 3x usuwane polipy (08.22, 06.23, 10.23)
    🙎🏻‍♂️1981
    13.11.23 transfer ❄️4.1.1
    20.11.23 bHCG -58
    22.11.23 bHCG- 150
    24.11.23 bHCG -345
    27.11.23 bHCG -1313
    age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 8 marca, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakus wrote:
    Mówią na to bunt z natuli i wild Child - ale to książki z natuli - polecam

Krakus lubi tę wiadomość

‹‹ 1694 1695 1696 1697 1698 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ