udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
-
WIADOMOŚĆ
-
Hot wheels robi robotę 😂 Moja gwiazda ma u mojej mamy całe pudło tych autek i jakiś tam garaż + parking, po moim bracie się ostało. Potrafi naprawdę dłuższą chwilę się bawić, a 13letni brat mega zadowolony bo jego 'dorobek' się nie marnuje 😂 a i sam może się przysiąść pod pretekstem zabawy z małą 😂 Jak młody wyciąga hotwheelsy to wiem, że mam już czas spokojnie wypić kawkę 😂monester wrote:Dla dziewczynki nie mam pojęcia😁
Widziałam dzisiaj w Biedronce wodny plac zabaw dmuchany i wyglądał fajnie. Poza tym mój uwielbia taki stolik do zabawy piaskiem i wodą (my mamy z action). No i wywrotka do piachu i wielka łopata.
Poza tym przymierzam się do przygody z hot wheels.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja, 21:47
monester lubi tę wiadomość
2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕

Na feriach ❄️❄️❄️ -
monester wrote:Pytanie mam do niezlobkowych dzieci - czy wy zawsze macie dwa dania - w sensie zupe i drugie danie ?
Jeśli macie jedno danie to co dzieci jadają i o której ?
Śmiało możesz pytać też żłobkowe. I tak 60% miesiąca spędzają w domu 🤣
Nie gotuję dwóch dań.
U nas jest śniadanie: najczęściej omlet albo jakieś placuszki, owsianka itp
II śniadanie w zależności czy pierwsze było na słodko to wtedy drugie na słono np kanapki z serkiem czy żółtym serem plus warzywa albo po prostu zamieniam.
Obiad: albo zupa, albo drugie danie. Jeśli zupa to taka że prawie łyżka stoi, a to wodniste do popicia, bo i tak wypija z miski.
W międzyczasie jakaś przekąska. Ostatnio najczęściej woła ogórka z warzyw, albo borówki/maliny. Czasami po prostu kubek mleka
Kolacja: czasami zupa jak obiad był drugim daniem, czasami makaron z pesto, kluski leniwe, gofry też wytrawne albo na słodko z owocami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja, 11:32
-
Faktycznie ! Nie pomyślałam o tym 😅 a jak ty się czujesz i czemu nie masz suwaczka? Bierzesz opiekę na młodego czy mąż? Mój nie je kaszek i próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie żeby jadł ja ciepło 2 x ale żebym nie musiała gotować dwóch dań. U nas placuszki to już chyba że wszystkiego potrafię zrobić 😅 gofry teżJenny93 wrote:Śmiało możesz pytać też żłobkowe. I tak 60% miesiąca spędzają w domu 🤣
Nie gotuję dwóch dań.
U nas jest śniadanie: najczęściej omlet albo jakieś placuszki, owsianka itp
II śniadanie w zależności czy pierwsze było na słodko to wtedy drugie na słono np kanapki z serkiem czy żółtym serem plus warzywa albo po prostu zamieniam.
Obiad: albo zupa, albo drugie danie. Jeśli zupa to taka że prawie łyżka stoi, a to wodniste do popicia, bo i tak wypija z miski.
W międzyczasie jakaś przekąska. Ostatnio najczęściej woła ogórka z warzyw, albo borówki/maliny. Czasami po prostu kubek mleka
Kolacja: czasami zupa jak obiad był drugim daniem, czasami makaron z pesto, kluski leniwe, gofry też wytrawne albo na słodko z owocami. -
monester wrote:Pytanie mam do niezlobkowych dzieci - czy wy zawsze macie dwa dania - w sensie zupe i drugie danie ?
Śniadanie - około 8:00
Lunch (na ciepło) - około 12:00
Obiad jednodaniowy - około 16:00
Kolacja - około 19:30
Tak jest w teorii. Dziś np. na lunch były lody na mieście
-
Czy wasze dzieci też dopadł jakiś regres snu?
Od tygodnia mamy katastrofę z zasypianiem, głównie na drzemkę ale wieczorem też bywa ciężko
Dziś drzemka się nie odbyła 😱mimo że był śpiący.
-
Anka, moja od jakiegoś miesiąca dosłownie co drugi dzień ma drzemkę 🥴 Liczyłam na to, że dłużej pociągniemy te drzemki. Ze snem nocnym nie ma problemu o ile odpowiednio ją wybudzę z drzemki - musi mieć jakieś 6h przerwy, więc drzemki najpóźniej do 14, a sen nocny od 20.I FET 🩷 07.2024
IV FET 🩵 04.2026 -
My śniadanko , dwie kromeczki i głównie jako, ulubionemonester wrote:Pytanie mam do niezlobkowych dzieci - czy wy zawsze macie dwa dania - w sensie zupe i drugie danie ?
Później około 12-13 zupa, zawsze przed snem
16 obiad
19 kolacja, jak nie chce nam się robić to i kasze zje 😉
W między czasie jak coś podje to jakiś owoc lub lody 😀
Słodkiego nie je ale za soczek gotowy by się dała pokroić 🤦
[/url] -
Moja dostała awansem kolorowankę wodną i książeczkę z piosenkami dla dzieci. Jest 7 piosenek i od dwóch dni w kółko ich słuchamy 😃 Dostała też od plecaczek i nosi tam zabawki do piaskownicy.Staraczka2023 wrote:Dziewczyny jakieś polecajki na dzień dziecka ? 👧
My jako rodzice jeszcze nie zaczęliśmy kupować jej prezentów na żadną okazję - ani Boże Narodzenie, ani Wielkanoc, Dzień dziecka itd. Wszystko co dostaje jest od rodziny. Staram się ograniczać ilość rzeczy w mieszkaniu.I FET 🩷 07.2024
IV FET 🩵 04.2026 -
Monester, u nas taki przykładowy dzień to o 7:30 śniadanie, 10:30 zupa codziennie przed drzemką, 13:30 obiad, 16:00 podwieczorek (najczęściej jakieś placki), 18:30 kolacja i mleko krowie ze szklanki.monester wrote:Pytanie mam do niezlobkowych dzieci - czy wy zawsze macie dwa dania - w sensie zupe i drugie danie ?
Jeśli macie jedno danie to co dzieci jadają i o której ?I FET 🩷 07.2024
IV FET 🩵 04.2026 -
U nas pobudka koło 7.30, o 8 śniadanie wytrawne - pieczywo, jajka, pasty warzywne itp., o 11.30 drugie śniadanie - zazwyczaj jogurt z kaszą i owocami, drzemka 12.30- 14.00, obiad koło 14.30 i kolacja koło 19. Często jest tak, że na obiad jest zupa, którą gotuję specjalnie dla synka (mąż się zupą nie najada), a na kolację drugie, czyli to, co nam zostało z obiadu, ale nigdy przenigdy nie robię dwudaniowego obiadu. Mój syn mało podjada między posiłkami, nie ma czasu 😅
U nas sen cały czas stabilnie, mieliśmy bardzo krótki kryzysik drzemkowy, jak ząb szedł.'89, PCOS, brak jajowodu po cp
Pierwsza stymulacja, wrzesień 2023: ❄️❄️❄️ (niebadane)
1 Transfer (4bb) - 10dpt 423 -> 14dpt 1981 -> 16dpt 3721
USG 29dpt - jest ❤️

2 Transfer (4bb) ❌ beta 0
3 Transfer (3bb) ❌ biochem
Druga stymulacja, luty 2026: ❄️❄️❄️ (PGT-A ✔️)
histero - obraz niejednoznaczny 🤨
cd138 ✅ eBiom ✅
4 Transfer (3bb) ⏳ -
Zabawek nie polecę, bo u nas największa radość to po prostu samochodzik. Mały ma bzika na punkcie aut,
na spacerze każdą markę rozpoznaje, w domu bawi się w kraksy i naprawy 🙃'89, PCOS, brak jajowodu po cp
Pierwsza stymulacja, wrzesień 2023: ❄️❄️❄️ (niebadane)
1 Transfer (4bb) - 10dpt 423 -> 14dpt 1981 -> 16dpt 3721
USG 29dpt - jest ❤️

2 Transfer (4bb) ❌ beta 0
3 Transfer (3bb) ❌ biochem
Druga stymulacja, luty 2026: ❄️❄️❄️ (PGT-A ✔️)
histero - obraz niejednoznaczny 🤨
cd138 ✅ eBiom ✅
4 Transfer (3bb) ⏳ -
monester wrote:Faktycznie ! Nie pomyślałam o tym 😅 a jak ty się czujesz i czemu nie masz suwaczka? Bierzesz opiekę na młodego czy mąż? Mój nie je kaszek i próbuje znaleźć jakieś rozwiązanie żeby jadł ja ciepło 2 x ale żebym nie musiała gotować dwóch dań. U nas placuszki to już chyba że wszystkiego potrafię zrobić 😅 gofry też
Na szczęście jeszcze dobrze🙈 a jakoś nawet nie pomyślałam. Ogólnie w drugiej ciąży wszystko jest inaczej 😅 Nie ma czasu na rozmyślanie, czytanie bajek do brzuszka, drzemki itd xd A robisz mu kaszkę typu helpa czy normalne? Bo ja to po prostu gotuję kaszę jaglaną, albo gryczaną itp, do tego owoce albo warzywa plus orzechy, jogurt i tyle. Chociaż u nas nie było większych problemów z jedzeniem, więc w większości wciągnie co mu dam. Jedyne czego nie lubi to surówek startych na tarce.
Co do zwolnień to różnie. Zamieniamy się w zależności kto ma akurat więcej zamieszanie albo luzu w pracy. Czasami już tak na końcówce jak jest w miarę ok, tylko np. gile jeszcze lecą to dziadkowie zostają. -
Krakus wrote:Anka, moja od jakiegoś miesiąca dosłownie co drugi dzień ma drzemkę 🥴 Liczyłam na to, że dłużej pociągniemy te drzemki. Ze snem nocnym nie ma problemu o ile odpowiednio ją wybudzę z drzemki - musi mieć jakieś 6h przerwy, więc drzemki najpóźniej do 14, a sen nocny od 20.
No ja mam ogromną nadzieję że to chwilowy kryzys drzemkowy.
W porze drzemki Widać było że jest zmęczony, że ta drzemka dobrze by mu zrobiła. Chilę temu padł, choć myślałam że dużo wcześniej zrobimy kąpiel, ale funkcjonował nad wyraz dobrze, gorzej ze mna;)
Noce przesypia bardzo dobrzeodkąd zakończyłyśmy kp🤞🏻i oby tak zostało 🤞🏻
Krakus lubi tę wiadomość
-
AnkaSłomianka wrote:No ja mam ogromną nadzieję że to chwilowy kryzys drzemkowy.
W porze drzemki Widać było że jest zmęczony, że ta drzemka dobrze by mu zrobiła. Chilę temu padł, choć myślałam że dużo wcześniej zrobimy kąpiel, ale funkcjonował nad wyraz dobrze, gorzej ze mna;)
Noce przesypia bardzo dobrzeodkąd zakończyłyśmy kp🤞🏻i oby tak zostało 🤞🏻
To chyba jednak nasza nowa bezdrzemkowa rzeczywistość
Młody funkcjonuje dobrze, wstaje 7 i zasypia o 20.
Energii starcza mu do wieczora, ja w porze byłej drzemki jestem wrakiem 🤣
-
Z dzieckiem to nigdy nic nie wiadomo 😆 ja uwielbiam jego drzemki ! Kładę się obok i scrooluje a potem zasypiam 😆AnkaSłomianka wrote:To chyba jednak nasza nowa bezdrzemkowa rzeczywistość
Młody funkcjonuje dobrze, wstaje 7 i zasypia o 20.
Energii starcza mu do wieczora, ja w porze byłej drzemki jestem wrakiem 🤣
AnkaSłomianka lubi tę wiadomość
-
Robiłam dokładnie to samomonester wrote:Z dzieckiem to nigdy nic nie wiadomo 😆 ja uwielbiam jego drzemki ! Kładę się obok i scrooluje a potem zasypiam 😆
Albo od razu zawijałam się kocem i szłam spać z nim