X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II
Odpowiedz

udany transfer- ciążowe rozważania - edycja II

Oceń ten wątek:
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    Dziewczyny które podają mm to jakie mleczko polecacie?

Daje mleko które mi doktor poleciła w szpitalu dla wczesniakow Pre nan.

42 lat
    kariotyp-ok,AMH-0,48,FSH-16mIU/ml,Kir Bx, NK-17%,cytokiny-ok.

Reprofit:5.06 ET ( biochem)☹️,13.07 FET - ☹️
    06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    7dpt - beta 85.02 mIU/ml, prog. 26.5 ng/ml
    9dpt - beta 225 mIU/ml, prog. 68 ng/ml
    12dpt - beta 1010 mIU/ml, prog. 45 ng/ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    22dpt - beta 24855 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    15.02 prenatalne ok, będzie synuś 👶🥰
    17+6 - 233g chłopczyka 😍
    20+4 II prenatalne - 460g 😍

Klinika Bocian
    - 09.2022 - II procedura IVF, 2 zarodki
    FETx 2 😞
    - 06.2022- I procedura IVF , 2 zarodki
    FETx2 😞

age.png
  • Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monester a wy podajecie nadal Espumisan? Ja zmniejszylam dawkę 3 x około 7-8 kropel dziennie. No ale my mamy 1-2 max kupy na tydzień.

Jak długo go można stosować? Jak sprawdzić czy działa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2024, 18:51

event.png[/url]
  • Mati W. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Też mam to i masakra pod ciśnieniem, teraz z łyżeczki. Ile dajecie ? My mamy 0.8

My mamy 1.2ml.
    Dwa razy mi się zakrztusił, mam stresa jak daje małemu żelazo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2024, 18:54

42 lat

06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    17+6 - 233g chłopczyka 😍

Klinika Bocian
    FETx 2 😞
    FETx2 😞

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    My mamy 1.2ml.
    Dwa mi się zakrztusił, mam stresa jak daje małemu żelazo.
    My mieliśmy na początku innofer, bo tak nam w szpitalu kazali brać. Dałam w domu raz i mała prawie się nim zachłysnęła. Po tej akcji przeszliśmy na actiferol. Innofer jest bardzo często źle tolerowany przez dzieci. Teraz jesteśmy na sideralu, bo po actiferolu mała miała duże zaparcia i na razie odpukać kupki się unormowały. Sideral podaje strzykawką i mała go chętnie wciąga

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2024, 18:53

monester lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Innofer baby, nie można podawac go z mlekiem. Zapytam lekarza czy mogę podawać to co wy macie. Wlac do mleka byłoby super 🙂
    U mnie na oddziale wszystkie dzieci mają sideral i wszystkie wyszły z anemii. Podajemy z witaminą b

Mati W. lubi tę wiadomość

• Mati W. Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_lusia wrote:
    My mieliśmy na początku innofer, bo tak nam w szpitalu kazali brać. Dałam w domu raz i mała prawie się nim zachłysnęła. Po tej akcji przeszliśmy na actiferol. Innofer jest bardzo często źle tolerowany przez dzieci. Teraz jesteśmy na sideralu, bo po actiferolu mała miała duże zaparcia i na razie odpukać kupki się unormowały. Sideral podaje strzykawką i mała go chętnie wciąga

Czyli to nie tylko ja mam takie przeboje z innoferem.

42 lat

06.12 FET - ❤️🙏❤️
    2dpt - prog. 47.96 ng\ml
    5dpt - prog. 33.10 ng\ml
    14dpt - beta 2930 mIU/ml
    23dpt mamy ❤️
    9+6 - CRL 3.19cm
    17+6 - 233g chłopczyka 😍

Klinika Bocian
    FETx 2 😞
    FETx2 😞

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Monester a wy podajecie nadal Espumisan? Ja zmniejszylam dawkę 3 x około 7-8 kropel dziennie. No ale my mamy 1-2 max kupy na tydzień.

Jak długo go można stosować? Jak sprawdzić czy działa?
    No jedynie sprawdzisz czy działa po zachowaniu dziecka. To jest na wzdęcia / więc widzisz czy ida bączki i czy brzuszek miękki. Ja daję teraz głównie esputicon ale doraźnie. Chociaż jak robię dłuższą przerwę to widzę że to był błąd.

• Kessa Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    A kto jest na samym mm?
    Jak wtedy ogarniacie wieczorny rytuał? W sensie my póki co KP i mojego syna nie da się wykąpać po spaniu bo tak krzyczy że najpierw musi dostać pierś, potem trzeba odczekać, kąpiel i znów pierś by pójść spać.
    A jak to wygląda przy mm?
    Wasze dzieci jak się budzą załóżmy po 2-3h to nie domagają się najpierw jedzenia? Przetrzymujecie je, kąpiecie i dopiero wtedy dostają butelkę czy zmniejszacie drzemkę przed kąpielą by nie chciało jeść przed?
    Moja zazwyczaj od 18 bądź prawie 19 już nie śpi do kąpieli. Wtedy je. Godzina zależy od tego jak nam się wstanie rano i kiedy te drzemki sobie urządza potem w ciągu dnia. Kąpiel o 20.30 i od razu po niej jedzenie bo od razu się domaga.

xxMiaxx lubi tę wiadomość

2,5 roku starań natural -> 09.23r. 💉start IVF; czynnik męski. Żadnych leków na stałe.
    10.23r. - zabieramy malucha do domu 🏡🍀🤞 9dpt beta 56.43 -> 10dpt 112.0 -> 12dpt 310.6 -> 16dpt 1436.3 -> 19dpt 4131.7 -> 23dpt mamy zarodek i migoczące ♥️
    8+1 -> 1,68cm maleństwa 🥰 13+1 -> prenatalne+pappa OK 💪 7,56 cm małego 🧸 21+0 -> połówkowe ok,420g 🎀 25+2 -> 903g małej królewny 🥰 30+0 -> 1730g pannicy ♥️ 34+2 -> 2960g 🎀
    40+3 -> Królewna jest z nami 😍 4070g,62cm 💕
    age.png
    Na feriach ❄️❄️❄️
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati W. wrote:
    Innofer baby, nie można podawac go z mlekiem. Zapytam lekarza czy mogę podawać to co wy macie. Wlac do mleka byłoby super 🙂
    Wiesz co, ja przerobiłam kilku lekarzy z młodym i dużo z nich nie zna sideralu... I właśnie każą dawać to obrzydliwe ciemne innofer. Nie umiałam tego dać a poza tym to trzeba pół godziny przed karmieniem. Niemowlaka ? Oszaleli. No ale ja zaufałam lekarzom z naszego oddziału i poradni patologii i też jestem w kontakcie z innymi mamami - sideral się super przyswaja nie robi problemów z brzuchem i wygodny w podaniu. Jedynie to jak podajesz sam to musisz podać zimny z lodówki bo tak się przechowuje. Ale my wlewamy do mleka

• monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xxMiaxx wrote:
    A kto jest na samym mm?
    Jak wtedy ogarniacie wieczorny rytuał? W sensie my póki co KP i mojego syna nie da się wykąpać po spaniu bo tak krzyczy że najpierw musi dostać pierś, potem trzeba odczekać, kąpiel i znów pierś by pójść spać.
    A jak to wygląda przy mm?
    Wasze dzieci jak się budzą załóżmy po 2-3h to nie domagają się najpierw jedzenia? Przetrzymujecie je, kąpiecie i dopiero wtedy dostają butelkę czy zmniejszacie drzemkę przed kąpielą by nie chciało jeść przed?
    Nie kapie na głodnego bo to żaden relaks dla dziecka. Trochę poje kąpiel i znów butla po - obowiązkowo

xxMiaxx lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milusia- jak Twoja mama na oddziale dawkuje sideral ? Bo spotkałam się z opiniami że sideral się lepiej przyswaja i leczniczo nie trzeba dawać aż 4-6 mg na kg masy ciała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Milusia- jak Twoja mama na oddziale dawkuje sideral ? Bo spotkałam się z opiniami że sideral się lepiej przyswaja i leczniczo nie trzeba dawać aż 4-6 mg na kg masy ciała.
    Oni są właśnie z tych lekarzy, którzy dopiero poznają się z sideralem. Bazują głównie na actiferolu. Generalnie przy anemii powinno się podawać te górne dawki, a minimum 5mg/kg (przy dużej niedokrwistości 6mg/kg), bo te mniejsze dawki żelaza nie są w stanie odpowiednio pobudzić szpiku. Oczywiście do sideralu trzeba dawać wit z grupy B

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Nie kapie na głodnego bo to żaden relaks dla dziecka. Trochę poje kąpiel i znów butla po - obowiązkowo

Dla mojej nie ma znaczenia czy głodna czy najedzona. Kąpiel to jest relaks i już 😉
    Zwykle kąpiemy się przed jedzeniem, albo chociaż 30minut po jedzeniu

Saimi, WiosnyFanka lubią tę wiadomość

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    U mnie na oddziale wszystkie dzieci mają sideral i wszystkie wyszły z anemii. Podajemy z witaminą b
    A jakie macie wyniki? Bo ja teraz sprawdzałam i mamy hemoglobine 11.2 po miesiącu z 9.9

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi_lusia wrote:
    Oni są właśnie z tych lekarzy, którzy dopiero poznają się z sideralem. Bazują głównie na actiferolu. Generalnie przy anemii powinno się podawać te górne dawki, a minimum 5mg/kg (przy dużej niedokrwistości 6mg/kg), bo te mniejsze dawki żelaza nie są w stanie odpowiednio pobudzić szpiku. Oczywiście do sideralu trzeba dawać wit z grupy B
    Tak tak wiem o dawkowaniu ale właśnie na mojej neonatologii mówią że sideral się tak wchłania że nie ma potrzeby tyle lać . I że 2 mg/kg wystarcza oczywiście z wit b. Jak tak obserwuje inne dzieci bo mamy kontakt to rzeczywiście wystarczyło, bo każdemu się poprawiło.

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    No jedynie sprawdzisz czy działa po zachowaniu dziecka. To jest na wzdęcia / więc widzisz czy ida bączki i czy brzuszek miękki. Ja daję teraz głównie esputicon ale doraźnie. Chociaż jak robię dłuższą przerwę to widzę że to był błąd.
    Nie za bardzo rozumiem jak to dawkować czy jak zaobserwować. Bo bączki idą nawet bardzo głośne i czasami mała zapłacze. Idą często. A brzuszek dość miękki.
    Jak się zbliża kupka to są bardzo śmierdzące i zazwyczaj na drugi dzień jest kupa.
    Mam problem z pediatra. Nie mam tu dobrego lekarza.

event.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Tak tak wiem o dawkowaniu ale właśnie na mojej neonatologii mówią że sideral się tak wchłania że nie ma potrzeby tyle lać . I że 2 mg/kg wystarcza oczywiście z wit b. Jak tak obserwuje inne dzieci bo mamy kontakt to rzeczywiście wystarczyło, bo każdemu się poprawiło.
    Oni nie mają doświadczenia z sideralem, a z tego co mi mama mówiła, to on też ma badania na stosunkowo małej grupie jeszcze. My będziemy w przyszłym tygodniu sprawdzać morfologię, to się wypowiem

• monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    A jakie macie wyniki? Bo ja teraz sprawdzałam i mamy hemoglobine 11.2 po miesiącu z 9.9
    To super macie wyniki, ja nie wiem jakie teraz bo my startowaliśmy z bardzo dużej anemii. Ale się poprawia stopniowo, mamy dopiero badać za miesiąc.

• Hope_89 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To super macie wyniki, ja nie wiem jakie teraz bo my startowaliśmy z bardzo dużej anemii. Ale się poprawia stopniowo, mamy dopiero badać za miesiąc.
    Teraz do końca mamy wziąć i za 2 miesiące skontrolować.

event.png[/url]
  • monester Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_89 wrote:
    Nie za bardzo rozumiem jak to dawkować czy jak zaobserwować. Bo bączki idą nawet bardzo głośne i czasami mała zapłacze. Idą często. A brzuszek dość miękki.
    Jak się zbliża kupka to są bardzo śmierdzące i zazwyczaj na drugi dzień jest kupa.
    Mam problem z pediatra. Nie mam tu dobrego lekarza.
    Wiesz co ja widzę jak mojego boli brzuszek to wtedy leje więcej espumisanu a tak to prosto do buzi daje esputicon 2 krople tak 2 x dziennie. Ale espumisanu nie przedawkujesz, możesz go śmiało lać. Ja tak jak pisałam dawałam w pewnym momencie 8 x Espumisan 100 po 10 kropel. No mój ciśnie i ciśnie a kupa idzie sama wtedy kiedy chce.

‹‹ 976 977 978 979 980 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ