Ustawa o in vitro
-
Kochani, co znaczy dla staraczek in vitro nowa ustawa? 1 komórka, 1 szansa, 1 procedura? Jakie to ma w ogóle szanse wejść?24l
06.18 azoospermia - hipogonadyzm pierwotny
03.19 Angelius Provita dr MP
03.19 drożność ok, hormony ok
26.04.19r. IUI AID udało się podwójnie, mamy parkę 👨👩👧👦 -
Dokładnie tak:
-Jedna komórka
-Jedna procedura
-Jedna szansa
Czy wejdzie w życie ta ustawa? Wątpię. To byłby strzał w kolano Pisu. Wątpię aby byli na tyle odważni.
-
To jest chore, nie mogą tego wprowadzić. Co ja wtedy zrobie IVF to jedyna szansa.
Dziękuje wszystkim, ktorzy nie byli i na wyborach i tym którzy głosowali na ta chora partie za pozbawienie mnie szansy na dziecko.Ciasteczko777, Marzenka85 lubią tę wiadomość
moja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
mamaporaz2 wrote:spokojnie...zakaz aborcji tez miał być i co? Ja tez mysle ze to nie przejdzie, zresztą evkill nawet jeśli to tyle to potrwa ze zdazysz urodzićmoja historia
"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie" -
Bo to są gnoje. Jak dla mnie wypier****ć ich z rządu to się skończą takie durne pomysły. Na ch**u się znają a będą rozporządzać. Najpierw zakaz in vitro a potem bykowe za brak dzieci. No niech uważają lepiej..
evkill, Marzenka85, MonikA_89! lubią tę wiadomość
24l
06.18 azoospermia - hipogonadyzm pierwotny
03.19 Angelius Provita dr MP
03.19 drożność ok, hormony ok
26.04.19r. IUI AID udało się podwójnie, mamy parkę 👨👩👧👦 -
mamaporaz2 wrote:spokojnie...zakaz aborcji tez miał być i co? Ja tez mysle ze to nie przejdzie, zresztą evkill nawet jeśli to tyle to potrwa ze zdazysz urodzić
Druga sprawa, że leczenie niepłodności to ogromny biznes. Nie wiem jak jest w innych klinikach, ale ja w gdańskiej invicta miałam czasem wrażenie, że jestem za granicą. Połowa, a może i więcej pacjentek było z Rosji lub krajów skandynawskich. Ci ludzie płacą ogromne pieniądze nie tylko za leczenie, ale i hotele, taksówki, restauracje i wiele innych. To mocno napędza gospodarkę.EmWu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kliniki w Czechach zyskają, jeśli to coś przejdzie...
-
Czesc dziewczyny. Głowa do góry poszli po rozum do głowy
https://wiadomosci.wp.pl/in-vitro-w-sejmie-pis-zamrozi-kontrowersyjny-projekt-nie-chcemy-znow-kolejnej-wojny-6314722578974337aEsperanza Mia, sylwia80, MonikA_89!, Berbeć lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa byłam już zdecydowana na in vitro, ale udało się zajść w ciąże naturalnie (prawie, bo na lekach) przed umówioną wizytą startową. Nie zmienia to faktu, że jestem całym sercem za wszystkimi starającymi się o dziecko i walczącymi o swoje marzenia wszelkimi dostępnymi metodami (sama byłabym już zapewne po pierwszej procedurze) . Nie dość, ze PiS zlikwidował refundację to teraz jeszcze chcą utrudnić procedurę tak aby szanse na dziecko z in vitro zrównać z tą ich nieszczęsną naprotechnologią, która jest tylko inną nazwą na monitoring cyklu połączony z innymi podstawowymi metodami wspomagania płodności. Moi przyjaciele mają dwoje dzieci z in vitro. Jak trzeba będzie to ja wyjdę z nimi na ulice. Mam już dość tej ciemnoty.
Esperanza Mia, Ewa1984, Marzenka85, m_d_f lubią tę wiadomość
-
https://www.petycjeonline.com/petycja_do_kancelarii_premiera_o_przygotowanie_ustawy_ktora_zapewniaby_refundacj_nfz_zabiegu_in_vitro_a_take_innych_metod_leczenia_niepodnoci?fbclid=IwAR0OCVK5bE16vkFd7sGX_E0o2k6dsUWKEw1Aq_qRVNq6U01Ox0cNn3dYcx0
-
A tak swoją drogą to moim zadaniem za mało jest tematu in vitro w mediach. Przydalyby się jakieś reportaże, audycje opowiadające historie par walczących z niepłodnością i wyjaśniające zasady na jakich odbywa się ivf. Bo ludzie, którzy się z tym nie zetknęli nie mają o tym bladego pojęcia.
Przeczytałam komentarze pod jednym artykułem na temat projektu tej ustawy i aż mnie skręciło w środku. Zdecydowana większość z nich to "nie znam się, to się wypowiem". Pelno komentarzy na temat niszczenia zarodków, które jak my doskonale wiemy jest w Polsce zakazane. A chyba najlepszy był tekst "nie mam zamiaru finansować kaprysu 50 letniej baby, która nagle obudziła się, że chce mieć dzieci". Choć finansowania ivf nie ma w Polsce od kilku lat, gdzie w Europie zachodniej i Skandynawii to jest standardem.Berbeć, Malinka2401 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo byłby koniec in vitro w Polsce. Ten projekt to ukryty zakaz in vitro ale nie mogli napisać tego wprost. Jak wchodziła ustawa o in vitro to Resort Zdrowia wprowadził zapłodnienie 6 komórek bo z tego średnio wychodzą 3 zarodki co idąc dalej daje średnio jedną ciąże. Jaka statystyka była by przy jednej komórce? Jeszcze ostatecznie mogłabym zrozumieć, że wprowadzili by przepis o byciu małżeństwem. Dla mnie in vitro to cud nauki a nie produkcja ludzi. Przeciwnicy myślą, że każda z nas ma namrożone zarodków po pachy i trzymamy je latami??
-
Myślę, że ten projekt nie przejdzie. Był protest przeciwko zmianie prawa aborcyjnego, spotkał się z olbrzymim protestem społecznym i teraz też tak będzie.
W mojej ocenie rację ma Jvm. Radykalizm, żeby potem odpuścić i pokazać, jakie "cudowne" pomysły mogłyby być, gdyby chcieli. Bo gdyby im zależało, to już znamy doskonale, nie ma problemu, żeby ustawę przegłosować w nocy. Miałaby wejść po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Na szczęście (w razie W), nie nakazuje odmrożenia zarodków, które aktualnie czekają na swoją kolej.
Tu link do tego cuda, gdyby ktoś chciał przejrzeć. Na tym etapie nie ma nadanego jeszcze numeru druku:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/Projekty/8-020-1141-2018/$file/8-020-1141-2018.pdf
Uściski!ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Naprawdę trudno jest uwierzyć w to co dzieje się w naszym państwie. Jest to cholernie niesprawiedliwe, że na wszelkie socjale dla dla rodzin z dziećmi, dla rodzin wielodzietnym mają grubą kaskę, a bezdzietnym chcą odebrać ostatnią deskę ratunku
Berbeć lubi tę wiadomość
Lenka 28 lat
2016 lipiec - Aniołeczek 11 tc ❤
2018 październik - 1 IUI -