X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną V Leiden hetorozygotyczny
Odpowiedz

V Leiden hetorozygotyczny

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2021, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zakładam nowy wątek, ponieważ nie znalazłam nic podobnego. Proszę informację osoby z tą samą mutacją czy jakoś rozszerzałyście diagnostykę i jakie konkretnie badania dodatkowo wykonywałyście? Korzystałyście z pomocy hematologa?
    Jestem po dwóch nieudanych transferach, za każdym razem brałam Neoparin 0,6 i Acard 150, przygotowuję się do podejścia nr 3 :)
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam, że większość z nas ma heterozygotę (ma się jeden zmutowany gen, a drugi prawidłowy). Tak naprawdę to lepsza opcja (w stosunku do homozygoty dominującej - czyli z dwoma prawidłowymi - zwiększa się prawdopodobieństwo zakrzepów 4-8 razy). Przy homozygocie recesywnej (czyli obu genach zmutowanych) zakrzepy są częstsze 40-80 razy.
    W momencie, kiedy zasugerowano mi zrobienie czynnika V Leiden, na liście miałam zaznaczone jeszcze: białko C, białko S, przeciwciała anty-kardiolipinowe i anty-b2-glikoproteinowe.
    Tak naprawdę jednak wyniki i tak kończą się na profilaktyce przeciwzakrzepowej w ciąży (VTE) - czyli stosowaniu acardu i heparyn (neoparin, clexane itp.).

Pia88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2021, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    Słyszałam, że większość z nas ma heterozygotę (ma się jeden zmutowany gen, a drugi prawidłowy). Tak naprawdę to lepsza opcja (w stosunku do homozygoty dominującej - czyli z dwoma prawidłowymi - zwiększa się prawdopodobieństwo zakrzepów 4-8 razy). Przy homozygocie recesywnej (czyli obu genach zmutowanych) zakrzepy są częstsze 40-80 razy.
    W momencie, kiedy zasugerowano mi zrobienie czynnika V Leiden, na liście miałam zaznaczone jeszcze: białko C, białko S, przeciwciała anty-kardiolipinowe i anty-b2-glikoproteinowe.
    Tak naprawdę jednak wyniki i tak kończą się na profilaktyce przeciwzakrzepowej w ciąży (VTE) - czyli stosowaniu acardu i heparyn (neoparin, clexane itp.).

Dzięki MyŚliwa! Coś Ci wyszło w tych badaniach? Jak starania?

• MyŚliwa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2021, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już było tyle lat temu, że nie pamiętam :-D.
    Chyba miałam Leiden i MTHFR heterozygotę, ale kazano mi się tym nie przejmować. Ostatnie transfery i tak byłam obstawiona acardem i heparyną.
    W tym momencie wydaje się, że coś zaskoczyło (ok. 8 tc), ale wydaje mi się, że przez pierwsze osiem miesięcy nie będę tej ciąży pewna. Zaskoczyło po accofilu + antybiotyku na zapalenie endometrium, ale być może po prostu dlatego, że to któryś transfer z kolei.

Pia88 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2021, 01:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MyŚliwa wrote:
    To już było tyle lat temu, że nie pamiętam :-D.
    Chyba miałam Leiden i MTHFR heterozygotę, ale kazano mi się tym nie przejmować. Ostatnie transfery i tak byłam obstawiona acardem i heparyną.
    W tym momencie wydaje się, że coś zaskoczyło (ok. 8 tc), ale wydaje mi się, że przez pierwsze osiem miesięcy nie będę tej ciąży pewna. Zaskoczyło po accofilu + antybiotyku na zapalenie endometrium, ale być może po prostu dlatego, że to któryś transfer z kolei.

Też bym chciała właśnie się nie przejmować, ale z różnych względów nie potrafię.
    Trzymam mocno kciuki!✊🏻✊🏻✊🏻 Daj nadzieję 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2021, 02:16

MyŚliwa lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ