witamina d
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Witamina D pełni bardzo wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła je pełnić prawidłowo, musi być dostarczana do organizmu w odpowiednich dawkach. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witaminy D w organizmie może zaszkodzić. Do przedawkowania witaminy D zwykle dochodzi w wyniku przyjęcia w nadmiarze (dawki cztery razy większej niż zalecana) preparatów witaminowo-mineralnych. Z kolei niedobór zwykle jest powodowany niewystarczającą ekspozycją na słońce. By powstała właściwa ilość witaminy D, wystarczy 20-minutowy spacer po słońcu. Jednak wiosną i latem zwykle używa się kremów z wysokim filtrem, chroniąc się przed poparzeniem. Z kolei jesienią i zimą z oczywistych powodów proces produkcji witaminy D w skórze jest niewystarczający, stąd jej niedobory.
Witamina D - objawy niedoboru
bóle kostno-mięśniowe,
choroby przyzębia,
utrata apetytu,
biegunka,
bezsenność,
zaburzenia widzenia,
niesmak i pieczenie w jamie ustnej i gardle.
Witamina D - skutki niedoboru
Niedostateczna ilość tej witaminy przyczynia się do rozwoju krzywicy u małych dzieci, a u dorosłych do osteoporozy i tzw. osteomalacji, która jest właściwie tym samym co krzywica – rozmiękaniem kości. Poza tym słabnie siła mięśni, w związku z tym mogą się pojawiać problemy z chodzeniem, a prawie zawsze występują bolesne kurcze.
Ponadto niedobór witaminy D zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia (szczególnie nadciśnienia tętniczego), cukrzycy, chorób zapalnych, autoimmunologicznych (np. stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń) oraz nowotworów (piersi, prostaty, jelita grubego). Niedobór witaminy D może także przyśpieszyć proces starzenia.
Z kolei niedobór witaminy D w czasie życia płodowego może doprowadzić do zaburzenia rozwoju mózgu dziecka i być przyczyną trwałego uszkodzenia funkcji mózgowych, przez co zwiększa ryzyko wystąpienia schizofrenii czy autyzmu.
http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-d-objawy-oraz-skutki-niedoboru-i-nadmiaru-witaminy-d_38869.html
08.09 - transfer
-
Ja biore witamine D3 od prawie roku i mnie ja zlecił lekarz po wczesniejszym badaniu jej poziomu. Tak samo lekarz zleca mi dawkę. na początku brałam wieksza bo miałam znaczny niedobór a obecnie biore o połowę mniejszą dawkę i niedługo mam zrobić przerwe bo za dużo witaminy D3 jest toksyczne dla organizmu.
Witamina D3 to podobnie jak hormony nalezy brac z rozwaga i najlepiej zbadać jaki ma sie poziom i powinien lekarz dobrac dawkę. -
Idgie wrote:Ja zbadalam i mam niski poziom.
Dawke wymyslilam sobie sama, zgodnie z etykieta nas pudelku - 1 tab dziennie.Morwa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Stężenie poniżej 20 ng/ml w surowicy 25(OH)D określa się jako niedobór (hipowitaminoza), natomiast stężenie w przedziale 21-29 ng/ml jako niewystarczającą ilość. Stężenie 25(OH)D we krwi powyżej 20 ng/ml jest wystarczające dla zapobiegania wystąpienia krzywicy i osteomalacji, natomiast dla zapewniania optymalnego działania witaminy D na metabolizm wapnia, kości i mięśni stężenie 25(OH)D powinno być większe od 30 ng/ml. Eksperci zaznaczają, że wiele badań epidemiologicznych, sugeruje, że takie stężenie we krwi może mieć dodatkowe korzyści zdrowotne, a mianowicie wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia: nowotworów, chorób autoimmunologicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób zakaźnych, cukrzycy typu II.
Stężenie 25(OH)D w surowicy
ng/ml nmol/l. Deskryptor stanu odżywienia
<5 <12 ciężki niedobór witaminy D
5-10 12-25 niedobór witaminy D
10-20 25-50 nieprawidłowy poziom witaminy D
20-30 50-75 graniczny poziom witaminy D (hipowitaminoza)
30-60 75-150 stężenie zalecane witaminy D
>150 >375 ryzyko wystąpienia działań toksycznych
http://portal.bioslone.pl/kto_i_po_co_ustalil_normy_witaminy_dWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2015, 23:26
08.09 - transfer
-
Morwa wrote:Przy takiej dawce bierzesz wit. K2? Tez warto to zaznaczyć, powyżej 1000j.m. (jedna tabletka wit d3) potrzebna jest suplementacja wit. K2. To ważne jak ktoś na własną rękę chce brać więcej wit d3 niż jest napisane na opakowaniu.
-
Akacja wrote:Ja przy swoim niedoborze witaminy D mam zleconą przez lekarza dawkę 4000 j. Ale tak jak vanessie lekarz nie przepisał mi witaminy K2.