witamina d
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez dostalam wit.D od endokrynologa (Vigantol) po zbadaniu poziomu z krwi. Jest w nim 20 000j. Zalecila mi przez pol roku 6 kropelek, a teraz zmniejszyla mi do 4, zeby poziom byl stabilny. Stabilnie wysoki. Wit D z suplementow kiepsko sie wchlania (slowa mojej endo) a kropelki Vigantol sa lekiem.
-
Dziewczyny, które stosujecie Witaminę D, mam pytanie: czy u którejś z was wystąpiło na nią uczulenie? Ja przyjmuję ją od ok. 2 tygodni i zauważyłam zmiany na twarzy, czerwone, swędzące placki. Kosmetyków nie zmieniałam, więc to nie od tego. A zaczęłam podejrzewać o to właśnie Wit. D, ponieważ mam uczulenie na słońce, jak tylko mnie trochę mocniej przygrzeje, wychodzą mi czerwone, swędzące place, tak jak teraz na twarzy. I tak sobie myślę, że przecież słońce wydziela naturalną wit.d, to może ta w tabletkach mnie uczula też? Miała może któraś z was tak?
-
Narinka wrote:I tak sobie myślę, że przecież słońce wydziela naturalną wit.d, to może ta w tabletkach mnie uczula też? Miała może któraś z was tak?
Słońce NIE wytwarza witaminy D tylko specjalne receptory w skórze produkuja witamine D pod wpływem promieni słonecznych -
vanessa wrote:Ja nie mam uczulenia.
Słońce NIE wytwarza witaminy D tylko specjalne receptory w skórze produkuja witamine D pod wpływem promieni słonecznych
No dokładnie z tym słońcem jest tak jak piszesz W każdym bądź razie mnie wysypało po tej witaminie chyba. Musiałabym zbadać sobie jej poziom, bo może nie mam niedoboru, a zaczęłam brać na własną rękę. -
nick nieaktualnyNarinka wrote:No dokładnie z tym słońcem jest tak jak piszesz W każdym bądź razie mnie wysypało po tej witaminie chyba. Musiałabym zbadać sobie jej poziom, bo może nie mam niedoboru, a zaczęłam brać na własną rękę.
urocza lubi tę wiadomość
-