Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Wodniak jajowodu/ Laparoskopia przed Transferem
Odpowiedz

Wodniak jajowodu/ Laparoskopia przed Transferem

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Alexis93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dzisiaj na wiycie która miała być przedtransferową usłyszałam że mam wodniaka prawego jajowodu… za mną jest HSG, Punkcja, Histeroskopia. Bardzo zaskoczyła jak i zasmuciła mnie ta informacja 😢

Czy są wśród nas osoby które przed transferem miały laparoskopowe usunięcie jajowodu? Jeżeli tak możecie się proszę podzielić informacją czy zabieg wam pomogl, czy rekonwalescencja jest długa, jak długo musiałyście czekać żeby podejść do transferu?

Od poniedziałku zacznę wydzwaniać po trójmiejskich i około trojmieskich szpitalach. W jednym szpitalu usłyszałam termin 05.2029…

Rozważałam też opcję prywatnie ale ciężko mi znaleźć jakikolwiek cennik np w Luxmedzie.

Będę wdzięczna za wasze historię 🥰

Pozdrawiam!

🚺32 l.
    *AMH 11.10 (brak diagnozy PCOS)
    *jajowody drożne ✅️
    *Euthryox (50) , dostinex (1/4 tygodniowo), sertragen (50) , suplementy
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - paramenty nasienia (ogólne) ✅
    - morfologia 2% ❌
    - fragmentacja DNA 89 % ✅
    -kariotypy ✅️

*Październik 2023 ➡️ najpewniej CB💔 poronienie samoistne przy Becie 180.
    *Grudzień 24 - Maj 25 ➡️ 3xIUI ❌
    *Sierpień 25 ➡️ CB przy Becie 40 ❤️‍🩹

I IVF 2025 :
    💉22.09 - start stymulacji ➡️ Menopur/Rekovelle. Trigger 2 x Gonapeptyl Daily.
    🐓 03.10 - punkcja. Pobrano 17 kumulusów, 14 nadaje się do zapłodnienia (11 🪺 zapładniamy, 3 🪺 mrozimy) ➡️ ❄️ ❄️ (5.11 + 4.11)
    🏥17.10 - histeroskopia • CD138(+) – score (+) • CD56/NK = 10%
  • Andzia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis93 wrote:
    Cześć dziewczyny, dzisiaj na wiycie która miała być przedtransferową usłyszałam że mam wodniaka prawego jajowodu… za mną jest HSG, Punkcja, Histeroskopia. Bardzo zaskoczyła jak i zasmuciła mnie ta informacja 😢

Czy są wśród nas osoby które przed transferem miały laparoskopowe usunięcie jajowodu? Jeżeli tak możecie się proszę podzielić informacją czy zabieg wam pomogl, czy rekonwalescencja jest długa, jak długo musiałyście czekać żeby podejść do transferu?

Od poniedziałku zacznę wydzwaniać po trójmiejskich i około trojmieskich szpitalach. W jednym szpitalu usłyszałam termin 05.2029…

Rozważałam też opcję prywatnie ale ciężko mi znaleźć jakikolwiek cennik np w Luxmedzie.

Będę wdzięczna za wasze historię 🥰

Pozdrawiam!

Nie znam się ale może próbuj poszukać terminów przez te strone:
    https://terminyleczenia.nfz.gov.pl/?search=true&Case=1&ServiceName=Laparoskopia+&State=06&Locality=&Provider=&Place=&Street=

Tyle że nie wiem co wpisać w tabeli świadczenie bo jak szukałam mężowi terminu na usunięcie migdałków to to akurat odrazu mi wyskoczyło

Staranie od 2017
    03.2020- cb
    👧:29lat
    endomkit ✅
    Amh 3.2 ✅
    HSG- ❌(po HSG 👌)
    Kir AA 😧
    👦:34lat
    Morfologia 3%
    Koncentracja: 277.58 mln/ml
    Całkowita liczba: 721.72 mln/ml

Klinika: 07.2024
    sierpień IUI ❌
    Wrzesień: rozpoczynamy iVF (bemfola + orgalutran)
    10.2024: punkcja - 🥚12, ✅ 11, zapłodniono 6
    2 zarodki (5.1.1 oraz 5.2.1)
    25Listopad:transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌
    23 Grudzień: transfer(lametta+cyclogest+EG)- ❌

Luty: Start 2 procedura
    (Bemfola + orgalutran)
    12.02.punkcja 🤞(+ biopsja)
    🥚16, ✅16, zaplodniono 10, 4 zarodki
    Zapalenie❌- wyleczone 💪
    28 Maj: transfer (lametta+Encorton+acard+accofil+EG+ duphaston+ cyclogest) 🩸8dpt-187.1/10dpt-450.4/ 12dpt-934.9

preg.png

"Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieję się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi"
  • paulity Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja mam wodniaki jajowodu tylko ze u mnie na badaniu Hsg nie wyszły i normalnie przeleciał płyn wyszły przy laparoskopii tylko ja ze ja mam odcięte jajowody nie usunięte żeby nieobnizac amh :) nie może Ci zrobić laparoskopii lekarz do którego chodzisz z kliniki?

• Alexis93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Hej, ja mam wodniaki jajowodu tylko ze u mnie na badaniu Hsg nie wyszły i normalnie przeleciał płyn wyszły przy laparoskopii tylko ja ze ja mam odcięte jajowody nie usunięte żeby nieobnizac amh :) nie może Ci zrobić laparoskopii lekarz do którego chodzisz z kliniki?
    hej Paulity, w mojej klinice nie wykonują laparoskopii, jedynie histeroskopie. U mnie na Hsg też płyn pięknie przepłynął i jajowody generalnie są drożne.. ale na dzisiejszym obrazie usg lekarz ewidentnie stwierdził wodniaka. Ja mam AMH ponad 11 a czy będą mi odcinać czy wycinać to mi wsio ryba byle skutecznie i bez powikłań 😢 czy odcięcie jajowodu pomogło Tobie skutecznie przejść transfer? 🤞czy na jakim etapie jesteś?

🚺32 l.
    *jajowody drożne ✅️
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - morfologia 2% ❌
    -kariotypy ✅️

I IVF 2025 :
    🐓 03.10 - punkcja. Pobrano 17 kumulusów, 14 nadaje się do zapłodnienia (11 🪺 zapładniamy, 3 🪺 mrozimy) ➡️ ❄️ ❄️ (5.11 + 4.11)
  • Aga89! Nowa

Wysłany: 4 stycznia, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, ja miałam usuwany jajowód laparoskopowo pod koniec lutego 2022 prywatnie w Warszawie. Umówić się wtedy było można z mca na miesiąc.
    Koszt wtedy to ok 8 tys.
    Rekonwalescencja była szybka. Przyjechałam do szpitala koło 15, ponowne badanie, znieczulenie i po 17 byłam już po operacji. Pobudka może koło 19 a powrót do domu następnego dnia rano.
    Podejść do transferu mogłam już w kwietniu, choć wtedy endometrium miałam za grube, więc podchodziłam jeszcze raz w maju i niedługo będziemy obchodzić jego 3 urodziny :)

Przed usunięciem podchodziłam raz bez usunięcia wodniaka i wtedy się nie udało.

Alexis93 lubi tę wiadomość

• Alexis93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga89! wrote:
    Cześć, ja miałam usuwany jajowód laparoskopowo pod koniec lutego 2022 prywatnie w Warszawie. Umówić się wtedy było można z mca na miesiąc.
    Koszt wtedy to ok 8 tys.
    Rekonwalescencja była szybka. Przyjechałam do szpitala koło 15, ponowne badanie, znieczulenie i po 17 byłam już po operacji. Pobudka może koło 19 a powrót do domu następnego dnia rano.
    Podejść do transferu mogłam już w kwietniu, choć wtedy endometrium miałam za grube, więc podchodziłam jeszcze raz w maju i niedługo będziemy obchodzić jego 3 urodziny :)

Przed usunięciem podchodziłam raz bez usunięcia wodniaka i wtedy się nie udało.
    To bardzo pokrzepiająca wiadomość, dziękuję! ❤️

🚺32 l.
    *jajowody drożne ✅️
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - morfologia 2% ❌
    -kariotypy ✅️

I IVF 2025 :
  • paulity Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis93 wrote:
    To bardzo pokrzepiająca wiadomość, dziękuję! ❤️
    Kurcze to ciężko, ja miałam na Śląsku laparoskopie w klinice ale na NFZ z 3miesiace czekania
    Tak doczekaliśmy się szczęśliwego transferu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 22:57

Alexis93 lubi tę wiadomość

• Alexis93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Kurcze to ciężko, ja miałam na Śląsku laparoskopie w klinice ale na NFZ z 3miesiace czekania
    Tak doczekaliśmy się szczęśliwego transferu :)
    Gratuluję ❤️🥹

🚺32 l.
    *jajowody drożne ✅️
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - morfologia 2% ❌
    -kariotypy ✅️

I IVF 2025 :
  • Alexis93 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wracam do was z pytaniem. Aktualnie chodzę jak szalona po lekarzach żeby się zapisać na zabieg i… na ten moment dwóch lekarzy zdecydowanie odradza mi zabiegu laparoskopii bo nie widzą go na usg i twierdzą że to co lekarz uważał za wodniaka jest po prostu jakimś naczyniem krwionośnym od biodra.. czy u was na każdym usg był widoczny wodniak i diagnoza była jednoznaczna? I czy wodniak dawał u was jakieś dodatkowe objawy?

🚺32 l.
    *jajowody drożne ✅️
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - morfologia 2% ❌
    -kariotypy ✅️

I IVF 2025 :
  • paulity Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis93 wrote:
    Cześć dziewczyny, wracam do was z pytaniem. Aktualnie chodzę jak szalona po lekarzach żeby się zapisać na zabieg i… na ten moment dwóch lekarzy zdecydowanie odradza mi zabiegu laparoskopii bo nie widzą go na usg i twierdzą że to co lekarz uważał za wodniaka jest po prostu jakimś naczyniem krwionośnym od biodra.. czy u was na każdym usg był widoczny wodniak i diagnoza była jednoznaczna? I czy wodniak dawał u was jakieś dodatkowe objawy?
    Właśnie u mnie nie było wodniak ów na usg dopiero jak lekarz zrobił laparoskopie został wykryty ale ja jestem już dobre kilka lat po tym zabiegu i ostatnio byłam na usg u lekarza i mówi że mam duży torbiel i za chwilę że to wodniak a teraz go już nie widać
    A jak się leczyłam to nigdy nie widzieliśmy wodniak na usg a chodziłam z dobre 3lafa do kliniki
    Tylko ze ja nie mam wyciętych jajowodów

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 22:58

• Alexis93 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulity wrote:
    Właśnie u mnie nie było wodniak ów na usg dopiero jak lekarz zrobił laparoskopie został wykryty ale ja jestem już dobre kilka lat po tym zabiegu i ostatnio byłam na usg u lekarza i mówi że mam duży torbiel i za chwilę że to wodniak a teraz go już nie widać
    A jak się leczyłam to nigdy nie widzieliśmy wodniak na usg a chodziłam z dobre 3lafa do kliniki
    Tylko ze ja nie mam wyciętych jajowodów
    A z jakiego powodu wtedy wysłali Ciebie na laparoskopie jeżeli mogę zapytać?

🚺32 l.
    *jajowody drożne ✅️
    *kariotypy ✅️
    *Crossmatch (0,50%) ✅️

🚹 31 l.
    - morfologia 2% ❌
    -kariotypy ✅️

I IVF 2025 :
  • Emfanka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 03:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Nasza historia w skrócie - nieudany transfer IVF, ciąża Biochem, ciąża pozamaciczna (usunięty jeden jajowód).

Zmiana kliniki i kolejne przygotowanie do IVF - w trakcie lekarka zobaczyła taki jakby cień na jednym ze spotkań - miał być do obserwacji. Nie pojawił się więcej podczas stymulacji/wizyt/punkcji. Na wizycie przed transferem - znów go zobaczyła - decyzja - histeroskopia zwiadowcza.

Ogólnie też byłam zdziwiona, ponieważ miałam dwa badania drożności, jedno wyszło, że jeden jajowód niedrożny, a potem że drożne oba. Ale wodniak niestety potrafi się ukryć :(
    Terminy: w lutym umówiłam się na marzec na zabieg (NFZ), miałam czekać kolejny miesiąc, ale wybłagałam termin…. Może pomogło to, że miałam skierowanie z tego samego szpitala - ciężko mi powiedzieć.

Co się okazało - wodniak był, został usunięty z drugim jajowodem plus zostałam „wyczyszona” z zalążków endometriozy.

W czerwcu podeszliśmy do transferu, obecnie jestem w 34 tyg ciąży. Niestety ciąża wysokiego ryzyka przez łożysko przodujące - ale jestem najszczęśliwsza na świecie bo Młody zdrowy :)

W międzyczasie pomiędzy zabiegiem a transferem to były tak naprawdę 2 cykle - rehabilitacja u urofizjoterapeuty i kontrola w klinice IVF.

Trzymam mocno kciuki by u Ciebie przeszło bezproblemowo :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 03:57

🙍‍♂️88' 🙍‍♀️89'. 🐶😸😸

06.2022 💉 IVF krótki protokół
    2 zarodki - oba nieprawidłowe ❌

08.2022 💉 IVF krótki protokół
    4 zarodki - 1 prawidłowy

Biopsje endometrium - wykryte zapalenie - leczenie wlewami/antybiotykami

04.2023 transfer nieudany 💔
    08.2023💔 naturals - poronienie samoistne w 4 tyg
    03.2024 💔 naturals - ciąża pozamaciczna, laparoskopia - prawy jajowód usunięty

Zmiana kliniki

01.2025 💉 IVF krótki protokół
    5 zarodków ❄️❄️❄️❄️❄️

03.2025 laparoskopia zwiadowcza
    usunięcie lewego jajowodu z powodu wodniaka/koagulacja zalążków endometrium otrzewnego/usunięcie zrostów
    ❄️ 5.1.1 transfer 9.06
    beta 9 dpt - 87,1 beta 11 dpt - 320 beta 14 dpt - 1168 (dla kliniki), beta 15 dpt - 1725, beta 16dpt - 3350
    ✅ 02.07 mamy serduszko
    ✅ 18.07 - USG kontrolne CRL 1,8 cm ❤️
    ✅ 31.07 - SANCO prawidłowe - będzie 🩵
    ✅ wszystkie prenatalne prawidłowe
  • paulity Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis93 wrote:
    A z jakiego powodu wtedy wysłali Ciebie na laparoskopie jeżeli mogę zapytać?
    Diagnostyczna :) z dziewczyną która leżałam to też miała laoaroskiepie diagnostyczna i patrząc na czas to wiele szybciej niż ja. Bo ja już trochę Leczenia miałam za sobą i nawet byłam po inseminacji

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ