Wybory (polityka) a in vitro
-
WIADOMOŚĆ
-
Thoruviel wrote:Jest takie ryzyko za 2 lata niestety PIS- Konfederacja dojdzie do władzy. A wtedy bardzo możliwe, ze wracamy do średniowiecza- jeszcze bardziej zaostrza prawo aborcyjne, in vitro nie będzie dalej refundowane, tylko wrócą do refundacji naprotechnologii. Kościół jeszcze bardziej wmiesza się w politykę. Perspektywa niefajna, ale obecny rząd zawiódł wiele wyborców, nie dowieźli obietnic. Jeśli sie nie ogarną to ludzie nie dadzą kolejnego kredytu zaufania.
Dlatego korzystajmy z dofinansowania in vitro póki jestbudżet uchwalony to nie ma chyba takiej mocy, żeby się z tego wycofać.
Jak PiS zrobi koalicję z konfą to nie tylko skończy się finansowanie, ale mogą w ogóle zakazać in vitro w Polsce i wcale nie jest to scenariusz science fiction - poczytajcie sobie poglądy konfy na in vitro 🙃Nessie lubi tę wiadomość
Eurofertil Ostrava
Listopad 2021 start stymulacji
4 zarodki klasy A, po PGT-A tylko jeden ❄️
Styczeń 2022 transfer
6 dpt - beta 40
10 dpt - beta 455
14 dpt - beta 2400
7+2 - 12mm, ❤️155
nifty - OK
prenatalne - OK
12+1 - 66mm, ❤️168
20+1 - połówkowe 370 g, ❤️ 143
26+3 - 960 g
30+2 - 1500 g
33+4 - 2100 g
36+3 - 2700 g
38+1 - 3000 g
38+4 - CC, 3100 g, 54 cm 👣 -
Lena887 wrote:Jak PiS zrobi koalicję z konfą to nie tylko skończy się finansowanie, ale mogą w ogóle zakazać in vitro w Polsce i wcale nie jest to scenariusz science fiction - poczytajcie sobie poglądy konfy na in vitro 🙃
Niestety wiem. I przeraża mnie to, że kobiety głosują na takiego Brauna, Mentzena. Nawrocki z tej samej bajki. Jakby kobiety same sobie chciały zabrać prawa. Jeszcze w dużych miastach kobiety sobie poradzą, na wsiach lub w mniejszych miejscowościach - nie będzie tak różowo.
I coś czuję, ze młodsze pokolenie nie spodziewa się czym moze to skutkować. Ja pamiętam dojście PIS do władzy- od razu wycofanie programu in vitro. My wydaliśmy bardzo dużo zanim wszedł program w zeszłym roku, młodsi mogą jeszcze tego nie wiedzieć ile to wszystko kosztuje. I oby nie musieli przekonywać się jakie to wszystko drogie.
Pamiętam i byłam na Czarnych protestach. Wtedy nie sądziłam, ze to mnie też dotknie. A miałam po protestach terminację ze względu na wadę letalną. To już było po wyroku Trybunału i czułam sie jak kryminalistka. Oprócz traumy to zero wsparcia od rządu.
Dlatego mąż dziś stwierdził, ze jeśli nie wyjdzie z dzieciakiem to wyjedziemy z kraju, jeśli dojdzie do zmiany władzy. I tak będziemy persona non grata - 🫣
A, i jeszcze tak dorzucę, że mi się wizualizuje niestety "Opowieść podręcznej ". Oby to nie była prorocza książka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 14:19
Nessie lubi tę wiadomość
Kariotypy prawidłowe
AMH 4,8 (IX 2024)
- cross- match X 39% --> XII 61% --> I '25: Equoral 50 + encorton--> V 45,5%
- allo-MLR 38% X --> V 55,6% , komórki NK 9%, KIR AA
IVF nr 6 kwiecień/maj - 4❄️ po PGTA-A 1 👍 i 1 mozaika
IVF nr 5 październik 2024 - 1 PGT-A 👍, 1 nieprzebadany
- transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - beta 10dpt 0.156 💔cleaxane
- transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 beta 10dpt <0.2 💔encorton, accofil, clexane
IVF nr 4 maj 2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
- transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀sierpień - poronienie 6t 💔
IVF nr 3 marzec 2023 - 3 ❄️, dwa PGT-A 👍
- transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀 wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
- marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔
IVF nr 2: czerwiec 2022 - 1 ❄️ 5.2.2 - PGT-A 👎
IVF nr 1: sierpień 2021 - 4 ❄️bez PGT-A
- 4 x ET sierpień 2021- marzec 2022 ❌, raz cb
- luty 2022 - badanie receptywności endometrium 👍
IUI 05.2021 - 💔 -
izaz123 wrote:Tak niestety. Z tym, że to są ludzie, którzy dopiero zaczynają. Nie mieli sposobności poczuć ile kosztuje in vitro z własnej kieszeni..
Też znam takich którzy głosowali i są w programie in vitro a wcześniej mieli 3 iui. mimo to głosowali ... -
Jeszcze jak oglądałam z jedną z debat przed pierwsza tura jak właśnie był poruszony wątek niżu demograficznego i ich teksty, że "kobietom nie chce się rodzić" i "żeby pokazać kobietom że posiadanie dzieci jest fajne"... Super ale nie rozumieją te zakute łby że to będzie coraz większy problem i pomoc medyczna jest konieczna...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca, 14:32
Nessie, Rachelka23 lubią tę wiadomość
-
Honorka wrote:Jeszcze jak oglądałam z jedną z debat przed pierwsza tura jak właśnie był poruszony wątek niżu demograficznego i ich teksty, że "kobietom nie chce się rodzić" i "żeby pokazać kobietom że posiadanie dzieci jest fajne"... Super ale nie rozumieją te zakute łby że to będzie coraz większy problem i pomoc medyczna jest konieczna...
Będzie jeszcze większy problem bo nie dość że problem z nieplodnoscia to kobiety naprawdę boją się rodzic w takim kraju ...
Z drugiej strony to przykre, że kobiety już zapomniały co pis zrobił w 2020 r. Teraz będzie tak samo albo jeszcze gorzej.Nessie, Rachelka23 lubią tę wiadomość
-