Wyniki badania hormonów
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, czy ktos bardziej doswiadczony moglby spojrzec na moje wyniki?
Robione w 2 dc, w nawiasie podaje normy:
TSH 0,927 (0,550-4,780)
Anty-TPO 28,1 (<60)
Estradiol 37,40 (f. folikularna 19,5-144,2)
FSH 5,65 (f. folik. 2,5-10,2)
LH 3,61 (f. folik. 1,9-12,5)
Prolaktyna 13,13 (kobiety nie w ciąży 2,8-29,3)
Badanie progesteronu w 20 dc, wg gina i tego co widzial na usg owu miala byc w 15 dc, ale cholera wie czy była. A luteina dopochwowa brana od 18dc 2x100mg na na noc. Mój wynik w 20dc 11,39 (f. folik 0,15-1,4; f. owulacyjna 4,44-28,03; f. lutealna 3,34-24,56)
No i co na to powiecie? Teoretycznie wszystko w normie, TSH ok 1, wiec idealnie dla staraczki. Stosunek FSH:LH 1,56, a najlepiej jak jest zblizony do 1 z tego co czytalam.
Moze jakas dobra dusza wiecej dojrzy niz jaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 17:01
-
Faktycznie, myslalam ze to dobry wynik, a teraz znalazlam:
"FSH w stosunku do LH
Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5."
No i na pewno mam zbyt wysoki testosteron, badalam w listopadzie tamtego roku w 14 dc (podobno dc nie ma znaczenia) wyszedł 66,19 a norma dla kobiet 8,4-48,1.
Mozliwe jest miec PCOS a prawidlowy obraz jajnikow na usg? Bo nawet lekarz zartem mnie zapytal czy czytalam w internecie o chorobach jajnikow, powiedzialam ze nie, a on "to dobrze, bo jajniki ma pani zdrowe". -
Gapa ze mnie, to trzeba patrzec na stosunek LH:FSH, a ja zrobiłam na odwrót. Czyli u mnie 3,61:5,65= 0,64
To jednak nie PCOS, tylko wrecz przeciwnie, prawie niewydolnosc przysadki?
"W niewydolności ciałka żółtego
Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę. U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1.
Leczeniem jest wtedy suplementacja gestagenowa, najlepiej przy użyciu pochodnych czystego progesteronu (progesteron, duphaston)."Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 20:14
-
Zobaczył że ze mnie taka panikara, to mnie od razu zapytał czy chce zrobić też badanie droznosci jajowodow ale to dobrze że jest taki nadgorliwy, bo ja też taka jestem hehe Ale mu powiedziałam że nigdy nie byłam w szpitalu i póki nie muszę to nie chce iść
-
Dziewczyny co do PCOS i stosunku LH/FSH ...
nie jest nigdzie powiedziane ze stosunek wiekkszy od 1,5 wskazuje na pcos- ja mam 0,84 i mam zdiagnozowane pcos..
pozaytym gadalam z pewnym profesorem gin i pokazal mi artykul medyczny zagraniczny co tego stosunku w krajach bardziej rozwinietych odeszlo sie 10 lat temu ..bo nie jest on miarodajny .. jedynym wynacznikiem jest obraz USG jajnikow
-
aga.just wrote:A na drożność to bym się wybrała bez zastanowienia
A długo się stracie? -
Atakasobiejedna wrote:Gapa ze mnie, to trzeba patrzec na stosunek LH:FSH, a ja zrobiłam na odwrót. Czyli u mnie 3,61:5,65= 0,64
To jednak nie PCOS, tylko wrecz przeciwnie, prawie niewydolnosc przysadki?
"W niewydolności ciałka żółtego
Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę. U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1.
Leczeniem jest wtedy suplementacja gestagenowa, najlepiej przy użyciu pochodnych czystego progesteronu (progesteron, duphaston)."
mój stosunek LH do FSH wynosił 0,43 a progesteron w tym samym cyklu w 7 dpo 25 -
mycha28 wrote:mój stosunek LH do FSH wynosił 0,43 a progesteron w tym samym cyklu w 7 dpo 25
Martwi mnie moj testosteron, badanie jest stare, a ja jakos od lutego pije ocet jablkowy, moze teraz by byl nizszy? Musze zapytac gina czy mam powtorzyc badanie i czy tak naprawde ten testosteron ma negatywny wplyw na zajscie w ciaze. -
Atakasobiejedna wrote:Tak, a czemu? Bo właśnie chce gina zapytać czy można mieć dobre wyniki i niedrozne jajowody, jak to jest?
Oczywiście, że można mieć dobre wyniki a niedrożne jajowody. Hormony to jedno, a jajniki to drugie.
Testosteron może wpływać na problemy z zajściem w ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 20:40
-
aga.just wrote:Oczywiście, że można mieć dobre wyniki a niedrożne jajowody. Hormony to jedno, a jajniki to drugie.
Testosteron może wpływać na problemy z zajściem w ciążę.
Naczytałam sie o tym HSG robionym bez znieczulenia i mam pelne gacie... Zobaczymy co moj gin powie, ale skoro chodze prywatnie to pewnie nie bedzie mogl mi dac skierowania na to badanie na NFZ, ciekawe ile prywatnie kosztuje