Forum Starając się z pomocą medyczną Wyniki badania hormonów
Odpowiedz

Wyniki badania hormonów

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 6 maja 2014, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy ktos bardziej doswiadczony moglby spojrzec na moje wyniki?
    Robione w 2 dc, w nawiasie podaje normy:
    TSH 0,927 (0,550-4,780)
    Anty-TPO 28,1 (<60)
    Estradiol 37,40 (f. folikularna 19,5-144,2)
    FSH 5,65 (f. folik. 2,5-10,2)
    LH 3,61 (f. folik. 1,9-12,5)
    Prolaktyna 13,13 (kobiety nie w ciąży 2,8-29,3)

    Badanie progesteronu w 20 dc, wg gina i tego co widzial na usg owu miala byc w 15 dc, ale cholera wie czy była. A luteina dopochwowa brana od 18dc 2x100mg na na noc. Mój wynik w 20dc 11,39 (f. folik 0,15-1,4; f. owulacyjna 4,44-28,03; f. lutealna 3,34-24,56)

    No i co na to powiecie? Teoretycznie wszystko w normie, TSH ok 1, wiec idealnie dla staraczki. Stosunek FSH:LH 1,56, a najlepiej jak jest zblizony do 1 z tego co czytalam.
    Moze jakas dobra dusza wiecej dojrzy niz ja :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 17:01

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 6 maja 2014, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh, prl ok

    Lh:fsh taki wynik coś podejrzany, może wskazywać na początki PSOS

    Progesteron przy braniu lutki też nie powala. Lutka zwyża wynik a u Ciebie wynik mimo to niezbyt wysoki.

  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 6 maja 2014, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie, myslalam ze to dobry wynik, a teraz znalazlam:

    "FSH w stosunku do LH
    Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5."

    No i na pewno mam zbyt wysoki testosteron, badalam w listopadzie tamtego roku w 14 dc (podobno dc nie ma znaczenia) wyszedł 66,19 a norma dla kobiet 8,4-48,1.

    Mozliwe jest miec PCOS a prawidlowy obraz jajnikow na usg? Bo nawet lekarz zartem mnie zapytal czy czytalam w internecie o chorobach jajnikow, powiedzialam ze nie, a on "to dobrze, bo jajniki ma pani zdrowe".

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 6 maja 2014, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gapa ze mnie, to trzeba patrzec na stosunek LH:FSH, a ja zrobiłam na odwrót. Czyli u mnie 3,61:5,65= 0,64

    To jednak nie PCOS, tylko wrecz przeciwnie, prawie niewydolnosc przysadki?

    "W niewydolności ciałka żółtego
    Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę. U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1.

    Leczeniem jest wtedy suplementacja gestagenowa, najlepiej przy użyciu pochodnych czystego progesteronu (progesteron, duphaston)."

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2014, 20:14

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • Chanela Autorytet
    Postów: 1946 1498

    Wysłany: 6 maja 2014, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jeszcze dodam od siebie że widać że masz sporą rezerwę jajnikową. Prolaktyna książkowa, bardzo fajny wynik. Od tarczycy wszystko wygląda ok.

    201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 6 maja 2014, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skad wnioskujesz o duzej rezerwie, na ktorym hormonie to widac? ;) Bo czekam tez na wyniki AMH, za ktore 205 zł placilam...

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 7 maja 2014, 08:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po fsh :) Z AMH chyba się pospieszyłaś :)
    AMH warto robić jak FSH zbliża się do 10. U Ciebie jest 5 z hakiem, więc AMH powinno wyjść ok.

    Tak - liczy się LH do FSH czyli PSOS odpada :)

  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 7 maja 2014, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie tego nie wymyśliłam, gin mi kazał zrobić ;)

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 7 maja 2014, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To gin się pospieszył :)

  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 7 maja 2014, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczył że ze mnie taka panikara, to mnie od razu zapytał czy chce zrobić też badanie droznosci jajowodow :D ale to dobrze że jest taki nadgorliwy, bo ja też taka jestem hehe ;) Ale mu powiedziałam że nigdy nie byłam w szpitalu i póki nie muszę to nie chce iść :P

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 7 maja 2014, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na drożność to bym się wybrała bez zastanowienia :)
    A długo się stracie?

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31304

    Wysłany: 7 maja 2014, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do PCOS i stosunku LH/FSH ...
    nie jest nigdzie powiedziane ze stosunek wiekkszy od 1,5 wskazuje na pcos- ja mam 0,84 i mam zdiagnozowane pcos..
    pozaytym gadalam z pewnym profesorem gin i pokazal mi artykul medyczny zagraniczny co tego stosunku w krajach bardziej rozwinietych odeszlo sie 10 lat temu ..bo nie jest on miarodajny .. jedynym wynacznikiem jest obraz USG jajnikow :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 7 maja 2014, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:
    A na drożność to bym się wybrała bez zastanowienia :)
    A długo się stracie?
    Tak, a czemu? :) Bo właśnie chce gina zapytać czy można mieć dobre wyniki i niedrozne jajowody, jak to jest? Staraliśmy się 4 cykle dopiero, a teraz 2 cykl jest taki że mąż przyjeżdża tylko na weekend raz w mcu, więc co to za starania. Jak mąż wróci na dłużej to ma iść na badanie nasienia. Ja się panicznie boję iść do szpitala, a ta droznosc jest robiona przez brzuch czy jak?

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 7 maja 2014, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Gapa ze mnie, to trzeba patrzec na stosunek LH:FSH, a ja zrobiłam na odwrót. Czyli u mnie 3,61:5,65= 0,64

    To jednak nie PCOS, tylko wrecz przeciwnie, prawie niewydolnosc przysadki?

    "W niewydolności ciałka żółtego
    Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę. U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1.

    Leczeniem jest wtedy suplementacja gestagenowa, najlepiej przy użyciu pochodnych czystego progesteronu (progesteron, duphaston)."




    mój stosunek LH do FSH wynosił 0,43 a progesteron w tym samym cyklu w 7 dpo 25 :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 7 maja 2014, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    mój stosunek LH do FSH wynosił 0,43 a progesteron w tym samym cyklu w 7 dpo 25 :)
    No u mnie niestety progesteron jest za niski, ale to juz gin zauwazyl na moich wykresach, dlatego pewnie od razu dostalam luteine...

    Martwi mnie moj testosteron, badanie jest stare, a ja jakos od lutego pije ocet jablkowy, moze teraz by byl nizszy? Musze zapytac gina czy mam powtorzyc badanie i czy tak naprawde ten testosteron ma negatywny wplyw na zajscie w ciaze.

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 7 maja 2014, 20:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Tak, a czemu? :) Bo właśnie chce gina zapytać czy można mieć dobre wyniki i niedrozne jajowody, jak to jest?

    Oczywiście, że można mieć dobre wyniki a niedrożne jajowody. Hormony to jedno, a jajniki to drugie.

    Testosteron może wpływać na problemy z zajściem w ciążę.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2014, 20:40

  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 8 maja 2014, 08:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga.just wrote:
    Oczywiście, że można mieć dobre wyniki a niedrożne jajowody. Hormony to jedno, a jajniki to drugie.

    Testosteron może wpływać na problemy z zajściem w ciążę.

    Naczytałam sie o tym HSG robionym bez znieczulenia i mam pelne gacie... Zobaczymy co moj gin powie, ale skoro chodze prywatnie to pewnie nie bedzie mogl mi dac skierowania na to badanie na NFZ, ciekawe ile prywatnie kosztuje :/

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
  • Myszka-Minnie Autorytet
    Postów: 681 222

    Wysłany: 8 maja 2014, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prywatny ginekolog tez moze wypisac Ci skierowanie na badanie droznosci na NFZ. Prywatnie kosztuje okolo 500-600 zl, zalezy gdzie wykonujesz to badanie.

    f2wl9vvj16detq98.png

    w57vlbetiy8u8flo.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 8 maja 2014, 09:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kolezanka robila prywatnie w klinie HSG koszt 560 zł

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Atakasobiejedna Autorytet
    Postów: 1620 1108

    Wysłany: 8 maja 2014, 09:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To sie cenią prywatnie... Ale z drugiej strony jak mają mi rzeź zrobić za darmo to podziekuje :P Znacie miejsca na Śląsku gdzie robią na nfz w ludzkich warunkach?

    Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb


    dqpro7esxqkrk97e.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego