X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną wyniki hormonów co zbić?
Odpowiedz

wyniki hormonów co zbić?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2015, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    odebrałam dziś wyniki badań robione 3dc. Wg mojej ginki są w normie i nic nie trzeba zbijać, ale chyba trochę mnie olała.
    tsh 2,68 (norma 0,27-4,2)
    fsh 7,5 (norma 3,5-12,5)
    lh 4,5 (norma 2,4-12,6)
    estradiol 40 (norma 12,5-166)
    progestron 0,88 (norma 0,2-1,5)
    prolaktyna 20,1 (norma 4,8-233,3)

    Z tego poczytałam na necie to na pewno powinnam zbić tsh ale czy prolaktynę również? i chyba stosunek lh/fsh jest niskawy bo wynosi 0,6.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2015, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prolaktyna wynik idealny to miedzy 2 a 15, 15 a 20 to dobry, więc ewentualnie do poprawy ale to juz zależy od przypadku...
    Jesli chodzi o TSH to ja mam 2,5 i gin powiedział, ze powinno byc ok 1,5 do zajęcia w ciaze. Normalenie by było ok, ale jesli chcesz zajsc, to ponoć trzeba obniżyć, najlepiej z tymi wynikami iść do endokrynologa, bo na własna rękę to nie bardzo mozna to wyleczyć...
    Ewentualnie na zabicie prolaktyny ponoć moze pomoc niepokalanek. Mam nadzieje, ze trochę pomoglam.

    Anatolka, shooa lubią tę wiadomość

  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1527

    Wysłany: 5 lutego 2015, 23:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tsh najlepiej iść do endo, ale od razu zrób ft 3 i ft4, anty tpo tsh. Bo z samym tsh nic nie zrobi, zleci właśnie te badania.

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 lutego 2015, 12:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyny! w pon ide do endo, zobaczymy co powie jak bedzie potrzeba to mam w zanadrzu nowego gina-endo tylko jak zwykle rozczarowuje mnie kolejny gin, ktory nie zlecil dodatkowych badan o ktorych piszesz takasobieja tylko powiedzial ze wszystko ok.
    rozwazam jeszcze ziolka o.Sroki bo podobno fajnie reguluja hormony. Zobaczy sie:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2015, 12:54

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6909

    Wysłany: 6 lutego 2015, 12:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa, faktycznie jak idziesz do endo to oprócz tego co masz zrób jeszcze FT3i FT4, antyTPO i antyTG jak nigdy nie badałaś, bo jak będzie porządny to i tak Cię wyśle na te badania :)

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania zrobione:


    anty-TG
    102,8
    Jednostka
    IU/ml
    Norma
    0 - 115

    FT4
    1,22
    Jednostka
    ng/dl
    Norma
    0,93 - 1,7

    TSH
    1,66
    Jednostka
    µIU/ml
    Norma
    0,27 - 4,2


    Testosteron
    27,81
    Jednostka
    ng/dl
    Norma
    6 - 82

    Prolaktyna
    29,36
    Jednostka
    ng/ml
    Norma
    4,79 - 23,3



    Skoczyła prl na lekko ponad normę a TSH spadło z 2,6 na 1,6, więc to akurat ładnie. Endo mam za dwa tyg. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia - poprzednie badania robiłam w 2dc, a te w 20dc, tak na marginesie w okolicy owulki. to mogło mieć wpływ na niższy wynika tsh czy ona raczej jest taki sam cały cykl?
    Czy coś poza zbyt wysoką prl powinno zwrócić moją (i edno) uwagę? Czy tylko powinnam się o bromka na prl upomnieć? :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 13:14

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana to anty tg trochę za wysokie musisz za jakiś czas je skontrolować czy nie rośnie nadal(bo możesz mieć Hashimoto które się rozwija ale jeszcze nie zaatakowalo tarczycy) a anty tpo robiłas? Ft4 powinno być trochę wyższe i zrób koniecznie jeszcze Ft3

    Anatolka, shooa lubią tę wiadomość

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6909

    Wysłany: 19 lutego 2015, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa, Ania może mieć racje co do tego Hashi niestety. Coś się tam (być może) może kluć u Ciebie. AntyTG wyszło, AntyTPO zrób faktycznie. Porządny endo zleci i będziesz znów musiała czekać na wizytę, żeby zobaczył co i jak. USG tarczycy też by się przydało na wszelki wypadek, ale to już endo będzie wiedział.

    Co do TSH - ono jest dość zmnienne :)

    shooa lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:) zrobie jutro to anty TPO i ft3 zeby miec komplet. Czy to trzeba w jednym dniu robic w komplecie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze tylko jedno muszę dodać, ciśnie mi się na usta odnośnie badań mojego męża i moich, tej jego hiiiiiperprolaktynemii, niedoboru testo, mojego być może klującego się hashimoto itd "k*rwa mać, dużo jeszcze rzeczy do naprawy znajdę"? :) śmieję się, ale co pozostało :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaka ja durna jestem...anty TPO robiłam, tylko nie zauważyłam, że było na drugiej stronie wyników :)



    anty-TPO

    7,68
    Jednostka
    IU/ml
    Norma
    0 - 34

    Chyba jest ok, skoro nie jest zbytnio podniesiony?

  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8014 6909

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm u całkiem zdrowych ludzi tych "Anty" nie powinno być wcale tak naprawdę... To znów może potwierdzać, że coś tam może się kluć z tą tarczycą... Ale nie ma co gdybać za bardzo, endo poogląda i powie co i jak :)

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • takasobieja Autorytet
    Postów: 2289 1527

    Wysłany: 19 lutego 2015, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie stresuj sie. Ta Twoja prolaktyna troche wysoka... idz do endo, pokieruje Cie co dalej robic :)

    Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 lutego 2015, 22:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    jaka ja durna jestem...anty TPO robiłam, tylko nie zauważyłam, że było na drugiej stronie wyników :)



    anty-TPO

    7,68
    Jednostka
    IU/ml
    Norma
    0 - 34

    Chyba jest ok, skoro nie jest zbytnio podniesiony?

    Przeciwciała czasem się pojawiają- różne śmieci latają we krwi ;) Taka ilość to prawie na granicy błędu statystycznego, ale za rok sprawdź je znowu- jeśli wzrosną, idź do lekarza. Jeśli nie, kontroluj co rok i tyle :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 lutego 2015, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobacze co na to endo, ale tak czy inaczej bede raz w roku sobie te badania powtarzac. A narazie no stres bo prl mi chyba ze stresu rosnie z miesiaca na miesiac:)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 lutego 2015, 16:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochana za hashimoto odpowiada i anty tpo i anty tg dlatego zwróciłyśmy uwage na anty tg bo jest "bliskie" górnej normy a nie powinno byc go praktycznie wcale.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ