X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Z pomocą medyczną poza granicami PL
Odpowiedz

Z pomocą medyczną poza granicami PL

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 3 marca 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kobitki,

Czy jest tu jakas kobitka, która sie strara o potomstwo poza granicami PL? Mam na mysli 3miasto skandynawskie? Czy nie podejmujecie sie dzialania, bo koszty są za wysokie w porównaniu do PL.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • zaba25 Przyjaciółka

Wysłany: 4 marca 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my sie staramy, mieszkamy w uk- jest tu na ovu wiele dziewczyn ktore sa zagranica. Od roku chodzimy do lekarza GP badania krwi, usg wkoncu wizyta w klinice nieplodnosci po 2 latach staran i co i jedyne co moga zrobic to zaproponowali nam invitro- koszty sa ogromne bo 6 tys. funtow na cykl- nie stac nas...

Julia 24.02.2010 Dla ciebie zyje
    aniolek [*] 20/06/2012 6tc
    aniolek [*] 02/08/2014 4/5tc
    aniolki [*] 23/10/2014 8tc
  • Sudela Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie robie invitro (a dokladne ICSI ) w Niemczech. Kasa chorych placi 50 % - 75 % kosztow, 3 proby invitro... od 4 proby invitro wzwyz trzeba samemu pokrywac koszty.

polecam wam napisac podanie / zlozyc wniosek do waszej kasy chorych w kraju gdzie jestescie, o sfinansowanie kosztow zabiegu invitro. Albo przynajmniej zadzwonic do kasy chorych i zapytac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2014, 18:41

weronika86 lubi tę wiadomość

91b5f2ae6053627b55da82c39f20c1c7.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem w uk od 8 lat. Bylam u gp i w klinice nieplodnosci, Nic nie zrobili, czulam sie jak sciera. Rowniez jak zaba moge przejsc platne invitro co kloci sie z naszym nastwaiwniem do swiata. Jedno dziecko jak sie ma w anglii to kasa chorych i lekarze maja cie gleboko w dupie.

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • rafusek Nowa

Wysłany: 12 marca 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja też mieszkam w uk i spotkało mnie dokładnie to samo, po dwoch latach staran zgłosilismy sie do lekarza, zrobił test krwi, pożniej badania w szpitalu, wszystko ponoć było w porzadku i zaproponowali in-vitro na ktore nas oczywiście tez nie było stac i na tym w sumie zakonczyła sie nasza darmowa opieka lekarska, poszukałam w internecie polskiej kliniki w uk, bo do tutejszej darmowej jakoś straciłam zaufanie, polski doktor pierwsze co, to zapytał czy miałam wykonywane badanie owulacyjne, oczywiście nie miałam, po krótce napisze, że obecnie jestem po clomidzie, 4 dni po pregnylu a na obecna chwile biore 2 razy dziennie luteine, po dwoch tygodniach mam zrobic test ciążowy, nie ukrywam, że mam nadzieje, ze tym razem sie uda, mam straszne kłucie w jajnikach, boli mnie podbrzusze, ale na razie zrzucam to na hormon ktory musze brac w razie gdyby doszło do zaplodnienia, bo na chłopski rozum troche za wczesnie żeby cokolwiek juz sie działo w środku, poszukaj na internecie jakiejs polskiej kliniki tam gdzie mieszkasz, trzymam za Ciebie kciuki i życze fasolki, pozdrawiam :)

• Topola Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Myszka. Ja mieszkam w Norwegi i od nowego roku postanowiłam zacząć leczenie tutaj. Wczesniej latalam na konsultacje do Polski, ale uznałam, że teraz lepiej być pod opieką tutaj na miejscu. Znalazłam ginekolog, która jest specjslistką od problemów z płodnością. W przyszłym tygodniu idę do niej drugi raz i prawdopodobnie zaczniemy stymulscję (mam pcos i zero owulacji, cykle kompletnie zablokowane odkąd przestałam łykać anty). Koszty są znośne, ze skierowaniem od lekarza płaci się nie tak strasznie, a tutaj jest taki system ubezpieczenia, że jeśli leczenie przekracza jakąś sumę to od tego momentu jest za darmo. A Ty gdzie jesteś? Pozdrawiam

• KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Niemczech. Zrobiono mi juz badania hormonow i monitoring cyklu a teraz zaproponowano HSG albo laparoskopie. HSG jest platne a laparo na kase chorych. Chyba zdecyduje sie na laparo ale nie ze wzgledu na pieniadze tylko skutecznosc.

Sudela lubi tę wiadomość

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png

Wysłany: 13 marca 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topola wrote:
    Cześć Myszka. Ja mieszkam w Norwegi i od nowego roku postanowiłam zacząć leczenie tutaj. Wczesniej latalam na konsultacje do Polski, ale uznałam, że teraz lepiej być pod opieką tutaj na miejscu. Znalazłam ginekolog, która jest specjslistką od problemów z płodnością. W przyszłym tygodniu idę do niej drugi raz i prawdopodobnie zaczniemy stymulscję (mam pcos i zero owulacji, cykle kompletnie zablokowane odkąd przestałam łykać anty). Koszty są znośne, ze skierowaniem od lekarza płaci się nie tak strasznie, a tutaj jest taki system ubezpieczenia, że jeśli leczenie przekracza jakąś sumę to od tego momentu jest za darmo. A Ty gdzie jesteś? Pozdrawiam

Witaj Topola. Miło, że odpowiedziałaś na mój post. Póki co też latałam na konsultacje do Polski i robiłam tam wszelkie badania. Jak do tej pory u mnie tez nie ma cykli owulacyjnych. Według lekarza wszystkie wyniki mam dobre, jestem zdrową kobieta. Stwierdził, ze stres mnie blokuje...moze w tym jest jakies zarenko prawdy, ale na moje oko wydaje mi sie, że jestem rozchwiana hormonalnie. Miesiac temu byłam na badaniu USG i miałam torbiel na jajniku. Dostałam 1 blister, aby torbiel się wchłoneła. Po 3 tygodniach ponowne USG, torbiel sie wchloneła, ale najsmieszniejsze jest to, ze równiez pojawił sie pecherzyk miał 24 mm. Przegladajac ostatnio swoje wyniki pecherzyki rosną mi tak w granicach 24-25 mm, ale nie pekaja. Moze to prolaktyna tak powoduje. Chociaz mieszcze sie w normie. Ja mieszkam w Oslo. Fajnie było by się spotkać, jezeli jestes z tego samego miasta.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę Ci doradzić moją panią ginekolog jeśli byś chciała, w Oslo właśnie. Ponoć jest dobrą specjalistką w sprawach problemów z poczęciem. Jedna z lepszych w skandynawii. Narazie dopiero byłam u niej raz, ale zajęła się mną porządnie, wysłała na badania krwi, zrobiła USG i powiedziała, żebym się nie martwiła, bo zajmuje się PCOS non stop i ma wiele sukcesów, czyli ciąż. Idę do niej znowu we wtorek i chyba będziemy ustalać leki na stymulację.
    Jeśli masz jakieś pytania co do opieki lekarskiej tutaj, jak co zrobić to chętnie pomogę. Sama nie wiedziałam na początku od czego zacząć i gdzie pójść. Teraz już tą drogę przeszłam, więc mogę doradzić :)
    Napisz coś więcej o sobie. Ile masz lat, ile czasu się już staracie. Bierzesz jakieś leki? Czy to pierwsze dziecko? :)

Widzę, że sporo tu też dziewczyn mieszkających w Niemczech i UK. Pozdrawiam wszystkie i za wszystkie trzymam kciuki.

Wysłany: 13 marca 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie by było gdybys podała jakis kontakt do tej pani ginekolog. Chetnie bym skorzystała z wizyty, moze ona cos mi doradzi. Wiekszosc badan hormonalnych mam juz zrobione i kazdy miesci sie w normie.

15 cykli jest juz za nami, ale poki co rezulatu nie ma. Jeszcze kilka miesiecy i 3 z przodu sie pojawi. Staramy sie o pierwsze dziecko. Narazie zadnych leków nie biore. Kilka dni temu jak byłam na wizycie u gin-endo to dr przepisał mi dostinex.

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 13 marca 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam Ci imię mojej ginekolog w prywatnej wiadomości.

Też miałam robione badania w Polsce wcześniej, ale i tak zrobiła mi tutaj jeszcze raz. Mają niektóre normy inne, a poza tym zrobiła mi ich trochę więcej dodatkowych jeszcze.

U mnie też 3 z przodu już za dwa miesiące :)

Wysłany: 14 marca 2014, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce sie postarac tak by jeszcze przed 3 zafasolkowac. A co wyjdzie z tego czas pokaze :-)

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 16 marca 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez staram sie w Niemczech i tutaj sie badam. W tym cyklu jednak dowiedzialam sie, ze chyba bede musiala przejsc operacje wady macicy i droznosc jajowodow. Nie mam jednak pojcieca czy te zabiegi sa refundowane czy za wszystko trzeba placic samemu...

wff22n0ab6iac00e.png
  • kruszynka5 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sudela wrote:
    wlasnie robie invitro (a dokladne ICSI ) w Niemczech. Kasa chorych placi 50 % - 75 % kosztow, 3 proby invitro... od 4 proby invitro wzwyz trzeba samemu pokrywac koszty.

polecam wam napisac podanie / zlozyc wniosek do waszej kasy chorych w kraju gdzie jestescie, o sfinansowanie kosztow zabiegu invitro. Albo przynajmniej zadzwonic do kasy chorych i zapytac.
    hej. a gdzie w Niemczech robilas ?

3jgx43r8kbrl47x9.png

Kruszynka5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ