Forum Starając się z pomocą medyczną Za wysoki testosteron.
Odpowiedz

Za wysoki testosteron.

Oceń ten wątek:
  • vanessa Autorytet
    Postów: 3194 1951

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Manieczka nie wszystkie badania są na skierowanie. Z tego co się orientuję to tarczycowe niestety są płatne. Ja wszystkie robiłam prywatnie więc nie mam 100% pewności. Ale jak czytałam o badaniach to niestety nie wszystkie da się zrobić na ubezpieczenie.

    Jeżeli jest skierowanie od lekarza specjalisty endokrynologa to można zrobić na NFZ ale np. lekarz rodzinny może wydać takie skierowanie ale jeżeli się przepisy nie zmieniły to raz w roku na TSH. Z doświadczenia wiem że lekarze nie chętnie dają skierowania bo wtedy jakoś im kasę na te badania biorą a to są dosyć drogie badania.

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    Aniołek Madzia (*) 7 tc - mama nigdy o Tobie nie zapomni
  • Manieczka86 Ekspertka
    Postów: 237 98

    Wysłany: 27 stycznia 2014, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogłabym wziąć skierowanie do endokrynologa ale okres oczekiwania na wizytę jest strasznie długi. TSH, FT3 i FT4 już robiłam, progesteron, prolaktynę i testosteron. Skierowanie mam na OB, morfologię, glukozę, wapń i żelazo, cholesterol. A dodatkowo chcę zrobić insulinę - najlepiej z obciążeniem ale nie wiem czy prywatnie mogę oraz D3.

    Vanessa, myślisz, że to wystarczy czy jeszcze coś powinnam zrobić?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2014, 21:11

    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
    Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 stycznia 2014, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na podwyzszony testosteron ponoc pomaga herbata z lukrecji, tak pisala jedna dziewczyna na forum... niewskazane dla osob z nadcisnieniem.

  • Manieczka86 Ekspertka
    Postów: 237 98

    Wysłany: 28 stycznia 2014, 21:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie u mnie z ciśnieniem to różnie. Nie mam wysokiego ale czasami lubi sobie skoczyć do góry. A życia bez jednej kawki rano jakoś sobie nie wyobrażam :)

    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
    Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
  • Manieczka86 Ekspertka
    Postów: 237 98

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki badań mam bardzo dobre!!! Morfologia idealna, OB, wapń, żelazo, glukoza, insulina w normie. Tylko cholesterol w wyższej granicy ( 180 przy normie do 200 ). Jestem zadowolona :) Po wypłacie zrobię anty-TPO i DHEA żebym była pewna. I powtórzę jeszcze testosteron i progesteron 7 dpo i może prolaktynę z obciążeniem jeśli uda mi się kupić Metoclopramidum :)

    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
    Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super! :) Ja poki co nie robie innych badan. Powiem Ci ze tez sobie nie wyobrazalam dnia bez kawy, ale stwierdzilam, ze musze w sobie troche nawyki zywieniowe pozmieniac, byc moze one dadza jakis skutek. W dalszym ciagu bardzo lubie kawe, ale jakos od tygodnia przenioslam sie na inke, kupilam mleko organiczne, zamiast tego zwyklego i cukruje juz tylko jedna lyzeczka, a nie dwiema jak wczesniej, potem chce w ogole przestac cukrowac. Myslalam, ze gorzej bede sie czuc bez kofeiny, ale wcale nie jest tak zle. Raz na jakis czas zamierzam wypic sobie porzadna kawe, ale juz raczej nie bede pila jej codziennie. Aha i nie jem juz bialego pieczywa oraz ograniczylam ziemniaki, ktore w sumie czesto byly u mnie na obiad. Poki co to tyle! :)

  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manieczka86 wrote:
    Wyniki badań mam bardzo dobre!!! Morfologia idealna, OB, wapń, żelazo, glukoza, insulina w normie. Tylko cholesterol w wyższej granicy ( 180 przy normie do 200 ). Jestem zadowolona :) Po wypłacie zrobię anty-TPO i DHEA żebym była pewna. I powtórzę jeszcze testosteron i progesteron 7 dpo i może prolaktynę z obciążeniem jeśli uda mi się kupić Metoclopramidum :)


    spróbuj też zrobić androstendion i 17-OH Progesteron, bo przy wysokim testosteronie również te hormony "lubią" być podwyższone ;) tzw. androgeny, do których również należy testosteron.

    Manieczka86 lubi tę wiadomość

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • Manieczka86 Ekspertka
    Postów: 237 98

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 wrote:
    spróbuj też zrobić androstendion i 17-OH Progesteron, bo przy wysokim testosteronie również te hormony "lubią" być podwyższone ;) tzw. androgeny, do których również należy testosteron.

    Dzięki za podpowiedź :)

    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
    Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    daj znać jak wyniki :) przy wysokim testosteronie te hormony wiele wyjaśnią :)

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 17 lutego 2014, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja sie zastanawiam jak obnizyc ten testosteron w czasie ciazy? Bo jesli uda sie zajsc juz w ta upragniona ciaze, to potem przez wysoki poziom tego hormonu, mozna takze poronic. Staram sie znalezc jakies informacje na ten temat, ale cos ciezko mi to idzie...

  • sunmoon Koleżanka
    Postów: 32 17

    Wysłany: 18 lutego 2014, 08:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile razy dziennie trzeba pić ten wywar z lukrecji?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 lutego 2014, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze 2 razy dziennie mozna, ale ponoc potas wyplukuje, wiec wahalabym sie pic ja dluzszy czas. Jakies tam dni przerwy od niej sobie robie. Osobiscie nie badalam jeszcze testosteronu po jej stosowaniu, ale ponoc skutecznie obniza testosteron. Ja pije herbate z lukrecji z firmy Jogi Tea, znosna jest :)

  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 24 lutego 2014, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odebrałam dzisiaj kontrolne wyniki testosteronu i.... jest się z czego cieszyć :) po 2 miesiącach kuracji Metforminą i 1 m-c Inofolic testosteron spadł o połowę!!!!

    Aż nie chce mi się w to wierzyć i nie wiem, czy to zasługa Metforminy - brałam 2 miesiące, czy Inofolic (brałam ponad 1 miesiąc). Wynik testosteronu przed leczeniem to 73,19 ng/dl (min. 8,40 max. 48,10) - podwyższony dwukrotnie, teraz wynik testosteronu to 1,53 nmol/l (przy normie min. 0,22 max. 2,9). Porównując do poprzedniego wyniku 1,53 nmol/l to ok. 48,04 ng/dl, więc testosteron spadł o połowę!

    Anna255 lubi tę wiadomość

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • muszka27 Ekspertka
    Postów: 233 120

    Wysłany: 24 lutego 2014, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogłaszam wszem i wobec, że mam testosteron... w normie!!!! yes, yes, yes!!!! To akt radości ku pokrzepieniu :) Metformina i Inofolik DZIAŁA! :)

    Anna255 lubi tę wiadomość

    atdci09k7wnxofao.png
    hchy3e3kz13tpyy4.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 lutego 2014, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    SUPER :)

  • KathleenPL Autorytet
    Postów: 1673 683

    Wysłany: 5 października 2014, 07:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli to nie tylko ja jestem kosmitka. Mój poprzedni lekarz (gej XD) śmiał sie ze mnie, ze mam wyniki jak mlody, dorastający chłopczyk. Hej, lubiłam skubańca.
    Mija aktualna lekarka przepisała mi metformine, ale bardzo źle na nią reagowałam. Teraz chce spróbować naturalnych metod i, oczywiscie schudnąć.

    atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • AlaW Znajoma
    Postów: 21 2

    Wysłany: 7 października 2014, 09:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszka27 a napisz proszę jak piłaś Inofolic, 1,2 dziennie?

    mój testosteron to 0,69 a norma 0,10-0,90 ng/ml czyli niby ok, ale za to dhea mam wysokie bo 22,38 (norma 1,30-9,80mg/ml) i niskie shbg 36,65 (norma 32,40-128,0nmol/l)

    mam się martwić??

    AlaW.
  • Pati00000 Przyjaciółka
    Postów: 137 21

    Wysłany: 8 października 2014, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;) jestem tu nowa, od lipca staram się z mężem o dziecko, jak na razie bez skutku, jak byłam mlodsza to lekarze mówili że mam za duzo hormonów meskich(nadmierne owłosienie) czy to znaczy ze za wysoki testosteron może utrudniać zajście w ciążę? Jakie są jeszcze objawy wysokiego testosteronu?

    Pati
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 października 2014, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a masz pco? robilas badania?

  • Pati00000 Przyjaciółka
    Postów: 137 21

    Wysłany: 8 października 2014, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę do gina 25 października i bede robic badania, nie wiem czy mam pco

    Pati
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.