zarodki zatrzymane w 3 dobie, 7 procedur in vitro
-
Cześć. Jestem przypadkiem beznadziejnym. Jesteśmy po 7 procedurach in vitro. Po stymulacjach udaje mi się uzyskać 2-4 MII i za każdym razem wszystkie zapłodnione komórki zatrzymują się w 3 dobie. Raz jedyny w procedurze duo stim udało się uzyskać zarodek BL.4.2.3 ale niestety się nie przyjął. Powtórzyliśmy procedurę ale już bez sukcesu. Zrobiłam już chyba wszystko co mogła - wszystkie suplementy świata, hormon wzrostu, mezoterapia jajników, wszystkie możliwe protokoły. Zawsze to samo - blok w 3 dobie. Czy komuś wydarzył się cud i pokonał trzecią dobę uzyskując blastocystę po tylu próbach? Jak? Czym? Ratunku! Mąż na razie nie chce słyszeć o kolejnej próbie bo poszły już wszystkie środki finansowe i mówi że wpadam w obłęd - już się nawet nie wypieram 😭
Fragmentacja DNA plemników i cały pakiet wyklucza czynnik męski. Parametry nasienia super.
Suplementy: tru niegen, resverartol, tmg, cynk, selen, magnez, C, E, omeg 3, dha, d3, folik, inofem, ubichinol, larginina, lkarnityna, NAC, B12, Pqq 20, cholina, kwas ala liponowy
Protokoły z różnymi kombinacjami: sam menopur, manopur + rekovelle 12.
Różne kombinacje trggera, również double trigge rozsunęty w czasie.
Zaczęłam rok temu, miałam 38 lat. AMH 0,74 ale ubichinolem i mezoterapią jajników podniosłam AMH do 0.94Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 12:27
-
Hej, u nas tez problem z uzyskaniem zarodkow mimo, ze udalo sie pobrać przy dwóch punkcjach 5-7 MII. Zarodki zatrzymują sie ok 3 doby. Przyczyną prawdopodobnie slaba jakos komorek. Będziemy probowac ministymulacje, moze uda sie wyhodować mniej ale lepsze komorki. Chociaz podchodzę do tego bardzo sceptycznie ale nie pozostaje mi nic innego jak spróbować.
Powodzenia!Start 2017
2018 clo - puste jajo [*] x2
06.2020 - IUI
08.2020 - IUI
01.2021 - start IVF
23.01.21 transfer 4.1.1
7 dpt beta 52,4
9 dpt beta 97,7
12 dpt beta 330
14 dpt beta 978
18 dpt beta 3823
25 dpt jest ❤️ 3,5 mm!
7t3d 1,3 cm ❤️
9t6d 3 cm ❤️
12t6d 7 cm ❤️
20t0d 350g ❤️♀️
02.24 transfer 4.1.2 ❌️ 😞
07.24 transfer 3.1.1 ❌️ 😞
04.25 3.2.2 -> encorton, intralipid, neoparin, prolutex, accofil ❌️😞
05.2025 -> j.w. ❌️ 😞
07.25 -> nowa procedura (7 MII, 2 zarodki)
ET 2.2.2 ❌️ 😞
Diphereline 💉💉💉
10.25 transfer 3.2.2❌️😞
11.25 ->Diphereline 💉& nowa procedura🍀 długi protokół, IMSI (5 MII, 1 zarodek 😞)
12.25 ET 1.2.2 ❌️😞
NK⬆️
Cross - 13% - ok
Histero, cd138 - ok
Kariotypy - ok
Nasienie - ok -
Bardzo przykre ;( Mogłabyś się "pochwalić" ile poszło?
A w TV powiedzą Ci, że kobiety w Polsce nie chcą mieć dzieci...
Pozdrawiam
A1986 wrote:Mąż na razie nie chce słyszeć o kolejnej próbie bo poszły już wszystkie środki finansowe i mówi że wpadam w obłęd - już się nawet nie wypieram 😭/watch?v=sl_pxCAcJz4&list=RDsl_pxCAcJz4&start_radio=1 -
Jeśli nasienie jest dobre, to niestety Le prawdopodobnie jest problem z jakością komórek. Mają za słabe mitochondria (które są magazynem energii dla zarodka), żeby "pociągnąc" rozwój powyżej 3 doby, która jest kluczowa. Dlatego tak duzo zarodkow odpada właśnie na tym etapie.
-
Linka89 wrote:Hej, u nas tez problem z uzyskaniem zarodkow mimo, ze udalo sie pobrać przy dwóch punkcjach 5-7 MII. Zarodki zatrzymują sie ok 3 doby. Przyczyną prawdopodobnie slaba jakos komorek. Będziemy probowac ministymulacje, moze uda sie wyhodować mniej ale lepsze komorki. Chociaz podchodzę do tego bardzo sceptycznie ale nie pozostaje mi nic innego jak spróbować.
Powodzenia!
Mini-stymulacja z punkcją na końcu?
Ja czekam teraz na okres po ostatniej punkcji, robię jeden cykl przerwy i potem próbuję z wspomaganym cyklem naturalnym.
Wszystkie moje dotychczasowe protokoły pokazały, że MII uzyskuję przy 11–13 dniach samej stymulacji i punkcji w 14–16 dniu.
Planuję letrozol 2,5 mg (3–7 dc), a następnie małe dawki Menopuru — co drugi dzień 75 IU albo 37,5 IU codziennie. Zobaczymy, co pokaże USG w 8. dniu i około 13. dnia.
W zależności od tempa wzrostu pęcherzyków zdecydujemy, czy włączyć zastrzyki hamujące owulację, żeby dać komórce jak najwięcej czasu na dojrzewanie cytoplazmy (asynchronia dojrzewania jądra i wrzeciona względem cytoplazmy to częsta przyczyna bloku w 3. dobie). Jeżeli w razie potrzeby wejdzie Orgalutran, to na koniec będzie konieczny trigger. Kończymy procedurę w sypialni.
To mój jedyny i ostatni bida pomysł . Przeczytałam gdzieś, że jeżeli zarodek przechodzi moment EGA (przejście na własny genom) w naturalnym środowisku a nie w laboratorium, to u części kobiet faktycznie omija problem bloku 3 doby. Nie wiem ile w tym prawdy ale bardzo chcę w to wierzyć. -
Cara wrote:Jeśli nasienie jest dobre, to niestety Le prawdopodobnie jest problem z jakością komórek. Mają za słabe mitochondria (które są magazynem energii dla zarodka), żeby "pociągnąc" rozwój powyżej 3 doby, która jest kluczowa. Dlatego tak duzo zarodkow odpada właśnie na tym etapie.
Tak wiem, cytoplazma słaba bo pod mikroskopem MII jak już są to wyglądają książkowo (jądro, wrzeciono, wszystko wygląda ok) 😭 -
Slyszalam wiele pozytywnych historii po mezoterapii jajników, ale Ty juz to miałaś ...A1986 wrote:Tak wiem, cytoplazma słaba bo pod mikroskopem MII jak już są to wyglądają książkowo (jądro, wrzeciono, wszystko wygląda ok) 😭
A nie myśleliście, żeby spróbować transferować 3-dniowca? Albo nawet zarodek z 2 doby? Ostatnio na forum była bardzo pozytywna historia z udanym podwójnie transferem 2 zarodkow z 2 doby 😉 -
Cara wrote:Slyszalam wiele pozytywnych historii po mezoterapii jajników, ale Ty juz to miałaś ...
A nie myśleliście, żeby spróbować transferować 3-dniowca? Albo nawet zarodek z 2 doby? Ostatnio na forum była bardzo pozytywna historia z udanym podwójnie transferem 2 zarodkow z 2 doby 😉
tak, szukałam informacji o transferach zarodków 3 dniowych ale trzeba mieć zarodek, który jeszcze dzieli się w 3 dobie a moje padają. Poza tym to się wiąże znowu z pełną procedurą in vitro a na razi nie mam na to szansy $$$ -