Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół antyfosfolipidowy
Odpowiedz

Zespół antyfosfolipidowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
    Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane.

Gameta Rzgów
    Liczne polipy endometrialne
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

06.03.2024 r., 3600 g szczęścia 💗

age.png

preg.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowy schemat leczenia to heparyna 0,4 i acard 75. W trakcie kontrola aptt, fibrynogenu morfologia i ddimery aby ewentualnie modyfikować dawki.

Yuki lubi tę wiadomość

• Karina89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
    Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane.

Z którą podgrupą przeciwciał sie zmagasz? Leczenie na pierwszy rzut acard, clexana( w większości przypadków skuteczna) , jak niema efektu to lekarze moga dołożyć steryd immunoglobuliny i plazmafereze, ale to jest leczenie jak podstawowe procedury zawodzą, dawka clexany kontrola tylko anty-xa, tutaj sa różne szkoły jazdy, ale nie ma jako takich norm dla kobiet w ciąży dla aptt.

Miasa lubi tę wiadomość

• Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?

A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?

Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.

Skończyłyście na dawce 0,4?

Gameta Rzgów
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

age.png

preg.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?

A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?

Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.

Skończyłyście na dawce 0,4?

Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie.

• Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie.

Ok, rozumiem.
    Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 13:17

Gameta Rzgów
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

age.png

preg.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Ok, rozumiem.
    Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?

Angiolog zalecił 0,4 jako startowa ale lekarz prowadzący zadecydował o 0,6. Od 2dc z uwagi na przekrwienie miednicy mniejszej - niewydolne sploty żylne. A jak masz zespol antyfosfolipidowy to chyba wprowadzają od transferu. Dla mnie było to już za późno z uwagi na w/w wadę anatomiczna.

Yuki lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieudane in vitro nie przekreśla marzeń o dziecku – sprawdź, jak dobrze przygotować się do kolejnej próby.

Wiele par zmagających się z niepłodnością doświadcza ogromnego rozczarowania, gdy procedura in vitro nie kończy się ciążą. Choć taka sytuacja bywa trudna i często rodzi poczucie bezradności, nie oznacza to, że z marzenia o dziecku trzeba zrezygnować. Niepowodzenie nie przekreśla szans na sukces – przeciwnie, może stać się ważnym momentem, by zatrzymać się, dokładniej przeanalizować przebieg leczenia i lepiej przygotować się do kolejnej próby.

CZYTAJ WIĘCEJ