X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół antyfosfolipidowy
Odpowiedz

Zespół antyfosfolipidowy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
    Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane.

Gameta Rzgów
    Liczne polipy endometrialne
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

06.03.2024 r., 3600 g szczęścia 💗

age.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowy schemat leczenia to heparyna 0,4 i acard 75. W trakcie kontrola aptt, fibrynogenu morfologia i ddimery aby ewentualnie modyfikować dawki.

Yuki lubi tę wiadomość

• Karina89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Cześć Dziewczyny :)

Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
    Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane.

Z którą podgrupą przeciwciał sie zmagasz? Leczenie na pierwszy rzut acard, clexana( w większości przypadków skuteczna) , jak niema efektu to lekarze moga dołożyć steryd immunoglobuliny i plazmafereze, ale to jest leczenie jak podstawowe procedury zawodzą, dawka clexany kontrola tylko anty-xa, tutaj sa różne szkoły jazdy, ale nie ma jako takich norm dla kobiet w ciąży dla aptt.

Miasa lubi tę wiadomość

• Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?

A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?

Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.

Skończyłyście na dawce 0,4?

Gameta Rzgów
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

age.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?

A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?

Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.

Skończyłyście na dawce 0,4?

Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie.

• Yuki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie.

Ok, rozumiem.
    Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 13:17

Gameta Rzgów
    histeroskopia
    AMH 1,24
    problemy z nasieniem
    immunologia
    ❄️❄️
    03.04 transfer blaski
    10 dpt beta 1.2
    biopsja endometrium
    02.06 transfer blaski
    8 tc poronienie
    9 tc poronienie

age.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2022, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yuki wrote:
    Ok, rozumiem.
    Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?

Angiolog zalecił 0,4 jako startowa ale lekarz prowadzący zadecydował o 0,6. Od 2dc z uwagi na przekrwienie miednicy mniejszej - niewydolne sploty żylne. A jak masz zespol antyfosfolipidowy to chyba wprowadzają od transferu. Dla mnie było to już za późno z uwagi na w/w wadę anatomiczna.

Yuki lubi tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ