Zespół antyfosfolipidowy
-
Cześć Dziewczyny
Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane. -
Yuki wrote:Cześć Dziewczyny
Z pewnością któraś z Was męczy się z zespołem antyfosfolipidowym. Jakie macie wdrożone leczenie? No i przede wszystkim, czy jest ono skuteczne? 😉 Kiedy skierowano Was na badania? I czy da się zwalczyć to cholerstwo i osiągnąć nasz wymarzony sen 🙂
Wszystkie informacje w tym temacie mile widziane.
Z którą podgrupą przeciwciał sie zmagasz? Leczenie na pierwszy rzut acard, clexana( w większości przypadków skuteczna) , jak niema efektu to lekarze moga dołożyć steryd immunoglobuliny i plazmafereze, ale to jest leczenie jak podstawowe procedury zawodzą, dawka clexany kontrola tylko anty-xa, tutaj sa różne szkoły jazdy, ale nie ma jako takich norm dla kobiet w ciąży dla aptt.Miasa lubi tę wiadomość
-
Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?
A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?
Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.
Skończyłyście na dawce 0,4? -
Yuki wrote:Skoro nie ma norm aptt to jaki poziom wzbudza niepokój?
A d-dimery? źle jeśli są za wysoko?
Karina89 dopiero robię badania w tym kierunku, bo w sumie nie mam innego pomysłu, co może być nie tak. Brałam standardowe leki, czyli heparyna 0,4 i acard 75, ale doszło do kolejnego poronienia, więc chcę to sprawdzić.
Skończyłyście na dawce 0,4?
Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie. -
Paulina12345 wrote:Ja zaczynałam od 0,6. Chodzi o to, że aptt, ddimery i fibrynogen nie można analizować jednostkowo bo ddimery poza norma w ciazy to nic dziwnego chyba że na poziomie 1500 na w miare wczesnym etapie.
Ok, rozumiem.
Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2022, 13:17
-
Yuki wrote:Ok, rozumiem.
Czyli Ty miałaś to od początku starań stwierdzone? 0,6 brałaś od transferu, czy jakoś później?
Angiolog zalecił 0,4 jako startowa ale lekarz prowadzący zadecydował o 0,6. Od 2dc z uwagi na przekrwienie miednicy mniejszej - niewydolne sploty żylne. A jak masz zespol antyfosfolipidowy to chyba wprowadzają od transferu. Dla mnie było to już za późno z uwagi na w/w wadę anatomiczna.Yuki lubi tę wiadomość
-