WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Zespół Ashermana prosze o pomoc
Odpowiedz

Zespół Ashermana prosze o pomoc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aneciulka1989 Koleżanka

Wysłany: 21 lutego, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Wczoraj byłąm na biopsji endometrium i podczas usg lekarz wykrył u mnie tzw zespół ashermana i skierował na zabieg do szpitala? czy są tu dziewczyny które zaszły w ciąże po usunięciu zrostów? boje się że te zrosty są powodem moich poronień? czy długo trwa cały proces leczenia? bardzo proszę o odpowiedź

Aneciulka1989

Wysłany: 21 lutego, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy są tu dziewczyny z takim schorzeniem??

Aneciulka1989
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 22 lutego, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja

hrqoyx8d84qsxxuk.png

Wysłany: 24 lutego, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Ja
    czy mogłabyś coś więcej napisać jak długo się leczyłaś ? czy po zabiegi usunięcia zrostów trzeba brać jakieś leki?

Aneciulka1989

Wysłany: 24 lutego, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ??????

Aneciulka1989

Wysłany: 25 lutego, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny czy ktoś może mi odpisać?

Aneciulka1989
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneciulka1989 wrote:
    Hej dziewczyny czy ktoś może mi odpisać?

Hej! Polecam zapisać sie do grupy na fb zespół Ashermana - grupa wsparcia. Takie najważniejsze info to ze najlepsi specjaliści od Ashermana to prof Ludwin oraz dr Doniec. Do zabiegu histeroskopii koniecznie polecam żel antyzrostowy hyalobarier Endo gel. Zależy jak bardzo zaawansowany jest u Ciebie stan zrostów. Ale może być potrzebne kilka zabiegów. Trzymam kciuki!

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto ❌cienkie endo❌MTHFR, PAI-1 ❌
    AMH 4,1✅ kariotyp✅ Owulacje✅
    cross match 12% ▶️24,5 % ❌
    Kir Bx ✅ ANA 3 ✅
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8% ✅
    krzywa insulinowa i cukrowa ✅ homocysteina 4,45✅ zespół antyfosfolipidowy ✅
    👦🏻 33 lata
    Ciężka oligospermia❌podwyższona prolaktyna i tsh ❌HLA DQ2/DQ8 ❌
    Kariotyp ✅Badanie urologiczne ✅genetyka ✅
    INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI -14 🥚▶️4 ❄️
    2 transfery ❌3 transfer - 2❄️ - 8+2 puste jajo płodowe 💔
    Medart
    II IVF -IMSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
    zespół ashermana :( usunięte zrosty
    transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔
    transfer ❄️5.2.1(Atosiban, encorton, acard, immunoglouliny, clexane, relanium) - 8+1 puste jajo płodowe 💔
    III IVF IMSI / MACS / aktywacja oocytów - 9.05.2025 - 20 🥚

Wysłany: 26 lutego, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZiękuje bardzo ze mi odpisałaś a stosowałaś osobiscie ten żel? pomógł CI> stosuje się od razu po zabiegu? narazie nie mam informacji jak bardzo jest u mnie to zaawansowane bardzo się boje bo naczytałam się w internecie że bardzo ciężko to wyleczyć:( Czy po zabiegu dostałaś jakieś leki antybiotyki? czy u ciebie już nie ma zrostów?

Aneciulka1989

Wysłany: 26 lutego, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A widze jeszcze że masz problem z cienkim endo czy dostajesz jakieś leki na to? moje najwięcej ma do 4,9 mm masakra i nie wiem co z tym zrobić dieta i witaminami ziołami próbowałam ale nic nie pomaga i teraz jeszcze te zrosty jestm załamana

Aneciulka1989
  • Kiraaa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneciulka1989 wrote:
    DZiękuje bardzo ze mi odpisałaś a stosowałaś osobiscie ten żel? pomógł CI> stosuje się od razu po zabiegu? narazie nie mam informacji jak bardzo jest u mnie to zaawansowane bardzo się boje bo naczytałam się w internecie że bardzo ciężko to wyleczyć:( Czy po zabiegu dostałaś jakieś leki antybiotyki? czy u ciebie już nie ma zrostów?

póki są zrosty to niestety ono będzie bardzo cienkie. Po ich usunięciu można pracować nad odbudową błony. Ja miałam najpierw jeden zabieg usunięcia zrostów u lekarza z kliniki niepłodności, gdzie się leczę. Wówczas nie stosowaliśmy żelu. Potem drugi zabieg u prof. Ludwina na Starynkiewicza w Warszawie w szpitalu i przywiozłam swój żel i mi podali. Nie dostawałam wówczas żadnych antybiotyków. W kolejnym cyklu już u mojego lekarza zrobiliśmy usg 3d (sis z konrastem) i macica wyglądała niemalże jak wyjściowo. Prawdopodobnie coś zostało w lewym rogu ale na tyle jest ok, że dostałam zielone światło do transferów. Jeśli chodzi o suple na przyrost endometrium to: medargin 2x dziennie, wit e 400 2 x dziennie, agapurin 2 x dziennie, reserwatrol 250 x 2 dziennie i do tego całe wiadro probiotyków. Do tego też bardzo dbałam o dietę i chodziłam na akupunkturę. Ostatecznie udało się dociągnąć do około 7.7 mm co na mnie jest bardzo dobrym wynikiem

starania od 06.2022
    👩🏼31 lat
    hashimoto ❌cienkie endo❌MTHFR, PAI-1 ❌
    AMH 4,1✅ kariotyp✅ Owulacje✅
    cross match 12% ▶️24,5 % ❌
    Kir Bx ✅ ANA 3 ✅
    ALLO - MLR 30,6 % ▶️ 46,8% ✅
    krzywa insulinowa i cukrowa ✅ homocysteina 4,45✅ zespół antyfosfolipidowy ✅
    👦🏻 33 lata
    Ciężka oligospermia❌podwyższona prolaktyna i tsh ❌HLA DQ2/DQ8 ❌
    Kariotyp ✅Badanie urologiczne ✅genetyka ✅
    INVIMED POZNAŃ I IVF - ICSI -14 🥚▶️4 ❄️
    2 transfery ❌3 transfer - 2❄️ - 8+2 puste jajo płodowe 💔
    Medart
    II IVF -IMSI/MACS- 6.05.2024 - 20 🥚▶️3❄️❄️❄️po PGT-a 2 prawidłowe
    zespół ashermana :( usunięte zrosty
    transfer ❄️5.1.1. (Atosiban, encorton, acard, intralipid, clexane, relanium) cb 💔
    transfer ❄️5.2.1(Atosiban, encorton, acard, immunoglouliny, clexane, relanium) - 8+1 puste jajo płodowe 💔
    III IVF IMSI / MACS / aktywacja oocytów - 9.05.2025 - 20 🥚
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ