Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się z pomocą medyczną › ❄️🤍 Zimowe cuda po IVF 🤍❄️ Będę mamą na przełomie✨️2026/2027✨️
Odpowiedz

❄️🤍 Zimowe cuda po IVF 🤍❄️ Będę mamą na przełomie✨️2026/2027✨️

Oceń ten wątek:
  • Mała mi Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaa wrote:
    Właśnie ten internet często niepotrzebnie nakręca... gdyby było źle, to chyba lekarze inaczej by do tego podeszli... Na jakieś stronce czytałam, że dopiero powyżej 97 jest to uznawane jako wada... otyłość.. poniżej 97 nadwaga
    U nas ponad 97

preg.png
  • Lwica_Lewka Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chciałam kupić sama pajacyki ze stópkami 🤦🏽‍♀️
    Dobrze, że piszecie o tym, że stópki mogą się podkurczać. Więc poszukam takich bez.

@Olamonola dobrze, że z Bolkiem wszystko ok 👍🏻

Ishildur lubi tę wiadomość

11.2021 - starania naturalne
    09.2022 - 1. ciąża 💔 8t 6d
    05.2023 - 2. ciąża 💔 9t 2d
    11.2023 - 3. cb 💔 4t 4d
    ✅genetyka: kariotypy, CFTR, mutacja w genie protrombiny, zespół antyfosfolipidowy, hormony
    ✅AMH - 2,65
    ✅nasienie + fragmentacja DNA,HLA-C męski C1/C1
    ✅allo MLR - 44,7%, NK 12%, cytokiny
    ❌cross match - 29%
    ❌KIR AA (HLA-C - C1/C2)
    1️⃣ IVF
    • 08.2024 -11x🥚
    • 2x ❄️ 5.2.2 -1 zdrowy ❄️ pgt-a
    16.11 transfer ❄️❌
    2️⃣ IVF
    • 01.2025 -12x🥚
    • 2x❄️❄️ - pgt-a ❌❌
    3️⃣ IVF
    • 05.2025 -9x🥚- 1x❄️ - pgt-a ❌
    4️⃣ IVF
    • 06.2025 -7x🥚- 0x❄️
    5️⃣ IVF
    • 4.2026 - 6x❄️ (3 pgt-a i 2❄️❄️ zdrowe)
    •18.05 transfer 5.1.1
    Beta: 5 dpt - 22, 7 dpt - 112, 10 dpt - 470
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to u nas brzuszek do przodu nóżki do tyłu 😂 ja się tym nie przejęłam bo mi tłumaczyli że to normalne, dziecko pulchne ale niewysokie jak dużo ludzi na świecie.

Kropkaaa lubi tę wiadomość

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    7 dpt: ⏸️
    USG prenatalne 🩵 NIPT zdrowy chłopiec 🐥
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Mojej kumpeli na 3 prenatalnych nagadali, że brzuch za mały, że cos chyba nie tak. Kloc się urodził ponad 4 kg i ledwo w pajacyk wszedł 🤪 U mnie ostatnio USG 17+2 był brzuch na 18+2, a udo i obwód głowy 16+5, szerokość głowy 17+3 🤷‍♀️ Nic dr nie mówiła, a maszyna wyliczyła wiek ciąży na 17+3 198g +- 29g. Wydaje mi się, że to bardzo zależy od ułożenia w danym momencie i mam nadzieję, że na połówkowych będą porządniej zrobione pomiary ;)

To takie same rozjazdy jak u nas, powiedzieli że mam się nie przejmować to nawet o tym nie czytałam. Że to są cechy osobnicze ale wszystko w ramach normy. Nie mam głowy sprzed 4 tygodni a brzucha 4 tygodni do przodu

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • LKBennett Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez sa niby drobne nozki, a my z mezem wysocy, tez zapytalam sie dra czy przy naszym wzroscie to nie jest cos podejrzanego, a dr spojrzal na mnie i powiedzial - a jaki jest wedlug pani standardowy rozmiar buta dla czlowieka? Jeden ma stope taka drugi taka 😅

2025 - start IVF
    4.02.26 - FET 4BB - 7 tc 💔
    6.05.26 - FET 3AB 🍀 4dpt ⏸️; 29.09 - 606 g 🥹🩷 dziewczynka 🩷
    preg.png
  • Mała mi Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaa wrote:
    Super, że wszystko dobrze...Ty mówisz, że 67 to trochę za dużo?
    Ja na ostatnim USG miałam 91,2🤦... Przechodzę na niski indeks glikemiczny...ale czy to cokolwiek da..
    A powiedz mi proszę, czy masz jakieś zalecenia odnośnie krotszej szyjki ? Jakiś progesteron ?

preg.png
  • MamaWPlanach Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy się martwicie za dużą wagą maluszka i górną granicę centylu, a ja martwię się, że waga młodego i 27 centyl to za mało🫣
    Mimo, że brzuch mam spory i już+6 kg. Mąż się śmiał po ostatniej wizycie, że muszę więcej jeść🤪

Przyjaciółka mnie wczoraj pocieszała, że te pomiaru to są takie nie do końca precyzyjne. Ją lekarz straszył, że dzidzuś ma prawie 4 kg w 36 tc, że nie ma co myśleć o porodzie SN i że będzie trzeba zrobić wcześniej indukcję. W rezultacie urodziła jakoś w 39 tc, a syn miał 3.5 kg.

👫 39 i 40
    AMH 0,26
    IO
    Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)

1 IVF- listopad 2025:
    (Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
    3🥚, 2 ❄️
    * styczeń 2026- histeroskopia-> polip
    * FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
    * FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️

2 IVF- maj 2026:
    procedura wstrzymana⁉️

Naturalna ciąża🥹
    11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
    15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
    26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
    10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
    09.07 SANCO niskie ryzyka💙

„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

preg.png
  • MamaWPlanach Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @MjakMarta super łupy♥️ Ja w lumpie dla siebie potrafię coś znaleźć, mam już z 6 sukienek ciążowych, ale dla dziecka nie potrafię szukać albo w moim mieście jakiś nie trafiam na nic ciekawego. Za to z Vinted udaje mi się w zestawach kupić dużo taniej niż w sklepie. I te rozmiary 56-62 są bardzo zadbane, bo maluszki szybki z nich wyrastają.

👫 39 i 40
    AMH 0,26
    IO
    Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)

1 IVF- listopad 2025:
    (Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
    3🥚, 2 ❄️
    * styczeń 2026- histeroskopia-> polip
    * FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
    * FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️

2 IVF- maj 2026:
    procedura wstrzymana⁉️

Naturalna ciąża🥹
    11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
    15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
    26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
    10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
    09.07 SANCO niskie ryzyka💙

„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

preg.png
  • Kropkaaa Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi wrote:
    A powiedz mi proszę, czy masz jakieś zalecenia odnośnie krotszej szyjki ? Jakiś progesteron ?
    Cała ciążę luteina dopochwowa 3 razy dziennie, plus probiotyki 2 razy dziennie...nic poza...a pytałaś czy można założyć u Ciebie szew od ujścia szyjki? U mnie nie ma na co...a ten przez brzuch można tylko do 12 tygodnia...

preg.png
  • Kropkaaa Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaWPlanach wrote:
    Wy się martwicie za dużą wagą maluszka i górną granicę centylu, a ja martwię się, że waga młodego i 27 centyl to za mało🫣
    Mimo, że brzuch mam spory i już+6 kg. Mąż się śmiał po ostatniej wizycie, że muszę więcej jeść🤪

Przyjaciółka mnie wczoraj pocieszała, że te pomiaru to są takie nie do końca precyzyjne. Ją lekarz straszył, że dzidzuś ma prawie 4 kg w 36 tc, że nie ma co myśleć o porodzie SN i że będzie trzeba zrobić wcześniej indukcję. W rezultacie urodziła jakoś w 39 tc, a syn miał 3.5 kg.
    Chyba faktycznie nie ma sensu tego aż tak roztrząsać... zapytam jeszcze w poniedziałek lekarkę co sądzi

preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LKBennett wrote:
    U nas tez sa niby drobne nozki, a my z mezem wysocy, tez zapytalam sie dra czy przy naszym wzroscie to nie jest cos podejrzanego, a dr spojrzal na mnie i powiedzial - a jaki jest wedlug pani standardowy rozmiar buta dla czlowieka? Jeden ma stope taka drugi taka 😅

Mi powiedzieli ze no tak niski okrągły, nie musiał nic dodawać bo widzę jak wyglądam hahahaha 😂😂😂a o głowie mówili żeby w ogóle się nie przejmować tak jak ze stopą każdy ma troszkę inną głowę i nie da się tu idealnego rozmiaru głowy mieć. Plus dziewczyny te normy że np brzuszek wychodzi na 18+6 w 17+2. To to „18+6” to jest „idealny punkt” a nie zakres normy. Na każdy dzień każdy rozmiar ma swój ideał ale zakres faktyczny jest inny. Ja się naczytałam o normach Hadlock w pierwszym trymestrze bo w np 8+2 wychodził mi 7+2, ale to nadal było w ramach normy akceptowalnej wg wzorów/norm Hadlocka. Gdybyście były poza normą przewidziana na dany okres ciąży to by wam lekarz o tym mówił na pewno. Z resztą to tylko jakiś wzór matematyczny który przetwarza maszynka po tym jak lekarzowi się coś złapie na usg:).

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaWPlanach wrote:
    @MjakMarta super łupy♥️ Ja w lumpie dla siebie potrafię coś znaleźć, mam już z 6 sukienek ciążowych, ale dla dziecka nie potrafię szukać albo w moim mieście jakiś nie trafiam na nic ciekawego. Za to z Vinted udaje mi się w zestawach kupić dużo taniej niż w sklepie. I te rozmiary 56-62 są bardzo zadbane, bo maluszki szybki z nich wyrastają.

Ja już mam bana na vinted bo 56-62 z vinted mam takie piękne rzeczy 😭❤️ kiedyś wam cyknę jakieś foty najlepiej jak już wypiorę i powieszę

Clausix lubi tę wiadomość

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • Mała mi Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaa wrote:
    Cała ciążę luteina dopochwowa 3 razy dziennie, plus probiotyki 2 razy dziennie...nic poza...a pytałaś czy można założyć u Ciebie szew od ujścia szyjki? U mnie nie ma na co...a ten przez brzuch można tylko do 12 tygodnia...

A mogę zapytać czy czujesz się tam "ciasno" aplikując luteinę ? Ja mam straszne opory przez aplikacją, bo nie miałam aż tak tam wszystkiego rozpulchnionego...
    W poprzedniej ciąży w szpitalu powiedziało że oni nie zakładają ani szwu ani pessara. Mój lekarz prowadzący narazie nie widzi potrzeby, mówi że luteina narazie wystarczy.

preg.png
  • Mała mi Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaa wrote:
    Chyba faktycznie nie ma sensu tego aż tak roztrząsać... zapytam jeszcze w poniedziałek lekarkę co sądzi
    To prawda, mój lekarz powiedzial "dziecko ładne" ale brzuszek duży. Ale nic nie mówił więcej, nie komentował. Liczę że młody się tak ułożył, że to spowodowało aż taki obraz brzuszka.

preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dobra jakoś udało mi się skleić kolaż ze zdjęć z vinted kilku ulubionych rzeczy :D oczywiście mam tego miliard ale te są ostatnie i jedne z moich bardziej ulubionych zakupów

IMG-6419.jpg

Ten sweterek po środku w górnym rzędzie ma wyszytego misia i jest taki słodki i te ogrodniczki zupełnie po prawej w drugim rzędzie mają wyszyte pieski, są takie sloooodkie

Clausix, tosiekk, Lwica_Lewka, MjakMarta, MamaWPlanach, Ishildur, Mery0211 lubią tę wiadomość

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O i jeszcze troszkę śpioszków i body :D

IMG-6433.jpg

Rozstrzał rozmiarowy 56-68, nie mogę się doczekać aż będzie pokój a to upiorę uprasuję i wszystko poukładam

Clausix, tosiekk, MjakMarta, MamaWPlanach, Ishildur, Mery0211 lubią tę wiadomość

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MjakMarta wrote:
    Ja od siostry dostalam same pajace, śpiochów nie używała. Za to od koleżanki same śpiochy 😅 bo jej zdaniem w samym pajacu mogło być chłodno i ubierała body i pajac bo wtedy dwie warstwy na brzuszku 😅 Do mnie bardziej przemawiają pajace, ale wyjdzie w praniu. Mi też każdy bardziej polecał gatki, pajace itp bez stópek. Wlasnie podobno dzieci podciagaja nóżki i one uciekaja z tych stópek. Kupilam sporo skarpetek i widze ze te niemowlece w wiekszosci sa dluzsze i wywijane. Pewnie wlasnie ze wzgledu na to ze jakby byly krotkie to by bardziej spadaly. Już tyle dostalam plus obkupiłam się (glownie na ciuchach plus kilka nowych ubranek) że jak mala narobi w gacie to nawet nie szkoda bedzie wyrzucać 😅. Zaraz wrzucę dzisiejsze łupy- gatki za całe 3 zł a reszta po 5-6zł. Jak widzę te ceny to nie umiem odłożyć tych ciuszków. Wszystko next, hm. A poszłam po spiworek 🤭
    20260921-161355.jpg

I właśnie wklejam te ubranka bo mnie zainspirowałaś tą sukienka jest taka ładna i taka słodka 😀🥰❤️ i sweterki jaaa kocham sweterki dla maluchów :D

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • LKBennett Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alina Malina wrote:
    O dobra jakoś udało mi się skleić kolaż ze zdjęć z vinted kilku ulubionych rzeczy :D oczywiście mam tego miliard ale te są ostatnie i jedne z moich bardziej ulubionych zakupów

IMG-6419.jpg

Ten sweterek po środku w górnym rzędzie ma wyszytego misia i jest taki słodki i te ogrodniczki zupełnie po prawej w drugim rzędzie mają wyszyte pieski, są takie sloooodkie

Wow to juz konfekcja jak dla przedszkolaka 🥰🥹

Alina Malina lubi tę wiadomość

2025 - start IVF
    4.02.26 - FET 4BB - 7 tc 💔
    6.05.26 - FET 3AB 🍀 4dpt ⏸️; 29.09 - 606 g 🥹🩷 dziewczynka 🩷
    preg.png
  • Alina Malina Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LKBennett wrote:
    Wow to juz konfekcja jak dla przedszkolaka 🥰🥹

Taaa biore jedne sweterek „ten na święta” a potem drugi „ten na wizytę u lekarza”, trzeci „ten na Sylwestra”

😬 najgorzej że te sweterki są po 10-20 zł i najczęściej osoba która sprzedaje sweterek ma inne ładne rzeczy więc kupowałam po 3-4 rzeczy od jednej osoby żeby za jedną przesyłka mieć 🤭🫣

👸🏼 względnie dobrze
    🤴🏽OAT

🚀 IVF styczeń 26 start
    Luty - 1 ❄️ 4.1.1
    Marzec - transfer 💉
    preg.png
  • Kropkaaa Autorytet

Wysłany: 21 września, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała mi wrote:
    A mogę zapytać czy czujesz się tam "ciasno" aplikując luteinę ? Ja mam straszne opory przez aplikacją, bo nie miałam aż tak tam wszystkiego rozpulchnionego...
    W poprzedniej ciąży w szpitalu powiedziało że oni nie zakładają ani szwu ani pessara. Mój lekarz prowadzący narazie nie widzi potrzeby, mówi że luteina narazie wystarczy.
    Nie...od samego początku tak samo, jakoś nie mam problemu... dużo bardziej nie lubię zastrzyków Neoparinu...jak lekarz tak mówi, to chyba nie ma takiej tragedii..u mnie to lekarka przedstawiła, że jest nieciekawie, ale nie da się nic zrobić poza luteina i probiotykami

preg.png
‹‹ ‹ 167 168 169 170 171 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ