Tydzień dla Płodności   

Uwaga: to już ostatnia szansa!   
Nie zwlekaj - zbadaj swoją płodność - pierwsza wizyta 1zł!
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Co z tym termometrem - owulacyjny Geratherm
Odpowiedz

Co z tym termometrem - owulacyjny Geratherm

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, o co chodzi.
    Do tej pory temperaturę mierzyłam zwykłym elektronicznym termometrem (jedno miejsce po przecinku). Ostatnio postanowiłam kupić bardziej profesjonalny sprzęt i padło na owulacyjny elektroniczny Geratherm. W tym cyklu mierzę temp. jeszcze starym termometrem, ale z ciekawości sprawdziłam jak działa nowy tzn czy temperatura w miarę pokrywa się. I tutaj mały szok, temperatury są bardzo różne, stary termometr 36,7, nowy pokazuje 36,42. Dodatkowo z ciekawości zmierzyłam zwykłym rtęciowym i temp. była 36,8 (po 3 minutach w ustach). Dodam, że temp. zawsze mierzę pod językiem.

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, dlaczego zakładasz nowy wątek by zadać jedno pytanie? Jeśli każdy będzie tak robił, nie odnajdziemy się tu.

Wszystkie źródła mówiące o NPR i mierzeniu tempki mówią, by robić to jednym i tym samym termometrem cały cykl- można więc domyśleć się, że wyniki będą się od siebie w większym bądź mniejszym stopniu różnić. Temp. nie mierzymy w buzi- może nie udać się zmierzyć jej dokładnie- wybieramy mierzenie w pochwie lub rektalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 09:08

Redhotka lubi tę wiadomość

• Asmee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniałam termometr w trakcie cyklu. Musisz wybrać ku temu odpowiedni moment, żeby nie zakłócić np. wykrywania owulacji. Wykres jest przede wszystkim dla Ciebie i interpretując go musisz uwzględnić, że ten czy tamten wynik to efekt zmiany termometru.

Jak chodzi o miejsce mierzenia, to wszędzie piszą, ze pachwina to najgorsze możeliwe miejsce.. Nie wiem skąd sylwiaśta wynalazła takie informacje. Poleca się mierzenie pod językiem lub w pochwie.

https://ovufriend.pl/baza-wiedzy/pytania-i-odpowiedzi/pomiar-temperatury/w-jaki-sposob-dokonywac-pomiaru-temperatury,24.html

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie ja napisałam że pachwina to najlepsze miejsce??

Asmee lubi tę wiadomość

• Asmee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mamo, przepraszam Cię! Moje problemy ze skupieniem już mi nawet na oczy padły ;d

Tak czy inaczej pod językiem jest ok :)

sylwiaśta159 lubi tę wiadomość

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odzew :). Termometru na razie nie zamierzam zmieniać, poczekam do końca cyklu i od nowego nowy sprzęt.
    Dziwi mnie tylko jedno, że potrafi być aż taka różnica w termometrze, który jest uważany (z tego co czytałam również tutaj na forum)za jeden z lepszych.
    Chyba, że ja trafiłam na jakiegoś bubla.

05.11.2016 Antoś ❤

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale dlaczego uważasz, że to ten nowy źle mierzy? Ja mam geratherm i jestem barzo zadowolona ;)

• Asmee Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termometr z 2 miejscami po przecinku jest dokładniejszy. Ten z jednym miejscem 'zaokrągla' temperaturę, a tym samym jego dokładność jest niższa. To po pierwsze, a po 2 każdy termometr mierzy inaczej i trudno określić, który podaje tą prawdziwszą temperaturę.

Ja bym obstawiała termometr owulacyjny, właśnie przez to że tworzy bardziej szczegółowy wykres. Nie ważne czy trafia w temperaturę, pokazuje tendencje i drobne skoki, która dla nas są najistotniejsze :)

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doszłam pewnie do takiego wniosku dlatego, iż dwa termometry pokazały zbliżoną temperaturę a Geratherm całkiem inną (bardzo niską jak na II faze cyklu).
    Kolejny cykl zacznę z Gerotherm i zobaczę jak będzie kształtować się temperatura.
    Dzięki dziewczyny :)

05.11.2016 Antoś ❤

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ