Euthyrox, a witamina D3
-
nick nieaktualny
-
Mi się wydaje, że warto zrobić poziom wit D3, ja miałam krytycznie niski ok 5 (prawidłowy poziom to w granicach 50-70 więc spore niedobory miałam) suplemętuję już 4 miesiąc tym bardziej, że nie lubię się wystawiać do słońca bo źle się czuję (również choruje na niedoczynność tarczycy). Sporo czytałam o roli wit D3 i to mnie przekonało, żeby jednak ją uzupełnić.
-
Ja słońca nie unikam a i tak miałam znaczny niedobór a przed ciążą powinno się zbadać i podieść poziom tej witaminy (jeżeli jest niski) bo niedobór może niekorzystnie wpływać na dziecko a po za tym mając teraz niedobór można w przyszłości cierpieć na osteoporozę.
Niedobory wit. D3 mogą osłabiać też płodność.
Monikq lubi tę wiadomość
-
A w jakiej dawce bierzesz? A jaki miałaś poziom przed braniem?Monikq wrote:Ja biorę od pół roku i nadal mam niedobór.Ostatnie badanie robiłam w marcu.Mam nadzieję,że do końca lata się wyrówna.

-
Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej.
W piątek idę do endykrynologa,ciekawe co powie? W styczniu 25(OH) WitD3 miałam 23,4 ng/ml i w marcu też coś koło tego.
-
Mój gin powiedział,że wit. D3 ma bardzo duży wpływ na ciąże i metabolizm. Moim zdaniem warto badać co jakiś czas poziom tym bardziej,że w naszym klimacie większość populacji ma niedobór.W zeszłym roku uciekałam przed słońcem, w tym roku mam zamiar cały czas się wystawiać na promienie słoneczne.
Miłego dnia.
vanessa lubi tę wiadomość
-
Może masz małą dawkę, ale skoro lekarz Ci tak zlecił. Mnie zlecił 4000 dziennie czyli drugie tyle niż Tobie ale jeszcze nie badałam powtórnie więc nie wiem jak działa na mnie. Będę badać za jakiś miesiąc to zobaczę.Monikq wrote:Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej.
W piątek idę do endykrynologa,ciekawe co powie? W styczniu 25(OH) WitD3 miałam 23,4 ng/ml i w marcu też coś koło tego.
Monikq lubi tę wiadomość
-
Ja miałam na początku kwietnia niecałe 13Ewelinkie wrote:
vanessa a Ty jaki miałaś wynik? i bierzesz 4000?
Eeeeeeeeee nie wiemEwelinkie wrote:bierzesz 4000? czyli jaka to krotność dawki dziennej?
-
Monikq wrote:Biorę Vigantoletten 1000 razy dwie tabletki dziennie. Martwię się,że mój organizm nie przyswaja tak jak powinien po ostatnim wyniku badań. Wapń 2,23mmol/l.Poprzednio miałam więcej.
Mam przyjmować na razie taką samą dawkę i za 4 miesiące ponowne badanie WitD3. -
Dziewczyny a jaką witaminę D3 dostępną bez recepty polecacie? Biorę od jakiegoś czasu Euthyrox i chciałabym dołączyć tą witaminę, tylko nie wiem czy takie dostępne bez recepty są ok?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeśli chcesz oglądać tęczę, musisz dzielnie znosić deszcz...
Starania od czerwca 2013r
17.09.2014r - Laparoskopia + cystektomia jajnika lewego + HSG
11.10.2018r - sHSG Lublin - udrożnione obydwa jajowody
01.11.2019r - dwie krechy na teście
19.02.2020r - To DZIEWCZYNKA!
09.06.2020r - Natalia jest już z nami! (36tc) -