Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów interpretacja cyklu - prosze o pomoc bo wariuje
Odpowiedz

interpretacja cyklu - prosze o pomoc bo wariuje

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • czekajacanacud1 Autorytet
    Postów: 1527 724

    Wysłany: 21 listopada 2016, 17:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie nie bede sie rozpisywac bo mam problemy z prolaktyna lecze sie i 11 mies nie mialam @ po odstawieniu anty. dostalam w koncu plamienia po ok 45 dniach 2dniowy okres i pozniej kolejny po 30dniach. robilam badania w 5dc:
    - fsh 3.11 (norma 3.03-8.08)
    - lh 1.95 (norma 1.80 - 11.78)
    - estradiol 11 (norma 21 -251 wiec niski)
    - prolaktyna 32 (norma do 30)
    pozniej powtarzaam badania 8 dni pozniej wiec w 13dc i estradiol nadal niski bo 32.
    kolejne 8 dni pozniej a wiec 21 dc progesteron 0,3 (norma 0.1 - 0.3)
    prolaktyna 35 ( nieco wzrosła)
    temp mi caly czas szalal od jakiegos czasu rosnie stopniowo do gory jestem 2 dni po okresie i stweirdzilam ze skoro temp idzie do gory to zrobie progesteron
    z 32 dc badania:
    estradiol 96 i progesteron 8.9
    zakres norm w sumie to juz nie wiem jaki poprawny do dla f.po owu progesteron norms 1.2-15.9 a estradiol 21-312. nie wiem w jakiej fazie jestem skoro @ brak moge tylko gdybac.
    strasznie sie obawiam ze @ znow sie zatrzymał. chciałaby byc w ciazy ale nie wierze w to testy negatywne. dodatkowo jeden cykl testowalam testy owulacyjne i caly czas wychodzily negatywne wiec w tym cyku robilam sporadycznie i tak jak w poprzednich wychodzila blada kreska wiec to nadal negatyw. czy ktoras z dziewczyn ktora cos sie zna moze cos mi powiedziec o tych wynikach?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 06:16

    6sutskjolve431gm.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 22 listopada 2016, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A sprawdzałaś kiedyś poziom hormonów tarczycy? Też cierpiałam na prolaktynemię (kiedyś), ale okazało się, że problem tkwił właśnie w niedoczynności tarczycy. Sprawdź sobie TSH, FT3 i FT4. Będę w stanie Ci pomóc w analizie wyników na bazie własnych. Generalnie założenie jest takie, że TSH najlepiej gdy wynosi wartość bliską zeru. Jest to optymalne do starań o dziecko.

    Co do testowania, poczekaj do min. 14 dni od wyznaczonej daty owulacji :) Będzie dobrze!

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2016, 20:05

    czekajacanacud1 lubi tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • czekajacanacud1 Autorytet
    Postów: 1527 724

    Wysłany: 22 listopada 2016, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    A sprawdzałaś kiedyś poziom hormonów tarczycy? Też cierpiałam na prolaktynemię (kiedyś), ale okazało się, że problem tkwił właśnie w niedoczynności tarczycy. Sprawdź sobie TSH, FT3 i FT4. Będę w stanie Ci pomóc w analizie wyników na bazie własnych. Generalnie założenie jest takie, że TSH najlepiej gdy wynosi wartość bliską zeru. Jest to optymalne do starań o dziecko.

    Co do testowania, poczekaj do min. 14 dni od wyznaczonej daty owulacji :) Będzie dobrze!
    dziekuje ze odp! jesli tsh jak robilam mialam ok1 max 1.6 taki przedzial.j esli chodzi o ft3 to 2.79 norma 1.71-3.71 ft4 0.89 norma 0.70-1.48 to sa badania z wrzesnia. ale ja z tarczyca nigdy raczej problemow nie mialam. usg tarczycy idealne

    6sutskjolve431gm.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 23 listopada 2016, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda więc na to, że to nie tarczyca :) Dla porównania podam swoje wyniki przed i po leczeniu.

    PRZED: TSH = 4,386 (norma od 0,27 do 4,7), FT3 = 4,97 (norma od 4 do 8.3), FT4 = 13,25 (norma od 10,6 do 19,4).

    TERAZ: TSH = 0,4 (norma od 0,35), FT4 = 1,1 (norma od 0,7 do 1,48)

    Jedyne co pozostaje więc to czekać do 14 dnia i oby się udało :) Trzymam kciuki! Już niewiele Ci zostało :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 16:34

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • czekajacanacud1 Autorytet
    Postów: 1527 724

    Wysłany: 23 listopada 2016, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Wygląda więc na to, że to nie tarczyca :) Dla porównania podam swoje wyniki przed i po leczeniu.

    PRZED: TSH = 4,386 (norma od 0,27 do 4,7), FT3 = 4,97 (norma od 4 do 8.3), FT4 = 13,25 (norma od 10,6 do 19,4).

    TERAZ: TSH = 0,4 (norma od 0,35), FT4 = 1,1 (norma od 0,7 do 1,48)

    Jedyne co pozostaje więc to czekać do 14 dnia i oby się udało :) Trzymam kciuki! Już niewiele Ci zostało :)

    tak to nie tarczyca. @nadal nie ma pewnie znow zanikla raptem po 2cyklach. watpie zebym byla e ciazy to bylby jakis cud ze tak szybko zaszlam zreszta jak skorl dzis spadla mi temp i caly czas jest mi zimno. zrobilabym znow test ale nie chce sie nakrecać i rozczarować

    6sutskjolve431gm.png
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 23 listopada 2016, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczekaj do 14 dnia :) Jeszcze jest za wcześnie na testowanie. To, że tempka spadła raz to niczego jeszcze nie przesądza - nie spadła Ci poniżej wyznaczonej linii.

    Trzeba być dobrej myśli :)

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • czekajacanacud1 Autorytet
    Postów: 1527 724

    Wysłany: 23 listopada 2016, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraniowa wrote:
    Poczekaj do 14 dnia :) Jeszcze jest za wcześnie na testowanie. To, że tempka spadła raz to niczego jeszcze nie przesądza - nie spadła Ci poniżej wyznaczonej linii.

    Trzeba być dobrej myśli :)
    ja raczej nie daje sobie nadziei z takim progesteronem i z takim estradiolem w cyklu... pezrciez on nie mogl z dnia na dzien z ponizej normy zrobic sie duzy jak na pecherzyk...

    6sutskjolve431gm.png
  • Miła mama Ekspertka
    Postów: 129 67

    Wysłany: 24 listopada 2016, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mogę wkleić tu mój wykres bo chciałam poprosić was o poradę ?

    relgtv73pc766c4e.png

    8599csqvx4nl1z7a.pngt
  • staraniowa Autorytet
    Postów: 781 719

    Wysłany: 24 listopada 2016, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W "bieżącym cyklu" pod wykresem masz przycisk "udostępnij wykres". Kopiujesz link i wklejasz w podpis (wtedy zawsze będzie dostępny) albo tylko wklejasz w dany post. Up to you ;)

    Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • Miła mama Ekspertka
    Postów: 129 67

    Wysłany: 25 listopada 2016, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego mi na wykresie program nie zaznacza wyższych temperatur przecież skok był od 24 dnia cyklu?


    https://ovufriend.pl/biezacy-cykl.html

    relgtv73pc766c4e.png

    8599csqvx4nl1z7a.pngt
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 26 listopada 2016, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Miła mama - no ja tam nie widzę skoku, temperatura owszem wzrosła jednorazowo, ale kolejne są tylko o 0,1 stopnia wyższe. Powinny być co najmniej o 0,2 stopnia. W dodatku nie ma śluzu płodnego. Był wcześniej, ale wtedy też nie było skoku. Polecam mierzenie termometrem z dwoma miejscami po przecinku, wtedy łatwiej zaobserwować skok i obserwować jak temperatura się zachowuje, bo jest różnica pomiędzy przykładowo 36,61 a 36,79 - to już prawie 0,2 stopnia różnicy; przy zwykłym byłoby tylko 0,1.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Miła mama Ekspertka
    Postów: 129 67

    Wysłany: 26 listopada 2016, 23:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :-)

    relgtv73pc766c4e.png

    8599csqvx4nl1z7a.pngt
  • SophieQ Przyjaciółka
    Postów: 93 20

    Wysłany: 20 grudnia 2016, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny patrzę na tej mój wykres i patrzę jakbym go chciała zahipnotyzować. Może Wy dacie radę coś podpowiedzieć? Nie chcę się nakręcać, ale pierwszy raz moj wykres tak wygląda. Jeszcze nie odnotowałam tak wysokich temperatur (poza chorobą). Mierzyłam temperaturę w ustach, aby porównać z ta w pochwie i w ustach 36,6 jak w mordę strzelił. A od jakiegoś tygodnia czuję ciągnięcie w macicy, zwłaszcza po praej stronie, szczypanie szyjki, pobolewa kiedy napinam brzuch, męczą mnie gazy i wzdęcia, jestem ciagle zmęczona i śpiąca (mimo wypitej kawy). Piersi jakby lekko opuchnięta, ale nie bolą, może prawa jest lekko tkliwa. Mdłości zero, wyczulenia na zapachy zero. Badałam dzisiaj szyjkę i jest miekka i pulchna. I jakby spuchnięta z jednej (prawej) strony. No i mam takie uczucie kapania w majtkach, nagłych przypływów wilgoci, ale na majtkach nie ma dużej ilości śluzu. I czuje sie taka trochę rozbita, jakbym była przeziębiona, ale tempaeratura w ustach tego nie wskazuje, zero kataru, bólu gardła nic. Planuję zatestować około czwartku jesli @ sie nie zjawi. Co myslicie? Jest sens?

    "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj." Rz 12, 21
    270a9c97d521f0ac0a109d663f996a3e.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile u Ciebie zazwyczaj trwa faza lutealna? Bo najlepiej tym się kierować. Zwłaszcza, że to długi cykl (masz nieregularne cykle? Wiesz, kiedy spodziewać się miesiączki?). Ja bym poczekała do Wigilii, o ile jesteś w stanie wytrzymać ;)

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • SophieQ Przyjaciółka
    Postów: 93 20

    Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ciężko określić. Około 14-18 dni FL. Cykle niestety długie i nieregularne. A do Wigilii wytrzymam. Tylko myslalam o czwartku gdyby (daj Boże) sikany wyszedł pozytywny w piątek polecieć na bete.

    "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj." Rz 12, 21
    270a9c97d521f0ac0a109d663f996a3e.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 764

    Wysłany: 21 grudnia 2016, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w takim razie idź od razu na betę w piątek :)

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego