X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów INTERPRETACJA OWULACJI
Odpowiedz

INTERPRETACJA OWULACJI

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paulinffbb Nowa

Wysłany: 12 kwietnia 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Mam prośbe ovu zmieniło mi dzień owulacji ale możliwe zeby zaznaczyć owulacje gdy poprzednia tem nie była najniższa ? - nie wyglada to dziwnie

ponizej link prośba do Was o pomoc
    https://ovufriend.pl/graph/7eba9d66368664dfa771af9fccb6cbd0

DZIĘKUJĘ za kazdy komentarz :)

• Natalia DRP Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka, każdy śluz plodny zaznaczony po owulacji powoduje, ze ovu zmienia linię na przerywana czyli domniemana owulacje

• paulinabf2 Koleżanka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm tylko miałam śluz własnie w te dni wiec nie wiem czy wtedy lepiej nie znaznacząc - niestety moj pierwszy cykl bez bólów owulacyjnych no i kolejne przełożenie owulki przez temp ...
    7eba9d66368664dfa771af9fccb6cbd0.png

• Agnes Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) Mam pytanie odnośnie testów owulacyjnych. W środę test wyszedł pozytywnie, zaś w czwartek rano robiłam badania krwi m.in. hormony LH,FSH, których wynik sugeruje, że do owulacji jeszcze trochę brakowało. Wynik LH-9 norma w laboratorium dla drugiej fazy cyklu od 14. W sobotę test owulacyjny był niejednoznaczy. Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2019, 01:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes wrote:
    Hej dziewczyny:) Mam pytanie odnośnie testów owulacyjnych. W środę test wyszedł pozytywnie, zaś w czwartek rano robiłam badania krwi m.in. hormony LH,FSH, których wynik sugeruje, że do owulacji jeszcze trochę brakowało. Wynik LH-9 norma w laboratorium dla drugiej fazy cyklu od 14. W sobotę test owulacyjny był niejednoznaczy. Czy któraś z Was miała podobną sytuację?

Super że badasz hormony. Dają lepszy obraz niż testy.

1. Testy nie są wyznacznikiem owulacji. Pokazują tylko że zbliża się pik LH- czyli wyrzut hormonu.
    2. LH 9 (w którym dc był badany?) nie jest wystarczający do pęknięcia pęcherzyka. Najlepiej powtórzyć badanie po 3 dniach i zobaczyć tendencję.
    3. LH przed samą owulacji nieznacznie spada.
    4. Nie badaj już FSH- najważniejszy stosunek lh:fsh jest w 2-3dc. Jeśli wychodzi w granicach 1 to jest ok.
    5. Zbadaj progesteron. Pokaże czy doszło już do pęknięcia.

2dc: Estradiol, LH, fsh (lh:fsh=1 jest idealnym wynikiem)
    ok. 7dc: Estradiol, lh
    owulacja/14dc: LH, progesteron
    21dc: progesteron, Estradiol
    24dc: progesteron, Estradiol

Progesteron powinien być najwyższy 7 dni po owulacji.
    Estradiol po owulacji również rośnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2019, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7735f3880e6f.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/86c5acd78417.jpg

• Karolinka 19957 Nowa

Wysłany: 30 kwietnia 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie ogarniałam tego tematu w ogóle, ale trochę poszperałam w internecie i znalazłam coś ciekawego https://mamabezrecepty.pl/2019/02/11/test-owulacyjny/

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ