Forum Temperatury, wykresy, płodność Lh, fsh, estriadol, prolaktyna- proszę o zetknięcie na wyniki ?
Odpowiedz

Lh, fsh, estriadol, prolaktyna- proszę o zetknięcie na wyniki ?

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • E.P. Koleżanka
    Postów: 47 13

    Wysłany: 12 lutego, 06:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o interpretacje wyników- robione w 3dc? Czy wyniki są w porządku?

    FSH: 5,18mIU/ml
    (norma: faza folikularna 3,5-12,5
    faza owulacyjna 4,7-21,5
    faza lutealna 1,7-7,7
    po przekwitaniu 25,8-134,8)

    LH: 5,09mIU/ml
    (norma: faza folikularna 2,4-12,6
    faza owulacyjna 14-95,6
    faza lutealna 1,0-11,4
    po przekwitaniu 7,7-58,5)

    Prolaktyna 7,62 ng/ml
    (norma: 5,18-26,53)

    Estradiol: 28,60pg/ml
    (norma: faza folikularna 12,4-233
    faza owulacji 41,0-398
    faza lutealna 22,3-341
    po menopauzie <5-138)

    Wyczytałam że estriadol należy zrobić jeszcze 2 dni przed owulacją (do sprawdzenia czy dobrze dokrzewaja pecherzyki) i 6-8 dzień po owulacji z progesteronem.

    Czy są jeszcze jakieś badania które należy wykonać, chciałabym iść do lekarza z jakimiś badaniami już A nie tracić czasu?

  • AnitaK Autorytet
    Postów: 782 623

    Wysłany: 13 lutego, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A hormony tarczycy badalas?

    Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)
    Marzec 2018 - Liwia <3
    8p3oskjovko98xqj.png
  • E.P. Koleżanka
    Postów: 47 13

    Wysłany: 14 lutego, 22:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    A hormony tarczycy badalas?
    Mam Hashimoto, niedoczynność i IO.
    Pod stałą kontrolą tarczyca
    Tsh niecałe jeden teraz.

  • Pani Ciasio Autorytet
    Postów: 992 677

    Wysłany: 25 lutego, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    E.P. wyniki wyglądają ok. Ładny stosunek LH/FSH.
    Można się jeszcze pokusić o AMH (wymagają tego w klinikach leczenia niepłodności), ale jest dość drogi.
    Oprócz tego testosteron, androstendion, SHBG, DHEAS.
    Estradiol w okresie okołoowulacyjnym, a progesteron najlepiej trzykrotnie pomiędzy 4 a 11 dniem przed spodziewaną miesiączką (suma powinna wynosić co najmniej 47 nmol/l).

    Ja oprócz tego robiłam jeszcze:
    - wymaz z szyjki macicy w kierunku chlamydii met. PCR
    - wymaz w kierunku ureaplasma i mycoplasma
    - cytologia
    - IgM oraz IgG: różyczka, toxoplasma, CMV
    - przeciwciała przeciwplemnikowe


    Badań, które możesz wykonać, jest cała masa i niestety są bardzo drogie. Może lepiej, żebyś poszła do lekarza z tym, co masz, a on podpowie, które badania będą w Twoim przypadku najlepsze :) Powodzenia :)

    Leki: Bromergon, Duphaston, Glucophage, Acard, wit. D, foliany, inozytol, Neoparin
    HSG: ok
    02|03.2019: I i II cykl z CLO, cb [*]
    04.2019: cykl naturalny, cb [*]
    07.2019: histero+drożność, usunięcie polipa
    08.2019: planowany powrót do CLO

    Czekamy na Ciebie :*
  • Paulina Nessa Ekspertka
    Postów: 202 68

    Wysłany: 2 sierpnia, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Proszę podpowiedzcie jak wyglądają sprawy z moimi wynikami. Robione w 3 dc:

    Estradiol - 74,09 (12,5 - 166)
    Lh - 9,5 (2,4 - 12,6)
    FSH - 9,78 (3,5 - 12,5)
    Prolaktyna - 17,06 (4,79 - 23,30)

    Wiem ze fsh wskazuje na obniżona rezerwę i tak też mam. Niestety nie udało mi się powtórzyć amh. Natomiast nigdy nie miałam tak wysokiego lh. A estradiol słyszałam że powinien być ok 30 w 3 dc. Zupełnie nie wiem jak go interpretować. Prolaktyna chyba ok.
    Wizytę mam 14.08. ale wiecie jak to jest.. zawsze próbuje się dowiedzieć samemu czegoś wcześniej :) 

    Starania od sierpnia 2018
    31 lat

    Drożność i budowa macicy i jajników ok.
    Amh bardzo niskie 0,53
    Owulacja jest!!
    Nasienie prawie ok - suplemetacja.
    08.03.2019 - 1 IUI :(

    14.08.2019 - start Medart :)

    bfars8fwbldhox4h.png
  • Jesica Znajoma
    Postów: 26 0

    Wysłany: 6 sierpnia, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odebrałam dziś wyniki ( z 4 dc )
    TSH 0,975 µIU/ml
    FSH 7,45 mIU/ml
    LH 2,31 mIU/ml
    Prolaktyna 15,41 ng/ml
    Testosteron 34,83
    Estradiol 74,30 pg/ml
    DHEA-SO4 152,70 µg/dl
    Androstendion 2,55 ng/ml


    Z tego co się orientuję TSH, Prolaktyna oraz Testosteron są okej. FSH chyba też nie jest złe ? Ale to LH mnie niepokoi ( laboratotium podaje normę - faza folikularna 2,39 - 6,60 mIU/ml ) czyli wychodzi że mam LH poniżej normy, stosunek LH/FSH wynosi u mnie 0.31.
    Badania jakoś z przed pół roku miały bardzo podobne wartości FSH i LH ( FSH 7 z czymś, LH 3 z czymś ), wtedy stosunek wynosił 0.63. Co tu się podziało ?
    Czy jest się czym martwić ? Czy coś się da zrobić z tym niskim LH ? W między czasie zaszłam w ciążę, ale było puste jajo. Co z tym LH ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora 7 sierpnia, 13:21

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)