Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Owulacja pytania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • wusia Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Szukałam i nie mogę się dokopać.
    Mierzę temperaturę. Jeśli mam typowe skoki temperatury, śluz płodny - to na tej podstawie na 100% mogę stwierdzić, że mam owulację? Czy niepokoić się, że może jej nie być? Czy mimo owulacji pęcherzyk może nie pękać?

Jeśli od skoku temperatury mija ok. 14 dni do miesiączki to rozumiem, że fazę lutealną mam ok?

3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Arashe Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skok temperatury świadczy o tym, że owulacja była, natomiast śluz informuje, że w okolicy tej będzie ovu. Dobrze, by było także sprawdzać szyjkę, która jest wtedy ewidentnie otwarta. Jeśli masz ok 14 dni fazy lutealnej to znaczy że wszystko jest w porządku ;)

l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 3 września 2018, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arashe wrote:
    Skok temperatury świadczy o tym, że owulacja była, natomiast śluz informuje, że w okolicy tej będzie ovu. Dobrze, by było także sprawdzać szyjkę, która jest wtedy ewidentnie otwarta. Jeśli masz ok 14 dni fazy lutealnej to znaczy że wszystko jest w porządku ;)
    Ovulacje potwierdzi tylko monitoring cyklu.
    Skok temperatury nie musi się wiązać z ovulacja.
    Sam fakt 14 dni fazy lutealnej nie mówi że jest wszystko w porządku. A co jeżeli mamy do czynienia z niedomogą lutealna? Też mamy fazy 14 dniowe.
    Sama miałam cykl bezowulacyjny ze skokiem temperatury, a nawet taki gdzie nie można było określic istotnego skoku a ovulacja była.
    Co do szyjki to naprawdę mało.ktora dziewczyna potrafi określić jej położenie i czy jest otwarta.

Pytanie czy mimo ovulacji pęcherzyk.moze nie pęknąć? Hmmmm ovulacja to pęknięcie pęcherzyka więc masz odpowiedź

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ