X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Aplikacja - interpretacja cykli i wykresów Pomoc w interpretacji pierwszego wykresu
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji pierwszego wykresu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam;) Moja ginekolog zaradziła mi wykonywanie wykresów celem sprawdzenia czy występuje u mnie owulacja. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji. Szczególnie zastanawia mnie ten spadek w 12 dniu po owulacji. Czy są w tym cyklu jakieś szanse na powodzenie?;)
    Ten skok (37.7) był spowodowany chorobą;)
    Wykres w miniaturce :-)

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Według mnie w ogóle nie doszło do owulacji w tym cyklu, a przynajmniej wykres tego nie pokazuje. Jak długie masz cykle? Bo jeśli standardowo 28-30 dni, to spadek w 27 dc, ja bym potraktowała jako zapowiedź miesiączki.

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Standardowo - 27-28 dni. Czyli jednak przypuszczenia lekarza nie były zle. Wybiorę się z wykresem na wizytę i może Pani doktor coś tutaj poradzi

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno :) A miałaś już robione jakieś badania? Monitoring? Jak długo starasz się o dziecko? Sorry za to "przesłuchanie", ale zaintrygowało mnie to, że Twoja gin zaleciła Ci obserwację, bo mało który lekarz to robi... Wielu uważa, że to szarlataneria ;P

Aha, i jeszcze jedno, jeśli planujesz dalsze obserwacje, to polecam Ci nabyć dokładniejszy termometr, bo być może wykres wyglądałby inaczej, gdyby pomiary były bardziej szczegółowe. Taki termometr nie jest drogi, a na pewno sprawi, że obserwacje będą bardziej miarodajne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2017, 22:08

Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    TSH w normie

Diagnoza:

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Zamrożony 3AB
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na podstawie jednego wykresu ciężko stwierdzić co się dzieje w Twoim organiźmie. Polecam dalej prowadzić obserwacje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka jest właśnie chyba trochę inna niż inni lekarze. Przynajmniej ja mam takie odczucie. Jest dość znana w Polsce ale może nie będę zdradzać nazwiska:) Bardzo ja lubię i ufam jej :)
    Okres przyszedł dzisiaj. Ostatnio skraca mi się cykl i dostaje okresu z nienacka, jakby ktoś odkręcił mi korek:( Nigdy tak nie miałam, zawsze mialam jakie plamienia, a ostatnio nawet raz w ciągu dnia nagle miałam "zalane" spodnie :(
    Zapomniałam dodać ze biorę Bromergon, mam gruczolaka przysadki, ale teraz już Prolaktyne mam w normie. Progesteron robiłam i tez.
    Antykoncepcję odstawiłam prawie rok temu. Na początku uważaliśmy w dni płodne ale wiadomo ze to żadna antykoncepcja. Od ok 3-4 miesięcy, odkąd zorientowaliśmy się może być coś nie tak zaczęliśmy się bardziej starać. Boimy się ze im później tym będzie trudniej.
    Mam nadzieje ze lekarka coś poradzi i wkrótce nam się uda :(

• Majajoanna Nowa

Wysłany: 14 lipca 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Mam podobny problem co cytrusek. I mam problem z interpretacja pierwszego wykresu. Podejrzewam ze owulacja nie nastąpiła i juz zapewne nie nastąpi, cykle nieregularne między 28-36.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2017, 07:56

Majajoanna
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklej, lub udostępnij wykres, bez tego trudno jest cokolwiek powiedzieć.

Hormony w normie
    TSH w normie

Diagnoza:

Leczenie:
    Zamrożony 3AB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lipca 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy wykres mam w podpisie ;) W tym miesiącu nie wiem czy to tylko to co chce widzieć, ale wydaje mi się że owulacja nastąpiła. Co sądzicie? Wykres w podpisie ;-)
    Byłam na wizycie, mam zleconą standardowo prolaktynę, sDHEA i testosteron. Wyniki w poniedziałek :)

• m_d_f Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry, nie zauważyłam :D Myślę, że owu była i OF to dobrze zaznaczył.

Hormony w normie
    TSH w normie

Diagnoza:

Leczenie:
    Zamrożony 3AB
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ