Forum Temperatury, wykresy, płodność Pomoc w interpretacji wyników.
Odpowiedz

Pomoc w interpretacji wyników.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 449 103

    Wysłany: 13 lutego, 14:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w interpretacji wyników. Nigdy nie miałam problemów zdrowotnych pod względem hormonalnym więc jestem lekko w szoku, że wyniki wyszły mi nie tak jak się spodziewałam...
    Staramy się od roku o drugie dziecko. Początkowo problem był tylko męski, teraz jak się okazuje jest i damski...
    Do rzeczy (wszystkie wyniki były robione 5dc, nie miałam możliwości zrobienia ich wcześniej).
    TSH 3,27 uIU/ml (0.27-4.20)
    FT3 3,00pg/ml (1,71-3,71)
    FT4 1,14 ng/dl (0,93-1,70)
    anty-TPO 6,27 IU/ml (0,00-5,61)
    anty-TG 1,32 IU/ml (0,00-4,11)
    LH 7,54 mIU/ml (Faza folikularna 2,0-8,0)
    FSH 5,53 mIU/ml (faza folikularna 2,9-9,0)
    Stosunek LH do FSH 1.4.

    Proszę powiedzcie czy sprawa wygląda bardzo źle? To, że czeka mnie wizyta u lekarza wiem. Ale niestety zanim się tam dostanę to upłynie trochę czasu...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Olee Znajoma
    Postów: 21 0

    Wysłany: 13 lutego, 14:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki masz dobre.

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 449 103

    Wysłany: 13 lutego, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olee wrote:
    Wyniki masz dobre.
    Z tego co wiem to sam wynik TSH już nie jest dobry, bo dla osób starających się powinien wynosić max. 2,5. Anty TPO też ponad normę. Dodatkowo w morfologii (czego już tutaj nie pisałam) odsetek neutrofili mam poniżej normy co może wskazywać (chociaż nie musi to być akurat to) chorobę tarczycy. Tylko, że to wszystko to jest jakaś tam wiedza wyczytana, a chciałabym żeby wypowiedział się ktoś, kto bliżej zna temat. Oczywiście nie oczekuję tutaj postawienia diagnozy, bo tak jak pisałam do lekarza tak czy siak się udam, jednak na wolny termin będę trochę czekać...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Olee Znajoma
    Postów: 21 0

    Wysłany: 13 lutego, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje tsh 3,34 lekarz powiedział że mieści się w normie

  • Ania:) Przyjaciółka
    Postów: 83 81

    Wysłany: 14 lutego, 23:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój endokrynolog uważa że Tsh dla starających się to ok 1,5. Anty TPO może świadczyć o hashimoto. Ja mam tą "przypadłośc" niestety, ale w 2 ciążę zaszlam przy czym jedna poronilam. Poszukaj dobrego endokrynologa żeby zrobił usg tarczycy i dobral leki. Powodzenia :)

    Anja89 lubi tę wiadomość

    31 lat, niedoczynność tarczycy, hashimoto.

    Maj 2018 - Aniołek (13 tydz)
    Czerwiec 2016 - Jaś (26 cykli starań)


    f2w3skjogh4goc3o.png
  • Martek&M Autorytet
    Postów: 682 523

    Wysłany: 15 lutego, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz również powiedział że TSH najlepsze na ciąże to 1-1,5. Tutaj napewno bym podziałała :)

    Anja89 lubi tę wiadomość

    NaszeBarankoweSzczęście❤️termin 17.01.2020❤️
    ❤️❤️❤️Mikołaj❤️❤️❤️
    p19uflw1zif1nrjj.png
    11.05 (16dpo) II kreski ❤️ rośnij kropeczku!
    13.05 - 1 179,0 mlU/ml
    15.05 - 3 151,0 mlU/ml
    17.05 - 6 188,0 mIU/mL
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 449 103

    Wysłany: 15 lutego, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:) wrote:
    Mój endokrynolog uważa że Tsh dla starających się to ok 1,5. Anty TPO może świadczyć o hashimoto. Ja mam tą "przypadłośc" niestety, ale w 2 ciążę zaszlam przy czym jedna poronilam. Poszukaj dobrego endokrynologa żeby zrobił usg tarczycy i dobral leki. Powodzenia :)
    A powiedz mi czy stres mógł wpłynąć na takie wyniki? Lub wywołać chorobę tarczycy?
    Przez ostatnie ok. 1,5 roku żyłam w dużym stresie (trudna sytuacja w pracy, ostatecznie złożyłam wypowiedzenie i od listopada tamtego roku nie pracuję, jednak wciąż zdarzają się stresujące sytuacje związane z tamtym miejscem pracy, a do tego dochodziły problemy osobiste) i zastanawiam się czy to mogło aż tak wpłynąć na tarczycę, bo wiem, że na mój ogólny stan zdrowia ten stres wpłynął bardzo.

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • Ania:) Przyjaciółka
    Postów: 83 81

    Wysłany: 16 lutego, 20:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hashimoto to w większości przypadków choroba genetyczna. Może Twoja mama ją ma? Teraz to jest choroba cywilizacyjna... Albo dawniej nikt tego nie diagnozowal? Wiele kobiet ma hashimoto. Stres to drugie imię dnia codziennego każdej z nas ale wydaje mi się że nie ma wpływu na tsh przy podwyższonym anty TPO. Poprostu taka Twoja "uroda". Musisz mieć dobrane leki bo z wysokim tsh można zajść w ciążę ale grozi to wadami dziecka. Ja w 2 ciążę zaszlam przy wyniku prawie 4. Była ona nieplanowana. Nie myślałam jeszcze o kolejnym dziecku więc nie pilnowalam leków i prawdopodobnie dziecko miało jakieś wady i przestało się rozwijać. Ciąża obumarla.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 16 lutego, 20:59

    31 lat, niedoczynność tarczycy, hashimoto.

    Maj 2018 - Aniołek (13 tydz)
    Czerwiec 2016 - Jaś (26 cykli starań)


    f2w3skjogh4goc3o.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 449 103

    Wysłany: 18 lutego, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania:) wrote:
    Hashimoto to w większości przypadków choroba genetyczna. Może Twoja mama ją ma? Teraz to jest choroba cywilizacyjna... Albo dawniej nikt tego nie diagnozowal? Wiele kobiet ma hashimoto. Stres to drugie imię dnia codziennego każdej z nas ale wydaje mi się że nie ma wpływu na tsh przy podwyższonym anty TPO. Poprostu taka Twoja "uroda". Musisz mieć dobrane leki bo z wysokim tsh można zajść w ciążę ale grozi to wadami dziecka. Ja w 2 ciążę zaszlam przy wyniku prawie 4. Była ona nieplanowana. Nie myślałam jeszcze o kolejnym dziecku więc nie pilnowalam leków i prawdopodobnie dziecko miało jakieś wady i przestało się rozwijać. Ciąża obumarla.
    Ech tak podejrzewałam. Dziwi mnie jedynie to, że wcześniej przy pierwszej ciąży i przed nią badałam tarczycę i wszystko było ok...
    Na temat choroby mojej mamy czy innej osoby z rodziny nic mi nie wiadomo...

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lutego, 16:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://ovufriend.pl/graph/c5d713bc2cb4b68096aea63234fdcfd2

    Wydaje mi się że owulację miałam wcześniej . Co myślicie ?:)

  • terka Autorytet
    Postów: 9691 1962

    Wysłany: 20 lutego, 07:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dyzio wrote:
    https://ovufriend.pl/graph/c5d713bc2cb4b68096aea63234fdcfd2

    Wydaje mi się że owulację miałam wcześniej . Co myślicie ?:)

    Jesli patrzeć na temperaturę to stanowczo ten 1 skok bym zaliczyła jako owulacyjny :)

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • kortykoliberyna Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 25 marca, 07:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane,

    co myślicie o tych wynikach? badania w 3 dc. Bardzo źle to wygląda? Mam za tydzień wizytę u ginekologa ale bardzo się boje. Od 7 miesięcy nie mogę zajść w ciąże :(

    prolaktyna - 1075 (norma 102-496 mIU/l)
    testosteron - 57,40 (norma 8,40-48,1 ng/dl)
    tsh - 1,06 (norma 0,27-4,2 mIU/l)
    androstedion 5,05 (norma 0,4-3,4 ng/ml)
    FSH 7,03 mIU/ml
    LH - 9,47 MIU/ml
    Estradiol - 23,40 pg/ml (12,4-233)
    DHEA - SO4 - 395,1 (norma 98,8 - 340,0 mikrogram/dl)

  • Krąsi Autorytet
    Postów: 563 185

    Wysłany: 25 marca, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, wyniki trzeba oceniać całościowo, więc i tak skonsultuj je koniecznie z lekarzem.

    Z tego, co widzę: prolaktyna do zbicia, TSH - wiele osób może Ci zazdrościć - normy normami, ale przyjmuje się, że dla Staraczek powinno być niższe niż 2, a nawet niższe niż 1,5, testosteron i androstedion do zbicia - być może wystarczy zbicie prolaktyny i wtedy reszta się unormuje.

    ona:
    schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolaktynemia czynnościowa, mutacja MTHFR A1298C - homozygota, mutacja PAI 4G/5G - heterozygota, KIR Bx, nieobecne: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
    musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;

    on:
    p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hormony chyba już wyregulowane, mutacja F508del - heterozygota, HLA-C - C1/C2;
    leniwiec, przyparty do muru - walczy;

    1. ICSI:
    lipiec '19 - 6 zapłodnionych, 1 blastka 4.2.3
    wrzesień '19 - beta 0,00

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)