Forum Temperatury, wykresy, płodność Prośba o interpretację
Odpowiedz

Prośba o interpretację

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cathleen Znajoma
    Postów: 17 4

    Wysłany: 10 maja 2018, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robione badania hormonalne w dwóch różnych labach (nie mogłam inaczej). Pierwsze badanie w 21dc, drugie w 24dc. Cykle mam 28-29 dniowe, test owulacyjny dodatni wyszedł mi dopiero 17dc dlatego powtórzyłam badanie 24dc (gin mówił tylko o 21dc)

    Wyniki z 21dc:
    LH 12,40mlU/ml (norma dla fl 1,0-11,4)
    Estradiol 107pg/ml (norma dla fl 22,3-341)
    Progesteron 11,80ng/ml (norma dla fl 1,83-23,9)

    Wyniki z 24dc:
    Lh 1,51 mlU/ml (norma dla fl 0,56-14)
    Estradiol 134pg/ml (norma dla fl 21-312)
    Progesteron 17,5ng/ml (norma dla fl 1,20-15,90)

    Domyślam się, że za pierwszym razem LH było ponad normę, bo może jeszcze nie spadło po późniejszej owu, ale to tylko gdybanie bo potem jest już niskie. Martwi mnie estradiol, bo wszędzie czytam że powinien wynosić minimum 150-180? Czy to moze oznaczać, że w tym cyklu ouw nie było? Progesteron chyba ok?
    Z góry dziękuję za pomoc

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2018, 09:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estradiol bada się przed owulacją żeby sprawdzić czy będzie wartościowa.
    Wynik po piku LH jest już indywidualny.
    Z tego co widać, to E2 rosło po owulce i to prawidłowy odruch. Przy ciąży powinien być wyższy.
    Progesteron teoretycznie mówi o odbytej owulacji- ale potwierdzić ją można tylko przez usg i ciałko żółte.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2018, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdopodobnie przez późną owulację, wydłuży Ci się cykl, bo progesteron będzie stopniowo spadał.
    Jeśli owulacja była 17dc przy cyklu 28 dniowym, to @ może przyjść nawet do 35dc. Więc raczej nastawiałabym się od razu na wydłużony cykl.

  • Cathleen Znajoma
    Postów: 17 4

    Wysłany: 10 maja 2018, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 dziękuję za odpowiedź :) U mnie cykl wydłużony to rzadkość. Przez ostatnie 1,5 roku wydłużył się tylko dwa razy, pierwszy jak brałam antybiotyk, drugi jak łykałam wapno jak szalona bo dostałam uczulenia na słońce. Stąd też moje obawy o za krótką fl, zwłaszcza że mam za sobą ciążę biochemiczną.

    Jeżeli chodzi o E2 to kiedy przed owulacją w przypadku moich 28-29dc najlepiej badać? Badałam w 3dc i wynosił 32 pg/ml przy normie dla fazy folikularnej 21-251.

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 maja 2018, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faza lutealna może być krótsza i cykl się skończy o czasie albo faza zostanie taka sama i cykl się wydłuży.
    Przy krótkiej fazie lutealnej, większe prawdopodobieństwo jest ciąży biochemicznej, czyli przy późnej owulacji.

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab086c314b98.jpg

    E2 warto zbadać przed owulacją 2-3 dni w zależności kiedy zazwyczaj są owulki. Też jest to indywidualne. Powyżej jedynie schemat, więc wszystko się przesuwa zgodnie z dniem owulacji.

    Np. owulacja 16dc -> badanie proga 7dpo wychodzi 23dc.
    Wtedy warto sobie zrobić E2 14dc z LH.
    Jednak zwykle wszystko wychodzi w praniu i dopiero na podstawie obserwacji można planować robienie wyników.
    Skok temperatury może być 4 dni przed owulacją a nawet 4 dni po owulce.
    Stąd warto zajrzeć na monitoring przed tym 14dc.

  • Zuza1 Znajoma
    Postów: 16 1

    Wysłany: 24 maja 2018, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam dziś badania 7 dni po ow.24 dc Progesteron 35,96ng.ml..Estradiol 297,20 mg.ml

    Wiadomość wyedytowana przez autora 24 maja 2018, 12:45

    Zuza
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 maja 2018, 07:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik bardzo ładny tak samo jak wykres.
    Przy takim progu, często jest już ciąża. Estradiol również wysoki. Możesz spróbować oznaczyć betę 11/12dpo z progesteronem o ile temperatura nie zejdzie do wyjściowej w tym czasie.

  • Aa1 Koleżanka
    Postów: 42 19

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prośba i interpretacji wyników glukozy i insuliny?

    Insulina przed obciążeniem naczczo 16,8
    30 min po obciazeniu 111,8
    1 h po 69,
    1,5 h.po obciążeniu 47,8
    2 godziny.po obciążeniu 60,1


    Glukoza naczczo 95norma 70-99
    0,5 h po obciążeniu 106
    1h po obciążeniu 100
    1,5 h po obciążeniu 94
    2 h po obciążeniu 100 norma do 99

    TSH 0,600 norma 0,280-4,30
    FT3 -3,26 norma 2-4,4
    Ft4-1,45 norma 0.93-1,70

    Wiadomość wyedytowana przez autora 19 czerwca 2018, 21:07

    Po długiej drodze jest to szczęście !!!!!
  • Ika83 Ekspertka
    Postów: 279 92

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w poprzednim cyklu proga 63.2 nmol/L,a w ciąży nie byłam.

    Ika83
  • Bonda Autorytet
    Postów: 299 360

    Wysłany: 19 czerwca 2018, 21:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ika83 wrote:
    Ja miałam w poprzednim cyklu proga 63.2 nmol/L,a w ciąży nie byłam.
    W innych jednostkach.Ng/ml miałaś okolo 19

    Ika83 lubi tę wiadomość

    f2w3rjjgl4va9bg3.png
  • Arganoil Debiutantka
    Postów: 13 1

    Wysłany: 3 lipca 2018, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomoże mi ktoś z interpretacją moich dzisiejszych wyników? Jest to 3 dc

    FSH: 5,45 mIU/ml
    LH: 10,96 mIU/ml
    Estradiol: 57,85 pg/ml
    Prolaktyna 20,15 ng/ml

    Niepokoi mnie stosunek LH do FSH i jeszcze nie wiem, czy nie lepiej obniżyć prolaktynę (norma do 23,30)

    Dodam, że moje krwawienie w tym cyklu jest dziwne. Pierwszego dnia normalne, drugiego dnia wieczorem już tylko plamienie i dzisiaj tylko lekkie plamienie.

    6f2e98458e9e56baca333c7f2ee92af9.png
  • Maja29 Ekspertka
    Postów: 150 127

    Wysłany: 4 lipca 2018, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    Powiedzcie mi proszę czy mierzenie temp późny wieczór w dniu plus minus okresu jest wiarygodna ?? Mam 37,55 i plamienia. Mierze tylko rano a podobno na wieczór zawsze jest wysoka . Czyli olać ta temp ?

    21.11.2018 mamy serduszko ❤️
    6.11.2018r beta 11841 ❤️
    3.11.2018r beta 4664❤️ Cykl naturalny bez clo
    15.09.18r 3 IUI bez clo :(
    Wrzesień HSG jajowody drożne
    17.08.18 2 IUI z clo :(
    18.07.18 1 IUI :(
    2017 sierp Laparoskopia
    Lipiec2017 poronienie ciąża 10 tydz.
    Endometrioza 2 stopnia
    Starania od wrzesień 2016r
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1449 514

    Wysłany: 5 lipca 2018, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olać.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Arganoil Debiutantka
    Postów: 13 1

    Wysłany: 5 lipca 2018, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieczorna nie iest wiarygodna. Mi bardzo wzrasta.

    6f2e98458e9e56baca333c7f2ee92af9.png

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)