Odpowiedz

Stosunek LH i FSH

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • jm Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy niski stosunek LH i FSH zawsze świadczy o jakichś zaburzeniach?
    W większości trafiam tylko na informację, że niski to mogą być problemy z przysadką, a wysoki PCOS, ale nie potrafię znaleźć konkretów.
    Polaktyna, estriadol, progesteron, testosteron, DHEAS, LH i FSH w normie, LH:FSH 0.37, badanie w 3 dc.

  • Sabinkusia Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana teraz odchodzi sie już od badania stosunków hormonu bo organizm ludzki to nie matematyka poza tym hormony z przysadki są wydzielane pulsacyjne i aby wynik był faktycznie miarodajny to powinno sue oznaczać hormony w odstępie czasowym np 3pobrania w odstępie np 30min -1h.tez mam niski stosunek endo nic nie powiedział mi na to .wiele kobiet tak ma a wiem bo pracuje w laboratorium

  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 27 sierpnia 2018, 16:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam stosunek 1,9 :/ przeraziłam się

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • pap86 Autorytet
    Postów: 3580 2632

    Wysłany: 27 sierpnia 2018, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lepiej robic amh

    Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • frankapzn Znajoma
    Postów: 19 2

    Wysłany: 9 października 2018, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy badanie lh i fsh mogę wykonać w 5 dc +

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 października 2018, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalepiej miedzy 1 a 3 dniem podobno :)

  • Danya Znajoma
    Postów: 27 20

    Wysłany: 11 października 2018, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam LH do FSH 0,25 ....

    a0e1fe4e91d6f987548ba9aebf0fb7b8.png
  • m_d_f Autorytet
    Postów: 1772 765

    Wysłany: 11 października 2018, 14:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbadaj sobie AMH.

    Starania o drugie dziecko

    HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

    Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

    Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

    Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Aa1 Koleżanka
    Postów: 42 20

    Wysłany: 17 listopada 2018, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie robione w 2 dniu cyklu .proszę o interpretację

    FSH 7,82 mIU/ml
    faza folikularna 3,5-12,5
    faza owulacyjna 4,7-21,5
    faza lutealna 1,7-7,7
    po przekwitaniu 25,8-134,8

    LH LH 9,05 mIU/ml
    faza folikularna 2,4-12,6
    faza owulacyjna 14-95,6
    faza lutealna 1,0-11,4
    po przekwitaniu 7,7-58,


    Prolaktyna Prolaktyna 163,70 ng/ml 4,79 23,30

    Po długiej drodze jest to szczęście !!!!!
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 18 listopada 2018, 07:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno masz za wysoką prolaktynę. Lekarz powinien Ci przepisać coś na zbicie, np dostinex. Przy takim wysokim poziomie możesz mieć zablokowaną owulację

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Monisia 1992 Koleżanka
    Postów: 494 21

    Wysłany: 13 stycznia 2019, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy stosunek lh do FSH musi wynosić 1 . Co jeśli jest wyższy olbo niższy ?

    Starania od maja 2018.
    Czekam na II kreseczki
    06/19- histeroskopia- usunięcie dwóch polipów
    09/19 - dwie kreski na teście
    18/09-Beta hcg 1388 😊
    20/09- Beta hcg 3497 🙂
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 lutego 2019, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy taki stosunek w cyklu jest OK, czy jest do czego się przyczepić ? :
    4dc LH:FSH -> 1,05
    12dc LH:FSH -> 1,63
    14dc LH:FSH -> 2,66
    17dc LH:FSH -> 3,70

    7dpo - jeszcze niezrobione, będzie wykonane w poniedziałek 4go lutego

  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1966

    Wysłany: 2 lutego 2019, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna30 wrote:
    Dziewczyny czy taki stosunek w cyklu jest OK, czy jest do czego się przyczepić ? :
    4dc LH:FSH -> 1,05
    12dc LH:FSH -> 1,63
    14dc LH:FSH -> 2,66
    17dc LH:FSH -> 3,70

    7dpo - jeszcze niezrobione, będzie wykonane w poniedziałek 4go lutego

    LH i FSH bada się w 2-5dc. Potem nie ma sensu.
    Wynik z 4dc (czyli jedyny wiarygodny) jest super. Nie ma się do czego doczepic :)

    Anna30 lubi tę wiadomość

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 lutego 2019, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    LH i FSH bada się w 2-5dc. Potem nie ma sensu.
    Wynik z 4dc (czyli jedyny wiarygodny) jest super. Nie ma się do czego doczepic :)

    W pozostałych dniach chodziło o złapanie czy jest pik LH - dzień owu/czy LH rosnie, bo ponoć przy PCO testy owu z moczu są mało wiarygodne

  • terka Autorytet
    Postów: 9694 1966

    Wysłany: 3 lutego 2019, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna30 wrote:
    W pozostałych dniach chodziło o złapanie czy jest pik LH - dzień owu/czy LH rosnie, bo ponoć przy PCO testy owu z moczu są mało wiarygodne

    Rozumiem badanie LH-faktycznie wtedy idzie wyłapać owu. Nie rozumiem sprawdzania stosunku pomiędzy LH a FSH poza tym na samym początku cyklu. Rozumiem że FSH badalas raz i potem tylko LH i wg tego był robiony stosunek jeden do drugiego? To niepotrzebne. Sama wartość LH (bez FSH) mówi o tym czy owulacja się zbliża.

    https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 12 lutego 2019, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LH 5,09
    FSH 5,18

    LH:FSH = 0.98 Czyli jest dobrze?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego