temperatura a duphaston
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam,
mam do was dziewczyny pytanie. Czy duphaston podnosi temperature ciała tak jak naturalny progesteron? Bo zastanawia mnie czy biorąc ten lek w drugiej azie cyklu jest sens mierzenia tempki. Dzięki z góry za odpowiedziAnia M lubi tę wiadomość
05.2013 [*]
-
Na ulotce duphastonu jest napisane, że nie ma działania termogennego. W przeciwieństwie do luteiny. Sprawdź jak to jest u Ciebie bo są dziewczyny, które twierdzą, że po duphastonie ich tempki są wyższe, choć lek raczej nie wpływa na temperaturę.
-
nick nieaktualny
-
Hej! ja brałam duphaston 3 cykle temu, brałam go tylko 7 dni ( 2 razy dziennie) od 18-25 dnia cyklu. cykle mam regularne a Ginekolog kazał mi go brać profilaktycznie, w celu ułatwienia zagnieżdżenia ( do którego niestety nie doszło). Temperaturę w 2 fazie cyklu rzadko mam wyższą niż 37 a po duphastonie tem. przez te dni brania przekroczyła u mnie 37stopni, najwięcej miałam 37,23 ( na ulotce napisane jest, że nie podwyższa tem, ale wydaje mi się, że u mnie podwyższył) w 27 dc ( kiedy już przestałam go brać tem. drastycznie spadła, poźniej nieco sie podniosła , ale juz nie tak jak pomiędzy 18a25dniem cyklu, a 29dc dostałam @, poza tym po duphastonie bardzo bolaly mnie piersi i od 3 cykli po ovulacji bolą mnie wciąż tak samo, myślę, że to wpływ tego leku, bo nigdy po ovulacji nie bolały mnie aż tak bardzo jak teraz..klaudia
-
Ja teraz mam dopiero 2 cykl z dupkiem, ale wydaje mi się, że ani nie podwyższa temp. ani nie powoduje żadnych innych dodatkowych objawów. Czytałam, że niektóre dziewczyny mają właśnie ból piersi po nim ( mówiły, że taki cykl, z bólem piersi okazywał się tym ciążowym) hmm tak więc nie wiem czy to dobrze czy źle, że ja nie mam żadnych objawów, prócz wydłużenia fazy lutealnej o 2 dni.
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny. Jestem po duphastonie i mi nie podwyższył temperatury. Przy okazji mam do Was pytanie - dziś mam 3 dzień cyklu, a temperatura z dnia na dzień coraz wyższa ... czy to może coś oznaczać ?
-
A mi zdaje się podniósł temperaturę...To dopiero pierwszy cykl, który obserwuję, ale po pierwszej dawce Duphastonu - dzień później - temperatura skoczyła o 0,2 kreski i utrzymywała się do końca brania leku (przez 6 dni). Dziś jestem w 7. dniu rzekomych "wyższych temperatur" i temperatura spadła o te 0,2 kreski, także nie wiem, co o tym myśleć.
Duphaston w moim przypadku ma regulować długość cykli - i rzeczywiście swoją rolę spełnia, dodatkowo też łagodzi PMS. Od dnia, w którym biorę ostatnią dawkę, ból piersi wraca, niekiedy ze zdwojoną siłą.
Martwi mnie ten skok temperaury po dupku, bo zdaje się, że nie mam owulacji, a to, co postrzegałam za skok temperatury, było tylko efektem dupka.Obserwuję - nie planuję (jeszcze).
*** Zdiagnozowane PCOS z tendencją do powstawania torbieli czynnościowych. -
Fasia wrote:Mi nie podniósł temperatury. Co prawda poszła w górę ale wczoraj też rosła także to nie przez niego. Ja od wczoraj na duphastonie. Jeszcze 9 dni i zobaczymy co przyniesie los
Ja również za 9 dni się przekonam.
Temperatura wzrosła mi wczoraj czyli 3 dzień brania - dlatego myślę że to nie przez Duphaston.
Jestem bardziej nerwowa - ale to pewnie przez niepewność - nie wydaje mi się że się udało.Synek: 25/10/2010
[*]: 18/12/2014 (11tc)