X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 2 KRESKI NA TEŚCIE I CO DALEJ?
Odpowiedz

2 KRESKI NA TEŚCIE I CO DALEJ?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • czekamynaorzeszka Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki. Co dalej kiedy ujrzycie 2 kreski na teście? Jakie badania, kiedy do lekarza? Jaka wasza reakcja była?

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynaorzeszka wrote:
    Kobietki. Co dalej kiedy ujrzycie 2 kreski na teście? Jakie badania, kiedy do lekarza? Jaka wasza reakcja była?

Ja to nie bawiłam się w testy od razu szłam na betę i tak zazwyczaj lekarze gin chcą wyniki bety , jak mialam wyniki to od razu zapisałam się na wizytę i czekałam 😊.Ja mam jedno szczęście w niebie więc moja ostatnia reakcja była wiadomo ogromną radością jaki też strachem. Co do badań to już Pan/Pani gin zaleca co tam trzeba morfologia mocz itp 😊.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2019, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już minie pierwszy szok to trzeba poszukać sensownego lekarza (dobrze, żeby pracował też w szpitalu, w którym chcemy rodzić). Najlepiej iść na pierwszą wizytę koło 7tyg.🙂 Lekarz zleci badania.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mylę że dobrze jest powtórzyć betę po 48h - powinna conajmniej podwajać się i już 5tc można do gina uderzyć żeby podejrzeć gdzie jajo się umiejscowiło.. kiedyś tego nie zrobiłam, spoknienie czekałam sobie na 8tc i do gina.. a okazało się że miałam ciążę pozamaciczną, która pękła i rozerwała jajowód, ból niesamowity.. w trybie pilnym mnie operowano w środku nocy, wycięto cały jajowód. Druga sprawa to TSH które warto zrobić na początku ciąży i w razie powyżej 2,5 trzeba zbijać czyli uderzyć do endokrynologa szybko. Inaczej można poronić albo dziecku grozi.. kretynizm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 10:21

da8300b52b.png
  • Martek&M Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    II kreski ujrzałam w sobotę.

- Zapisałam się na poniedziałek do ginekologa (bo wcześniej miałam niski progesteron wiec podejrzewałam ze i tym razem może być z nim coś nie tak i będę potrzebować duphastonu)
    - w poniedziałek od rana poszłam na badania z krwi: beta-HCG i progesteron
    - z wynikami poszłam do lekarza i przeczucie było dobre bo progesteron był dosyć niski i dostałam receptę. Beta natomaidt była wysoka 1179
    - udało się wypatrzyć pęcherzyk w macicy o sr 4mm :)

Potem w środę i w piątek powtórzyłam bete dla pewności ze ciąża rozwija się prawidłowo - powinna w ciągu dwóch dni przyrosnąć dwukrotnie.

Potem czekałam do 6tc z potwierdzeniem obecności zarodka, a w kolejnym tygodniu zobaczyliśmy serduszko. Wtedy ginekolog zlecił podstawowe badania z krwi i moczu.

Najważniejsze na samym początku to badanie bety i powtórzenie jej po dwóch dniach aby sprawdzić przyrost i progesteron aby wiedzieć ze pęcherzyk wytwarza wystarczająca ilość aby utrzymać ciąże :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 15:44

❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
    ❤️Michaś❤️ 26.10.2021
    ❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
    ❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)

💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
    🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
    🔜 badania prenatalne - 05.08.2024
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ