X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 35+ robicie jakieś dodatkowe badania?
Odpowiedz

35+ robicie jakieś dodatkowe badania?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ziuta.w Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w temacie - ciężarne 35+ czy robicie jakieś badania genetyczne? PAPPA mam refundowany, więc zrobię, choć mam opinię taką, że to statystyka.
    Dodatkowo chcę zrobić NIFTY lub HARMONY, aczkolwiek nieśmiało rozważam ich pominięcie i zrobienie amnio.
    Mój ginekolog odradza amnio, jeśli na USG I trymestru + NIFTY (jeśli się zdecydujemy) nie będzie wskazań.

A co Wy planujecie?

p19u9jcg5pchuxin.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

ja dostałam skierowanie na prenatalne i jutro jadę na wizytę, będę miała pobieraną krew i usg.
    Poza tym, jeśli nie będzie konieczności i wskazań nie planuję robić innych dodatkowych badań.

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ziuta.w wrote:
    Jak w temacie - ciężarne 35+ czy robicie jakieś badania genetyczne? PAPPA mam refundowany, więc zrobię, choć mam opinię taką, że to statystyka.
    Dodatkowo chcę zrobić NIFTY lub HARMONY, aczkolwiek nieśmiało rozważam ich pominięcie i zrobienie amnio.
    Mój ginekolog odradza amnio, jeśli na USG I trymestru + NIFTY (jeśli się zdecydujemy) nie będzie wskazań.

A co Wy planujecie?
    Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Nic jeszcze nie wiesz A Ty już o amnio. Słuchaj swojego lekarza on ma rację.
    Amnio jest ryzykowne i po co je robić jak nie ma wskazan. Jak z pappy wyjdzie której ryzyko pon 300 to wtedy proponują amnio.
    Poniżej 1000 proponują nifty i harmony.
    Liczy się usg I trymestru ja miałam super ale pappa podejrzewam przez wiek obniżyła ryzyko do 668 więc dla swojego spokoju zrobilam harmony.
    Moim zdaniem jak Cię stać i z usg lub pappy wyjdzie coś nie tak ale pow 300 to zrób nifty

mi88, kattalinna lubią tę wiadomość

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 maja 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam tylko pappa

age.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po prenatalnych - wczoraj miałam usg, z dzidziusiem wszystko ok, żyje i rusza się :) wszystkie narządy są na swoich miejscach.
    Za tydzień odbieram wyniki krwi i omawiać będę je z panią genetyk, mam nadzieję, że więcej innych badań nie będzie potrzebnych.

ziuta.w lubi tę wiadomość

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robilam pappa darmowe i dodatkowo nifty, pappa wyszlo ok ale i tak zrobilam nifty, chyba niepotrzebnie, no ale przynajmniej spie spokojnie w 100%. Przy pappa ok nie robilabym amniopunkcji, szczegolnie jesli usg wyszlo w porzadku.

km5si09kuaztknwb.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 10 maja 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Nic jeszcze nie wiesz A Ty już o amnio. Słuchaj swojego lekarza on ma rację.
    Amnio jest ryzykowne i po co je robić jak nie ma wskazan. Jak z pappy wyjdzie której ryzyko pon 300 to wtedy proponują amnio.
    Poniżej 1000 proponują nifty i harmony.
    Liczy się usg I trymestru ja miałam super ale pappa podejrzewam przez wiek obniżyła ryzyko do 668 więc dla swojego spokoju zrobilam harmony.
    Moim zdaniem jak Cię stać i z usg lub pappy wyjdzie coś nie tak ale pow 300 to zrób nifty

Calkowicie sie zgadzam, bardzo rozsadne.

km5si09kuaztknwb.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ