X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Badanie dna siatkówki oka
Odpowiedz

Badanie dna siatkówki oka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Klimarta Nowa

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem krótkowidzem. Czy miała któraś z was badanie dna siatkówki oka? Obecnie jestem w 31tc i dopiero teraz dostałam skierowanie na to badanie. Podobno krótkowidze często dostają skierowanie na cc nie ze względu na wadę ale na ryzyko odklejenia się siatkówki podczas parcia. Jak wygląda takie badanie?

• livia30 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalne badanie okulistyczne. Zakraplają Ci oczy, czekasz pół godziny i patrzą. Całkowicie bezbolesne. Jestem krótkowidzem z astygmatyzmem - miałam pozwolenie na rodzenie sn.

Okulistka mówiła mi, że rzadko się zdarza odklejenie siatkówki przy porodzie ale skoro dają skierowanie to czemu by nie sprawdzić ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 13:42

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się sprawdza właśnie w trzecim trymestrze, czy dno oka i siatkówka jest ok. Jeśli nic się nie odkleja i jest w dobrym stanie i nie ma innych przeciwskazań zdrowotnych to można podchodzić do porodu SN.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ