X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Bliźnięta jednokosmówkowe dwuobwudniowe
Odpowiedz

Bliźnięta jednokosmówkowe dwuobwudniowe

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część czy są Tu Mamy z podobnymi bliźniakami? Możecie podzielić się Wasza historia. ? Niedawno się dowiedziałam że mam jedno łożysko dla moich Bliźniąt i boję się o moje dzieciaczki. Jestem w 13 tyg ciąży.

ewelcia45
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2023, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Cię mamusiu, ja jestem mamą dwóch dziewczynek z ciąży 1k2o. Myślę, że chyba wszystkie z nas które były w ciazy 1k1o i 1k2o przeżywały takie emocje jak Ty. Gdybyś miała jakiekolwiek pytania, wątpliwości to służę pomocą. ;) trzymaj się ciepluto i trzymam kciuki, żeby u Was wszystko przebiegło prawidłowo.

• ewelcia45 Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2023, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulanka wrote:
    Witam Cię mamusiu, ja jestem mamą dwóch dziewczynek z ciąży 1k2o. Myślę, że chyba wszystkie z nas które były w ciazy 1k1o i 1k2o przeżywały takie emocje jak Ty. Gdybyś miała jakiekolwiek pytania, wątpliwości to służę pomocą. ;) trzymaj się ciepluto i trzymam kciuki, żeby u Was wszystko przebiegło prawidłowo.

Czy Twoje dziewczynki wymagały jakiegoś zabiegu? Czy równo rosły?

ewelcia45
  • Przytulanka Ekspertka

Wysłany: 16 lipca 2023, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelcia45 wrote:
    Czy Twoje dziewczynki wymagały jakiegoś zabiegu? Czy równo rosły?

Ciąża przebiegała przez długi okres prawidłowo, wszystkie wyniki, pomiary ok. Miewałam częste twardnienia i spięcia brzucha w wyniku czego musiałam dużo leżeć. Ogólnie ciąża w moim przypadku dość mocno obciążyła mój organizm. Trafiłam.do szpitala że skurczami dokładnie 32+0 tc, udało się wyciszyć skurcze ale nie zostałam już wypuszczona ze szpitala. W 32+6 tc wyszle źle wyniki na ktg, zaniki tętna u dzieci więc podjęli decyzję o rozwiązaniu ze względu na małą ilość wód płodowych. Dziewczyny 1 dzień wymagały wsparcia oddechowego następnie potem były już na swoim, obie miały 2 stopień wylewu krwi do mózgu plus szmery na sercach. Aktualnie szmerów już prawie nie ma. Co prawda jedna córka ma problemy zdrowotne, rehabilowana intensywnie ale zrobiła ogromne postępy. Z dnia na dzień nas zaskakują. ;) Trzeba być dobrej myśli, każda ciąża i każdy przypadek jest inny. W razie czego ważne żeby zostac odpowiednio pokierowanym do specjalistów i działać tak jak mówi mamie intuicja. To, że u nas były przygody nie oznacza że u Pani one wystąpią. ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ