Chorobowe czy zaswiadczenie też?
-
jak idziesz na chorobowe to wystatczy l4 bo ono ma kod B i odrazu powiadamia o ciazy (liczone jako 100%) natomiast jesli chcesz pracowac jakis czas jeszcze ale chcesz byc chroniona wtedy bierzess zaswiadczenie o ciazy i dajesz je pracodawcy
Leira lubi tę wiadomość
-
Kinia16 wrote:Hej dziewczyny. Mam takie pytanie. Czy do pracy jest potrzebne samo chorobowe czy jakieś zaświadczenie o ciąży też? Bo ja dostałam samo L4 właśnie i się zastanawiam. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Zwolnienie ciążowe ma kategorię "choroby" B i to jest podstawa do wypłacenia 100% świadczenia i jednocześnie potwierdzenie ciąży. -
Rencia wrote:dobra podpowiedż- ja jeszce pracuję i zastanawiam sie kiedy to zgłosić...
Najcętniej już bym poszła. Ale może ktoś podważyć że tak wczesnie itp itd.
Ciążę możesz zgłosić pracodawcy kiedy chcesz, a zwolnienie to inna sprawa - to już zależy jak z lekarzem się dogadasz. Ja planowałam iść na zwolnienie od 5 miesiąca, ale wylądowałam na zwolnieniu w 5 tygodniu ze względu na krwiaka i krwawienia.Rencia lubi tę wiadomość
-
No zobaczę - wolałabym iść jak najwcześniej, nie ze względu że jakoś bardzo źle się czuję, ale pracuję w sumie na dwa etaty- u szefa i w swojej firmie.
To trochę dużo, bo w sumie pracuję od samego rana do samego wieczora.
Jak zrezygnuję z etatu zostanie mi tylko prowadzenie własnego biznesu.
A uwierzcie mi że jest co robić. Jak nie odczuwałam zmęczenia wcześniej tak teraz niestety jest 16:00 a ja bym poszła drzemkę sobie strzelić.
Także broń boże chorobowe nie z nieróbstwa tylko bardziej z potrzeby.
No to masz niezłe przeboje z krwiakami:( Oszczędzaj się bo to grożne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 00:59
Renia -