X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Chorobowe czy zaswiadczenie też?
Odpowiedz

Chorobowe czy zaswiadczenie też?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kinia16 Debiutantka

Wysłany: 5 września 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam takie pytanie. Czy do pracy jest potrzebne samo chorobowe czy jakieś zaświadczenie o ciąży też? Bo ja dostałam samo L4 właśnie i się zastanawiam. Z góry dziękuje za odpowiedź.

• panama Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od lekarza zaświadczenie o ciąży, żeby pracodawca miał na piśmie, że faktycznie w tej ciąży jestem.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie wystarczyło tylko zwolnienie.

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • Kinia16 Debiutantka

Wysłany: 5 września 2017, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Właśnie napisałam do kierowniczki czy to zaświadczenie też jest potrzebne, myślę że mi odpisze bo chyba coś zła jest ze przyniosłam l4 tak wcześnie. Ale ja nie będę ryzykować :)

• Sun2017 Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W niektórych firmach zaświadczenie jest potrzebne, to chyba zależy od wielkości firmy. Najlepiej zapytaj kadrowej :)

Witajcie córeczki! 5.10.2018 :)
  • Kinia16 Debiutantka

Wysłany: 7 września 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam kierowniczki powiedziała że nie jest potrzebne jak sie cos zmieni to da mi znać.

hchyskjoeyj4jovv.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2017, 09:34

• czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak idziesz na chorobowe to wystatczy l4 bo ono ma kod B i odrazu powiadamia o ciazy (liczone jako 100%) natomiast jesli chcesz pracowac jakis czas jeszcze ale chcesz byc chroniona wtedy bierzess zaswiadczenie o ciazy i dajesz je pracodawcy :)

Leira lubi tę wiadomość

6sutskjolve431gm.png
  • Rencia Znajoma

Wysłany: 8 stycznia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra podpowiedż- ja jeszce pracuję i zastanawiam sie kiedy to zgłosić...
    Najcętniej już bym poszła. Ale może ktoś podważyć że tak wczesnie itp itd.

Renia
  • Leira Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia16 wrote:
    Hej dziewczyny. Mam takie pytanie. Czy do pracy jest potrzebne samo chorobowe czy jakieś zaświadczenie o ciąży też? Bo ja dostałam samo L4 właśnie i się zastanawiam. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Zwolnienie ciążowe ma kategorię "choroby" B i to jest podstawa do wypłacenia 100% świadczenia i jednocześnie potwierdzenie ciąży.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rencia wrote:
    dobra podpowiedż- ja jeszce pracuję i zastanawiam sie kiedy to zgłosić...
    Najcętniej już bym poszła. Ale może ktoś podważyć że tak wczesnie itp itd.

Ciążę możesz zgłosić pracodawcy kiedy chcesz, a zwolnienie to inna sprawa - to już zależy jak z lekarzem się dogadasz. Ja planowałam iść na zwolnienie od 5 miesiąca, ale wylądowałam na zwolnieniu w 5 tygodniu ze względu na krwiaka i krwawienia.

Rencia lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Rencia Znajoma

Wysłany: 9 stycznia 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczę - wolałabym iść jak najwcześniej, nie ze względu że jakoś bardzo źle się czuję, ale pracuję w sumie na dwa etaty- u szefa i w swojej firmie.
    To trochę dużo, bo w sumie pracuję od samego rana do samego wieczora.
    Jak zrezygnuję z etatu zostanie mi tylko prowadzenie własnego biznesu.
    A uwierzcie mi że jest co robić. Jak nie odczuwałam zmęczenia wcześniej tak teraz niestety jest 16:00 a ja bym poszła drzemkę sobie strzelić.
    Także broń boże chorobowe nie z nieróbstwa tylko bardziej z potrzeby.
    No to masz niezłe przeboje z krwiakami:( Oszczędzaj się bo to grożne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 00:59

Renia
  • Rencia Znajoma

Wysłany: 10 stycznia 2018, 01:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i właśnie po wizycie- wszystko jest ok. Zwolnienie też jest więc dzisiaj muszę powiedzieć w pracy że idę na wolne. Widziałam dzidzię -poczułm się uskrzydlona.
    Serduszko bije- dla mnie to szok że dziecko wielkości cm ma już serduszko.

Renia
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ